Widok

tarczyca

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
chciałam się tylko wstępnie zorientować czy to poważna niedoczynność czy raczej lekka

tsh 10,6
ft4 9.97
ft3 w normie
OB 32- czy to od tarczycy podwyższone??

jak długo trwa leczenie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Poważna. Radzę szybko udać się do lekarza, pewnie prywatnie bo na NFZ szybko się nie da. Ale da się z tym zyć ;) Tylko z euthyroxem będziesz musiała się zaprzyjażnić.
witaj, ja z tym walcze od 10 lat, generalnie niedoczynnosc to stan do konca zycia, trzeba brac euthyrox codziennie rano na czczo, ja biore 100 mg a tsh mam 14 wiec musze zwiekszyc dawke i tak ciagle, to zmniejszam to zwiekszam, trochce serce mi przez tarczyce szwankuje , ogolnie trzeba pilnowac bo zle wplywa na caly organizm, bardzo latwo sie tyje, metabolizm sie spowolniony, wieczna walka zeby nie przytyc
OSOBISTY TRENER FITNESS, ODCHUDZANIE, kształtowanie i modelowanie sylwetki, zajęcia indywidualne,diety,zapraszam, tel.695519424,fitness-ola@wp.pl
Ob to raczej nie od tarczycy

a tego sie nie da wyleczyc, Eutyrox do końca zycia
Czy zawsze miałaś problemy z tarczycą czy to się pojawiło po porodzie? Jeśli po porodzie to przeczytaj sobie o poporodowym zapaleniu tarczycy, które zdarza się u niektórych kobiet i jest jak nabardziej do wyleczenia tylko trzeba iść do endorynologa jak najszybciej.
dzięki za odpowiedzi
problem wynikł po porodzie. Do endokrynologa jestem zapisana na 28luty wiec muszę poszukać gdzieś prywatnie
może polecicie kogoś dobrego i niedrogiego??
U mnie też wykryto niedoczynność dopiero w ciąży, przedtem nie miałam o tym pojęcia... łykam eutyrox, raz mniejsza dawkę, raz większą, już do tego przywykłam :)
ja chodzę prywatnie, bo na naszą służbę zdrowia szkoda mi nerwów, średnio co 5 m-cy jestem u lekarza, polecam dr Babińską, przyjmuje w Endomedzie teraz chyba wizyta kosztuje 120 zł
Wyniki faktycznie nieciekawe. Przed wizytą zrobiłabym jeszcze usg i przeciwciała. Trochę szkoda kasy płacić aż tyle za każdą wizytę, żeby lekarz Ci tylko dawkę leku ustalił ale poszłabym szybko prywatnie a generalnie poszukałabym dobrego specjalisty na nfz. Wbrew pozorom można jeszcze takich znaleźć ;)
ja polecam:
Zdanowską - szpital Zaspa, ale nie wiem czy przyjmuje jeszcze nowych pacjentów - musiałabyś z nią pogadać,
Barańską - przychodnia Nowy Port
i wiem, że jeszcze polecany był Sharma - Polmed na Zaspie
Wyregulowanie tarczycy trochę mi zajęło, mam Hashimoto, ale ostatecznie udało się więc wytrwałości i nie bagatelizuj sprawy
tsh powinien byc ok 1-2, max 3

a usg robiłam albo u lekarki w gabinecie albo na grunwaldzkiej w spółdzielni - polecam
byłam dzisiaj u ogólnej i przepisała mi eutyrox25 Powiedziała, ze najlepiej zacząć od najniższej dawki i zwiększać no i żeby nie tracić już czasu w czasie oczekiwania na wizytę u endokrynologa mam brać ten eutyrox 25

no i kazała zrobić tsh córce...

a możesz podać dokładne namiary gdzie zrobić usg tarczycy?? bo właśnie też to mam zrobić
co do Euthyroxu to bierz bierz ale pewnie skończy się większą dawką i córci faktycznie koniecznie trzeba sprawdzić i nawet jeżeli wyjdzie dobre to i tak powinnaś kontrolowaćraz na jakiś czas.
Usg robiłam tu:
Lekarska Specjalistyczna Spółdzielnia Pracy
adres:80-244 Gdańsk, Al. Grunwaldzka 68
tel:58 344-60-48, 341-42-15 fax: 58 344-60-49
taki starszy pan mi robił, bardzo dokładny ale nazwiska nie pamiętam, koszt chyba 80 i terminy szybkie
i koniecznie bym się jeszcze upierała przy tych przeciwciałach:
http://www.labtestsonline.pl/tests/ThyroidAntibodies.html?lnk=3
i pamiętaj, że badania tsh i reszta na czczo i bez tabletek (niby oczywiste ale dla mnie akurat nie było ;p)
Ja robiłam USG tarczycy u lekarz Justyny Maliszewskiej w FALCKU na Zaspie. Niezwykle dokładna. Moje USG trwało co najmniej 0,5 godziny!!
Co do lekarzy endokrynologów- dla mnie najlepszy był dr Sharma, ale na NFZ nie przyjmuje już w Polmedzie, a szkoda...jemu zawdzięczam bowiem swoje zdrówko :)
A ja chodzę z moja tarczycą do spółdzielni na Grunwaldzkiej. do dr. Krystosiak. prywatnie oczywiscie wizyta 100zł
do Inka:
ważne żebyś poszła do dobrego endokrynologa jak najszybciej, chodzi o to żeby ustalił czy niedoczynnośc jest wynikiem PZT czy też po prostu choroby tarczycy.
Ja np. nigdy nie miałam problemów z tarczycą, jedynie lekką niedoczynność w ciąży a po porodzie (właśnie ok 4-5 mies po urodzeniu dziecka) rozwinęło się u mnie PZT.
Poszłam do endokrynologa, wystarczyły dobre leki i po pół roku nie ma śladu po problemie, tarczyca funkcjonuje prawidłowo :)
aha i miałam dużo gorsze wyniki od Twoich :)
a i nie robiłam usg tarczycy, nie zawsze jest to konieczne, decyduje o tym lekarz
ale jak napisałam, podstawa to dobry lekarz
ewelka a gdzie chodziłaś??
u mnie możliwe że tarczyca "padła" w ciąży, bo córka urodziła sie z hipotrofią (niską wagą urodzeniową) na początku ciąży wyniki miałam ok a później nikt nie kazał mi ich robić...
Inka, więc ja chodziłam prywatnie do dr Kazmirowicza (do evi-med w gdyni). Z tego co wiem przyjmuje też tam na NFZ ale nie było już miejsc, a mnie zależało na czasie. Nie wiem może jeszcze gdzieś przyjmuje.
Pan Dr błyskawicznie postawił mi właściwą diagnozę, dobrał leki i jak pisałam wszystko szybko i dobrze się skończyło.
a powiedz jeszcze jaki koszt wizyty? i jaj długo się czeka?
inka niestety nie wiem bo ostatni raz byłam w wakacje (wtedy coś ok 90 zł płaciłam)
jeśli chcesz aurat do tego dr to najlepiej zadzwoń do evi-med i zapytaj jakie są teraz ceny i terminy
dzięki:)
zadzwonię i pójde do evi-medu bo na nfz załapałam się na 28 luty!!
Inka jakby co to Babińska tez przyjmuje na Kowalskiej i tam terminy były krótsze..

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

do góry