Widok

tarczyca

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
chciałam się tylko wstępnie zorientować czy to poważna niedoczynność czy raczej lekka

tsh 10,6
ft4 9.97
ft3 w normie
OB 32- czy to od tarczycy podwyższone??

jak długo trwa leczenie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Poważna. Radzę szybko udać się do lekarza, pewnie prywatnie bo na NFZ szybko się nie da. Ale da się z tym zyć ;) Tylko z euthyroxem będziesz musiała się zaprzyjażnić.
witaj, ja z tym walcze od 10 lat, generalnie niedoczynnosc to stan do konca zycia, trzeba brac euthyrox codziennie rano na czczo, ja biore 100 mg a tsh mam 14 wiec musze zwiekszyc dawke i tak ciagle, to zmniejszam to zwiekszam, trochce serce mi przez tarczyce szwankuje , ogolnie trzeba pilnowac bo zle wplywa na caly organizm, bardzo latwo sie tyje, metabolizm sie spowolniony, wieczna walka zeby nie przytyc
OSOBISTY TRENER FITNESS, ODCHUDZANIE, kształtowanie i modelowanie sylwetki, zajęcia indywidualne,diety,zapraszam, tel.695519424,fitness-ola@wp.pl
Ob to raczej nie od tarczycy

a tego sie nie da wyleczyc, Eutyrox do końca zycia
Czy zawsze miałaś problemy z tarczycą czy to się pojawiło po porodzie? Jeśli po porodzie to przeczytaj sobie o poporodowym zapaleniu tarczycy, które zdarza się u niektórych kobiet i jest jak nabardziej do wyleczenia tylko trzeba iść do endorynologa jak najszybciej.
dzięki za odpowiedzi
problem wynikł po porodzie. Do endokrynologa jestem zapisana na 28luty wiec muszę poszukać gdzieś prywatnie
może polecicie kogoś dobrego i niedrogiego??
U mnie też wykryto niedoczynność dopiero w ciąży, przedtem nie miałam o tym pojęcia... łykam eutyrox, raz mniejsza dawkę, raz większą, już do tego przywykłam :)
ja chodzę prywatnie, bo na naszą służbę zdrowia szkoda mi nerwów, średnio co 5 m-cy jestem u lekarza, polecam dr Babińską, przyjmuje w Endomedzie teraz chyba wizyta kosztuje 120 zł
Wyniki faktycznie nieciekawe. Przed wizytą zrobiłabym jeszcze usg i przeciwciała. Trochę szkoda kasy płacić aż tyle za każdą wizytę, żeby lekarz Ci tylko dawkę leku ustalił ale poszłabym szybko prywatnie a generalnie poszukałabym dobrego specjalisty na nfz. Wbrew pozorom można jeszcze takich znaleźć ;)
ja polecam:
Zdanowską - szpital Zaspa, ale nie wiem czy przyjmuje jeszcze nowych pacjentów - musiałabyś z nią pogadać,
Barańską - przychodnia Nowy Port
i wiem, że jeszcze polecany był Sharma - Polmed na Zaspie
Wyregulowanie tarczycy trochę mi zajęło, mam Hashimoto, ale ostatecznie udało się więc wytrwałości i nie bagatelizuj sprawy
tsh powinien byc ok 1-2, max 3

a usg robiłam albo u lekarki w gabinecie albo na grunwaldzkiej w spółdzielni - polecam
byłam dzisiaj u ogólnej i przepisała mi eutyrox25 Powiedziała, ze najlepiej zacząć od najniższej dawki i zwiększać no i żeby nie tracić już czasu w czasie oczekiwania na wizytę u endokrynologa mam brać ten eutyrox 25

no i kazała zrobić tsh córce...

a możesz podać dokładne namiary gdzie zrobić usg tarczycy?? bo właśnie też to mam zrobić
co do Euthyroxu to bierz bierz ale pewnie skończy się większą dawką i córci faktycznie koniecznie trzeba sprawdzić i nawet jeżeli wyjdzie dobre to i tak powinnaś kontrolowaćraz na jakiś czas.
Usg robiłam tu:
Lekarska Specjalistyczna Spółdzielnia Pracy
adres:80-244 Gdańsk, Al. Grunwaldzka 68
tel:58 344-60-48, 341-42-15 fax: 58 344-60-49
taki starszy pan mi robił, bardzo dokładny ale nazwiska nie pamiętam, koszt chyba 80 i terminy szybkie
i koniecznie bym się jeszcze upierała przy tych przeciwciałach:
http://www.labtestsonline.pl/tests/ThyroidAntibodies.html?lnk=3
i pamiętaj, że badania tsh i reszta na czczo i bez tabletek (niby oczywiste ale dla mnie akurat nie było ;p)
Ja robiłam USG tarczycy u lekarz Justyny Maliszewskiej w FALCKU na Zaspie. Niezwykle dokładna. Moje USG trwało co najmniej 0,5 godziny!!
Co do lekarzy endokrynologów- dla mnie najlepszy był dr Sharma, ale na NFZ nie przyjmuje już w Polmedzie, a szkoda...jemu zawdzięczam bowiem swoje zdrówko :)
A ja chodzę z moja tarczycą do spółdzielni na Grunwaldzkiej. do dr. Krystosiak. prywatnie oczywiscie wizyta 100zł
do Inka:
ważne żebyś poszła do dobrego endokrynologa jak najszybciej, chodzi o to żeby ustalił czy niedoczynnośc jest wynikiem PZT czy też po prostu choroby tarczycy.
Ja np. nigdy nie miałam problemów z tarczycą, jedynie lekką niedoczynność w ciąży a po porodzie (właśnie ok 4-5 mies po urodzeniu dziecka) rozwinęło się u mnie PZT.
Poszłam do endokrynologa, wystarczyły dobre leki i po pół roku nie ma śladu po problemie, tarczyca funkcjonuje prawidłowo :)
aha i miałam dużo gorsze wyniki od Twoich :)
a i nie robiłam usg tarczycy, nie zawsze jest to konieczne, decyduje o tym lekarz
ale jak napisałam, podstawa to dobry lekarz
ewelka a gdzie chodziłaś??
u mnie możliwe że tarczyca "padła" w ciąży, bo córka urodziła sie z hipotrofią (niską wagą urodzeniową) na początku ciąży wyniki miałam ok a później nikt nie kazał mi ich robić...
Inka, więc ja chodziłam prywatnie do dr Kazmirowicza (do evi-med w gdyni). Z tego co wiem przyjmuje też tam na NFZ ale nie było już miejsc, a mnie zależało na czasie. Nie wiem może jeszcze gdzieś przyjmuje.
Pan Dr błyskawicznie postawił mi właściwą diagnozę, dobrał leki i jak pisałam wszystko szybko i dobrze się skończyło.
a powiedz jeszcze jaki koszt wizyty? i jaj długo się czeka?
inka niestety nie wiem bo ostatni raz byłam w wakacje (wtedy coś ok 90 zł płaciłam)
jeśli chcesz aurat do tego dr to najlepiej zadzwoń do evi-med i zapytaj jakie są teraz ceny i terminy
dzięki:)
zadzwonię i pójde do evi-medu bo na nfz załapałam się na 28 luty!!
Inka jakby co to Babińska tez przyjmuje na Kowalskiej i tam terminy były krótsze..
z prywatnych lekarzy to dobre opinie czytałam o Grass-Tyrkin. Byłam u niej dwa razy, też potwierdziłau mnie niedoczynność, zleciła dodatkowe badania a na drugiej wizycie potwierdziła tez chorobe Hasimoto... ma usg u siebie, jezeli jest konieczność, robi badanie od razu. koszt 100zł. +70 złza usg
Inka.ja, ja chodzę do Stefanowicz - Kujawy, Gabinety przy Kowalskiej, śródmieście Gd. Jestem zadowolona, choć to kontrowersyjna lekarka i nie każdemu podpasuje.
Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić
już jestem zapisana do lek. med. Zdanowska-Filipczak Jolanta ale wizytę mam dopiero 28 lutego
Polecam dr Mizan-Gross, u mnie pół rodziny jest "tarczycowe", prawie wszyscy bujali się latami po niedouczonych endokrynologach, dla których wyniki były "jeszcze w normie".

Nie interpretujcie same wyników! "W normie" przy tarczycy może nic nie znaczyć! Nie ma też co porównywać TSH, czy wynosi ono 10 czy 100 - organizm rozpaczliwie walczy o hormony potrzebne do życia.

Olcia, podziwiam Cię, że nie ważysz jeszcze 150 kilo i masz siłę do funkcjonowania... Nie rozważałaś zmiany lekarza?

I dziwi mnie też opinia lekarza, że USG jest niepotrzebne. Ostatnio właśnie kuzynka miała "dobre" wyniki i kilku lekarzy ją zbyło, ale tak męczyłyśmy ją z ciotką, że na pewno ma chorą tarczycę, że abyśmy się od niej w końcu odczepiły, to zrobiła jeszcze USG. I tam dopiero pokazały się "ciekawostki".

Nigdy też nie wyrzucajcie swoich starych wyników i opisów USG. "Coś" może się pokazać dopiero, gdy porówna się wyniki z wielu miesięcy.

Macie chorą tarczycę? Wypchnijcie do lekarza rodzinę, zwłaszcza wszystkie kobiety.

Mama, babcia lub ciocia chorują, Wy macie objawy, ale wyniki "jeszcze dobre"? Zmieńcie lekarza...

Polecam też fora na gazeta.pl - Hashimoto i Choroby tarczycy.

Całkiem dobrą specjalistką od USG jest dr Łuszczyńska-Nitka z Podbielańskiej w Gdańsku.
nie do konca tak jest ze do konca zycia choroba.Ja miala 2 lata temu nadczynnosc puls 150 itd bole glowy potem niedoczynnosc i bralam leki a teraz nic i ok.Takze zycze duzo zdrowia i wiary ze sie wyzdrowieje.
Pewnie, są i choroby tarczycy "dożywotnie" i wyleczalne, trzeba tylko znaleźć lekarza,, który umie to zdiagnozować.
kwestia czlowieka czy chce byc leczony
dziewczyny, ale nie snujcie od razu indze jakiś wizji przewlekłych chorób tarczycy,
może to naprawdę tylko niedoczynność poporodowa a nie od razu choroba jakaś poważna
Ewelka, tyle że od przekonania, że to może być na całe życie, to jeszcze nikomu nic się nie stało ;) A kobiet, którym jakiś niedouk odstawił za szybko leki, znam na pęczki.
mi tez po porodzie pojawilo bralam leki karmilam piersia zmniejszylam dawke bo byla konska a nie chcialam jej odstawic i przeszlo i nie ma sladu nie ma co dolowac kobiety ze do konca zycia.
Przepraszam, ale podołuję dalej. Tak niestety jest, że warto założyć, ze to do końca życia. Nawet poporodowe zapalenie tarczycy, teoretycznie wyleczalne "bez śladu", pakuje nas do grupy "tarczycówek", które nigdy nie mogą zapomnieć, że muszą co jakiś czas sprawdzić tarczycę, bo bardzo prawdopodobne, że jeszcze kiedyś się odezwie.

Dobrze leczona niedoczynność nie jest problemem. Problemem jest tylko niedodiagnozowana, zapomniana, źle leczona.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
jesli chora tarczyca to raczej dozywotnio. Ja miałam 5 lat temu wycinane guzy na tarczycy i leki do konca zycia. Reg. badam sie u endokrynologa, to przeciez nie koniec swiata. Ja oprócz tego mam jeszcze astme oskrzelowa, i tu tez leki sie kłaniaja
dziewczyny orientujecie się na które z badań z krwii może dać skierowanie lekarz ogólny? ostatnio robiłam badania FT4, antyTPO i coś tam jeszcze (4 rzeczy) i zapłaciłam 180 zł. do endo chodzę prywatnie, wiec skierowania nie da, ale moze ogólny? jak mam tak powtarzac badania co 3 miesiące to lipa:/
Lekarz ogólny może dać tylko na TSH. Ja chodzę do endo i na pewno nie każe mi powtarzać wszystkich badań co 3 miesiące.
Tylko TSH, ale tylko w przypadku, gdy dzieje się coś niepokojącego i nie leczysz się u endo.
oj to lipa :(
z tym powtarzaniem co trzy miesiace to wiem, ze nie do końca.choć w ciągu ostatnich dwóch miesiecy robiłam dwa razy (raz TSH i FT4, drugi FT4, antyTPO i coś tam jeszcze) ale ..na kolejną wizyte tez mam wziasc "swiezy" wynik -chyba tylko jedno z tego wszystkiego, a jakby sie okazało, ze jest się w ciazy to tez trzeba co jakiś czas powtarzac.
Ja dopiero zaczynam sie leczyć, wiec wole dopytać co i jak:)
aTPO i aTG zazwyczaj wystarczy zbadać raz w życiu, no może w niektórych przypadkach raz na kilka lat, często trzeba robić TSH, ft3 i ft4, zwłaszcza na początku leczenia, albo w ciąży, bo normalnie dwa-trzy razy do roku wystarczy... Jak dobrze poszukasz, to te trzy badania bedziesz robić za jakieś 40 złotych w sumie...
to juz lepiej - tsh ft3 i ft4 robiłam chyba za 34 zł kazdy, a aTPO i ATG chyba 60 zł kazdy..
Agatha a czy ta Pani dr Mizan-Gross przyjmuje gdzieś w przychodni?
Nie, tylko prywatnie, a i do tego trzeba uzbroić się w cierpliwość, bo zwykle komunikują, że nowych pacjentów nie przyjmują. Ale naprawdę warto.
Witam,
ja mam od zawsze niedoczynność tarczycy. Z tego co wiem to zwykła niedoczynność jest do wyleczenia. Leki do końca życia biorą te osoby które miały guzy i usuwaną tarczycę lub mają Hasimoto (czy jak to się pisze). Ja mam to ostatnie:) Co do lekarza....walczyłam kilka lat w Lublinie bez skutku, nie mogłam uregulować, dopiero w Gdańsku udało się i jestem zadowolona:) Polecam dr Łukasza Obołończyka z Endomedu. Wizyta 100 zł, nie czeka się długo, przyjmuje tylko we wtorki. Potrafi być termin wolny na za tydzień lub 2. Nigdy dłużej nie czekałam. Na prawde solidny lekarz.
A i jeszcze tylko dodam, że jeżleli macie blisko albo dużo badań do zrobienia prywatnie to w akademii jest najtaniej
Za tsh i ft4 po 15 zł każdy - taniej nie znalazłam
witam ponownie:)
jestem na euthyrox 25 i po 4 tygodniach miałam zrobić badanie ft4 i teraz pytanie czy mam to badania zrobić na czczo czy rano zażyć tabletkę?
inka - teoretycznie na czczo nei musi być (chyba, że poza hormonami jeszcze jakieś badanie robisz)
badanie ma być PRZED zazyciem leku (który powinnaś brać na czczo na pół godz. przed posiłkiem, więc defacto badanie też robisz na czczo;))
AgaB dzięki:)
Ja miałam TSH 35 i nie miałam nadwagi ani innych niepokojących objawów ...
Tzn jedyne co miałam to niski puls w czasie biegania i chociaż byłam wykończona na maxa to dochodziłam do 100 ...

Teraz biorę Euthyrox 200 ....
Ja od dzieciństwa mam tarczyce niedoczynność moja mama i brat mają nadczynność tarczycy. Oni są po zabiegu w akademii medycznej brali tabletkę (sorki, ale nie wiem jak się to nazywa) i mogą odstawić mniejsze dawki leku. Ja jestem na Euthyrox 75/100. Nie polecam dr Grundkowskiego w szpitalu na zaspie( przychodni) mam problemy z wagą, ale żeby mówić ze Nie będzie dla mnie łóżka jak Bedze rodzic to chamstwo jak przychodzę, co pół roku to mam winki TSH zobaczy przepisze leki i dowidzenia na ostatnim USG znalazł guzki i nic z tym nie robi. Związku z Tyn mam pytanie możecie polecić jakiegoś lekarza na NFZ w Gdańsku? Inka najważniejszy jest dobry lekarz to podstawa.

do inka.ja

Inka.ja a gdzie udalo Ci sie tak szybko zapisac? w Polmedzie gdzie sie elczylam u dr Dardzinskiej niestety nie ma juz miejsc, a Ona sama jest na wychowawczym i zostalam z niczym..
na razie euthyrox 25 przepisała mi lekarz pierwszego kontaktu i właśnie ona kontroluje moją tarczycę w oczekiwaniu na endokrynologa. Niestety badania muszę robić prywatnie, bo lekarka nie ma uprawnień na dawanie skierowań na takie badania:( ale jestem zapisana na koniec lutego do Bojana
no i po miesiącu brania euthyrox 25 zrobiłam badanie ft4 i mam 12,5 a norma jest od 12, czyli mam w normie
czy to oznacza, że pozostanę na tej dawce?
a tsh? bo oba wyniki się liczą.
nie kazała mi robić tsh..
mi endokrynolog ustalał dawkę na podstawie obu wyników i zawsze słyszałam, żeby jedno i drugie mierzyć bo one są wzajemnie ze sobą powiązane
Zanim udam się do lekarza (o ile się udam) pozwolę sobie zapytać na forum.
Otóż jakiś parę tygodni temu robiłam sobie badania i takie otrzymałam wyniki:
TSH 17,50 (norma 0,27-4,2)
FT4 12,62 (norma 12-22)
FT3 4,3 (norma 3,1-6,8)
Z racji podwyższonego TSH postanowiłam powtórzyć badania i oto co mi wyszło:
TSH 10,20
FT4 14,49
FT3 4,21

Skąd taka różnica w poziomie TSH? FT4 też zupełnie inne...
na pewno do endokrynologa marsz!! mi dr powiedziała ze najważniejsze tsh a Ty masz za wysokie więc do lekarza!

ja zrobiłam USG i wyszło że mam za małą tarczycę i wolę Hashimoto
Jakie tam "podwyższone", niedoczynność jak z obrazka ;)
No dobra, trochę wysokie :)
Ale skąd taka różnica?
TSH 10 czy 18 to żadna różnica, naprawdę ;)
Jesli robiłaś badanie w Brussie to radze powtorzyc je na Akademii Medycznej, bo slyszalam ze ludzie biora lekarstwa na tarczyce, a wcale jej nie maja. Po zrobieniu badania na Akademii Med. okazywalo sie, ze tarczyca jednak jest ok. Ja akurat mialam tez sprzeczne wyniki ale zwiazane z czyms innym i od tamtej pory zawsze robie jakiekolwiek badania wlasnie na AM.
Nie,badania nie robiłam w Brussie. Nie wiem czy 3 badanie ma sens...
Cześć dziewczyny, mam niedoczynność tarczycy. Pierwsze TSH miałam 5,5 dostałam dawkę 37,5 mg Eutyrox, drugie badanie TSH 2,9 więc lekarka podwyższyła mi dawkę dwa razy w tygodniu do 50 mg. Teraz kolejne badanie i TSH 4,210. Inne wyniki mam w normie. Czy normalne są takie skoki??
chyba tak, ja tez tak miałam
wczoraj miałam TSH 1,42 a endo i tak mi podwyższyła dawkę, bo powiedziała, że ths będzie rosło i że lepsze jest przedawkowanie niż za niskie leki
dzięki za pocieszenie
Minika, ja bym zmieniła endo.

Widziałam już setki głupio leczonych pacjentów, sama byłam w tej grupie- jak na moje oko trafiłaś na lekarkę z grupy tzw. "homeopatów" ;) Tak tarczycówki złośliwie mówią na lekarzy, którzy leczą za małymi dawkami leków.
Ale ja dopiero mam ustawianą dawkę leku.
Mimo wszystko, jest to ustawianie homeopatyczne ;) Też takie kiedyś miałam, na lekach czułam się gorzej niż bez.

Masz ustaloną przyczynę niedoczynności? Miałaś USG i badanie przeciwciała?
Mam ustaloną przyczynę. Przeciwciała mam w normie ale USG wykazało że tarczyca jest za mała. A leki nie pogarszają mojego samopoczucia.
To już Twoja decyzja. Ale mnie ta lekarka by już więcej nie zobaczyła...

Homeopatyczne dawki i ustalanie ich przy pomocy TSH - nie ze mną te numery.
Agatha a w moim przypadku miałam ostatnio TSH 1,4 a endo i tak mi podwyższyła dawkę, czy to dobrze?

mam za małą tarczycę i wolę Hashimoto
Agatha a dzięki czemu ma ustalić dawkę?? Sorry że pytam ale nie mam na ten temat pojęcia.
Głównie na podstawie ft3 i ft4.
Inka, możliwe, że dobrze. Ważniejsze jest ft3 i ft4 oraz objawy.
FT3 mam 4.13 pmol/l N: 2.8-7.1
FT4 18,79 pmol/l N: 12.00-22.00

To już nie wiem co mam robić, zmieniać lekarza czy jeszcze poczekać :(
nie polecam dr Obołończyka z Akademi Medycznej, najgorszy lekarz jaki może być, chamski i bardzo nieprzyjemny
Konferencja HASHIMOTO już w najbliższą sobotę 11 czerwca br sprawdź szczegóły na stronie internetowej www hashimoto pl / warsztaty.
Szukaj przyczyny i lecz się sam !
Wykłady prowadza lekarze, którzy już od lat pomagają chorym na chorobę autoimmunologiczną!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5
Bzdury!!! Hashimoto jest chorobą autoimmunologiczną ! Przyczyny?? powodzenia w poszukiwaniach specom z centrum ŚWŁ
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
po porodzie moalam wyzsze tsh.leczylam sie kilka lat.unormowalo się do okolo 2 . od roku nie biore lekow.zrobilam wyniki i tsh wynik 2.5 wiec ok.nie biore zadnych lekow.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
TSH 2,5 jest bardzo, bardzo nie ok. Dla zdrowej kobiety w wieku rozrodczym powinien oscylować w okolicach 1 i każdy endokrynolog Ci to powie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

do góry