Widok

terapia snu dla niemowląt?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witam, czy korzystał z was ktoś może z terapii snu dla niemowląt lub jakiejś innej pomocy w tej materii?
jestem mamą 7,5 miesięcznej córeczki, która w nocy budzi się co 0,5 - 1 godzinę.
jestem już u kresu wytrzymałości
córa miała robione badania z krwi, moczu, kału, usg brzuszka, główki, wszystko jest w porządku. chodzimy do neurologa, byliśmy u psychologa dziecięcego i nic

już nie wiem jak pomóc sobie i dziecku
kładę córę o 20 i do rana wstaję do niej 15 razy :/ i tak jest co noc
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
A ja myślałam dziewczyny ,że u was już wszystko o.k. ze spaniem,czytałam twój poprzedni wątek i mentorki.U kresu ja tym nocnym karmieniem po odstawieniu piersi tak bym się nie przejmowała ,to już nie noworodek przecież 8 mc dzieci chyba już nie muszą jeść w nocy ,moja jak miała 3 mc już nawet nie chciała i właśnie nie wiem czy to nocne karmienie nie jest powodem jej wybudzania, jeżeli to refluks jak sugeruje mikronezja to nawet debridat nie pomoże przy ciągłym,całonocnym karmieniu piersią,żoładek też musi mieć chwilę przerwy.Jak dla mnie to gorzej wygląda u mentorki to dziwne ,że lekarze nie widzą przyczyn a dziecko budzi sie co godzine z potwornym wrzaskiem i ciężko go uspokoić tu chyba jakiś " zaklinacz dzieci "potrzebny.Podziwiam was dziewczyny (ja bym już nie wyrobiła) i trzymam kciuki .
Hmm, to trochę burzy teorię, która przyszła mi do głowy. Gdyby zawsze źle spała, a ma prawdopodobnie refluks, to pomyślałabym, żeby ułożyć ją do snu w innej pozycji, tzn. tak, żeby głowa była wyżej, bo może podczas snu treść żołądkowa cofając się podrażnia jej gardło i dlatego budzi się tak często...
Mikronezja. córa w ciągu dnia śpi w miarę dobrze. jeszcze 3 mies. temu miała 2 drzemki po 20-30 minut a teraz też ma 2 ale po 1-1,5 h.
i staram sie aby ta ostatnia drzemka była w odstępie 4 godzin od wieczornego pojścia spać.zeby zdążyla się trochę zmęczyc ;)
ah, aga dzięki :)
mnie tylki przy życiu trzyma nadzieja że kiedyś będzie lepiej, żw to już niedługo ;)
26 marca idziemy powtótnie na usg brzuszka właśnie pod kątem refluksu a 7 kwietnia mamy wizyte u gastroenterologa. zibaczymy ci powie.
aha, u córa bierze już od 5 miesięcy Debridat na refluks
Moje dzieci są już większe, takich problemów nie miałam, ale przyszło mi coś do głowy. Czy w ciągu dnia córka śpi dobrze? Czy dużo śpi? Czy płacze w ciągu dnia?
Pocieszę Cię tylko, że w końcu przyjdzie taki dzień, że będziesz spać całą noc. :) Obiecuję :)
Też u nas podobny typ: budzący się co chwilę i nietolerujący butli.
Sprawdziłabym może już tylko usg brzucha pod kątem refluksu. W naszym wypadku tak było, że 2 razy usg brzucha były ok, a zrobione specjalnie prywatnie pod kątem refluksu już ten refluks pokazało. Możliwe, że treść żołądka jej wraca (zwłaszcza, że naprawdę sporo zjada przed snem...może aż za dużo) i budzi ją to co chwila. A niestety nie jest typem "samozasypiającym".
Plus jeszcze nie jest na tyle dojrzała, żeby nauczyć się sama zasypiać.
U nas młody miał ponad 13 miesięcy jak sam przespał całą noc. Ale od tamtej pory już tak śpi codziennie. Młody musiał po prostu dorosnąć i zacząć chodzić (bo wtedy bardziej się męczył i lepiej spał).
A ja musiałam zastosować metodę, że ryczy przez 3 godziny (ale jestem z nim w pokoju) i nie biorę tylko odkładam do łóżka. Ale ta metoda wcześniej nie dała żadnego skutku (no może lekka poprawa była), dopiero jak już dorósł i zaczął współpracować, to w końcu zasnął. I życie stało się piękne ;-)

A butli nigdy nie zaakceptował, po cycku (do 13 miesiąca) pił z kubka. Ale mm nigdy nie wypił, tylko kaszki łyżeczką.

Powodzenia. Dasz radę, jeszcze trochę i na pewno w końcu prześpi całą noc.
U nas właśnie był taki przeskok ze 100 pobudek w nocy na przespaną całą noc. I tobie też tego życzę.
u nas jest tak, że młody budzi się z okropnym płaczem i krzykiem czasem takim, że nie idzie go uspokoić..... nie wiadomo dlaczego...

jak po roczku nie minie to chyba oszaleję :(
Moja też sie budziła, spała z nami, podjadala, dalej spala, kilkanascie razy na noc. Ja ze zmeczenia nawwet nie wiedzialam ile razy sie budzi, ile razy karmilam, spałam jak zabita. Kolo roczku się poprawilo, jak przestalam karmić w wieku 14 miesiecy pięknie przesypia noce.
Drugie dziecko mniej sie budzilo i też w okolicy roczku zupelnie przestalo sie budzic w nocy.
moja przyjaciółka miała ten sam problem... niestety odstawienie to była walka, kilka dni głódówki, nerwów i histerii ale w końcu się udało...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
no właśnie szkopuł w tym, że ona nic z butli nie wypije :( ma awersję na butle i smoczki :/
mamy 11 smoczków do ssania i 8 butelek i nic jej nie podpasowało :/
łyżeczką nie, z butli mleko mm lub jakąś rzadką kaszkę aby przez smoczek do kaszek przeleciało

mój synek jest za tatą tak samo jak za mną ;) ja nie karmiłam piersią więc to też może przyczyna. Czasem jak jedziemy do moich rodziców to mama bierze go do siebie żebym mogła się wyspać...
monia, randall - no nie da się ukryć że się denerwuje i mam dość, bo kto by nie miał po 3 miesiącach wstawania w nocy co godzinę ;) ledwo zdążę usnąć to znów muszę wstawać :/
niestety nie mam nikogo do pomocy przy dzieciach :/ moja mama nie żyje, ojciec nie kwapi się do pomocy a teściowie daleko.
żebym nie oszalała to zapisaliśmy starszą córę do prywatnego przedszkola, bo do państwowego w zeszłorocznej rekrutacji się nie dostała :/

mentorka- widzę, że i u ciebie się nie poprawiło od ostatniego czasu :/ współczuję... jestem ciekawa kiedy te nasze dzieci dadzą nam żyć ;)
ja nawet choćbym chciała się wyspać, iść do drugiego pokoju, żeby mąż wstawał do córy to nie mam jak, bo ona w nocy toleruje tylko mnie. Jak mąż do niej wstanie to córa urządza taką aferę że głowa mała, wpada w szał i cały dom stoi na nogach :/ no i budzi naszą starszą 3,5 letnią córę, więc mamy wtedy "wesoło" :/

i w nocy jak się budzi to nawet nie mogę jej butli podać bo ona butli nie toleruje :? niedługo chciałabym skończyć karmienie piersią, ale nie mam pojęcia jak to zrobić? jak ją odstawić? bo gdy obudzi się w nocy na jedzenie to jak mam jej dać? i co? w środku nocy sadzać ją do fotelika i dawać kaszkę albo dawać jej mleko do wypicia w kubku???!!! wtedy wybudzi się na maxa i nie będzie chciała spać :/ nie wyobrażam sobie tego
Ja miałam taką starszą córkę. Próbowaliśmy wszystkich metod i nic nie działało. Też została przebadana, eeg, usg itd. Ostatecznie stwierdzono, że mamy "trudne dziecko". Poprawiło się nieco gdy przeszła na nutramigen. Ostatecznie zaczęła sypać w wieku około 2 lat. Na dłużej zasypiała bujana w wózeczku na balkonie - więc zakładalismy kurtki i bujaliśmy dziecko o 5 rano na balkonie...
Jedyne co Ci mogę radzić to wynajęcie pani na godziny, która zajmie się dzieckiem np. popołudniu a Ty się wyśpisz. Bo z braku snu można się poważnie pochorować, a dziecko musi mieć zdrową matkę.
u nas też nie jest lepiej... ;/ no ale cóż, chyba już przywykłam...

mąż chce pójść dzisiaj z kolegami na piwo więc się zgodziłam ale za to, że da mi się wyspac i będzie wstawał do młodego :) ja poszłam spać do innego pokoju :) no i rano wstaje, mąż leży nieprzytomny i mówi, że on nie wie jak ja daję radę:P nie chce następnego dziecka przez najbliższe kilka lat :) i mam zakaz robienia obiadów bo mam odpowczywać :P uśmiałam się :) no bo już nic nie zostaje tylko się śmiać... :)

no i jeszcze jedno, po tylu nocnych pobudkach i histeriach to nie mam szans na powrót do pracy bo po prostu nie dałabym fizycznie rady....
Dziecko czuje Twoje napięcia... i "niechęć"... do sytuacji. którą świadomie czy nie, manifestujesz w gestach i zachowaniu.
Duże i częste zmiany, o których piszesz chyba też nie pomagają Wam.
Może postaraj się porzucić przygnębiające myśli i przede wszystkim poproś o pomoc przy Dzieciach... jesli masz kogo.

Mnie motywuje świadomość, że mam zdrowe, piękne Dzieci i przywilej zajmowania się Nimi na co dzień a każdy dzień przybliża nas (niestety) do punktu, w którym Dzieci zaczynają usamodzielniać się (skrajność w porównaniu z chwilą obecną kiedy potrzebują nas cały czas).
Miewam słabe momenty ale szybko się "prostuję" (kolejna kawa po bezsennej nocy, ulubiona stacja radiowa, słońce za oknem...). Wio i do przodu...
Nie dołuj siebie samej smetnymi myślami. Spójrz na swoją córeczkę z czułością i MÓW do niej o swoich odczuciach...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5
myślę że ona sprawdza czy jesteś obok, czy pierś jest. Moja budziła się co 40 minut do końca pierwszego roku, później się to wydłużało...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
a denerwujesz się?
może dzieciątku udzielają się Twoje nerwy? nerwowa mama to i nerwowe dziecko.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
ten wątek - mam dośc własnego dziecka to ja zakładałam. niestety :/ i niestety nie jest nic lepiej.
myślę ze od tego czasu jest gorzej niz było
próbowałam spać z nią choć jestem temu przeciwna ale to nic nie dawało :(
wstawiłam łozeczko w inne miejsce ... ba... nawet zmieniłam jej pokój i nic
wiem, ze córka sie najada bo na noc zjada kaszke i dojada 2 piersiami .
w dzien tez ładnie je deserki i obiadki wiec nie sądzę że prztczyną pobudek jest głod.
ja już rozkładam ręce... już nawet myślę żeby dla siebie poszukać jakiejś pomicy np. psychologa bi to moje dziecie mnie wykancza psychicznie. a mam jeszcze starszą córe

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

do góry