Widok

"tłuczenie butelek"

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny, mój przyszły mąż jest z Gdyni, ja jestem kaszubką z krwi i kości:) więc na kaszubach jest taki zwyczaj, że w piątek, dzień przed weselem, znajmoi i sąsiedzi przychodzą pod dom panny młodej i tłuczą butelki na szczęscie młodej pary. Podobno w trójmieście nie ma takiego zwyczaju bo rodzina mojego przyszłego męża o tym nigdy nie słyszała.
Czy w trojmieście naprawdę nie ma takiego zwyczaju???
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
My mieszkamy w domku i będzie ustawiona specjalna skrzynia, w którą będą tłuczone butelki, mój brat tak miał i również nie było problemu, a sąsiadom ten zwyczaj się podoba, pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
My też mieszkamy w bloku :)

Na klatce postawiliśmy wieeeelki karton i sąsiedzi tłuki butelki,
nie było żadnego problemu.
tluczenie butelek jest czyms bardzo fojnym!ja mieszkam w bloku na 5pietrze i jakos sobie z tym poradze:-)butelki tlucze sie pod drzwiami panny mlodej i wiem ze moim sasiadom nie bedzie to przeszkadzalo i wcale sie nie zdziwie ze niektorzy z nich zawitaja z buteleczka pod drzwiami hihi...nie jest to wiocha jak co niektorzy sadza!ja juz wiem ze u mnie bedzie sporo ludzi i to nie obcych tylko ci ktorzy zjada sie na wesele:-)Super Sprawa!!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
image

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja też jestem za tym aby coś takiego było u mnie w domu wszędzie gdzie byłam na weselach dzień wcześniej było tłuczenie szkła dlatego dziwię się że ktoś ma złe przekonania co do tego i boi się że policja czy coś albo że wiocha właśnie fajnie niech każdy wie że to do was będzie należał weekend Ja u siebie chcę aby się to odbyło i nie będę patrzeć na to co sąsiedzi powiedzą :)

image
Tylko ja pisze chyba dość wyraźnie że nikomu to nie przeszkadza:) że jest to tradycja a pisanie że po policje byś dzwoniła świadczy o braku tolerancji wiesz co by policja zrobiła złożyła życzenia i pojechała:P
moze i jestem mieszczuchem i nie znioslabym tluczenia i zamieszania pod klatka. trzeba czasami pomyslec o innych mieszkacach a nie tylko o sobie i swoim slubie
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
niektóre wypowiedzi mnie przerażają a niektóre uspokajają. zobaczymy jak to bedzie,
Moje skarby:
Antonina 21.02.2011
Bartłomiej 24.04.2013
U mnie jest tak że zawsze schodzą się sąsiedzi znajomi i wspólnie się bawimy, nikomu to nie przeszkadza, m.in. w ten sposób pozostaje się w bliskich kontaktach z sąsiadami. Jest to po prostu miłe. U mnie pod blokiem trwa to już tyle lat, że nie może być inaczej. Każdy lubi coś innego. Jednym się to podoba a innym nie. A takie krytykowanie to jest typowe dla wielkich mieszczuchów co nawet nie znają swoich sąsiadów. Sorry ale krytykować to jest łatwo, a spojrzeć na coś z innej strony to już za trudne.
w miescie wiejskie tradycje. no nie moge. romumiem na wsi pod swoim domem ale nie pod klatka, i jak to wyglada? stoicie pol nocy pod klatka?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ja mam o tyle to szczęście że pochodzę z wejherowa i tłuczenie to wręcz obowiązek i było by dziwnie jak by tego nie było, a mój ukochany pochodzi z Brodnicy w kujawsko pomorskim i u nich na szczęście też obowiązuje ten zwyczaj i u nas nie ma mowy żeby porteabent się nie odbyło :) to jest niezapomniane przeżycie :) Porte musi być i koniec :)
dokładnie ;)
aaa.. i co do wypowiedzi ~surin nikt po klatce nie rzuca butelek tylko przed . heh
Ja też mieszkam w bloku i wiele razy coś takiego sie odbywało. Sąsiedzi się schodzą żadna policja nie przyjeżdża wszyscy dobrze się bawią szkło jest sprzątane na bieżąco. Nikomu z sąsiadów to nigdy nie przeszkadzało heh. Nie rozumiem oburzenia .
w bloku??? o rany policje bym wezwala jakby ktos butelkami na klatce rzucal. osiedle to nie wies!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
micasia ja tez w bloku mieszkam, i jezeli NIE UDA mi sie ich przekonac by tego zwyczaju nie robic , to poprostu zrobimy tego calego poltra TYDZIEŃ WCZEŚNIEJ i to u niego - NIE U MNIE .
a ja wam powiem tak, jestem z Gdańska mój jest z okolic Pruszcza i u nich jest taki zwyczaj, i wiem że mnie czeka tłuczenie butelek, i nie bardzo wiem jak mam sąsiadów poinformować. Oni mieszkają w domkach i wg mnie jest łatwiej zorganizować, a ja w bloku, może ktoś z was organizował i ma jakieś rady dla mnie?
Moje skarby:
Antonina 21.02.2011
Bartłomiej 24.04.2013
KASZUBY, TO JEST DOPIERO KRAJ W KRAJU.TU SIE LUDZIE PRZYNAJMIEJ BAWIĄ A NIE JAK W MIEŚCIE A WIEM COŚ O TYM PONIEWAŻ ZAJMUJE SIE WYNAJMEM NAMOIOTÓW NA TEGO TYPU IMPREZY,POLTRY,KOMUNIE itp..UWIEŻCIE MI KASZUB TO UMIE SIĘ ZABAWIĆ.POLTER TO IMPREZA NA CAŁEGO,CAŁA WIOSKA SIĘ W PIĄTEK BAWI !!
ZAINTERESOWANYCH WYNAJĘCIEM NAMIOTU ZAPRASZAM.REZERWACJE POD NR. 505 66 55 88
www.namiotybankietowe.net.pl
Po pierwsze yto nie jest kaszubski zwyczaj tylko panuje na calym pomorzu a takze kujawsko pomorskie i generalnie wszystko co z pomorzem zwiazane . PO drugie Kiczoiwate no tak.... zatrwazajace jak my mlodzi potrafimy trwonic tradycje i zwyczaje te polskie stosowane od pokolen!!!! Smutne to jest niestety. Ja tam ide na tluczenie i napewno moi przyjaciele sie nie obraza, a ich rodzice sa bardzo szczesliwy ze potrafimy pamietac o tradycjach. A i nie mieszkamy na wisoce bo w Gdyni i nikt z nas nie jest kaszubem czy kaszubka. Pozdrawiam
Jestem z Gdyni i u nas będzie tłuczenie:) jest to fajny zwyczaj, no ale może nie wszyscy go obchodzą. My mamy ułatwione, iż mieszkamy w domku a nie w bloku
do góry