Widok

trzecia ciąża - bliźniacza

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witajcie, zwracam się bardziej do osób, które są w takiej sytuacji. Mam dwoje dzieci 3 i rok i okazało się że jestem w kolejnej ciąży. Wszystko byłoby super i fajnie, że się zdarzyła ciąża, bo zawsze chciałam troje dzieci tylko z trochę większa różnicą wieku, ale byłam pełna wiary ze dam rade. Tylko kurczę okazuje się że będą bliźniaki... To już mnie przeraża. Nie mam nikogo do pomocy na miejscu, mąż całymi dniami w pracy. Jak ja ogarnę najpierw ciążę a potem bliźnięta?! Czy któraś z Was drogie panie jest w takiej sytuacji? Jak sobie radzicie czy też jak sobie poradziłyście?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

No i jak ci się układa z tą gromadką dzieci? Czy twoje wątpliwości się rozwiały? Dajesz sobie radę?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Racja, pewnie jakiś dzieciak...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie przejmuj się tym wpisem. To jakaś g...niara pisze. Wyżej masz listę jej wpisów, Ania, Aneta, Kinga itd. Ciężkie rozdwojenie osobowości, każda niby osoba ma swoją historię życiową hehe. I z pisaniem strasznie słabo, no brak czasu na naukę...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dokładnie. Kinga, Aneta a teraz Auror no i jeszcze Ania poniżej.... No coraz więcej osobowości w jednym człowieku.
Zajmij sie szkołą, na prawdę może się nauczysz czegoś pożytecznego.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

ile ty masz lat? Bo piszesz dziwnie

Pewnie jakiś dzieciaK.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Heh chyba tak

Ja mam 3 letniego synka i 1 letniego. Teraz jestem w trzeciej ciąży, co prawda nie mam bliźniaków, ale moja siostra gdy zaszła w trzecią ciąże miała mieć bliźniaki~ była przerażona, ale ucieszyła sie, bo mają być dziewczynki a ona ma synków. Wiec zawsze taka ciąża może mieć plusy. Trzecia ciąża zawsze jest ryzykowna bo mogą być bliźniaki, nigdy nie wiadomo. Ja chce mieć czwórkę dzieci tak jak moja mama. Wiec gdy córeczka bedzie miała maks roczek to zdecyduje sie na czwartego bobaska, a jak bedą TWIXY to nie wiem co zrobie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 9

Kinga i Aneta...
Jedna i ta sama osoba, a dwie różne sytuacje życiowe...
Chyba koronawirus rzucił sie tu komuś na głowę...

Ja jestem w pierwszej ciąży, ponoć mają być bliźniaki. Nie jestem załamana. Jestem w 9 msc ciąży a brzuch jest okropnie duży... Mój mąż dotyka go cały czas...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Ja byłam w podobnej sytuacji. Mam 6 letniego synka i 3 letniego również synka. Potem zaszłam w kolejną ciąże i okazało się, że są to bliźnięta... . Ale ja nie byłam taka zła bo zawsze chciałam mieć maks 5 dzieci. Młodszy synek zawsze na dobranoc przychodził i całował brzuszek. Starszy sie cieszył też dotykał, ale nie tak jak mój młodszy synek. Urodziłam dwójkę zdrowych chłopców którzy dzisiaj mają roczek. Tak jak mówiłam chciałabym mieć 5 dzieci. Teraz jestem w kolejnej ciąży! Ponoć ma być dziewczynka, więc sie cieszę;) teraz jest 9 msc a poród tuż tuż. Starszy chyba nie jest już taki zadowolony :(
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Dasz radę, spójrz na fb czy na blog "boginie przy maszynie" , patrycja miała 3 i doszły jej bliźniaki ;) napisz do niej. zapytaj :) powodzenia
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Sytuacja ogarnięta:-) Mama z teściową ustaliły dni kiedy im pasuje i na zmianę będą pomagać (babcie sa pracujące i z innych miejscowości, a my zmieniamy mieszkanie i wyprowadzamy się do Gdyni żeby było bliżej. A nawet i lepiej w dużym mieście. Także będzie dobrze! Zmiany zmiany zmiany! Super:-)
Dziękuję Wam za wsparcie i rady. Pozdrawiam
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Bumbox dostanie minimum 1500 zł z 500+na 4 dzieci.Jak dla mnie ani rusz bez opiekunki ,cioci,mamy,teściowej przy czwórce tak małych dzieci tym bardziej że starsze będą w wieku 3 lata i rok ,nawet jak to roczne będzie miało wtedy 1,5 roku to jeszcze maluch,pomijam fakt częstych chorób u 3 latków w przedszkolu.Ja też już teraz zaczęłabym szukać ,może jakaś pani emerytka by się znalazła ,co pomoże ogarnąć chatę i dwoje starszych na 4 -5 h dziennie.Oprócz opieki nad czwórką maluchów dochodzi,sprzatanie,gotowanie,pranie,zakupy ,wizyty u lekarzy i inne.Podziwiam forumki za mega optymizm zwłaszcza ,że większość nie była nigdy nawet w podobnej sytuacji.Ja bez dodatkowej opieki przy czwórce tak małych dzieci nie dałabym rady.

NIANIA TO NIE JEST taki duży wydatek. Spokojnie można kogosc znalesc za 8-10h za godzinę. Do tego z przedszkola może odbierać np. Mama jakiegoś innego dziecka. Ja często odbieram inne dzieci i moje tez ktoś odbiera. Kwestia dogadania sie. Dostanie 1000 zl, myślę ze z 300-400 zl można z tego przeznaczyć na opiekę. I już bym zaczęła kogoś szukać bo końcówka ciąży blizniaczej potrafi zaskoczyc
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Po 1. gratulacje :) nie każdy ma przywilej bycia mamą bliźniaków ;)
Po 2. napewno dasz radę! Kwestia organizacji ;)

Sama mam czwórkę szkrabów - 7, 5, 3 i 7 m-cy. Łatwo nie jest, ale ale dajemy radę ;) w Mąż pracuje do późna, ale z rana odstawić całą bandę poza najmłodszym do przedszkola i szkoły i wtedy zostaje tylko jeden ;) na pomoc nie bardzo mamy co liczyć, ale życzliwość ludzka jest ogromna czasem pomagają postronne osoby (Góra działa ;))
Kwestii finansowych nie ma co się obawia, bo teraz jest sporo programów pomocowych, jak na przykład 500 Plus czy Kosiniakowe. Zastanawiałabym się natomiast na Twoim miejscu czy warto oddawać drugie dziecko do żłobka, bo dzieci w żłobku nieraz często chorują i może się okazać że będziesz miała w domu mały szpital. Mojemu najmłodszemu starsi często sprezentują jakiś katar lub kaszel i w sumie przez ostatnie 2 miesiące ciągle jest chory (na szczęście póki co odbywa się bez antybiotyków,ale to w pewnej mierze jest zasługą tego, że jest karmiony piersią). Nie wiem jak długo uda Ci się naturalnie karmić bliźniaki o ile oczywiście zamierzasz je karmić piersią. Za to dobrym wyjściem wydaje się pomoc niani, która mogłaby pomóc Ci ogarnąć maluchy w domu i przyprowadzić i odprowadzić starsze do przedszkola. Osobiście byłabym się jedynie o to, że starsze dzieci mogą poczuć się odtrącone w związku z tym, że bliźniaki będą wymagały z oczywistych względów dużo uwagi. Z tego też powodu osobiście (poza wizją ewentualnych chorób) nie zdecydowałabym się na żłobek. Ale Ty sama najlepiej znasz swoje dzieci i Wasze potrzeby ;) Tak czy inaczej trzymam kciuki i życzę powodzenia uda się na pewno!!! :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Będzie dobrze. Dasz radę- jesli finansowo i mieszkaniowo podołacie ( macie warunki) to reszta jest do ogarnięcia : -)
ALE życzę duzo siły .

Dodajecie mi otuchy i wiary takimi wpisami. Dziękuję bardzo! Byłam bliska załamania, ale z każdym dniem czuję się pewniejsza siebie i tego, że ogarnę wszystko:-)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

To ja mam super łatwo bo mam tylko bliźniaki ;) Mają teraz półtora roku i powiem tyle, że początek jest bardzo ciężki, często totalnie nieprzespane noce i mnóstwo pracy non stop, dla mnie najtrudniejsze jest organizacyjnie wychodzenie na spacer, choć to jeszcze zależy, jakie kto ma warunki, ja muszę wyciągać z piwnicy wózek i znosić z góry dzieci, w każdym razie - na początek myślę, że warto pomyśleć o jakiejś pomocy, jeśli w domu będzie jeszcze dwójka maluchów. Chociaż znajoma moich rodziców miała bliźnięta i starszą trzy lata córkę i perspektywy czasu uważa, że córka, choć malutka, bywała dla niej pomocą - bo na przykład potrafiła już coś podać, przynieść itp. ALE! z czasem z bliźniętami robi się coraz łatwiej. Moje już mnóstwo czasu bawią się razem i nie potrzebują dorosłych :) I ja w sumie czuję się gotowa na trzecie, mąż mniej :D
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie bój się, to na pewno do zrobienia. My mamy czwórkę w wieku 4,5 roku, 3 lata, 22 mce i teraz niespełna 2 mc-e. Nie jest łatwo ale Góra pomaga :D
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Dietetyk Agata Szczerkowska zdecydowanie odradzam (8 odpowiedzi)

Witam, kiedyś odchudzałam się z panią Agatą i efekty były super - w 3 miesiące schudłam bez...

Jak odzyskać kaucję za mieszkanie? (12 odpowiedzi)

Witam. Wynajmowałem mieszkanie, wpłaciłem kaucję 2500zł, po wyprowadzeniu się właściciel zaczął...

Atopowe zapalenie skóry (71 odpowiedzi)

Kobietki ratujcie.. od zawsze jestem alergikiem, ale w ciąży atopowe zapalenie skóry mnie...

do góry