Widok
twaróg w ciąży???
Mój ginekolog mówił mi, żebym jadła dużo twarozków i faktycznie stosowałam się do jego zaleceń, każdy dzień jadłam serek waniliowy i może nie każdy dzień, ale jadłam kanapki z twarogiem, a teraz się dowiedziałam, że twarogi czy biały ser nie jest zalecany w okresie ciąży, że poleca się ser żółty. Co o tym myslicie?wiecie coś na ten temat?
najlepiej jeść wszystko z umiarem :)
Nie uniknie się szkodliwych składników, dzisiaj są one wszędzie. Zmienia się teraz piramida zdrowego żywienia- ryb już nie polecają jeść ryb 7 razy w tygodniu, a ok. 2-3, ponieważ ryba może zawierać rtęć...
Gdybyśmy się do wszystkiego stosowali, to powoli zwariujemy.
Najlepiej więc wszystkiego po troszku. (Z resztą dzidzia potrafi dać znać, co jej smakuje, a co nie :) )
Nie uniknie się szkodliwych składników, dzisiaj są one wszędzie. Zmienia się teraz piramida zdrowego żywienia- ryb już nie polecają jeść ryb 7 razy w tygodniu, a ok. 2-3, ponieważ ryba może zawierać rtęć...
Gdybyśmy się do wszystkiego stosowali, to powoli zwariujemy.
Najlepiej więc wszystkiego po troszku. (Z resztą dzidzia potrafi dać znać, co jej smakuje, a co nie :) )
ja miała okres, że jadłam duzo twarogu i piłam mleko, (którego przed ciążą nie znosiłam). Teraz dziecku potrzebny jest wapń, po urodzeniu, mlecznych wyrobów trzeba jeść z umiarkowaniem, aby nie miało skazy białkowej i uczulenia na mleko krowie.
Weź pod uwagę iz nasze matki i babcie, az tak nie uważały i jakoś zdrowe dzieci rodziły, więc bez przesady. A gdyby aż tak bardzo uważać, to mało bys mogła jesć, a ja np. mam wielką ochote na pepsi......i lody.
Weź pod uwagę iz nasze matki i babcie, az tak nie uważały i jakoś zdrowe dzieci rodziły, więc bez przesady. A gdyby aż tak bardzo uważać, to mało bys mogła jesć, a ja np. mam wielką ochote na pepsi......i lody.
może ja jestem na etapie piramid z lat 80 z podręczników szkolnych :)
Ostatnio o tych rybach czytałam... Przypomniała mi się też historia z za i przeciw margarynie i masełku. Do tej pory nie wiem, co dla nas lepsze, bo ciągle wymyślają nowe historie...
Ja jem to, na co mam ochotę i nie zwracam kompletnie uwagi na to, czy to zdrowe czy nie, ile ma kalorii itp. :)
Sorki za OT :D
Ostatnio o tych rybach czytałam... Przypomniała mi się też historia z za i przeciw margarynie i masełku. Do tej pory nie wiem, co dla nas lepsze, bo ciągle wymyślają nowe historie...
Ja jem to, na co mam ochotę i nie zwracam kompletnie uwagi na to, czy to zdrowe czy nie, ile ma kalorii itp. :)
Sorki za OT :D
moja koleżanka urodziła dziecko w 26-tym tygodniu ciąży!!!!! Prawdopodobnie przyczyną tak wczesnego porodu była bakteria, która może występować w "surowych" produktach mlecznych np.twaróg lub na nie umytych owocach.Na szczęście obecnie maluszek ma się dobrze, jedynie (póki co) jest dużo mniejszy od swoich rówieśników.
Twaróg zawiera wiele minerałów potrzebnych dla dwojga :) oraz najważniejszy czynnik jakim jest kwas foliowy! Należy natomiast pamiętać, że jedzenie serka wiejskiego powinno być jedynie dodatkiem a nie podstawa diety ciążowej! Tutaj macie opisany twaróg w ciąży i jego wpływ oraz jaki jeść https://www.mojniemowlak.pl/serek-wiejski-i-twarog-w-ciazy/