Widok

ułożenie pośladkowe a wskazanie do CC

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Czy wiecie jak to jest w przypadku ułożenia pośladkowego - czy od razu jest wskazanie do CC? Czy któraś z Was miała takie zalecenie i miała CC w wojewódzkim? strasznie bym tam chciała a wiem ze to nie jest łatwe... dajcie znać jak to wygląda. czy czeka się na akcje porodową czy umawia na termin i czy nie ma problemu ze skierowaniem na CC.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jak teraz wygląda rodzenie pośladkowe?gdy dziecko jest dużo większe od poprzedniego każą rodzić pośladkowo ?
Podbijam dziewczyny. Jak jest teraz? Chodzi mi o zaplanowana CC w Wojewodzkim, mimo zaplanowanego terminu CC dalej moga meczyc na SN?
A czy ostatnio któraś z Was rodziła na Klinicznej? Komcze 38 tydzien, córcia dalej atakuje główką w żebra. Moj lekarz powiedział, że nie wydaje skierowania na cc, bo lepiej dla dziecka jak zacznie sie akcja i jeśli będzie cisza, to zgłosić sie na izbę przyjęć tydzień po terminie. Zastanawiam się jak do tematu podchodza na Klinicznej. Czy zgłosić sie wcześniej i może uda się umówić się na konkrerny dzień na cc. Dodam, że mała od początku jest miednicowo, na dodatek leżalam 2 razy na patologii z podejrzeniem małowodzia (poziom wód na dolnek granicy), więc raczej się już nie przekręci.
Jeśli masz skierowanie na cc to czekasz aż albo wody odejdą, albo zaczną się skurcze i wtedy jedziesz. U mnie nie robili usg tylko badanie na samolocie, poza tym sama wiedziałam że dziecko się nie odwróciło bo główkę miałam wyczuwalną nad pępkiem... ale i tak wszystko zależy od indywidualnej sytuacji ciężarnej.

Gosia to Twoje pierwsze dziecko? Ktory tc?
A na Zaspie?
Jeśli jest miednicowe i ma być cc to czy umawiamy się wcześniej czy jak się akcja zaczyna trzeba dopiero jechać? Robią wtedy usg przed porodem czy aby dziecko się nie odwróciło?
Pytałam wuja i mówi,że 2 poród i ułożenie miednicowe to nie koniecznie wskazanie do cc i u nich w wojewódzkim zależy na kogo sie trafi, a tak właściwie to zależy od paru czynników np. wielk płodu wiel macicy, itd
To super :), a jednak mozna. w końcu ordynator odpuścił chwała mu, bo żal tych wszystkich podduszonych dzieciątek.
Ja w kwietniu w wojewódzkim miałam cc bez próby sn
U mnie 1 porod, nie probowali sn, tylko planowe cc. Maj tego roku.
W wojewódzkim próba porodu naturalnego nawet przy pierwszym porodzi przy drugim to już na bank, mój wujek jest tam gin także info z pierwszej ręki, bynajmniej tak mi mówił 3 miesiace temu, bo sąsiadka potrzebowała info.
W wojewodzkim cc, sama mialam w maju.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
w wojewodzkim porod naturalny na zaspie cc, reszty szpitali nie znam
Podbijam dziewczyny. Jak jest teraz?
Pierwszy poród naturalnie, teraz ułożenie miednicowe :( boje się.
ola na kiedy termin u mnie ułozenie posladkowe głowa po lewej stronie pod żebrami masakra ani spać ,siedzieć nic jak inwalida juz jestes po?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Strasznie się boje tego porodu i jednocześnie nie mogę doczekac. Najgorsze jest to ze strasznie boli mnie brzuch w miejscu u góry gdzie jest główka ani sie nachylic ani nic zrobić przy pierwszym dziecku i prawidłowym ułożeniu było lżej. A skoro termin mam na wtorek to przeraża mnie świadomość ze moze to trwac jeszcze tak dlugo
Obecnie raczej czeka się na samoistne rozpoczęcie porodu nawet przed cc, bo uznaje sie to za "zdrowsze" dla maluszka, bo jest on już przygotowany na zmiana a nie "wyrywany" ze swojego świata :) ma to na celu zmniejszenie możliwych powikłań rozwoju psychoruchowego dziecka. Bowiem przyjmuje się,że dzieci z cc wykonanego "na zimno" mają większe predyspozycje do zaburzeń integracji sensorycznej czy też problem z napięciem mięśni.
miałam cc z powodu ułożenia pośladkowego w redłowie.
pierwszy poród. przed terinem nikt nie chciał mi nic konkretnego powiedzieć, kazali czekać na akcje. bardzo się bałam, bo się nasłuchałam. w dniu terminu to samo (skierowanie nic nikogo nie obchodziło). przyjechałam 3 dni po terminie wieczorem. powiedziałam, że mam skurcze. na ktg wyszły tylko lekkie przepowiadające. ruchu na IP nie było, młoda pani doktor mnie zbadała, przyjęła na oddział. w ciągu godziny było po wszystkim.
bez proszenia, bez propozycji porodu sn. wszyscy mili i uśmiechnięci. poleżałam na porodówce pod ktg, założyli mi cewnik.
Z tego co wiem jeśli sam sie nie zacznie to niektóre szpitale podają oxy inne od razy cc
ale zastanawiam się jeszcze nad jednym bo termin mam na 24. pierwszy poród był 2 tyg po terminie wywoływany balonikiem i 2 razy kroplówką z oxy. czy przy pośladkach tez w ten sposób wywołują?
U mnie pierwszy był naturalny. no zobaczymy jak teraz będzie. Dziś byłam u lekarza i fikołka niestety nie było:(

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

do góry