Widok

urlop wychowawczy

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
hej
obecnie jestem na urlopie macierzyńskim i zastanawiam sie jak to jest z wychowawczym tzn, jakie trzeba spełnić warunki żeby go otrzymać.może wiecie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Od listopada obowiązują dochody za rok 2008.

Jeżeli przechodzisz na urlop wychowawczy i z Waszymi wspólnymi dochodami się nie kwalifikujecie tj przekraczacie kryterium 504 zł na osobę miesięcznie to Twój dochód można uznać za utracony.

Utratę dochodu robi się zawsze od następnego miesiąca tzn. jeżeli przejdziesz na urlop wychowawczy np w październiku to utrata będzie od listopada. Jeżeli będziesz na urlopie wychowawczym np. od 1 listopada to też już w listopadzie Twój dochód można uznać za utracony.
W takiej sytuacji przedstawiasz swój dochód i męża oddzielnie.

Jeżeli w 2008 r. mąż pracował w jakiejś firmie X, a teraz pracuje w firmie Y i ma niższe dochody to możesz poprosić aby tamte dochody potraktować za utracone i doliczyć oddzielnie dochód uzyskany z nowej firmy. Liczy się dochód za pierwszy pełny miesiąc pracy.

asior - a czy moge poprosic o info czy u nas sa jakies szanse na wychowaczy? tzn ja bede planowala składac wniosek w lipcu 2010, to za jaki okres bede musiala przedstawic nasze dochody? moj maz bardzo mała zarabia (oficjalnie za rok 2009 - zatrudniony tylko 3 m-ce po ok 1800 zł, moje zarobki to ok 2500 m-nie od poczatku 2009 roku) czyli jak przechodze na wychowaczy moje zarobki trace i wtedy biora tylko meza?
alfaluna moze miec racje, ale jak pisze chodzi tu o pieniazki, ktore dostaje sie z MOPSu, moja znajoma z pracy tez z tego korzysta. Wiem bo dyrektor u mnie w szkole mi podpowiadal, o takim rozwiazaniu na wychowawczym. Mowil rowniez, ze wlasnie licza sie tylko dochody meza, nie za bardzo chcialo nam sie oboje wierzyc w to ale teraz jestem juz bardziej pewna po wypowiedzi alfaluna.
witam

proszę o pomoc.przysluguje mi prawo do wychowawczego ale moje dochody i męża za 2008 pzrewyzszaja ta kwote.co mam zrobic zeby dostac płatny?moj emeil alexa22@tlen.pl

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

dom czy mieszkanie??? (434 odpowiedzi)

zaczynam juz myslec o własnych czterech katach ale ceny mieszkań jak i budowy domu mnie...

Odkurzacz samojezdny - robot - opinie (73 odpowiedzi)

Czy ktoś ma takie cudo ? Czy to w ogóle działa. Chciałam dziś kupić ale sprzedawca stanowczo mi...

dr Maciej Krynicki - endokrynolog - ktoś zna??? (69 odpowiedzi)

j.w. przyjmuje prywatnie w Pruszczu Gd., zastanawiam się, czy warto iść??

do góry