Widok

w co powinnam ubać syna do chrztu?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witam,
moje pytanie brzmi w co powinnam ubrać syna do chrztu? Moja teściowa się upiera, a właściwie podjęła za nas (mnie i męża) decyzję w co powinnam ubrać syna w ten dzień. Teściówka postanowiła że syn MUSI być koniecznie ubrany na biało w taki komplecik do chrztu który dostałam w spadku po córeczce mojej kuzynki (komplecik jest dziewczęcy) i dodatkowo przykryty obowiązkowo białym kocykiem (który będzie trzeba kupić bo nie posiadamy białego), natomiast ja chcę ubrać syna w jasno beżową koszulę+ niebieski bezrękawnik i spodnie granatowe i na to wszystko jasno niebieski kombinezon (oczywiście pod spód jakieś body albo białe śpiochy żeby synuś nie zmarzł). Dodam że chrzciny mają się odbyć w niedzielę wielkanocną i w kościele na pewno będzie zimno. Proszę poradźcie mi jak wy byście ubrali na tą okazję wasze dziecko
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ładnie, a nie jak lalkę z lat sześćdziesiatych :)

Mój synek był w sztruksowych spodniach, białej koszuli z krawatem i szarej kamizelce. Wygladał jak ciacho :) Na to niebieski kombinezon, bo był mróz.
tez chrzcilam syna w Wielkanoc - miał ubrane niemal normalne ubranko pod spodem a na wierzchu polarowy kombinezon baardzo jasny bez i biała czapeczka , kocyk mielismy faktycznie jakiś biały chyba i tak jest chłodno więc nie ma jak stroić dziecka. Jesli chrzciny są latem to co innego wtedy faktycznie można kupić jakies fajne ubranko.
mysle że tak jak opisalas spokojnie możesz go ubrać , poprostu bardziej elegancko wystarczy zwłaszcza że i tak założysz kombinezon .
ja pewnie jakbym miała ciuszki po kimś, to bym ubrała, bo nie musiałabym, kupować. Swojego synka ubrałam w taki polarowy kąplecik ale niebieski, żeby później jeszcze się przydał. Nie jestem za tym żeby kupować coś na jeden raz
tak jak pisałam ja dostałam w spadku komplecik ale on jest dla dziewczynki a ja syna nie będę "przerabiać" na dziewczynkę:) zresztą i tak pewnie będzie zimno w ten dzień w kościele i założę mu kombinezon i nie będzie widać w co będzie ubrany pod spodem, ale najgorsze jest to że pewnie jak ubiorę po swojemu syna to teściówka się na mnie znów obrazi (niestety mieszkam z teściami). W końcu teściówka wie lepiej jak mam wychowywać i ubierać własnego syna:P no nic najwyżej będzie mała awanturka albo niemiła atmosfera podczas uroczystości naszego syna:)
My też mamy chrzciny w niedzielę wielkanocną i nasz synek (ma 10 mscy) będzie ubrany w koszulę białą w czerwono/granatowa kratkę, na to granatowy sweterk w serek, szare spodenki i buciki. Też uswłyszałam od babć, ze mało elegancko, ale my uznaliśmy, że musi być łądnie i wygodnie, bo mały raczkuje, zaczyna dreptać i białe ciuszki byłyby faktycznie na raz. Zreszta i uważam, że trzeba ubrać odświętnie, a i tak się kładzie białą szatkę.
mika to śa chrzciny twojego dziecka i uwazam ze tesciowa moze ci najwyzej cos zasugerowac a decyzje wy podejmujecie nie mozna sie dac zwariowac.

ja co prawda w kwesti kolorow jestem tradycjonalistka i moj synek do chrztu ubrany był na biało - kolor biały symbolizuje niewinnosc a chrzest jest sakramentem obmywajacym oczyszczajacym z grzechu

podobnie nie poszłabym do slubu w niebieskiej sukience ( chociaz bardzo lubie niebieski ) ani tez nie wysłałbym do komuni w kolorowej kietce

ale rozumiem ze kazdy ubiera w to co ma a niekazdego stac na dodatkowe wydatki

z pewnoscia jednak nie ubrałabym chłopca jak dziewczynke
U mnie tez byla akcja z ubrankiem...
Ja uszyłam Mlodej (tzn. krawcowa) sliczna, zwiewną sukieniusie bez rekawków, bardzo skromną :) i przewiewna - chrzciny w lipcu...
Na glowę czapeczka zrobiona przez babcie moja na szydełku :)

A tu dzwoni do mnie tesciowa, ze zakupila dla Mlodej ubranko...
Spodenki, taka tuniczka, kapelusz, butki - wszystko z takiego sliskiego materialu ozdobione rozowymi kwiatkami... noz masakra jak dla mnie :)

I powiedzialam nie obraz sie mamo, ale mam juz sukienke dla Mlodej, a wtym kompleciku bedzie jej za gorąco...

A już wciskanie dziecko w bialy becik,
Mika, Ty nie masz problemu z ubraniem synka tylko z tesciową :)
Moja rada - grzecznie ale stanowczo powiedz, ze strój masz juz przygotowany. I przypomnij, ze ma wnuka a nie wnuczkę i nie bedziesz syna stroiła w damskie łaszki :) Powodzenia
co prawda to prawda większy problem mam z teściówką niż to w co mam ubrać syna:)
zdania macie dziewczyny podzielone ale i tak dziękuje za wasz opinie i rady. Czekam na dalsze wasze opinie:)
do chrztu zostało jeszcze sporo czasu jak to się mówi pożyjemy zobaczymy:)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

trampolina dmuchana czy macie i jaką polecacie? (19 odpowiedzi)

pytanie jak wyzej

Wyprawka dla dziecka lato (49 odpowiedzi)

Witam. Ma termin na czerwiec i tak pomału się rozglądam za wyprawką,tylko sama nie wiem co i ile...

jaki krem przeciwsłoneczny dla dzieci łatwo się rozsmarowuje? (51 odpowiedzi)

faktor +50, bez filtrów chemicznych. Ziajka - okropnie ciężko się rozsmarowuje, zwłaszcza na...

do góry