Widok

wielkośc dziecka a cesarka

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Czy któraś z was miała cesarkę z powodu za dużego dziecka? moja waży juz 3700 a ciągle rośnie.. jeszcze 2-3 tyg do porodu. Lekarz mówił ze własnie jest taka możliwość ze przez wielkość dziecka mogę mieć cesarkę...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
4400, 62 cm - poród SN - pierwsze 6 godzin w domu, kolejne 6 w szpitalu, niemile wspominam tylko 20 minut partych, reszta ok. Na usg wychodziło 3900.
Moj maly wazyl 2900g i mimo to mialam cc.Podobno za duza mial glowe i jakos nie tak mu sie ta glowa ulozyla.Mimo wszystko probowalam rodzic kilka godzin-tragedia!
ja miałam cesarke z powodu dużego płodu, jak miałam wpisane w kartę ciaży
ale powodem nie było tylko to że dziecko miało być duże wg usg ale również to iż nie mogłam urodziś siłami natury synka pierwszego ,który ważył zaledwie 3700 ,cofał się i po dwóch i pół godzinach parcia został na siłe wyciągnięty próżnociągiem, jak sie dowiedziałam o tym że dziecko moje drugie rośnie bardzo szybko i wg usg dużo pokazywała waga płakałam prawie w gabinecie lekarzowi ciągle wspominając mój pierwszy poród, gdy usg wskazywało juz 4500 kg pomimo że lekarz wiedział że może sie usg mylić wpisał mi w kartę ciąży cc ,to było dzień przed porodem
mój drugi synek urodzil sie z wagą 4460 i położne gdy go wyjęli z brzuszka mówiły że za wąska jestem i bym nie urodziła
image

image
To i ja sie dołączam:) Jasiek miał 4340g i 62 cm:) W ciąży przytyłam 22 kg,po porodzie od razu spadło 13;)
Poród trwał od momentu odejścia wód i skurczy 2h:) Poszło szybciutko i nie wspominam źle,tyle tylko że połóg byl ciążki,bo 18 szwów..
Zapraszam na stronę: http://polecanki.pl

image
ja przytylam tylko 6 kg w ciazy i wazylam 60kg moje dziecko wazylo 4.5kg i rodzilam 12 h prosilam o cesarke ale niechcieli mi zrobic choc mieli male komplikacje polozna niewiedziala co robic bo dziecko ciagle sie cofalo , a dlugi byl 60cm
monico-niczego nie da sie przewidziec niestety.po dlugim i ciezkim porodzie dla mnie osobiscie pológ to byl pikuś choc nie powiem,zeby nie bolało.o siedzeniu to nawet mowy nie było:P.
nikt nikogo nie chce straszyc,a sugerowanie sie czyimis porodami,to najgorsze co moze zrobic przyszla mama.
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Dla mnie też poród był o wiele łatwiejszy od połogu. "Mała" ważyła 3800 i miała 61 cm, a poród trwał tylko 2 godziny. Za to przez prawie dwa tygodnie po porodzie ledwo się ruszałam.
dołączę do szybkich porodów małych "gigantów"
pierwszy synek 4200
drugi 4800

obydwa porody po 3 godziny

u mnie było wiadomo, że dzieci duże będą ale nikt nie nastawiał się z góry -------->duże dziecko ---->poród cc Wszystko wyjdzie w trakcie ;)

powodzenia życzę!!
image
image
Ale fajnie dla odmiany poczytać o szybkich porodach :)i to takich sporych dzieciaczków :) miła odmiana od tego narzekania na forum i straszenia innych przyszłych mam :)
image

Filip mial 4200 ja nosilam w ciazy ciuchy rozm. xs-s wiec jestem szczypiorem i rodzilam naturalnie. 5h i po krzyku, porod wywolywany.
dokładnie to zależy głównie od budowy kobiety; mi nie udało się urodzić naturalnie,mimo że synek miał raptem 3550g.Jeżeli to twój pierwszy poród to chyba warto spróbować naturalnie,a jak nie będzie szło,to lekarze na pewno zdecydują się na cięcie.
Z dwojga "szczęść"-wolę poród:)
image

image

połogu prawie nie pamietam.poród az za dobrze:]
oj...to zalezy...dla mnie jedno i drugie to pikuś...a dla innych to moze być nieprzyjemne przeżycie
image
image
pológ jest gorszy od porodu?????

nie sądzę:D
A poród siłami natury!!!!!!
Nasza ważyła 4700!!! Poszło gładko w 5 godzin po wejściu do szpitala była na świecie!!!! Połóg jest gorszy od samego porodu!!! A w dodatku mała była długa bo ma aż 62 cm!!!! Dużo szczęścia do kochania!!!!
z tego co ja sie orientuje to wszystko zalezy od proporcji miedzy dzieckiem a miednica matki ... moze byc tak, ze matka moze miec zbyt waska miednice zeby urodzic dziecko 3,7 kg a inna moze miec na tyle szeroka, by urodzic dziecko ponad 4 kg.
image

image
moze to być wskazaniem...
ja zaczęłam rodzić naturalnie moje 4100 g ale niestety jestem tak zbudowana, ze dziecko nie dało rady wejść w kanał rodny i skończyło się cc

teraz gin powiedział, ze jeżeli będzie miał prześłanki, e dziecko też będzie ponad 4 kg to daje mi skierowanie na cc bo nie chce ryzykowac naruszenia blizny na macicy po porzednim cięciu
image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
u mnie USG na IP szacowało wagę małej na 5200g - zbadano mnie tym cyrklem położniczym i zdecydowano o CC - na świat przyszła ważąc 4790g (główka 38cm) - w 36tc wg USG ważyła 3300g, a w 39tc 4400g. Na świat przyszła w 40tc.

Tego samego dnia rodziła ze mną dziewczyna, której córeczka ważyła 4730g - poród wywoływany, zakończony cc - mała nie chciała się wstawić w kanał rodny. U niej usg szacowało wagę na 4000g.

A tak formalnie kiedy dziecko jest duże, to może to być to wskazaniem do cc i wówczas jako powód podaje się makrosomię płodu.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

perfumy.....gdzie kupujecie? (38 odpowiedzi)

dziewczyny ,gdzie kupujecie perfumy? Sephora,Douglas odpadaja ,bo ceny kosmiczne, moze w...

do góry