Widok
wychowawczy czy bezrobocie??
mam do was pytanie - ostatnio zostałam poinformowana przez mojego pracodawcę, że nie mam gdzie wracać po urlopie wypoczynkowym na którym aktualnie jeszcze jestem - i że mam 2 opcje - albo pójdę na wychowawczy - albo wręczą mi wypowiedzenie i mogę iść na zasiłek dla bezrobotnych... co by nie mówić - zawsze to jakieś 600 zł. - i nie wiem czy są jakieś "haczyki":)
czy któraś z was była w podobnej sytuacji?? jakie wyjscie jest lepsze??
czy któraś z was była w podobnej sytuacji?? jakie wyjscie jest lepsze??
na zasiłku masz dziurę w CV, na wychowawczym jesteś ciągle zatrudniona a przyszłemu pracodawcy nie musisz się opowiadać że jesteś aktualnie na urlopie, po za tym liczą Ci się nieskładkowe lata do emerytury, jak jest na zasiłku trudno mi powiedzieć,
ale jeżeli potrzebujecie tych pieniędzy to myślę że nie ma się nad czym zastanawiać
ale jeżeli potrzebujecie tych pieniędzy to myślę że nie ma się nad czym zastanawiać
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011
DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
Szymon 05.01.2011
DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
wychowawczego na 100% nie mam płatnego - i właśnie troche mnie martwi ta dziura w CV....:)
a bezrobocie zdaje się, że też się zalicza do emerytury...:) ale pewna nie jestem
warunkiem dostania zasiłku jest przepracowanie przez ostatnie 18 miesięcy conajmiej 365 dni - mam nadzieję, że urlop wychowawczy i macierzyński się zaliczają do tego "przepracowanego" okresu??:)
nie jestem jeszcze w kryzysowej sytuacji - wiec może faktycznie - gdy w takiej będę wrócę z wychowawczego- zwolnią mnie i wtedy nie będę miała wyjscia...:)
a bezrobocie zdaje się, że też się zalicza do emerytury...:) ale pewna nie jestem
warunkiem dostania zasiłku jest przepracowanie przez ostatnie 18 miesięcy conajmiej 365 dni - mam nadzieję, że urlop wychowawczy i macierzyński się zaliczają do tego "przepracowanego" okresu??:)
nie jestem jeszcze w kryzysowej sytuacji - wiec może faktycznie - gdy w takiej będę wrócę z wychowawczego- zwolnią mnie i wtedy nie będę miała wyjscia...:)
Po pierwsze jeśli wypowiedzenie byłoby za porozumieniem stron to nie należałby Ci się zasiłek.
Gdy masz status osoby bezrobotnej to również masz pełny pakiet ubezpieczeń, ale nie wiem czy liczy się to do lat pracy.
Oni wcale młodym mamom tak chętnie nie proponują pracy, wiem to po sobie.
Natomiast trzeba by było sprawdzić, czy po powrocie z wychowawczego nie jesteś przez jakiś czas chroniona od zwolnienia. Ale musisz to sprawdzić.
Gdy masz status osoby bezrobotnej to również masz pełny pakiet ubezpieczeń, ale nie wiem czy liczy się to do lat pracy.
Oni wcale młodym mamom tak chętnie nie proponują pracy, wiem to po sobie.
Natomiast trzeba by było sprawdzić, czy po powrocie z wychowawczego nie jesteś przez jakiś czas chroniona od zwolnienia. Ale musisz to sprawdzić.
Your online absence has me worried you might have actually gotten a life;)
wiem o tym - przez rok jest się chronionym, jeśli wraca się po macierzyńskim - ale ja nie chce wracać
a swoją drogą - szef przez tel. robił mi łaskę, że cały urlop mi dał za 2009 i 2010 - i jaki to on jest fantastyczny że mnie do pracy nie wzywał - jak mu powiedziałam że mam takie prawo a on obowiązek żeby mi całego urlopu od razu po macierzyńskim udzielić odesłał mnie do kodeksu pracy... ja jego oczywiście też, ale jak tu z takimi ludzmi pracować...:) skoro mnie nie chcą to nie wiem jak miałabym pracować z nimi na siłę przez rok - nawet na część etatu:)
a swoją drogą - szef przez tel. robił mi łaskę, że cały urlop mi dał za 2009 i 2010 - i jaki to on jest fantastyczny że mnie do pracy nie wzywał - jak mu powiedziałam że mam takie prawo a on obowiązek żeby mi całego urlopu od razu po macierzyńskim udzielić odesłał mnie do kodeksu pracy... ja jego oczywiście też, ale jak tu z takimi ludzmi pracować...:) skoro mnie nie chcą to nie wiem jak miałabym pracować z nimi na siłę przez rok - nawet na część etatu:)
koleżanka też jest w takiej sytuacji... (z racji zawodu oraz robionych studiów jest też mocno w temacie)
ponoć z tą ochroną po macierzyńskim nie do końca jest tak pięknie jak wszędzie piszą...
za dużo kobiet z tego korzystało... ponoć trzeba dosyć ostro zmniejszyć wymiar etatu - bo sprawy trafiały do sądu i trzeba było udowadniać, że etat zmniejszony jest dla dobra dziecka(...)
ponoć z tą ochroną po macierzyńskim nie do końca jest tak pięknie jak wszędzie piszą...
za dużo kobiet z tego korzystało... ponoć trzeba dosyć ostro zmniejszyć wymiar etatu - bo sprawy trafiały do sądu i trzeba było udowadniać, że etat zmniejszony jest dla dobra dziecka(...)
Pracy nie brakuje, zerknijcie - https://pracownikbudowlany.pl/PL A budowlanka nie zawsze oznacza coś bardzo wymagającego fizycznie. Różnie można do tego podejść. Natomiast inwestycji w budowlance jest mnóstwo i nie zapowiada się, aby w najbliższym czasie mogło się coś szczególnie zmienić. Jak to widzicie?