Widok

wyniki TSH - prośba:)

Mam pytanko, do tych którzy znają się trochę bardziej na sprawach tarczycowych, bo ja nie za bardzo:) Umówiłam się już na konsultację do endo, ale dopiero po świętach...moja ginekolog nie potrafiła nic konkretnego powiedzieć....może ktoś potrafi zintepretować moje wyniki?

wyniki badań robionych pod koniec lutego:
TSH 3.22 (0,4-4,0)
FT3 6.4 (2,3-6,3)
FT4 18.8 (10,3-24,4)

świeże wyniki badań sprzed kliku dni:
TSH 4.01 (0,4-4,0)
FT3 7.2 (2,3-6,3)
FT4 19.2 (10,3-24,4)

Czy to że TSH jest takie wysokie oznacza niedoczynność? Tylko, że FT3 i FT4 też są wysokie, a przy niedoczynności chyba raczej są niskie.....? Wysokie FT3 występuje przy niedoczynności czy nadczynności bo czytam o tym i już kurcze zupełnie zgłupiałam....:)

Będę wdzięczna za pomoc:))

image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jestem posiadaczką Hashimoto czyli też niedoczynności tarczycy. Wyniki to nie wszystko. Wiele zależy od wieku, trybu zycia itp. Im się jest młodszym tym TSH powinno być mniejsze. Polecam dr Mizan-Gros to guru endokrynologii w Trójmieście. Kobieta ma misje edukowania pacjentów więc odpowiada na wszelkie pytania i robi wykładzik. Z hormonami tarczycy nie ma żartów.
Ja też mogę polecic dr Mizan-Gross, rzeczywiscie jest swietna - tylko tak oblegana przez pacjentów, że na razie już przestała przyjmować nowych, może dopiero po wakacjach. Też jestem jej pacjentką, nauczyła mnie, jak sobie radzić z moim Hashimoto, bo zawsze powtarza, że trzeba wiedzieć jak najwiecej, bo to choroba na całe zycie. I ma rację - dobre rozpoznanie wroga to polowa sukcesu.
ja też polecam Dr . Mizan ,postawiła mnie na nogi. Ja mam niedoczynność , ale nie mam Hashimoto. Nie masz wcale złych wyników badań, ale tsh wskazuje na lekką niedoczynność.
ja mam tsh ponad 8 i mam niedoczynność i hashimoto. ale z kolei ft mam w normie. z hormonami nie ma zasad... lepiej niech lekarz rodzinny zinterpretuje Twoje wyniki. dużych odchyłów nie masz, więc może to tylko błąd badania delikatny. zrób może w innym laboratorium. mi tak radzili za 1 razem.
Przez te 7 lat na pewno to zrobiła ;)))
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Zdrowie

Jak urozmaicić seks (4 odpowiedzi)

Dzień dobry! W niedalekiej przyszłości będę wraz z (teraz już) żoną obchodzić okrągłą rocznicę...

Dobry ortodonta (44 odpowiedzi)

dla osoby dorosłej, wada zgryzu, znacie kogoś?

Czy rozmiar członka ma znaczenie (27 odpowiedzi)

czy to jaką wielkość ma penis jest istotne ? czy byście zakończyły związek tylko dlatego, że...

do góry