Widok
wyniki TSH - prośba:)
Mam pytanko, do tych którzy znają się trochę bardziej na sprawach tarczycowych, bo ja nie za bardzo:) Umówiłam się już na konsultację do endo, ale dopiero po świętach...moja ginekolog nie potrafiła nic konkretnego powiedzieć....może ktoś potrafi zintepretować moje wyniki?
wyniki badań robionych pod koniec lutego:
TSH 3.22 (0,4-4,0)
FT3 6.4 (2,3-6,3)
FT4 18.8 (10,3-24,4)
świeże wyniki badań sprzed kliku dni:
TSH 4.01 (0,4-4,0)
FT3 7.2 (2,3-6,3)
FT4 19.2 (10,3-24,4)
Czy to że TSH jest takie wysokie oznacza niedoczynność? Tylko, że FT3 i FT4 też są wysokie, a przy niedoczynności chyba raczej są niskie.....? Wysokie FT3 występuje przy niedoczynności czy nadczynności bo czytam o tym i już kurcze zupełnie zgłupiałam....:)
Będę wdzięczna za pomoc:))
wyniki badań robionych pod koniec lutego:
TSH 3.22 (0,4-4,0)
FT3 6.4 (2,3-6,3)
FT4 18.8 (10,3-24,4)
świeże wyniki badań sprzed kliku dni:
TSH 4.01 (0,4-4,0)
FT3 7.2 (2,3-6,3)
FT4 19.2 (10,3-24,4)
Czy to że TSH jest takie wysokie oznacza niedoczynność? Tylko, że FT3 i FT4 też są wysokie, a przy niedoczynności chyba raczej są niskie.....? Wysokie FT3 występuje przy niedoczynności czy nadczynności bo czytam o tym i już kurcze zupełnie zgłupiałam....:)
Będę wdzięczna za pomoc:))
Jestem posiadaczką Hashimoto czyli też niedoczynności tarczycy. Wyniki to nie wszystko. Wiele zależy od wieku, trybu zycia itp. Im się jest młodszym tym TSH powinno być mniejsze. Polecam dr Mizan-Gros to guru endokrynologii w Trójmieście. Kobieta ma misje edukowania pacjentów więc odpowiada na wszelkie pytania i robi wykładzik. Z hormonami tarczycy nie ma żartów.
Ja też mogę polecic dr Mizan-Gross, rzeczywiscie jest swietna - tylko tak oblegana przez pacjentów, że na razie już przestała przyjmować nowych, może dopiero po wakacjach. Też jestem jej pacjentką, nauczyła mnie, jak sobie radzić z moim Hashimoto, bo zawsze powtarza, że trzeba wiedzieć jak najwiecej, bo to choroba na całe zycie. I ma rację - dobre rozpoznanie wroga to polowa sukcesu.