Widok

wyrwanie 8mki a stan po?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
wiem, że wiele z Was miało usuwane 8mki
czeka mnie to w srode i zastanawiam sie jak to wyglada po

czy bede w stanie wsiasc w auto i wrocic do domu? czy ból bedzie tak duzy ze bedzie ciezko?
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
mnie nic nie bolalo po nawet nie mosialam brac tabletek
Mnie też nic nie bolało. Przez ok godzinę będzie jeszcze działało znieczulenie więc dojedziesz pewnie w tym czasie do domu. Mnie tylko "ćmiło" więc dla spokoju wziełam tabletkę.
"Kiedys traktowałam ludzi dobrze, dzisiaj z wzajemnością..."
Ale czy miałyście dłutowanie??? Bo mnie właśnie to czeka.......brrrrrrr
Agitka, wszystko zależy gdzie ten ząb siedzi. Ja miałam usuwaną 7-kę i korzeń w zatoce. Skończyło się szyciem i 10 dniowym zwolnieniem. Ból taki, że ledwo doczłapałam do apteki po Ketonal. Każdy ma inne wrażenia:)

Na marginesie, dziękuję za odpowiedź na pw:)
image
miałam wyrywane wszystkie 8 - nie na raz oczywiście, sam zabieg ok, ale potem do samochodu bym nie wsiadła, ja brałam męża do towarzystwa żeby mnie odprowadził do domu. Nie chodzi o ból, bo znieczulenie dziala, ale bylam na tym znieczuleniu trochę...półprzytomna.
ja mialalm dłutowanie ósemek 2x, i nie nadawałam się na kierowanie samochodem
ja miałam wyrywane 2 ósemki, po zabiegu czułam się tak jak przed. nic mnie nie bolało.
Ja też po usuwaniu 8-ek:) jedna bez dłutowania - bolało tylko w ten dzień i kolejny; druga z dłutowaniem, szyciem, itp. - byłam spuchnięta przez 3 dni i bolało, ale normalnie jechałam autem, funkcjonowałam - tyle tylko, że na prochach;-) Po 4 dniach czułam się normalnie i opuchlizna zeszła:)
POWODZENIA!
Hej a mozecie powiedziec gdzie mialyscie usowane i czy na nfz ja wlasnie sie dowiedzialam od dentysty ze musze usunac i nie wiem gdzie isc co i jak ;/
ja wyrywam w medicolandzie na suchaninie
http://www.gdanskiecentrumstomatologiczne.medicoland.pl/

wyrywanie jest w ramach nfz jedynie musisz zapłacic za zdjęcie rtg 60zł
image
ja tez polecam medicoland na suchaninie - czesciowo bol zalezy od tego jak jest umieszczona 8 czy jest dolna czy gorna i od dentysty
Podopnę się pod temat bo i mnie to czeka. Boję się bólu i boję się co będzie potem. W ogóle nie wiem jak to wszystko zorganizować. Chodzę prywatnie do dentysty ale ósemki chciałabym usunąc na NFZ. Z tego co wiem to tym zajmuje się chirurg szczękowy. Czy dentysta musi mi dać skierowanie czy można sie normalnie zapisać?

Czy zwolnienie należy sie z urzędu? Bo ja mam taką pracę, że przez 6 godzin muszę mówić więc sobie tego z napuchniętą buzią nie wyobrażam.
z tego co wiem na nafz masz slabsze znieczulenie
ja jak bylam wyrywac to mnie pytali czy chce slabsze darmowe czy platne 30 zl - rwalam prywatnie za wyrwanie nic nie placilam, tylko za zdjecie rtg by chirurg wiedzial jak zlapac zab i jak on siedzi
Mnie też to czeka i trzęsę się na samą myśl moja 8 rośnie koszmarnie bo w poprzek i uciska na 7-kę ;-( dziś w nocy się zaczęło boli do teraz.Dostałam od mojej Pani stomatolog namiar na rewelacyjnego chirurga w Gdyni Dr Chodakowski przyjmyje na NFZ terminy na pazdziernik.Ale ja strasznie się boję ;-(
Czyli potrzebne skierowanie.. U mnie prywatnie wyrwanie kosztuje 250-350 zł więc wolę te środki na inny cel przeznaczyć ;). Koleżanka powyżej co płaciła 30 zł za "lepsze znieczulenie" to rozumiem że na NFZ poszła i dopłacała tylko za uśmierzenie bólu, które sie należy za darmo?
ja nie mam skierowania a ide normalnie w ramach nfz

musialam zaplacic za przeswietlenie plus ewentualne lepsze znieczulenie bo to nie jest refundowane
image
A długo sie czeka na NFZ?
a ja normalnie autem do domu wracałam ale ja nie miałam dłutowanego
image
To zależy gdzie tam gdzie ja dostałam namiar to nie cały miesiac
Ja wyrywałam trzy 8 w GUMedzie. Jedną miała dłutowaną. Po każdym z zabiegów byłam w stanie wrócić do pracy. Nice nie bolało. Brak opuchlizny :) A najbardziej mi się spodobało zalecenie lekarza - po ok. godzinie od zabiegu miała zjeść lody :) I tak po każdym zabiegu zjadłam małe opakowanie sorbetu Grycan :)

Pierwszą 8 wyrywałam w Wojewódzkiej Przychodni Stomatologicznej na Zwycięstwa przy Traugutta - i to była masakra! Zabieg bolał, glowa latała mi na wszystkie strony, dentystka niemiła, skończyło się nocną wizytą na pogotowiu z krwotokiem... Na wyrwanie pozostałych zdecydowałam się dopiero po kilku latach.
nie, ja bylam prywatnie i prywatnie sa dwa znieczulenia jedno darmowe, drugie mocniejsze platne
cala wizyta kosztowala mnie 90 zl 30 zl znieczulenie i 60 rtg
mam nadzieje ze nie spuchne za bardzo bo godzine po wyrwaniu mam rozmowe w sprawie pracy :)
image
Ja też mam to zrobić i się wstrzymuje.dentysta mi mówił że zależy czy góra czy dol, że dol dużo gorzej.mój mąż po usunięciu, trwało to dwie minuty jak zeszło mu znieczulenie to cały dzień był nieprzytomy.tydzień miał opuchliznę jakby pyzę miał w policzku,moja siostra tak samo.tydzień.
miałam usuwana 7, 2 tygodnie temu, dramat skorzystałam ze słabszego znieczulenia bo za darmo korzeń tkwił w zatoce , dostałam antybiotyk i ketonal 1,5 tygodnia wycięte z życiorysu bez leków przeciwbólowych ani rusz. To mój trzeci ząb i nigdy tak strasznie nie było chyba duzo zależy od chirurga.
nigdy nie wiadomo, zależy od zęba i umiejętności .Ja miałam ostatnio wyrywaną 8 górna co prawda, więc bez rtg do dolnej musiałabym mieć. Ząb całkem mi sie złamał, więc myślałam,że nie obędzie się bez rozcinania, ale obyło się, znieczulenie supermocne(u dentysty potrzebuję2-3 dawki).
Jeśli ktoś potrzebuje moge polecic moja Pania chirurg i to nfz. Wyrwała mi 3 zęby i jeszcze żyję Przyjmuje w Sopocie na Chrobrego.
ajj pyszne są te sorbety grycanowe :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

W góry pociągiem - gdzie? (50 odpowiedzi)

Mam pytania do bardziej doświadczonych turystów. Gdzie najlepiej wybrać się z dzieckiem na...

Przeprowadzka- jaka firma? (43 odpowiedzi)

Jak w temacie, macie sprawdzona i niezbyt droga firme do przeprowadzek?Moze jakis forumkowy maz...

FAJNE msze dla dzieci gdzie w GDAŃSKU? (35 odpowiedzi)

no właśnie

do góry