Widok

zabijanie nienarodzonych

dla tych co popieraja ....niech sobie obejrza filmik a potem dadza sobie oderwac kawalek ciala...

http://video.dlapolski.pl/04/01/aborcja-zdjecia-drastyczne/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Tylko zdesperowana kobieta podejmuje taki krok - takiego zabiegu nie wykonuje się przecież dla przyjemności.
Nie rozumiesz że aborcja to nie jest wybór tylko jego brak?
Lepiej napisz co należy zrobić żeby kobiety nie musiały się poddawać aborcji!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Co należy zrobic? Przede wszystkim myślec przed a nie po!!!

Żyjemy w czasach gdzie antykoncepcja jest szeroko stosowana i dostępna i chyba każdy wie skąd biorą się dzieci.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
A właśnie że tak nie jest!
Ja uważam że np tabletki powinny być ogólnodostępne i co najmniej w 70% refundowane, aby każdą nastolatkę stać było na antykoncepcję i żeby mogła ją na legalu kupić i stosować a nie mamusia lekarz apteka.
W naszym kraju antykoncepcja nie jest ogólnodostępna i ogólnodostępna! A poza tym jest droga- za paczkę tabletek płaci się ok 40zł! Za spiralę około 600zł wraz z wizytami. Za głupie i bardzo często zawodne prezerwatywy płaci sie 10zł za 3 szt - a młodzież jest niewprawna więc i ze stosowaniem różnie bywa. A żeby dostać postinor w niedzielę to graniczy z cudem nawet dla osoby zaznajomionej z tematem - dla nastolatki (o ile wogóle wie o istnieniu takich środków) raczej nieosiągalne - i co wtedy? Moim zdaniem problemem nie jest aborcja-aborcja jest tylko skutkiem problemu. A problemem w naszym kraju jest niedoinformowanie drożyzna oraz brak dostępności antykoncepcji dla wielu grup społecznych
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ja to sobie wyobrażasz,że taka 13-14 latka idzie sama do gina i dostaje receptę,kupuje sobie leki hormonalne??? Może jeszcze Postinor ,który robi burzę hormonalną w organizmie.
Chyba wiesz że to nie są cukierki.
I nie przesadzajmy z tą refundacją, żyjemy w kraju który na to nie stac.Ludzie chorzy,czasami przewlekle muszą latami wydawac kupę kasy na leki a Ty byś chciała aby cała antykoncepcja była refundowana albo jeszcze lepiej za darmo.

Czym jest 40 zł miesięcznie na tabletki w porównaniu z problemem jakim jest potem niechciana ciąża?
Do seksu potrzeba 2 osób więc już wychodzi po 20 zł,to przecież nie tylko problem kobiety.Wystarczy zrezygnowac z kilku paczek fajek lub butelek piwa.Bo często w tych grupach społecznych na to kasy to nie braknie a potem lament i dokonywanie tragicznych wyborów.

Problemem nie jest brak pieniędzy,dostępności środków antykoncepcyjnych a ogólny brak świadomości i poważnego podejścia do tematu oraz przewidywania skutków.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5
Jak to nas nie stać?
A stać nas na utrzymywanie rodzin wielodzietnych albo dzieci w domach dziecka? Ja wole żeby 13-14 latka brała tabletki niż jako 14-15 latka przyjmowana była na porodówkę albo rodzice fundowali zabieg.
Nie czyń z patologi ogółu.
16latków nie stać na drogą antykoncepcje-jak nie wierzysz to zgarnij chłopaka na podwórku i zapytaj się czy ma w kieszenie 20złotych :D piwo kosztuje tylko 2,50a i tak jest zbieranie 20 groszówek.
Ja uważam że środki antykoncepcyjne nie są ogólnodostępne bo
1) przepisuje je lekarz (często na chybił trafił) a znajdź lekarza w sobotę albo niedzielę jak ci się coś przytrafi np prezerwatywa zawiedzie?
3) kasa kasa kasa! Jak nie masz 150 zł w kieszeni na prywatna wizytę i kontaktów to co zrobisz? może dla ciebie wydatek 40 zł miesięcznie nie jest duży ale co ma powiedzieć bezrobotny bez prawa do zasiłku? albo rodzina gdzie jedna osoba zarabia 1200zł na 3 osoby? To już wtedy robi się dużo.I im też nie dajesz prawa do antykoncepcji?
3) nastolatków nikt nie uczy o antykoncepcji to skąd mają się dowiadywać? Dowiadują się już po fakcie jak już jest za późno.

Wolę zobaczyć 14latkę w aptece niż na porodówce lub w gabinecie gdzie rodzina zmusza do aborcji - u lekarza który nie chciał przepisać tabletek dziecku bo uważał za to za szkodliwe. Hipokryzja?
ANTYKONCEPCJA NIE JEST OGÓLNODOSTĘPNA a jej brak dotkliwie odbija się na naszym społeczeństwie
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
1.Nigdzie nie pisałam o patologii,uważasz,że młodzież z dobrych domów nie pije i nie pali???
2.Nie przesadzaj z tym brakiem kasy u nastolatków,super ciuchy,najnowsze komórki i inne gadżety a nie stac na zwykłe prezerwatywy???
A Ci biedniejsi jeśli tylko mają trochę rozumu i chcą uniknąc przypadkowej ciąży to też znajdą sposób aby się zabezpieczyc.
3.A kto według Ciebie powinien przepisywac tabletki jak nie lekarz? Dozorca czy kasjerka w sklepie??? Dziewczyno to nie jest wit c tylko hormony!!!
Uważasz,że powinny leżec sobie w supermarkecie przy kasie jak gumy do żucia???
4.W naszym kraju wciąż są wizyty na NFZ więc nie pisz bzdur o prywatnych wizytach za 150 zł bo na takową nikt nie zmusza chodzic.
5.Nastolatków nikt nie uczy o antykoncepcji??? Ta, w ciemnogrodzie żyjemy faktycznie.

Nie chce mi się już z Tobą dyskutowac bo po pierwsze nie czytasz ze zrozumieniem a po drugie mam wrażenie że w innym świecie żyjesz.
Ja mam swoje zdanie i go nie zmienię.
Miłego wieczoru!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
I tak zle i tak nie dobrze...
Ja osobiście uwazam,że lepsza jest aborcja niż znalezienie niemowlaka na śmietniku!!!!
Jezeli chodzi o antykoncepcje...faktycznie,mogłoby byc o tym wiecej.Nastolatki sa ciemne,jezeli chodzi o pigułki,czy spiralę-znają tylko gumy,a wiadomo jak guma to powinien miec chłopak,który nie zawsze ja ma i.....no wlasnie potem domy dziecka przepełnione,dzieje się co się dzieje!!!
No i co mają powiedziec kobiety,które zostały zgwałcone?Wychować?Odważ się?

Asiula,jezeli chodzi o wizyty na NFZ u ginekologa,to powodzenia - w zyciu bym nie poszła jak i wiekszosc kobiet,poza tym na taka wizyte sie czeka kilka dni,albo tygodni:(
A zeby miec dobra opieke medyczna trzeba zapłacic,więc Kocio ma rację:)

Wiecej o zabezpieczeniach przed niechciana ciąża byc powinno!
Własnie dla tych małolatów i gwiazdeczek co to mysla,że problem sie załatwi własnie przez zabieg!!!
Ten film jest straszny...kto to nakręcił????!!!!To jest chore!!!!
Dziwię się tylko,dlaczego do 3 miesiąca pozwalają lekarze na aborcję,jak juz trzeba przeprowadzic aborcję,bo np.jest ciąza w wyniku gwałtu,to powinno to być w dniach.Tak uwazam....
Kur...a poco ja to oglądałam!!!Wyłączyłam po 5 sekundach,ale i tak spac nie będę mogła...Co za świat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Nie oglądajcie tego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
kocio, jest spory odsetek kobiet, dla których aborcja to środek antykoncepcyjny. czytałam jakis czas temu artykuł w Wysokich Obcasach nt. aborcji zwłaszcza w angli. Gdzie żony zdradzają mężów, nie zabezpieczają się, zachodza w ciążę i u Wietnamczyków dokonują aborcji pomimo tego, ze moga to zrobić legalnie w szpitalu. Albo łykają jakieś ziola od Turków niby na poronienie... i wcale nie są to nastolatki :(
oto ten artykuł http://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,102113,5072871.html
a dlaczego nie maja ogladac??? to jest prawda! tak wyglada aborcja , czyli naprzyklad odrywanie kawalek po kawalku ciala dziecka ktore czuje juz bol lecz niestety nie potrafi sie bronic...jak to powiedzial Jan Pawel II : jesli mozemy zabijac dzieci nienarodzone to co powstrzymuje nas od zabijania siebie nawzajem??? to i to morderswto ....

ola co cie tak przerazilo? trupy dzieci ktore zostaly pozbawione zycia zanim jeszcze sie narodzily???
Do konca zycia cialo kobiety ktora dokonala aborcji pozostanie cmentarzem ....a syndrom poaborcyjny odezwac sie moze nawet i po 20 latach ....jest taka piekna piosenka : dlaczego mnie nie chcialas mamo ?! mych oczu jak niebo i wlosow jak slonce...dlaczego nie chciales tatusiu mych raczek i nozek biegnacych po lace ....itd....

http://www.youtube.com/watch?v=ld814lK-tP8
Usuwając ciążę - z powodów "bo jestem za młoda", bo "nie jestem jeszcze gotowa" cóż... 20 lat później, kończąc tą szkołę, wychodząc za mąż, mając 2 dzieci, dom z ogródkiem - niby wszystko jest dobrze, przychodzi kobieta do psychologa, z depresją... Dlaczego? Trwa jedna sesja i nic, druga sesja i nic. Psycholog cały czas pyta czy jest coś o czym mu nie powiedziała... Na trzeciej sesji pyta czy przypadkiem nie usuneła ciąży? Odpowiada że tak... Nie miała pojęcia że po 20 latach to może wrócić.
Po pierwsze dostęp do antykoncepcji dla wszystkich, o każdej porze, do każdego rodzaju antykoncepcji dla każdego. Ktoś kto uważa że u nas jest dobrze z antykoncepcją -nie wie co mówi. Ja już o wsiach nie wspomnę. Po drugie brak świadomości i edukacji dotyczącej antykoncepcji . Brakuje u nas pełnej gamy środków antykoncepcyjnych nawet dla osób dobrze sytuowanych i nie rozumiem dlaczego nie można wykonać legalnie na żądanie osoby dorosłej zrobić podwiązania jajowodów bądź nasieniowodów? Generalnie dopóki u nas nie poprawi się sytuacja z antykoncepcją aborcję będą jak zawsze powszechne. Ten film wcale mnie nie wzruszył - fakt że jest wstrząsający ale nic nie wnosi do rozwiązania problemu. Jest BEZWARTOŚCIOWY. Strach i obrzydzenie to żadna perswazja.
Inna sprawą jest jaka jest alternatywa dla aborcji? Zakładając że w jakoś sposób antykoncepcja zawiedzie to co dalej? Jaka jest alternatywa dla samotnej młodej matki? Jaką ma opiekę i od kogo? Jakie ma prawa a jakie obowiązki i które przepisy to regulują?
Nie jestem wierząca i w nie obchodzi mnie stanowisko kościoła. Aborcja do 3 tygodnia powinna być dozwolona tak jak w Anglii, Holandii, Francjii i innych europejskich krajach, oraz uważam że aborcja powyżej 3 tyg powinna być całkowicie zakazana ale jednocześnie gwarantować ciężarnej i dziecku ochronę prawną oraz bezpłatny dostęp do badań i leczenia oraz zapewnienie bezpłatnej opieki medycznej i socjalnej, oraz dzieciom które są na jej utrzymaniu. Nie żeby zaraz nie wiadomo co ale chodzi o to że kobieta w ciąży prędzej czy później traci pełną albo nawet całkowitą zdolność zarobkową - jeśli nie ma umowy o pracę - a nawet to nie gwarantuje środków do utrzymania. Jeśli dajmy na to ma jeszcze małe dzieci to nie dość że sama poprzez ciążę jest odcinana od źródła dochodów to dzieci będące na wychowaniu również. Nie mówiąc nic o wynajmowanym mieszkaniu? Będę mieszkać teraz pół roku za darmo bo jestem w ciąży i nie przedłużyli mi umowy albo zasiłek się nie należy? Albo nie odcinajcie mi prądu bo jestem w ciąży? Kobieta przede wszystkim powinna móc zabezpieczyć swój interes i interes już istniejących dzieci i nie może ciąży stawiać ponad wszystko. Tak jak pisałam - aborcja to nie jest opcja tylko najczęściej jej brak. W naszym kraju ciężarna nie jest w jakiś szczególny sposób chroniona, nikogo nie interesuje że ciąża pozbawia kobiety pełnej możliwości zarobkowej - i żadne przepisy nie rekompensują w żaden sposób tego faktu a niby taka równość i poprawność jest!
Piszecie tak jakby tylko młodzi nierozsądni ludzie decydowali się na tak drastyczny krok jakim jest aborcja, a tak nie jest przeważnie aborcji dokonują dorosłe pełnoletnie kobiety które na to stać, wiele z nich ma mężów rodziny i dzieci.
Nastolatce pozostaje wychowywanie dziecka i obciążanie się przez resztę życia za swój błąd. Niespełnione marzenia, nie skończona szkoła i koniec miłosnych porywów. Poważna lekcja która ma konsekwencje dla tak młodego umysłu.
Spójrzcie w przeszłość.. A sami już nie pamiętacie jak byliście młodzi i jak w waszych żyłach pulsowała adrenalina jakie piękne chwile przeżywaliście teraz dzieje się to o trochę szybciej ale taka jest kolej rzeczy młodzież jest bardziej ciekawa ma szeroki dostęp do internetu i telewizji, ciągnie ich do tego czego jeszcze nie znają. Nie powinno się winić nikogo za błędy młodości wielu z tych młodych rodziców wyrasta na porządnych ludzi. Może Was takie zdarzenia kiedyś dogonią wasze rodziny może wasze dzieci które przecież też nie będą święte?
Co do antykoncepcji sama jak chodziłam do liceum nie stać mnie było na lekarza ginekologa z własnej kieszeni jest to wydatek 100 zł i byłam ze 2 razy z nfz nie polecam nikomu najgorsze chwile tam przeżyłam głupie pytania uwagi ze to za wcześnie (18 lat) ze co ja sobie wyobrażam i co sobie myśle nieważne z resztą. Po receptę trzeba przychodzić osobiście co miesiąc w godzinach rannych popołudniowych(szkolnych) nie polecam.
Aborcji nie popieram! A co ma się stać i tak się stanie prędzej czy później. To tyle w tym temacie.
Pozdrawiam
film okropny...
do góry