Widok

zabijanie nienarodzonych

dla tych co popieraja ....niech sobie obejrza filmik a potem dadza sobie oderwac kawalek ciala...

http://video.dlapolski.pl/04/01/aborcja-zdjecia-drastyczne/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Zastanówcie się, zanim coś napiszecie. Dlaczego domy dziecka są przepełnione? Bo dzieci, które tam są w większości nie maja uregulowanej sytuacji prawnej. Zwyczajnie: nie mogą być adoptowane, nawet jeśli znalazłaby się rodzina, chcąca zaadoptować. Poza tym proces adopcyjny w Polsce trwa latami i ciągnie się niemiłosiernie. Inną sprawą jest to, że adoptowane są najchętniej niemowlaki i taka mama, która nie chce dziecka, może zaraz po urodzeniu je oddać, zrzec się praw a nie później płakać, że gdyby była aborcja dostępna, to by nie musiała się tyle męczyć.
Jestem przeciwnikiem aborcji, ale nie jestem taka kategoryczna jeśli chodzi o ofiarę gwałtu. Nawet nie chcę sobie wyobrazić, w jakim stanie może być taka kabieta. Być może dla niej aborcja jest jedynym wyjściem, żeby jakoś normalnie żyć dalej. Po prostu nie wiem.
Ale zdecydowanie jestem przeciwna aborcji w myśl zasady, że "moje ciało, moja sprawa co z nim zrobię". Aborcja to nie środek antykoncepcyjny.
Dziewczyny, w ostatnich dniach usłyszałam coś takiego na temat aborcji:
"O konieczności aborcji głośno krzyczą te, które już się urodziły. Im pozwolono się urodzić, a ona same chcą pozbawić tej możliwości niektóre dzieci". Jak się tak nad tym głębiej zastanowić, to coś w tym jest.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dziewczyny, to może lepiej, zamiast popierać aborcję, lepiej spróbować coś zdziałać w temacie adopcji, pomagać w jakiś sposób domom dziecka, może samemu pomyśleć o adopcji - nie tylko niemowlaków. Jeśli każdy będzie tylko przedstawiał pogląd, a nic nie zrobi, to te wszystkie negatywne spojrzenia na domy dziecka i adopcję pozostaną takie same.

Czasem jest też tak, że dziewczyna/kobieta, która rodzi takie "niechciane" dziecko z myślą o tym, by je oddać do domu dziecka, po pierwszych chwilach, gdy dziecko jest na świecie, zmienia swoje poglądy, zaczyna dopiero czuć instynkt i nie oddaje dziecka. W momencie, gdyby dokonała aborcji nigdy by tego nie mogła już zmienić.

I jeszcze inna rzecz... aborcja to chyba nie jest tylko "pozbycie się problemu". Takie zabiegi na pewno wpływają w jakiś sposób na kobietę, na jej psychikę, gdzieś w niej to siedzi na pewno i nie wiadomo, czy w swoim życiu nie będzie miała z tego tytułu więcej problemów niż z urodzenia dziecka.

(Celowo nie piszę o zgwałconych kobietach, bo nie mam pojęcia, jak taka kobieta może się czuć i nie chcę dywagować, czy może mieć siły na urodzenie dziecka czy to niemożliwe - zapewne "zależy")
Czy ja napisałam,że dzieci w domach dziecka trzeba powystrzelac,czy ze są nie kochane,nie chciane,nie szczęsliwe?
Przestan dodawac zdania do mojej wypowiedzi i naucz się czytac ze zrozumieniem,bo Twoje proste myslenie jest na poziomie licealistki!

Czy Ty zdajesz sobiesprawę z tego co czuje zgwałcona kobieta?Nie,nie zdajesz sobie sprawy!!!
Tak poczęte dziecko nigdy nie bedzie w aakceptowane przez kobiete,która zdecydowała się je urodzić!!!
Zazwyczaj kobieta chce byc szlachetna i rodzi takie dziecko,a potem nie moze sobie poradzic i albo dziecko wyrasta na jakiegos wykolejenca albo trafia do domu dziecka!
Poczytaj historie kobiet zgawałconych,zobacz ze one juz do konca zycia nie mogą się po tym podnieść!

Aga dobrze napisała,mało która kobieta jest wstanie pokochac takie dziecko!!!!
Ale,nie -Ty sie uparłas by bronic aborcji niczym Zawisz Czarny i jestes slepa na racjonalne argumenty,których Ci brak!!!!
Ja znam dziewczyne,która została zgwałcona-co prawda nie zaszła w ciąze,ale do tej pory powatarza choc minęło juz tyle lat,że gdyby zaszła wtedy w ciąze wyrwała by sobie ten płód z łona,a wierz mi jest katoliczką,kocha dzieci i brzydzi się aborcją!
Nie jesteś wstanie pojąc co to jest za trauma,jak zmienia kobietę i jak sprawia że człowiek czuję się wręcz pusty.

W tym wątku nikt nie jest za celową aborcją,ale jesteśmy wszyscy obiektywni,a Ty przestań się bawić w matkę miłosierdzia,bo zupełnie Ci to nie wychodzi.
Bardzo doprze,że nie popierasz aborcji,ale tez bardzo zle ze nie potrafisz zrozumiec skrzywdzonej kobiety!!!
nie jestem pewna, czy kobieta, która nie była ofiarą gwałtu jest w stanie zrozumieć ofiarę... (chyba nie zawsze)

to jakie obrzydzenie czuje ofiara - do siebie, swojego ciała... a tym bardziej do płodu - pozostałości po gwałcicielu... mało która kobieta w takiej sytuacji jest w stanie zaakceptować(a co dopiero pokochać) takie dziecko...
mało która może patrzeć na dziecko i nie widzieć gęby gwałciciela...

domy dziecka są przepełnione :/ większość(?) dzieci opuści je dopiero będąc pełnoletnimi - bo są już za duże do adopcji, bo rodziny wolą niemowlęta... a nie kilku - kilkunastoletnie dzieci :P

jasne - ale niech wszystkie kobiety rodzą - czy chcą czy nie... a my później będziemy słuchać w TV o kolejnych maltretowanych/porzuconych/wyrzuconych na śmietnik/zakopanych itd. dzieciach - o tych właśnie, których matki nie chciały będąc jeszcze w ciąży...
To ty sie zastanów co wypisujesz-moze i nosilaby dziecko oblesnego faceta ale tez i ząstkę siebie.Ja nie zabijam oblesnego faceta tylko dlatego ze otarł się o mnie w autobusie!!Ale ty chyba nie masz wiekszych zmartwien ani zycie nie dotknelo cie bolesnie skoro wypisujesz takie bzdury.Zadna matka nie zabija wlasnego dziecka ktoby nie byl jego ojcem.A skoro dzieci w domch dziecka tak ci przeszkadzaja to moze trzeba do nich strzelac?Lepiej zabic niz dac im szanse na normalne zycie?Puknij sie w czoło
Kobieta zgwałcona ma urodzic dziecko?Wez Ty sie zastanów!!!A co z okresem ciązy?Co z tymi dziewięcioma miesiącami?Jak je przetrwac?Czy Ty wiesz co to jest gwałt?
Ja nie jestem za aborcją,ale uwazam ze w tym przypadku jest ona jak A i te wasze piękne wyobrazenia o adopcji,tak -w Polsce wszystkie dzieci trafiają do kochających domów,w domach dziecka nie ma dzieci,bo wszystkie mają rodzicow.Gówno prawda!Przepełnione domy dzieck,w oczach tych dzieci łzy,bo czują się nie kochane!!!
A może Twoim zdaniem,lepiej urodzić i znalezc noworodka w beczce,o nie-przepraszam pięcioro noworodków!
Pewnie zaraz mi napiszesz,ze kobieta która usuwa ciąże nawet w wyniku gwałtu jest zła,ze ja jestem zła bo piszę tak,a nie inaczej ale pomyśl czy gdybys została zgwałcona i jakis spocony,oblesny typ pozbawił by Cię kobiecości ,chciałabys w łonie nosić jego dziecko?!
Odpowiedz jest jasna,więc przestan krytykowac posty innych i zacznij miec więcej dystansu do pewnych spraw,to zycie nie bedzie Cię tak oburzac.
Włos na głowie mi się jeży jak czytam wasze wypociny typu ''jej ciało i jej decyzja i życie''....i pisze to matka która ma sama dzieci-zgrozo-czy wyobrażasz sobie kobieto patrząc na swoje pociechy jak ktoś wyrywałby im częsci ciała?....to morderstwo bez dwóch zdań-zabijanie maleńkiej istoty która nie prosiła się na świat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Są dziewczyny małoletnie,z rodzin patologicznych które rodzą dzieci zostawiając w szpitalu i oddając do adopcji a nie zabijają.Morderstwo ma jedno znaczenie a konsekwencje zabijania powinny być takie same bez względu na to czy to dorosły czy dziecko.Prawdziwa matka dba o swoje dzieci bez względu na wszystko,zapewnia im poczucie bezpieczenstwa,ciepły kąt i miłość,a kobiety goniące za karierą powinny zadbać o antykoncepcje.Nie ma usprawiedliwienia dla aborcji-kobieta zgwałcona może urodzić i oddać kobiecie która nie może mieć dzieci a wtedy to ona zapewni dziecku wszystko to czego potrzebuje a nie zabijać!!!!Jestem przeciwna aborcji-zawsze jest jakieś rozwiązanie wyjscia z sytuacji niechcianej ciąży.Więc opinie typu ''moje ciało'' są chore-skoro to ''twoje ciało'' to rób wszystko aby nie stać się morderczynią.\mamuśki przemyślcie to.
jak to zawsze mawiała moja była sąsiadka - każda kobieta powinna mieć w torebce opakowanie Postinoru - na wszelki wypadek(gwałt, jednorazowy wybryk, pęknięta gumka itp.)

gdyby tak było - spadłaby ilość aborcji ;) ale to trzeba byłoby pomyśleć PRZED lub tuż PO stosunku ;)
Właśnie, wszyscy powinni być odpowiedzialni za seks bez zobowiązań i kobiety, i mężczyźni. Ale bez względu na tę oczywistość, kobiety jednak powinny być bardziej ostrożne i myślące, bo przy seksie bez zobowiązań czasami trudno mieć pewność, że ten właśnie facet jest odpowiedzialny . A brzemienne w tym wypadku skutki jednak bardziej odczuwa później kobieta. Albo będzie w niechcianej ciąży, albo będzie zmagać się z problemem aborcji (a ten problem może powrócić wiele lat po zabiegu). W każdym przypadku sytuacja dla kobiety jest trudna i dlatego to ona, bez oglądania się na mężczyznę, powinna pomyśleć o odpowiedzialnym współżyciu. Takie jest przynajmniej moje zdanie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mysle, ze nie w kwestii zabijania sie nie zgadzamy tylko w definicji czlowieka...
Tara Marta urodziła sie 06/09/2010 o godz 10:17 ważąc 3,9 kg i mierząc 53 cm
Akurat w tym mogę się zgodzić, choć uważam, że w tym momencie nie masz argumentów - nie ma argumentu dla zabijania człowieka tylko po to, by "móc decydować".
Agata, zgodzmy sie w takim razie, ze sie nie zgadzamy... I tyle!
Chyba jednak nie tak samo - to dziecko już formalnie istnieje, ma swoje dokumenty w postaci karty ciąży, ktoś bada jego puls, jego ciało możesz obejrzeć z prawa i lewa, a w przypadku jakichkolwiek komplikacji ratuje mu się życie za wszelką cenę. Ale przecież to wcale nie jest osoba, prawda?

(Pomijam kwestię, że gdyby coś z takim dzieckiem się stało, to - gdy rodzina jest wierząca i taka jest jej wola - odbywa się NORMALNY pogrzeb, taki sam, jak dorosłej osoby...)

Lekko chore - dla mnie - jest to, że kobieta, która tyle pisała tutaj o tym, że cierpi, bo nie może mieć dziecka, nie rozumie innych, którzy tak samo cierpią i uważa, że lepiej dzieci zabijać niż tworzyć im rodziny.
która nastolatka będzie wiedziała, ze jest w ciąży w 3 tygodniu??
Agata, zapewniam ze kazdy kto widzi mnie na ulicy z moim brzuszkiem mysli "expectant mother", albo "oczekujaca mama"... Mysle ze byloby lekko chore gdybym czula sie mama nie majac dziecka nawet kiedy jest ono juz w moim lonie. Oczywiscie ze wlaczaja mi sie instynkty macierzynskie pelna para i przygotowuje sie do roli matki, ale BEDE nia dopiero za 3 miesiace! To tak samo jakbys po zareczynach nazywala swojego partnera mezem - cos chyba nie tak...
nie wszyscy potrafią myśleć przed... :P
A nie lepiej myśleć "przed" a nie "po"? Myślenie nie boli, aborcja - tak!
No właśnie, dlaczego mamy zabraniać innym kobietom patrzeć na macierzyństwo z własnej perspektywy. Nie uważam że wolność wyboru w tak ważnych sprawach była czymś złym. I powinien każdy rozważać swoje decyzje we własnym sumieniu a w cudze się nie wtrącać. Dlaczego tylko kobieta ponosi odpowiedzialność za seks bez zobowiązań? Dlaczego ma zaprzepaszczać całą swoją przyszłość tylko z powodu jednego błędu? Nie uważam aborcji za coś dobrego. To ostateczność ale to ostatnie koło ratunku kiedy wszystko inne zawodzi. Każda kobieta powinna mieć całkowity wpływ na swoją przyszłość którą ciąża niejednokrotnie przekreśla. Rozumiem że ktoś nie uznaje takiej metody ale nikt też nie zmusza do sięgania po nią
Nie wiem tylko dlaczego rozważacie "mniejsze zło" pod tytułem: aborcja lepsza niż patologiczna rodzina, a nie aborcja gorsza niż kochająca rodzina. Każdy patrzy na daną sytuację tak, jak chce.

Ostola, skoro nie jesteś matką, to bardzo Ci współczuję. Mam bardzo odmienny pogląd od Twojego (pomyśl, czy ktoś na ulicy, widząc Cię z brzuszkiem, mówi o Tobie: "Kobieta, która wkrótce będzie matką, a jej dziecko to jeszcze nie jest jestestwo" czy może: "To matka, która wkrótce urodzi dziecko").
okropny filmik...:( biedne dzieciaczki :(
do góry