Widok
Ja mam chrzest synka w najbliższą niedzielę. Jeśli chodzi o formalności, to u mnie w parafii poza kartkami ze spowiedzi rodziców i rodziców chrzestnych wymagana jest jeszcze zgoda z parafii rodziców chrzestnych na bycie chrzestnymi. No i jest nauka dzień wcześniej. Z tego co ja wiem, w trakcie chrztu matka chrzestna przykłada szatkę do piersi dziecka, a ojciec chrzestny zapala gromnicę. No i chrzestni muszą zapewne podpisać odpowiednie dokumenty potwierdzające odbycie chrztu.
To chyba tyle jeśli chodzi o formalności. Reszta zgodnie z tym, co napisał wasyl, aczkolwiek sposób jego wypowiedzi pozostawia wiele do życzenia....
To chyba tyle jeśli chodzi o formalności. Reszta zgodnie z tym, co napisał wasyl, aczkolwiek sposób jego wypowiedzi pozostawia wiele do życzenia....
my mielismy w październiku i barat musiał mieć zaświadczenie z Parafi że może chrzestnym byc(czyli tu musi mieć bierzmowanie i byc praktykującym ale tego akurat nikt nie sprawdza) i karteczka od spowiedzi.tak bylo u nas. dziec przed chrztem św. było tez spotkanieo obowiązkowe dla rodziców i chrzestnych ale to chyba juz od parafi zależy. No i kupił świece choc ja nic nie mówiłam stwierdził, że tak musi byc wg tradycji.
Ale ludzie tu głupoty piszą, a wystarczy sięgnąc do Kodeksu Prawa Kanonicznego, gdzie wyraźnie piszę, jakie sa zadania:
1) przedstawić dziecko do chrztu
2) dopomagać rodzicom w religijnym wychowaniu dziecka - jest w tym zawarta odpowiedzialnośc za dziecko
3) nalezy tez dodać modlitwe za dziecko
świeca, szatka tak, ale to sa drugorzędne sprawy
trzeba tez spełniac pewne kwalifikacje, byc katolikiem wierzącym i praktykującym, dlatego tez z racji chrztu nalezy przyjstapic do spowiedzi i Komunii św
ps. ludzie zamieszczonymi tutaj opiniami totalnie sie kompromitują, religijni analfabeci - takich tez nie powinno sie brac na rodziców chrzestnych
1) przedstawić dziecko do chrztu
2) dopomagać rodzicom w religijnym wychowaniu dziecka - jest w tym zawarta odpowiedzialnośc za dziecko
3) nalezy tez dodać modlitwe za dziecko
świeca, szatka tak, ale to sa drugorzędne sprawy
trzeba tez spełniac pewne kwalifikacje, byc katolikiem wierzącym i praktykującym, dlatego tez z racji chrztu nalezy przyjstapic do spowiedzi i Komunii św
ps. ludzie zamieszczonymi tutaj opiniami totalnie sie kompromitują, religijni analfabeci - takich tez nie powinno sie brac na rodziców chrzestnych