Widok

zadania rodziców chrzestnych

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
a w szczególności ojca chrzestnego? jakie są obowiązki? czy trzeba brać udział w jakis dodatkowych kościelnych uroczystościach czy naukach?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
u nas nauki dla chrzestnych nie byly wymagane, ale wszyscy - czyli my i rodzice chrzestni - musieli miec karteczki ze spowiedzi by moc przyjac komunie.
Ja mam chrzest synka w najbliższą niedzielę. Jeśli chodzi o formalności, to u mnie w parafii poza kartkami ze spowiedzi rodziców i rodziców chrzestnych wymagana jest jeszcze zgoda z parafii rodziców chrzestnych na bycie chrzestnymi. No i jest nauka dzień wcześniej. Z tego co ja wiem, w trakcie chrztu matka chrzestna przykłada szatkę do piersi dziecka, a ojciec chrzestny zapala gromnicę. No i chrzestni muszą zapewne podpisać odpowiednie dokumenty potwierdzające odbycie chrztu.
To chyba tyle jeśli chodzi o formalności. Reszta zgodnie z tym, co napisał wasyl, aczkolwiek sposób jego wypowiedzi pozostawia wiele do życzenia....
my mielismy w październiku i barat musiał mieć zaświadczenie z Parafi że może chrzestnym byc(czyli tu musi mieć bierzmowanie i byc praktykującym ale tego akurat nikt nie sprawdza) i karteczka od spowiedzi.tak bylo u nas. dziec przed chrztem św. było tez spotkanieo obowiązkowe dla rodziców i chrzestnych ale to chyba juz od parafi zależy. No i kupił świece choc ja nic nie mówiłam stwierdził, że tak musi byc wg tradycji.
chrzest to jedno...ale potem jest jeszcze komunia itd.
Ale ludzie tu głupoty piszą, a wystarczy sięgnąc do Kodeksu Prawa Kanonicznego, gdzie wyraźnie piszę, jakie sa zadania:
1) przedstawić dziecko do chrztu
2) dopomagać rodzicom w religijnym wychowaniu dziecka - jest w tym zawarta odpowiedzialnośc za dziecko
3) nalezy tez dodać modlitwe za dziecko

świeca, szatka tak, ale to sa drugorzędne sprawy

trzeba tez spełniac pewne kwalifikacje, byc katolikiem wierzącym i praktykującym, dlatego tez z racji chrztu nalezy przyjstapic do spowiedzi i Komunii św

ps. ludzie zamieszczonymi tutaj opiniami totalnie sie kompromitują, religijni analfabeci - takich tez nie powinno sie brac na rodziców chrzestnych
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Moj mąż stanie się niedlugo ojcem chrzestnym i potwierdzam, to co napisały koleżanki wyżej, trzeba zaopatrzyć się w świecę, karteczkę ze spowiedzią, u nas jeszcze było wymagane dostarczenie świadectwa z bierzmowaniem... żadnych nauk nie ma w planie :)
Do zadań chrzestnego należy kupno świecy. Trzeba też mieć pisemne potwierdzenie od księdza o odbytej spowiedzi.
no wlasnie chodzi mi głównie o te nauki czy dodatkowe msze bo chrzest jest w miejscowosci innej niz mieszkamy wiec bylby klopt jesli bylyby nauki w tygodniu albo np. tydzien wczesniej (samochodu nie mamy a dojazd tylko PKP i to tragiczny...)
potwierdzam .. zadania rodziców chrzestnych to być na chrzcie nic więcej (chyba, że jakies nauki są wymagane)
Sama nie dawno byłam chrzestną wiele krzyku o nic...

ps. ojciec chrzestny wg tradycji kupuje świecę, matka szatkę - to teoretycznie wasz obowiązek :)
...
nieee, moja mąż po prostu stawił sie w Kościele w dniu Chrztu i dzien wczesniej na nauce...ale nie zawsze te nauki są :) No i z tego co wiem,to zaopatruje malenstwo w święcę :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

dom czy mieszkanie??? (434 odpowiedzi)

zaczynam juz myslec o własnych czterech katach ale ceny mieszkań jak i budowy domu mnie...

dr Maciej Krynicki - endokrynolog - ktoś zna??? (69 odpowiedzi)

j.w. przyjmuje prywatnie w Pruszczu Gd., zastanawiam się, czy warto iść??

Odkurzacz samojezdny - robot - opinie (73 odpowiedzi)

Czy ktoś ma takie cudo ? Czy to w ogóle działa. Chciałam dziś kupić ale sprzedawca stanowczo mi...

do góry