Widok

zapchany nosek

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
mój 2 tygodniowy synek czasem ciężko oddycha, tak jakby miał zapchany nosek, czym moge go wyczyścić?
słyszałam że można solą fizjoligiczną, mam w ampułkach czy jak to się tam zwie, do przemywania oczek, mam tym jakoś przeczyścić? wpuścić do noska kikla kropli czy jak? w szpitalu czyścili patyczkiem do uszu, ja się boje że zamiast pomóc to mu przez to zapcham bardziej. Więc co moge zrobić żeby lepiej mu się oddychało?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
nasza położna ze SR kazała nam zaopatrzyć się we Fridę :) http://skandprojekt.pl/frida_2_nosefrida_-_info.html
myślałam że tą fride używa się tylko jak dziecko ma katar i leci z noska, a nie jak nic nie leci tylko jak się mu troche ciężko oddycha czasem :P
kup sól fizjologczną, albo wodę morską w spayu, np. Sterimar. Wpsikujesz i po kłopocie: albo wykicha, albo fridą trzeba pomóc. Zaczyna się sezon grzewczy, więc radzę sprawdzić wilgotność w pokoju i ewentualnie kupić nawilżacz.
z instrukcji na wyżej podanej stronie :)

"Ułóż dziecko w pozycji leżącej. Jeśli wydzielina jest gęsta, wkropl do nosa niewielką ilość soli fizjologicznej dostępnej w aptece. Przyłóż końcówkę przyrządu do otworu nosowego dziecka, a następnie wciągnij powietrze przez ustnik. W razie konieczności - powtórz czynność."
jeżeli nie ma kataru, to tylko wpsiknij. Sól fizjologiczną z ampułki trudno wkroplić, ale zawsze możesz spróbować.
ok, dzięki

spróbuje z frida i sola fiz
musisz konieczke psikać wodą morska ale pamiętaj ona musi być czysta bez zadnych dodatkow typu magnes czy potas bo takie tez sa --ona jest w aerozolu wiec bedzie Ci bardzo łatwo a napewno to przyniesie ulge jest sterimar marimer humex wybierz najwieksza i zarazem najtamsza bo one nie sa tanie dlatego musisz zwrocic uwage
Frida + Sol fizjologiczna
Mozesz kupic w aptece sol morska w sprayu - sterimer, marimer jak pisano wyzej bez dodatkow. Ma ona system aplikacji spray wiec psikasz ile chcesz. Sa tez wersje z dozownikiem na psik psik - dla malych niemowlat chyba lepsze, ale mniej ekonomiczne.
Tak małe dziecko może jeszcze wypychać z układu oddechowego pozostałości wód płodowych, więc ma prawo kichać i całkiem normalne są też wycieki z noska - tak nam mówił pediatra.
Przy przeziębieniu czy klasycznym katarze używamy z zalecenia lekarza soli morskiej NIVEA BABY - trzeba wpsikać trochę wody trzymając dziecko w pionie i nie kłaść malca przez pewien czas, bo wydzielina ma wypłynąć z noska. Po chwili możesz próbować wyjąć twardszego "gila" patyczkiem dziecięcym czy kawałkiem skręconego ręcznika papierowego, albo rzadką wydzielinę wyciągnąć fridą.
image
image
ja proponowałabym na razie nie "fridować" małego :) może to tylko sapka a nie katar? spróbuj z wodą morską lub sola fizjologiczna jak radzą dziewczyny, może pomoże i nosek się odetka?
papilio1@op.pl
wpsikiwalam corce wode morską bardzo dlugo ,bo przez 4 miesiace od urodzenia codziennie rano i wieczorem,bo tez strasznie sapała.woda dawała jej ulge w oddychaniu.
image
Moj tez tak miał i wystarczyło psikanie wodą morską Marimer dla dzieci. Super. No i nawilżanie powietrza tylko nie nawilże przed spaniem i w nocy się budzi i furczy noskiem .
image
Ja systematycznie po każdej kąpieli psikałam wodą morską i wyciągałam fridą.Nawet gdy na pozór nosek był czysty w środku często coś było.

tylko jedna uwaga! przy wyciąganiu fridą, nie zatykać drugiej dziurki noska! bo to niebezpieczne.
image

image

pamiętaj o leciutkim poklepywaniu plecków, żeby nie przeszło w zapalenie płuc!!!
w życiu bym na to nie wpadła, by zatkac druga dziurkę noska !!
papilio1@op.pl
może ty nie, ale a ktoś inny tak, bo to kojarzy się z opróżnianiem kataru z nosa
image

image

wczoraj wieczorem pierwszy raz użyliśmy Fridy :) nasz 4 dniowy Gabryś ciągle "świszczał" noskiem :P widać/słychać było, że źle mu się oddycha...

Frida okazała się banalnie prosta w użyciu :) a rezultat - FANTASTYCZNY :)

tak mu odetkało nosek, że później sprawdzaliśmy czy aby na pewno oddycha - nic nie było słychać... ;)

od wczorajszego wieczoru użyliśmy Fridy 3-4razy :) bo cały czas jeszcze nosek mu się oczyszcza :)
AgusiaGda- gratuluję synka!!!

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (139 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Dobry ortodonta (42 odpowiedzi)

dla osoby dorosłej, wada zgryzu, znacie kogoś?

Fajny hotel nad polskim morzem - gdzie? (14 odpowiedzi)

Polecicie coś?

do góry