Widok

może jednak któraś ma - pielęgniarka, czerwony kapturek, biedronka

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
dziewczyny, może jednak któraś z was ma strój karnawałowy dla 3-4 latki. Mam dla niej strój z zeszłego roku ze zlobka, ale to rożowy elfik ze skrzydlami, a chciałam i córcia w sumie też coś inego, a mianowicie pielegniarkę, czerwonego kapturka lub biedroneczkę. Wiem, że jest tu wątek jak zrobić stroje, ale nie mam maszyny ani zdolności by zrobić np. czepek kapturka :( W ostateczności pójdzie przebrana za elfika. A bal juz w poniedzialek. mój mail; simka@interia.pl
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
za pielęgniarke przecierz możesz ubrać ja w białe rajstopki bialą spudniczke i biała bluzeczka kupic gdzies zestwa lekaza zeby mial stetoskop no i zrobic z tektury to sałe nakrycie głowy na pasku umiescic szerszy pasek z czarnym po srodku i jest :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
albo poprostu kupic duża podkoszulke i przepadać ja paseczkiem
Znalazłam fajny i dość prosty w wykonaniu strój biedronki, może Ci się spodoba. :)

"STRÓJ BIEDRONKI

Co potrzebujesz?

* czerwona tunika lub dłuższa bluzeczka,
* czerwony materiał (ok. 1 m),
* czarna farbka do materiału,*
* gąbka (do malowania kropek),*
* tektura do zrobienia szablonu koła,*
* gumka do bielizny (ok. 50 cm),
* czarne rajstopy dla dziecka,
* pasujące kolorystycznie obuwie,
* maszyna do szycia,
* nożyczki.

Wykonanie:

Do dolnego brzegu tuniki (bluzki lub sukienki) wprowadź gumkę i zwiąż jej końce. Powstanie wdzianko o kształcie bombki.

Z czerwonego materiału wytnij dwa skrzydła (podwójne warstwy). Z tektury przygotuj szablon - wytnij w nim koła. Ułóż szablon na górnej warstwie skrzydeł i za pomocą gąbki nanoś na niego farbę. Zrób tyle „kropek", ile uznasz za stosowne. Odłóż materiał do wyschnięcia.*

Złóż dwie warstwy skrzydełek prawą stroną do dołu i zszyj je ze sobą na maszynie do szycia pozostawiając otworek do przewrócenia na prawą stronę.

Gotowe skrzydełka przyszyj bezpośrednio do tuniki.

Teraz pozostało tylko włożyć czarne rajstopki oraz buciki i śliczna karnawałowa biedroneczka jest gotowa!"

image

*Ja tylko odpuściłabym sobie malowanie kropek - łatwiej będzie jak kupisz samoprzylepny czarny papier lub naszyjesz czarne kółka z filcu. :)
Znalazłam jeszcze inne fajne stroje, ale nie wiem czy Cię interesują - masz konkretne "zamówienie" na strój od córy czy możesz coś zasugerować?
dzięki za pmysły, nawet nie myślałam w tą strone co wy :) Mogą być też inne pomysły
To dorzucę jeszcze, może komuś się przyda:

"STRÓJ OWIECZKI

Opis:

Strój owieczki z pewnością bardziej przypadnie do gustu maluchom niż starczym dzieciom. Wbrew pozorom do jego wykonania wcale nie potrzebujesz dużo materiałów. Zobacz, jakie to proste!
Sk3adniki:

* dziecięce body,
* czarne rajstopy lub getry,
* biała czapka z odwijanym brzegiem,
* czarny filc lub polar,
* kilka opakowań waty,
* igła, nić, nożyczki.

Wykonanie:

Rozwiń watę. Przykładaj ją do body i przyszywaj za pomocą białej nici. Obszyj w taki sposób całą bluzeczkę (przód i tył).

Z czarnego filcu lub polaru wytnij kształt uszu owieczki. Przyszyj je do białej czapki.

Strój jest gotowy!"

image

"STRÓJ PSZCZÓŁKI

Opis:

Strój pszczółki jest idealny dla malucha. Jak go zrobić? To nic trudnego... Rozejrzyj się po domu i znajdź najważniejszą część przebrania - żółtą sukienkę.
Sk3adniki:

* żółta sukieneczka,
* czarny tiul,
* czarna taśma materiałowa (ok. 3 m),
* gumka do bielizny (obwód pasa dziecka),
* przezroczysta plastikowa teczka biurowa,
* żółta farbka witrażowa,
* odpowiednie rajstopy i obuwie,
* opaska na włosy w kolorze żółtym (może też być złota),
* żółty „mechaty" drucik.

Wykonanie:

Na górną część sukienki naszyj czarne poprzeczne paski (zrób to tak, żeby łatwo było później je odpruć). Z czarnego tiulu uszyj szeroką spódniczkę. Jej górny brzeg zagnij i przeszyj tak, żeby powstał tunel, do którego wprowadzisz gumkę. Powstałą czarną tiulową spódniczkę załóż na wierzch żółtej sukienki.

Z żółtego „mechatego" drutu uformuj czułki pszczoły. Zawiń je na końcach i umocuj całość na opasce do włosów.

Plastikową przezroczystą teczkę (A4) podziel na dwie części. Wytnij z nich skrzydła pszczoły. Udekoruj je żółtą farbą witrażową. Skrzydełka przyszyj do sukienki.

Strój jest gotowy, pozostało tylko dobrać czarne lub brązowe rajstopki i pasujące buciki."

image

"STRÓJ LEKARZA (może podchodzić pod pielęgniarkę ;) )

Opis:

Strój lekarza dla dziecka zrobisz bardzo szybko. Rozejrzyj się po domu i w dziecięcych zabawkach, z tego co masz, na pewno uda się stworzyć niepowtarzalne przebranie na karnawał.
Sk3adniki:

* biały kitel (może to być nawet być biała koszula dorosłej osoby),
* elementy zabawek z zestawu „doktor" - stetoskop, termometr,
* plastikowa plakietka z klamerką do przypięcia do ubrania,
* teczka ze sprężynką,
* okulary (lepiej same oprawki, jeśli dziecko na co dzień nie nosi okularów).

Wykonanie:

Znalezienie białej koszuli, która zastąpi lekarski kitel, z pewnością nie będzie problemem. W pobliskim sklepie papierniczym kup plastikową przezroczystą plakietkę, na której razem z dzieckiem narysujecie jego „identyfikator" - wklejcie do niego również zdjęcie młodego doktora.

Poproście babcię o pożyczenie na jeden dzień oprawek od okularów (zapewne niejedna z nich trzyma takie skarby w domu). Jeśli nie, plastikowe zabawkowe okulary również można kupić.

W dniu karnawału pamiętaj o wszystkich akcesoriach: identyfikator należy przypiąć do koszuli, założyć okulary na nos, uzbroić się w teczkę z ważnymi dokumentami i długopisem. Warto pamiętać także o poważnej fryzurze."

image

"STRÓJ INDIANKI

Opis:
Do wykonania tego stroju nie trzeba mieć specjalnych zdolności krawieckich. Można go uszyć nawet ręcznie, nie do końca dbając o dokładność ściegów i wykończenia.
Sk3adniki:

* materiał bawełniany (najlepiej surówka) do uszycia tuniki (podwójna długość gotowego wdzianka),
* farbki do malowania na tkaninie,
* żółta taśma z frędzlami (ok. 3 m),
* igła, nić, nożyczki,
* gotowa maska indiańska z pióropuszem.

Wykonanie:

1. Uszyj tunikę bezrękawnik z surówki.
2. Obszyj jej dół żółtą taśmą z frędzlami lub według uznania.
3. Farbkami namaluj na tunice indiańskie wzorki. Malując na materiale postępuj zgodnie z zaleceniami producenta farb na opakowaniu.
4. Wyprasuj tunikę.

Indiański strój jest gotowy! Pamiętaj o masce z pióropuszem..."

image
http://forum.trojmiasto.pl/Zrob-sama-przebranie-dla-swojego-dziecka-t142297,1,16.html?hl=przebranie#hl

jakby któryś Ci się spodobał - zeskanuję sposób wykonania i spis potrzebnych rzeczy :)
stroj owieczki jest slodki:) tylko chyba cos innego niz wata:)
image
image
Fajne,
szczególnie owca!!!

Moja mamusia zawsze nam sama robiła stroje do przedszkola-miałam nawet gdzieś strój sprzed 2...kilku lat:-)-zajęczyca-CUDO!!!!!!

Takie gotowe stroje, to nie to samo!!!!!!!!!
image

image

w tesco sporo tego bylo. znaczy strojow. wcale nie takie drogie-od 20kilku zloty sie zaczynaly
polecam lumpeksy! fajowe stroje za grosze!
image
image
[url=http://www.suwaczek.pl/]image[/
Przyjaciółka wyrwała ostatnio w lumpeksie, strój Kosmonauty-bajer nad bajerami!!!!!!!!!!!!!
Jeszcze nigdzie tego nie widziałam, zawsze księżniczki, biedronki, itp, a ten był boski.
Zapłaciła chyba 25zł, coś około.
image

image

Lumpki obskakiwałam w zdłuż i w szerz przez ostatnie 2 tygodnie i niestety nie udało mi się nic sensownego i w rozmiarze dla córci znaleźć. Ale wymyśliłam córci na strój cygankę. Wyszukałam rzeczy, które przyszły mi do glowy,wymalowalam policzki, wyglądała naprawdę świetnie i widziałam, że jej też sie podoba, ale stwierdziła, ze na balu chce być różowym elfikiem... Chyba schowam ten strój elfika :)) to nie będzie mieć dylematu.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Problem z usypianiem dziecka- może ktoś miał podobny? (37 odpowiedzi)

Czy któraś z Was miała taki problem: Od kilku tygodni mam problem z kładzeniem małej spać...

Dobry ortodonta (38 odpowiedzi)

dla osoby dorosłej, wada zgryzu, znacie kogoś?

Gdzie najlepiej kupić dziecku okulary? (11 odpowiedzi)

Wiem, ze było już trochę wątków na tt., ale za wiele nie wyczytałam...Muszę zrobić okulary dla...

do góry