Widok

rozgrzeszenie

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
dziewczyny, moj swiadek byl ost u spowiedzi na wielkanoc i nie dostal rozgrzeszenia bo spotyka sie z rozwodka.. czy ksiadz moze jemu nie dac rozgrzeszenia ?? z tego co ja sie orientuje to ta rozwodka nie dostanie rozgrzeszenia itp. ale on?! i teraz mamy problem bo bedziemy musieli zmienic swiadka...
image

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
nie musicie zmieniać swiadka...świadek nie musi być nawet wierzący :]
image
jak my dostalismy kartke do spowiedzi dla swiadkow i musimy je dostarczyc ksiedzu przed slubem
image

image
Ksiądz ma prawo mu nie dać rozgrzeszenia i mu nie da, bo cudzołoży, gdyż spotyka się z cudzą żoną ;) istotą spowiedzi jest chęć poprawy, czyli jeśli przestanie się spotykać z rozwódką, to dopiero wtedy dostanie rozgrzeszenie. Z tego, co się orientuje, to nie ma wymogu, aby świadek przystępował do komunii, więc dla Was problemu nie ma.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
a tak w ogole, to najlepiej porozmwiaj o tym z Ksiedzem- jest bardziej kompetentny w tej kwestii niż dziewczyny na weselniku ;)
albo mozecie poszukac innego ksieza ktory jest bardziej "nowoczesny" i da mu rozgrzeszenie..
image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
no wlasnie mamy taki zamiar pogadac z ksiedzem o tym. idziemy 13kwietnia na spotkanie to sie zapytamy :)
image

image
Słowo "nowoczesny" jest tutaj zdecydowanie nie na miejscu. Raczej "niepoważnego" lub "takiego, który minął się z powołaniem". Poza tym, jaki to ma sens, robić coś, co jest w jakims sensie oszustwem? Przecież ta komunia przyjęta bez niego będzie wówczas nie dosyć, ze nie ważna, to jeszcze grzechem. Nierozumiem takich ludzi jak Ty i takiego myślenia- fałsz, kłamstwo, oszustwo, byleby na pokaz.... Prosta sprawa- wierzysz- idz do koscioła, nie wierzysz- idz do USC, bo jakie znaczenie ma wówczas ślub kościelny? Mozesz wziac teraz "nowoczesny" slub humanistyczny. I wszyscy będą szczęśliwi....
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
to było do Kati...
Nie wiem o co Tobie z tym slubem chodzi, bo w przypadku autorki watku chodzi o swiadka a nie panstwa mlodych..Ja tylko podsunelam jej pewne rozwiazanie a Ty juz zaczelas mnie oceniac..
image
image
Religie miałam już dawno, ale z tego co mnie uczono to istotą spowiedzi jest to, że chce się poprawić w chwili kiedy się spowiadam, a nie to czy mi to wyjdzie czy nie - liczy się sama dobra wola. To co jak mieszkam z narzeczonym przed ślubem to nie mogę wziąć ślubu w kościele? Księża przecież też grzeszą...

Co do świadka to proponuje poradzić mu powtórne pójście do spowiedzi i przy okazji spowiedzi niech powie, że ma być świadkiem na ślubie. Większość księży powinno w takiej sytuacji spokojnie dać rozgrzeszenie.
image

http://forum.trojmiasto.pl/Ill-love-you-till-I-die-relacja-paquerette-18-06-2011-t248517,1,11.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
paquerette- jaki to ma sens? Żeby było "ładnie"? Z tego co wywnioskowałam z pytania autorki wątku, to problem jest w tym, że świadek nie chce się poprawić nawet w chwili spowiedzi.
nie każdy wie jak dostać rozwód kościelny i w jakich sytuacjach można go uzyskać.Nie udało się i tyle wzięła rozwód...różnie bywa.nie wiesz czy jutro się obudzisz a masz być pewnym drugiego człowieka do końca życia??Swiadek ma prawo sie spotykać z taką osobą a taka ma prawo ułożyć sobie życie.Nie rozumiem myślenia.Tak na marginesie to z parafii na dąbrowie ostatnio z plebanii wychodziły dwie skąpo ubrane panie do towarzystwa gdy ja o 1 w nocy poszłam z psem na dwór.Przyganiał kocioł garnkowi:)
byłam świadkiem na ślubie i nikt nie wymagał ode mnie karteczki z poświadczeniem o odbytej spowiedzi. Natomiast warto uprzedzić księdza, żeby nie podchodził do świadka podczas Komunii, jeśli ma w zwyczaju podchodzenie w czasie ceremonii ślubnej
U mnie swiadkiem jest osoba innego wyznania i ksiądz nie robi problemu. I jak to sam powedział - nigdzie nie jest napisane że spowiedz jest obowiązkowa.
image
Spowiedź dla świadka nie jest obowiązkowa.

Sformułowanie przy spowiedzi brzmi tak:
za wszystkie grzechy serdecznie żałuję i postanawiam poprawę...

Co oznacza, że już podczas spowiedzi kłamie....bo na bank nie żałuje, a z kobietą nie rozstanie się dla "rozgrzeszenia". Więc śmiem przypuszczać, że nie ma chęci poprawy.

Moim zdaniem, nie ma co kombinować z tą spowiedzią, bo jeśli nawet jakiś ksiądz "po znajomości" udzieli rozgrzeszenia, to i tak nie będzie to ważne.

No chyba, że ślub Kościelny macie tylko po To by mieć, a Kościół ogólnie omijacie szerokim łukiem, to wtedy pewnie Wam to nie przeszkadza.

Your online absence has me worried you might have actually gotten a life;)
tak jak wyżej ktos napisał: świadek nie musi przystępowac do Komunii Świętej, ani w ogóle nie musi być wierzący. Ksiądz nie ma "prawa" od niego tego wymagać. Ale to tylko teoria,bo jak się uprze to nie da ślubu i tyle. Pan Młody też nie musi przystępwac do Komunii jesli jest niewierzący.

parquerette - to,że mieszkasz z narzeczonym przd slubem nie oznacza,że nie dostaniesz rozgrzeszenia,ale uczciwym by było (i logicznym) wyspowiadać się tuż przed slubem,bo wtedy jesteś w stanie obiecać poprawę, czyli to,że nie będziecie cudzołożyć przed slubem. Mieszkając i sypiajac z narzeczonym nie możesz obiecać poprawy, bo przecież się nie wyprowadzi nagle i nie zaczniecie żyć w celibacie (no chyba,że chcecie). Dlatego chyba nie ma sensu się w takiej sytuacji spowiadać jeśli nie możesz obiecac poprawy, a dodatku najprawdopoodbniej wcale nie żałujesz za te grzechy. Nie pisze tego,żeby Cie krytykować, bo sama jestem w identycznej sytuacji. Mieszkam z narzeczonym od 2 lat i nie spowiadłam się od tamtego czasu. Poszłam raz do spowiedzi,ale ksiądz mi uświadomił,że to wszystko jest takie naciągane, bo przecież warunkiem spowiedzi jest "mocne postanowienie poprawy". Dał mi rozgrzeszenie,ale ja sama doszłam do wniosku,że to nie fair. Dlatego teraz w końcu po dwóch latagh pójdę się wyspowiadać. I nie dlatego,że muszę odbębnić spowiedź przed slubem tylko ,że chcę i wreszcie mogę.

pozdrawiam
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
tak tylko ze w naszej parafii jest tak ze jak swiadek nie dostanie podpisu na karteczce do spowiedzi to nie moze byc swiadkiem. no i w naszej parafii jest baaardzo dziwny proboszcz.... zawsze utrudnia zycie ludziom, zobaczymy co ksiadz powie jak bedziemy z nim rozmawiac na ten temat, sadze ze po rozmowie z ksiedzem to i tak bedziemy musieli zmienic swiadka.
image

image
i jeszcze jedno nam swiadek powiedzial ze nie dal mu ksiadz rozgrzeszenia ze spotyka sie z rozwodka a moze byc tez i tak ze cos jeszcze powiedzial ksiedzu ale nam ale nam juz tego nie ujawnil....nie ma co gdybac.. :)
image

image
u nas było tak że świadkowa i świadek nie byli u spowiedzi i nie przystąpili do komuni, to ich decyzja a my postanowilismy ze nie bedziemy ich do niczego zmuszac, a nasz ksiadz nie robił z tego problemu bo tak jak juz ktos napisal świadek nie musi byc osoba wierząca.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
do góry