Widok

zmiana nazwiska

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Czy przyjmujecie nazwisko meza, czy zostajecie przy swoim, a moze bedziecie mialy dwa nazwiska? Co o tym sadzicie? Ja sie waham, przez ponad 20 lat mialam swoje nazwisko i teraz mam nagle z tego zrezygnowac, pomyslalam sobie, ze bede miala dwa (swoje i jego)? Moj narzeczony ma do mnie zal, ze nie przyjme jego nazwiska. Slub w czerwcu, wiec mam troszke czasu na zastanowienie sie- co o tym sadzicie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ty chyba kobieto nie masz innych problemów !?
ja mam nazwisko męża
to wszystko zależy od tego jakie on ma nazwisko, jak bedziesz miała 2 to może bedzie dużo do pisania,
to chyba nie ma jakiegoś wpływu że sie przez 20 lat przyzwyczaiłaś do sojego ( dla mnie to jest śmieszne) a dzieci i tak bedą miały jego nazwisko więc po co robić zamieszanie z podwójnym.
takie jest moje zdanie
pozdrawiam
ja będę miała dwa nazwiska, przyjmuję męża tylko dla "świętego spokoju", ale i tak będę posługiwać się tylko swoim, za długo na nie pracowałam ;) podwójne nazwisko będzie tylko formalnie :)
Ja chcę mieć tylko nazwisko męża.

Jolka,niektórzy nie chcą zmieniać nzwiska,bo jak Zosia wspomniała,za długo na nie pracowała.Mam też koleżankę,która z takiego samego założenia wychodzi.Skoro kobieta nie chce zmieniać nazwiska to jej sprawa.Dzieci i tak bedą miały ojca nazwisko.

wiecie co? ja strasznie nie chciałamz mieniać nawziska - w grę wchodziło dodanie nazwiska męża do mojego. Ale oczywiście musiałam złamać swoje zasady z prozaicznego powodu - mam długie imie i nazwisko, po dodaniu nazwiska męża w zadnej rubryce w papierkach nie zmieściłabym się:-(
Ale i tak odruchowo podaję jescze tylko swoje nazwisko;-), moze też dlatego, że nie zmieniałam jeszcze dokumentów.
Nie powiem - troszke załuję mojego "starego" nazwiska...Ale taka kolej rzeczy. Nazwisko męża też mi się podoba:-)

Pozdr
heheh..ja tez chcialam m,iec podwojne nazwisko..ale mam dokladnie ten sam klopot..dlugie imie...glugie nazwisko..a nazwisko przyszłego meza tez okazałe...i nim bym sie podpisała to hohoho....ale mój prawie maz bardzio ładne nazwisko..wiec bede pania Z....
..u mnie ten sam proble, ale troszkę zasmuciło mnie to, że jak tylko zaproponowałam mojemu M. zeby przyjął moje nazwisko to...hohoho-jak sie obruszył, że jak on ... że niby dlaczego..jako meżczyzna ...itd. Także jeszcze się zastanwiam i skłaniam ku dwum nazwiskom.

To jest chyba normalna reakcja kazdego faceta. Moj tez tak zareagowal :))
A mój by powiedział "jak chcesz to mogę mieć i Twoje..." jest baaaaaaaaardzo ugodowy.

a mnie nawet taki pomysł nie przelecial przez główke....nareszcie bede miec nazwisko ktorego nie bede musiala literowac..hehehe
ja przejmuję nazwisko męża i jestem z tego powodu bardzo zadowolona i dumna. Podwójne nazwisko z jednej strony wydaje mi się oryginalne ale i tak nie wyobrażam sobie takiego rozwiązania. pozdrawiam :o)
[img][/img]
A może niedługo do tego dojdzie że mieszkania osobne? to tylko formalnosc. Jeśli kochacie swoich facetów to jak to sie ma do zmiany nazwisk. To jest powód??? Egoistki, już widzę to oddanie skoro przy starcie macie problemy ze zmianą nazwiska.
Zosia napisał(a):

> A może niedługo do tego dojdzie że mieszkania osobne? to tylko
> formalnosc. Jeśli kochacie swoich facetów to jak to sie ma do
> zmiany nazwisk. To jest powód??? Egoistki, już widzę to
> oddanie skoro przy starcie macie problemy ze zmianą nazwiska.

co za bzdury, a co ma miłość wspólnego ze zmianą nazwiska???? skoro jest taka możliwość prawna, że facet też może przyjąć nazwisko po żonie i jeśli tego nie chce, tzn., że jej nie kocha?????
a ja mam dwa ... pomimo że i imię i oba nazwiska są strasznie dłuuuuugie., ale co tam. Za długo używam swojego nazwiska, żeby sie z nim teraz rozstawać. Nie uważam, że to ma jakiś związek z oddaniem czy miłością... nie przesadzajmy.... Polecam innym takie rozwiązanie :-))
witaj
a ja juz jestem po i oboje z mezem mamy podwojne nazwiska i nasze dziecko tez takie ma. on wzial moje a ja jego. po imionach najpierw jest jego nazwisko a potem moje i nie dlatego ze jego wzniejsze tylko dlatego ze ladniej brzmi.
No to fajnie,jak mąż ma i Twoje nazwisko :)))))

ja zostalam przy swoim nazwisku i nie zaluje:)))
Nasz bobo, bedzie mial nazwisko mojego M.
Na poczatku mialam miec podwojne, ale poniewaz dlugie imie (Aleksandra) dlugie moje nazwiosko i dlugie nazwisko mojego M wiec zdecydowalam :) tak jak napisalam wyzej.
Jasne Zosia, co prawo to od razu trzeba korzystac, a co tam,,, Pr
Kurcze a ja zawsze myslałam że są dużo ważniejsze sprawy niż zmiana nazwiska?!!!!
do góry