Widok

zmiana nazwiska??

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny, takie pytanie bo jestem bardzo ciekawa- z tego co widze, to wiekszosc kobiet zmienia nazwisko po slubie. I mam pytanie- dlaczego to robicie? Przeciez to tak jakby pozbyc się czegos bardzo waznego!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja nie zmieniam, dopisze tylko po myslniku nazwisko męza :)!
Mi na przykład bardziej podoba sie nazwisko przyszłego męża, a za swoim nie przepadam :) A poza tym to taka tradycja, więc po co mieszać :0)

hmm... no, ale tradycja wcale nie musi byc dobra! mam co najmniej kilkaset przykladow bardzo zlych tradycji... ale ok- argument, za nazwisko meza jest ladniejsze- do mnie trafia:-)
ja się wcześniej nad tym nie sastanawiałam nad tym czy zmieniać czy nie - po prostu to zrobiłam... a tak na marginesie to i tak dalej się posługuję nazwiskiem panieńskim

a dopisanie nazwiska męża?! dobry pomysł?
ja jestem dumna z tego, że będę żoną mojeo nażeczonego, jedną z oznak tej dumy jest to, ze będę miala jego nazwisko-proste

co do dopisywania: po co sobie utrudniać życie,
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
gosiksz napisał(a):

> a dopisanie nazwiska męża?! dobry pomysł?

nie jestem tego taka pewna...
slyszalam, ze wynikaja z tego pomylki i sa klopoty w urzedach itp...
no i dziecko bedzie mialo nazwisko po mężu...

Po co? Zaczynamy nowe życie. Symbolicznie wkraczająca na nowa drogę życiową zmienia się imię (np. Papież, siostra zakonna, itp). W przypadku małżeństwa - nazwisko, co jest silnie zakorzenione w tradycji. Mi się to akurat podoba.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
niekoniecznie po mezu- moze miec po ktorymkolwiek z rodzicow. Rowniez dwuczlonowe.
Ja chyba zmieniam... Mimo iz obydwa nazwiska mi sie podobaja... Ale faktycznie, podobno sa pomylki, bo bez myslnika napisane to juz inna osoba niz z myslnikiem... I nie miesci sie czesto:)

Beata81, a czy Twoj przyszly maz nie jest dumny, ze jest Twoim narzeczonym??
a moze zapytacie mężów czy nie chceliby przejąc waszego nazwiska? takze nie bedzie problemu w urzedzie i dziecko bedzie nosic to samo co mamusia i tatus?:)
a tak poz tym rodzice mojej przyjaciółki pobierali sie ponad 20 lat temu i ojciec przyjal nazwisko jej matki!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
tak, myśle że tak, nie użył słów"jestem dumny", ale "bardzo się cieszę, jestem szczęśliwy, nie mogę się doczekać " to słyszę, co nie znaczy że będę go zmuszała do przyjęcia mojego nazwiska, dla mnie to naturalna kolej rzeczy, ze żona przyjmuje nazwisko męża, dla mnie jest to tak jak to powiedziałam: duma
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
a mnie sie wydaje, ze troche nam, dziewczynom ubywa z dumy, kiedy godzimy sie na cos takiego. Ze zostawiamy kawalek naszej tozsamosci. Ze w imie tradycji, czy diabli wiedza czego pozwalamy na to, zeby pozbyc sie czegos tak waznego jak wlasne nazwisko.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja zmieniam. Chce mieć nazwisko męża. Dla mnie to jeden z symboli bycia "jedną osobą" :)
no własnie! co to za problem nazwisko dwuczłonowe w urzedzie.a pomyłki niestety panie musza naprawiac, a nie my.
Beata81 w zupełności się z Tobą zgadzam! Ja też chce przyjąć nazwisko męża i nie mogę sie już tego doczekać :-)
Pozdrawiam

ja mam dwuczłonowe i bardzo mi z tym dobrze :)
ja zostaję przy swoim, nie chcę żeby moje osiągnięcia szły na nawisko rodziny mężą, poza tym chcę pozostaiwć te jedną niezalezność, bo niestety kobieta po slubie traci zycie
do góry