Widok

zwolnienie lekarskie na urlopie macierzyńskim...???

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
zadano mi takie pytanie ale zupełnie nie wiem, jak ma to wszystko się w przepisach i sama jestem tym zainteresowana. Czy można zatem pójść na zwolnienie lekarskie będąc na urlopie macierzyńskim...?

Jakieś to głupie, nie na miejscu-oświećcie mnie....

Sytuacja dotyczy osoby, która już urodziła, ale zachorowała ......
image

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
nie mozna ..........
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
nie ma takiej możliwości
dzięki wielkie, a znacie na to podstawę prawną?
image

popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Lepiej zadzwoń do zus, ponieważ moja znajoma księgowa miała taki sam problem i też sądziła że to niemożliwe. A jednak Zus przysłał pismo aby uwzględnić zwolnienie chorobowe podczas urlopu macierzyńskiego i wypłacić wynagrodzenie chorobowe. Lepiej dowiedzieć się w Zus jak jest w twoim przypadku.
Oczywiście, że MOŻNA !!!! Sama byłam kilka tygodni na zwolnieniu na urlopie macierzyńskim. Wtedy macierzyński wydłuża się o długość zwolnienia. Na zwolnienie nie można iść na urlopie wychowawczym....ale na macierzyńskim TAK !!
image
image
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
może bezpośrednio po macierzyńskim byłaś ???? nie słyszałam o takim przypadku ......napisz coś więcej ..lekarze nie chcą wypisywać zwolnień nawet jak dziecko jest chore podczas macierzyńskiego .........dziwne zatem
"Można iśc na L4 , ale nie ma to na nic żadnego wpływu. Urlop macierzyński biegnie bez przerwy, bez względu na chorobę lub jej brak. Wyjątkiem jest urodzenie dziecka wymagającego opieki szpitalnej - wtedy po wykorzystaniu 8 tygodni urlop macierzyński można przerwać i resztę wykorzystać po wyjściu dziecka ze szpitala. Poza tym nie ma możliwości przerwania urlopu macierzyńskiego z jakiegokolwiek powodu. "

znalazłam tylko cos takiego - także raczej to nie możliwe żeby komus to przedłużyło macierzyński .......
Moze chodzi o zwolnienie lekarskie na uirlopie wypoczynkowym, ktory czesto bierze sie od razu po macierzynskim, taka sytuacja jest mozliwa
Bo na macierzynskim to chyba nie bardzo...
image
konkretnie rzecz biorąc:
"Zgodnie z art. 181 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. - Kodeks pracy (tekst jedn.: Dz. U. z 1998 r. Nr 21, poz. 94, z późn. zm.) - dalej k.p. w razie urodzenia dziecka wymagającego opieki szpitalnej, urlop macierzyński może zostać przerwany. Konieczne jest wystąpienie dwóch przesłanek: stan zdrowia dziecka wymaga opieki szpitalnej, pracownica-matka wykorzystała po porodzie, co najmniej 8 tygodni urlopu macierzyńskiego. Przerwanie urlopu następuje na wniosek pracownicy, do którego powinna załączyć zaświadczenie lekarskie potwierdzające pobyt dziecka w szpitalu. Po wyjściu dziecka ze szpitala następuje kontynuacja urlopu macierzyńskiego.
Zgodnie zaś z art. 180 § 61 -63 k.p. dodanym ustawą z dnia 6 grudnia 2008 r. o zmianie ustawy - k.p oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. Nr 237, poz. 1654) - dalej k.p., jeżeli po wykorzystaniu przez pracownicę 8 tygodni urlopu macierzyńskiego jej stan zdrowia uniemożliwia sprawowanie osobistej opieki nad dzieckiem i pracownica wymaga opieki szpitalnej urlop macierzyński może zostać przerwany. Wówczas, prawo do części urlopu odpowiadającego okresowi, w którym pracownica wymaga opieki szpitalnej przysługuje pracownikowi ojcu dziecka. Po wyjściu ze szpitala pracownica ma prawo do dalszej części urlopu macierzyńskiego pozostałego jej do wykorzystania ustawowego wymiaru z uwzględnieniem wymiaru już wykorzystanego przez ojca.
W innych sytuacjach choroba nie przerywa urlopu macierzyńskiego. "
[url=www.nawieszaczku.pl]image[/url]
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Zaintertesowania, hobby, pasje... jak to znaleźć? (117 odpowiedzi)

Witam. Nie mam żadnych zainteresowań, hobby czy pasji, chciałabym to zmienić, żeby czymś się...

Mój pies ugryzł moje dziecko (32 odpowiedzi)

Witam, mam problem z moim 9 letnim psem. Mamy go od szczeniaka, wzięliśmy go z Ciapkowa, jest...

do góry