Widok

używany fotelik samochodowy - co sądzicie?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
hej
dziewczyny poradzcie, przymierzamy sie z mężem do zakupu fotelika samochodowego, wózek bedziemy miec emmaljunga smart combi, ale nie zalezy nam koniecznie na foteliku emmy, może byc innego roducenta, jakie foteliki polecacie....
co sadzicie o użwyanym foteliku, można go od kogoś odkupi czy lepiej kupic nowy, aha i mąż upiera się, zeby kupic fotelik na wieksza wagę tylko z wkładka dla niemowlaka, hmmm nie wiem czy to dobra myśl, ale chyba wychodzi taniej niż kupno fotelika dla niemowlaka,
poradzcice coś, dzięki
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Moim zdaniem: Używany fotelik-NIE, naczytałam sie dużo na ten temat i poprostu używane foteliki nie są bezpieczne, materiały z których jest zrobiony fotelik zużywają sie,plastik się łatwiej łamie. Wg mnie nie warto oszczędzać na bezpieczeństwie dziecka. JA wolałam kupić tańszy wózek,a lepszy fotelik!
image
fotelik musisz kupic 0-13 kg dla niemowlaka inny się nie nadaje , kupiłabym uzywany oczywiście w bdb stanie , po 1 dziecku , najlepiej od kogos znajomego bedziesz miała gwarancję , ze jest bezwypadkowy. Popytaj wśród znajomych z dziećmi. Nastepny fotelik jaki miałam był 9-18 kg. Nadal jezdzi w nim mój 4-latek( tyle , ze zlikwidowałam pasy od fotelika i zapinamy go pasami samochodowymi) , da sie tez przerobic fotelik na samą podkładkę pod pupę.
Jeżeli używany, to TYLKO od kogoś znajomego, żebyś miała pewność, że nie jest powypadkowy. Ile razy ludzie kupują używany samochód bezwypadkowy, a później się okazuje, że uczestniczył w wypadkach.
Ja dostałam fotelik uzywany od znajomych. Byłam z niego bardzo zadowolona.
do mmm-82 nie mogę się z Tobą zgodzić do końca gdyż uważam, że fotelik który jest wpięty na stałe do samochodu i się go nie wyciąga nie ma jakiś większych zużyć. Teraz foteliki z reguły mają metalowe mocowania więc tak łatwo się nie wyrobią. Kiedy kupisz fotelik będziesz zapewne chciała go kiedyś sprzedać i nie bardzo chce mi się wierzyć że po prostu go wyrzucisz bo nie będzie się nadawał dla drugiego dziecka?:)
Co innego gdy fotelik był zamontowany w samochodzie i doszło do kolizji wtedy fakt fotelik nadaje się na śmietnik!!!
Pomyśl o osobach których nie stać na nowy fotelik, nie mają oni innego wyjścia jak zakup używanego.
image
image

image
Fotelik uzywany musi byc po pierwsze ze sprawdzonego zrodla, a po drugie nie powinien byc starszy niz 8 lat- bo trwalosc materialow z jakich sa wykonane zanim nie straca swoich wlasciwosci wynosi okolo 10 lat. Niestety znam osoby ktore woza swoje dzieci kilkunastoletnimi fotelikam i nie widza w tm nic zlego!!!!

Generalnie lepiej kupic tanszy model z homologacja i wszystkimi certyfikatami, niz lepszy uzywany-z nieznanego zrodla
image
image
kupując fotelik np maxi cosi używany możesz oddac go do serwisu do sprawdzenia czy nie miał wypadku, koszt nie wielki a masz pewność ze fotelik nadaję się do użytkowania.generalnie sprawdzają cały fotelik czy nie ma jakiś wad produktu związanych z użytkowaniem, i starzeniem się materiału.

image
image
ja bym nie ryzykowała i kupiła nowy. Również uważam, że fotelikom używanym raczej trzeba mówić nie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
mnie się wydaje, że widać, czy fotelik jest powypadkowy, ale może sią mylę. Ja sprzedałam fotelik dla niemowlaka, był w bardzo dobrym stanie- z resztą czy niemowlaki dużo jeżdżą samochodami? To tak jak z ubrankami -im mniejszy rozmiar ubranka tym mniej zmiszczone. Myślę, że fotelik ten pierwszy 0-18kg można kupić używany, ale dla starszych dzieci kupiłabym nowy.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Naprawa zabawek (13 odpowiedzi)

Czy może któraś z mam wie czy jest gdzieś zakład naprawiający zabawki na baterie? Z góry dziękuję...

białe blaty w kuchni (40 odpowiedzi)

Czy ktoś z Was posiada białe blaty w kuchni, ładnie to wygląda, ale czy jest wygodne?

Kartony do przeprowadzki ! PILNE!!! (116 odpowiedzi)

Dziewczyny pomóżcie...w piątek czeka mnie przeprowadzka, a jeszcze nie mam kartonów. Potrzebuje...

do góry