Widok
Moja ulubiona;
kapustka pekinka poszatkowana,około połowy, do tego puszka kukurydzy,czerwona papryka, natka pietruszki, sol, pieprz i do tego sos czosnkowo ziołowy Knora
Sałata lodowa, kukurydza puszka,pomidor, ogórek swieży, papryka czerwona, natka pietruszki i do tego sól, pieprz i sos czosnkowo- ziołowy Knora
kapustka pekinka poszatkowana,około połowy, do tego puszka kukurydzy,czerwona papryka, natka pietruszki, sol, pieprz i do tego sos czosnkowo ziołowy Knora
Sałata lodowa, kukurydza puszka,pomidor, ogórek swieży, papryka czerwona, natka pietruszki i do tego sól, pieprz i sos czosnkowo- ziołowy Knora
nasze ulubione surówki:
Surówki z kapusty pekińskiej:
I
kapusta pekińska z tartym jabłkiem + sos koperkowo-ziołowy Knorra :) (można dodać jeszcze jakiś owoc np. ananasa, mandarynki, winogrona, pomarańczę)
II ("Gabrysiowa")
kapusta pekińska + marchewka + zielona pietruszka + odrobina cebuli + majonez + sok z cytryny + sól i pieprz(też ciutkę)
III
kapusta pekińska + kukurydza + kawałek pora lub szczypior + majonez + cukier, sól, pieprz + sok z cytryny (majonez można wymieszać z jogurtem naturalnym)
- jabłko
- marchewka
- sezam
wszystko lekko polać olejem/oliwą, dodać sok z cytryny, cukier i sól do smaku
_____
*** surówka z marchewki ***
starta marchewka + starte jabłko, trochę cukru i soku z cytryny (może być też ananas/pomarańcza) i łyżka śmietany (wyczytałam gdzieś, a później słyszałam/widziałam w TV, że surówkę z marchewki trzeba doprawiać śmietaną - inaczej witaminy nie zostaną przyswojone przez organizm... może być olej zamiast śmietany)
______
*** colesław ***
- 8 szklanek startej na grubych oczkach białej kapusty
- 1-2 startych na grubych oczkach marchwi
- 2 małe cebule
- 1/3 szklanki cukru pudru (może być nieco mniej)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczki pieprzu
- 1/2 szkl. majonezu (najlepszy Winiary - lub można wymieszać łyżkę majonezu z łyżką jogurtu bałkańskiego lub śródziemnomorskiego - mój wypróbowany trik )
- 1/4 szkl. mleka (lub trochę mniej jeżeli majonez będzie bardzo gęsty)
- 1 i 1/2 łyżki białego octu winnego
- 2 łyżki soku z cytryny
Posiekaną kapustę i marchewkę wsypać do sporej miski.
Dodać drobniutko posiekaną cebulkę.
Cukier wymieszać z pieprzem, solą, mlekiem, majonezem, octem i sokiem z cytryny do uzyskania jednolitej konsystencji
polać warzywa i wszystko dokładnie wymieszać.
Gotową sałatkę włożyć do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.
(można jeszcze dodać łyżeczkę tartego chrzanu)
_____
*** "chińska" surówka z białej kapusty *** (fajna, bo można zrobić jedną dużą porcję na kilka dni)
1/2 główki białej kapusty
2 marchewki (ja daję więcej)
ZALEWA:
1 duży ząbek czosnku
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru
1/3 szklanki octu (ja daję mniej)
1 łyżeczka soli
Szatkujemy kapustę i marchewkę.
Przygotowujemy zalewę składającą się z oleju, octu, cukru i soli. Do zalewy wciskamy czosnek. Zalewę podgrzewamy i polewamy nią kapustę. Dokładnie mieszamy aby zalewa dokładnie połączyła się z kapustą. Taka kapusta może być przechowywana przez dłuższy okres czasu np. w szczelnie zamykanej misce bądź zakręcanym słoiku. Przed podaniem dodać garść posiekanego koperku
_____
*** sałatka z kiszonych ogórków ***
kiszone ogórki pokrojone w półplasterki + cebula (biała lub czerwona) + olej + pieprz (można dodać jeszcze starte jabłko i marchewkę)
_____
*** surówka z kiszonej kapusty ***
kapusta kiszona + starte jabłko i marchewka + posiekana cebula + szczypior + olej + cukier i pieprz
______
*** mizeria ***
pokrojony w półplasterki ogórek + śmietana + sok z cytryny lub ocet + cukier + sól
______
*** pyszny sos do sałaty ***
- 1 jajko ugotowane na twardo
- szczypiorek
- cukier
- chrzan do smaku
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- sól
- posiekana natka pietruszki lub koperek
- 1/3 szklanki jogurtu naturalnego lub śmietany (dałam śmietanę)
1. Żółtko rozetrzeć ze szczypiorkiem i cukrem.
2. Dodać sok z cytryny, chrzan i sól do smaku, wymieszać.
3. Białko jajka drobno posiekać (podziabałam drobniutko widelcem), dodać do sosu.
4. Dodać posiekaną natkę lub koperek oraz śmietanę. Wymieszać.
Do miski z sosem powrzucałam porwane drobno liście sałaty lodowej, wymieszałam :] pyyyycha :]
________
*** sałatka "śmieciowa" *** (wszelkie warzywa jakie ma się pod ręką)
sałata/kapusta pekińska + pomidory + ogórek + rzodkiewki + cebula + papryka + kukurydza + szczypiorek + koperek + ulubiony sos do sałatek ;)
można dodać starte jabłko i/lub winogrona :]
_______
*** surówka z czerwonej kapusty ***
czerwoną kapustę poszatkować i krótko podgotować w małej ilości wody, odcedzić, ostudzić
dodać starte jabłko, sparzone rodzynki, olej/oliwę, sok z cytryny, sól i cukier do smaku
Surówki z kapusty pekińskiej:
I
kapusta pekińska z tartym jabłkiem + sos koperkowo-ziołowy Knorra :) (można dodać jeszcze jakiś owoc np. ananasa, mandarynki, winogrona, pomarańczę)
II ("Gabrysiowa")
kapusta pekińska + marchewka + zielona pietruszka + odrobina cebuli + majonez + sok z cytryny + sól i pieprz(też ciutkę)
III
kapusta pekińska + kukurydza + kawałek pora lub szczypior + majonez + cukier, sól, pieprz + sok z cytryny (majonez można wymieszać z jogurtem naturalnym)
- jabłko
- marchewka
- sezam
wszystko lekko polać olejem/oliwą, dodać sok z cytryny, cukier i sól do smaku
_____
*** surówka z marchewki ***
starta marchewka + starte jabłko, trochę cukru i soku z cytryny (może być też ananas/pomarańcza) i łyżka śmietany (wyczytałam gdzieś, a później słyszałam/widziałam w TV, że surówkę z marchewki trzeba doprawiać śmietaną - inaczej witaminy nie zostaną przyswojone przez organizm... może być olej zamiast śmietany)
______
*** colesław ***
- 8 szklanek startej na grubych oczkach białej kapusty
- 1-2 startych na grubych oczkach marchwi
- 2 małe cebule
- 1/3 szklanki cukru pudru (może być nieco mniej)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczki pieprzu
- 1/2 szkl. majonezu (najlepszy Winiary - lub można wymieszać łyżkę majonezu z łyżką jogurtu bałkańskiego lub śródziemnomorskiego - mój wypróbowany trik )
- 1/4 szkl. mleka (lub trochę mniej jeżeli majonez będzie bardzo gęsty)
- 1 i 1/2 łyżki białego octu winnego
- 2 łyżki soku z cytryny
Posiekaną kapustę i marchewkę wsypać do sporej miski.
Dodać drobniutko posiekaną cebulkę.
Cukier wymieszać z pieprzem, solą, mlekiem, majonezem, octem i sokiem z cytryny do uzyskania jednolitej konsystencji
polać warzywa i wszystko dokładnie wymieszać.
Gotową sałatkę włożyć do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.
(można jeszcze dodać łyżeczkę tartego chrzanu)
_____
*** "chińska" surówka z białej kapusty *** (fajna, bo można zrobić jedną dużą porcję na kilka dni)
1/2 główki białej kapusty
2 marchewki (ja daję więcej)
ZALEWA:
1 duży ząbek czosnku
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru
1/3 szklanki octu (ja daję mniej)
1 łyżeczka soli
Szatkujemy kapustę i marchewkę.
Przygotowujemy zalewę składającą się z oleju, octu, cukru i soli. Do zalewy wciskamy czosnek. Zalewę podgrzewamy i polewamy nią kapustę. Dokładnie mieszamy aby zalewa dokładnie połączyła się z kapustą. Taka kapusta może być przechowywana przez dłuższy okres czasu np. w szczelnie zamykanej misce bądź zakręcanym słoiku. Przed podaniem dodać garść posiekanego koperku
_____
*** sałatka z kiszonych ogórków ***
kiszone ogórki pokrojone w półplasterki + cebula (biała lub czerwona) + olej + pieprz (można dodać jeszcze starte jabłko i marchewkę)
_____
*** surówka z kiszonej kapusty ***
kapusta kiszona + starte jabłko i marchewka + posiekana cebula + szczypior + olej + cukier i pieprz
______
*** mizeria ***
pokrojony w półplasterki ogórek + śmietana + sok z cytryny lub ocet + cukier + sól
______
*** pyszny sos do sałaty ***
- 1 jajko ugotowane na twardo
- szczypiorek
- cukier
- chrzan do smaku
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- sól
- posiekana natka pietruszki lub koperek
- 1/3 szklanki jogurtu naturalnego lub śmietany (dałam śmietanę)
1. Żółtko rozetrzeć ze szczypiorkiem i cukrem.
2. Dodać sok z cytryny, chrzan i sól do smaku, wymieszać.
3. Białko jajka drobno posiekać (podziabałam drobniutko widelcem), dodać do sosu.
4. Dodać posiekaną natkę lub koperek oraz śmietanę. Wymieszać.
Do miski z sosem powrzucałam porwane drobno liście sałaty lodowej, wymieszałam :] pyyyycha :]
________
*** sałatka "śmieciowa" *** (wszelkie warzywa jakie ma się pod ręką)
sałata/kapusta pekińska + pomidory + ogórek + rzodkiewki + cebula + papryka + kukurydza + szczypiorek + koperek + ulubiony sos do sałatek ;)
można dodać starte jabłko i/lub winogrona :]
_______
*** surówka z czerwonej kapusty ***
czerwoną kapustę poszatkować i krótko podgotować w małej ilości wody, odcedzić, ostudzić
dodać starte jabłko, sparzone rodzynki, olej/oliwę, sok z cytryny, sól i cukier do smaku
ja to robię z pora:
duży por(białą część) drobno kroję przelewam gorącą wodą, żeby stracił na ostrości.
dodaję pół startego jabłka, sól, pierz, majonez
i z buraczków:
ugotowane starte buraczki mieszam z jabłkiem, ogórkiem kiszonym, cebulą i jabłkiem (wszystko pokrojone w drobną kostkę) trochę soli, pieprzu i olej.
duży por(białą część) drobno kroję przelewam gorącą wodą, żeby stracił na ostrości.
dodaję pół startego jabłka, sól, pierz, majonez
i z buraczków:
ugotowane starte buraczki mieszam z jabłkiem, ogórkiem kiszonym, cebulą i jabłkiem (wszystko pokrojone w drobną kostkę) trochę soli, pieprzu i olej.
o, ja też uwielbiam surówkę z pora ale troszeczkę inaczej robię: pora kroję w cienkie plastry, wrzucam do miski, skraplam wodą i posypuję cukrem, mieszam i odstawiam. Po godzinie odlewam wodę, dodaję jabłko pokrojone w kosteczkę i majonez. Rzadko dodaję przyprawy bo w sumie nie potrzeba, czasami odrobinę soli:-)
Mizerię robię podobnie, jak Wy ale zamiast octu, dodaję szczyptę cukru.
Gdy nie mam czasu, biorę mix sałat z biedry i polewam dressingiem (ocet winny, miód, sok z cytryny, oliwa, musztarda) i jeżeli coś znajdę w kuchni, to dodaję uprażone pestki słonecznika/kawałeczki mozzarelli/starty parmezan/pomidorki koktajlowe
Mizerię robię podobnie, jak Wy ale zamiast octu, dodaję szczyptę cukru.
Gdy nie mam czasu, biorę mix sałat z biedry i polewam dressingiem (ocet winny, miód, sok z cytryny, oliwa, musztarda) i jeżeli coś znajdę w kuchni, to dodaję uprażone pestki słonecznika/kawałeczki mozzarelli/starty parmezan/pomidorki koktajlowe