Widok

jakie piwo.....

jest najlepsze do kurczaka generala, 0,33 czy 0,5 i jakie najlepiej Wam wyplywalo?
image image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja zawsze biore 0,33
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
A tak przy okazji to może podacie pełny przepis na tego generala, bo się zamierzam ze zrobieniem, ale chciałabym sprawdzony przepis :) Jakich przypraw używacie do nacierania? W jakiej temperaturze i jak długo piec (termoobieg czy bez) Czy jakaś marka piwa sprawdza sie najlepiej jeżeli chodzi o "kipienie" czy tam "wypływanie"?
image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a ja biorę pustą butelkę, tylke tylko, zeby siedział na niej. bo żadne piwo nie chciało mi wypływać, a jak przychodziło do zdjęcia kuraka z tej pełnej butli, to szlag mnie trafiał, bo nijak nie mogłam go zdjąć (mimo smarowania butli oliwą). a tak kłade po prostu pusta butlę i zsuwam kurczaka.

co do przypraw, to ja lubię kurczaka przyprawionego sokiem z cytryny, solą, pieprzem i słodką papryką.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
a czas pieczenia ok. 50 min na każdy kilogram kurczaka.
jak wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, po pół godzinie zmniejszam temperaturę do 180 stopni i piekę . po połowie czasu zawijam "rączki" kurczaka (końcówki skrzydełek) folią aluminiową, żeby się nie spaliły.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
kilka razy już pisałam w wątkach obiadowych ;)

~~~~~~~~~~~~
kopiuję co pisałam w 10 części obiadowego wątku :]

Ola - raz dałam sól na próbę - piwo zaczęło uciekać zanim nałożyłam kurczak na butelkę ;P

ale czytając rady Magdy G. (nie pamiętam - chyba na FB) szukałam piwa, które kipi bez soli :] chyba ktoś na naszym forum polecił

(odpowiedź od samej Magdy Gessler ;) szkło nie jest zwykłym szkłem - tylko jakąś mieszaniną składników - ogólnie chodzi o to, żeby piwo się nie grzało w transporcie i na półkach ;) więc w takiej butelce nie da się go zagotować :/)

teraz do pieczenia używam wyłącznie piwa Tatra ;)

"piwo nie wyplywa jesli piekarnik nie osiaga bardzo wysokiej temperatury - stare piekarniki taka maja w tym moj, wiec wtedy co pewien czas trzeba wsypywac do szyjki troszke soli lyzeczka - nie wplynie to na smak kurczaka a piwo bedzie sie wylewalo - robie tak od zawsze i zawsze wychodzi pyszny"
http://chiliiczekolada.jogger.pl/2010/06/20/kurczak-na-butelce-z-piwem/
_____________
_____________
_____________

w wątku nr 6 podawałam przepis :]

~~~~~~~~~~~~~~~
************** Kurczak Generał :) **************

trzeba natrzeć kurczaka ulubionymi przyprawami i zostawić na noc w lodówce :) (ogólnie zawsze przynajmniej 12 godzin trzymamy mięso w przyprawach)

przed pieczeniem natrzeć skórkę majonezem (to nasz wkład w Generała ;) skórka będzie lepiej przypieczona)

ptaka nadziać na butelkę(0,33l) piwa (oczywiście otwartą, wcześniej wymoczoną w wodzie - żeby pozbyć się naklejek) tak, żeby szyjka butelki wyszła koło szyi ptaka :P ;) ustawić pionowo na blaszce lub w brytfance, nalać ok 1 cm wody (żeby wyciekający tłuszcz się nie palił)
wstawić do piekarnika i piec w ok 200'C :) długość pieczenia - przyjmuje się, że na 1 kg kurczaka trzeba 1 godzinę :)

____________________________________________________

i faktycznie próbowałam różne piwa i Tatra wychodzi najlepiej (info o Tatrze wrzuciłam w wątku 6 jedna Forumka) :] chociaż i tak czasem trzeba jej troszkę pomóc szczyptą soli ;)

kurczaka na noc zostawiam przyprawionego w lodówce (dowolność przypraw, u mnie jest to jarzynka/vegeta, słodka papryka, czasem zielona czubryca), a przed włożeniem do piekarnika smaruję go (po wierzchu)cienką warstwą majonezu - skórka będzie bardziej chrupiąca :]

jeśli kurczak jest wielki - to większa butelka :]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja zawsze biorę 0.33, żeby za bardzo się nie opić :P

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Kulinaria

Sushi... (11 odpowiedzi)

Gdzie kupujecie rybę, żeby mieć pewność, że świeża? Przepisy też mile widziane, zwłaszcza z...

Przedstawiciel Thermomix (70 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??

Gotowanie - niby banalna sprawa .. ale jak sie nauczyc (38 odpowiedzi)

Witam Kuchareczki ... Moim problemem jest to że zupełnie nie potrafię gotować :( Zawsze obiady...

do góry