Widok
A tak przy okazji to może podacie pełny przepis na tego generala, bo się zamierzam ze zrobieniem, ale chciałabym sprawdzony przepis :) Jakich przypraw używacie do nacierania? W jakiej temperaturze i jak długo piec (termoobieg czy bez) Czy jakaś marka piwa sprawdza sie najlepiej jeżeli chodzi o "kipienie" czy tam "wypływanie"?
a ja biorę pustą butelkę, tylke tylko, zeby siedział na niej. bo żadne piwo nie chciało mi wypływać, a jak przychodziło do zdjęcia kuraka z tej pełnej butli, to szlag mnie trafiał, bo nijak nie mogłam go zdjąć (mimo smarowania butli oliwą). a tak kłade po prostu pusta butlę i zsuwam kurczaka.
co do przypraw, to ja lubię kurczaka przyprawionego sokiem z cytryny, solą, pieprzem i słodką papryką.
co do przypraw, to ja lubię kurczaka przyprawionego sokiem z cytryny, solą, pieprzem i słodką papryką.
kilka razy już pisałam w wątkach obiadowych ;)
~~~~~~~~~~~~
kopiuję co pisałam w 10 części obiadowego wątku :]
Ola - raz dałam sól na próbę - piwo zaczęło uciekać zanim nałożyłam kurczak na butelkę ;P
ale czytając rady Magdy G. (nie pamiętam - chyba na FB) szukałam piwa, które kipi bez soli :] chyba ktoś na naszym forum polecił
(odpowiedź od samej Magdy Gessler ;) szkło nie jest zwykłym szkłem - tylko jakąś mieszaniną składników - ogólnie chodzi o to, żeby piwo się nie grzało w transporcie i na półkach ;) więc w takiej butelce nie da się go zagotować :/)
teraz do pieczenia używam wyłącznie piwa Tatra ;)
"piwo nie wyplywa jesli piekarnik nie osiaga bardzo wysokiej temperatury - stare piekarniki taka maja w tym moj, wiec wtedy co pewien czas trzeba wsypywac do szyjki troszke soli lyzeczka - nie wplynie to na smak kurczaka a piwo bedzie sie wylewalo - robie tak od zawsze i zawsze wychodzi pyszny"
http://chiliiczekolada.jogger.pl/2010/06/20/kurczak-na-butelce-z-piwem/
_____________
_____________
_____________
w wątku nr 6 podawałam przepis :]
~~~~~~~~~~~~~~~
************** Kurczak Generał :) **************
trzeba natrzeć kurczaka ulubionymi przyprawami i zostawić na noc w lodówce :) (ogólnie zawsze przynajmniej 12 godzin trzymamy mięso w przyprawach)
przed pieczeniem natrzeć skórkę majonezem (to nasz wkład w Generała ;) skórka będzie lepiej przypieczona)
ptaka nadziać na butelkę(0,33l) piwa (oczywiście otwartą, wcześniej wymoczoną w wodzie - żeby pozbyć się naklejek) tak, żeby szyjka butelki wyszła koło szyi ptaka :P ;) ustawić pionowo na blaszce lub w brytfance, nalać ok 1 cm wody (żeby wyciekający tłuszcz się nie palił)
wstawić do piekarnika i piec w ok 200'C :) długość pieczenia - przyjmuje się, że na 1 kg kurczaka trzeba 1 godzinę :)
____________________________________________________
i faktycznie próbowałam różne piwa i Tatra wychodzi najlepiej (info o Tatrze wrzuciłam w wątku 6 jedna Forumka) :] chociaż i tak czasem trzeba jej troszkę pomóc szczyptą soli ;)
kurczaka na noc zostawiam przyprawionego w lodówce (dowolność przypraw, u mnie jest to jarzynka/vegeta, słodka papryka, czasem zielona czubryca), a przed włożeniem do piekarnika smaruję go (po wierzchu)cienką warstwą majonezu - skórka będzie bardziej chrupiąca :]
jeśli kurczak jest wielki - to większa butelka :]
~~~~~~~~~~~~
kopiuję co pisałam w 10 części obiadowego wątku :]
Ola - raz dałam sól na próbę - piwo zaczęło uciekać zanim nałożyłam kurczak na butelkę ;P
ale czytając rady Magdy G. (nie pamiętam - chyba na FB) szukałam piwa, które kipi bez soli :] chyba ktoś na naszym forum polecił
(odpowiedź od samej Magdy Gessler ;) szkło nie jest zwykłym szkłem - tylko jakąś mieszaniną składników - ogólnie chodzi o to, żeby piwo się nie grzało w transporcie i na półkach ;) więc w takiej butelce nie da się go zagotować :/)
teraz do pieczenia używam wyłącznie piwa Tatra ;)
"piwo nie wyplywa jesli piekarnik nie osiaga bardzo wysokiej temperatury - stare piekarniki taka maja w tym moj, wiec wtedy co pewien czas trzeba wsypywac do szyjki troszke soli lyzeczka - nie wplynie to na smak kurczaka a piwo bedzie sie wylewalo - robie tak od zawsze i zawsze wychodzi pyszny"
http://chiliiczekolada.jogger.pl/2010/06/20/kurczak-na-butelce-z-piwem/
_____________
_____________
_____________
w wątku nr 6 podawałam przepis :]
~~~~~~~~~~~~~~~
************** Kurczak Generał :) **************
trzeba natrzeć kurczaka ulubionymi przyprawami i zostawić na noc w lodówce :) (ogólnie zawsze przynajmniej 12 godzin trzymamy mięso w przyprawach)
przed pieczeniem natrzeć skórkę majonezem (to nasz wkład w Generała ;) skórka będzie lepiej przypieczona)
ptaka nadziać na butelkę(0,33l) piwa (oczywiście otwartą, wcześniej wymoczoną w wodzie - żeby pozbyć się naklejek) tak, żeby szyjka butelki wyszła koło szyi ptaka :P ;) ustawić pionowo na blaszce lub w brytfance, nalać ok 1 cm wody (żeby wyciekający tłuszcz się nie palił)
wstawić do piekarnika i piec w ok 200'C :) długość pieczenia - przyjmuje się, że na 1 kg kurczaka trzeba 1 godzinę :)
____________________________________________________
i faktycznie próbowałam różne piwa i Tatra wychodzi najlepiej (info o Tatrze wrzuciłam w wątku 6 jedna Forumka) :] chociaż i tak czasem trzeba jej troszkę pomóc szczyptą soli ;)
kurczaka na noc zostawiam przyprawionego w lodówce (dowolność przypraw, u mnie jest to jarzynka/vegeta, słodka papryka, czasem zielona czubryca), a przed włożeniem do piekarnika smaruję go (po wierzchu)cienką warstwą majonezu - skórka będzie bardziej chrupiąca :]
jeśli kurczak jest wielki - to większa butelka :]