Widok
Pasztet (przepis podstawowy, ilość składników można dowolnie powiększać, byle zachować proporcje):
0,5 kg wątróbki
30dag boczku
warzywa - najlepiej po prostu włoszczyzna jak do zupy
2 jaja
7 kromek bułki paryskiej (lub inne białe pieczywo)
przyprawy
Boczek z warzywami gotować przez 2 godziny. Wyjąć, do ciągle gotującej wody wrzucić na 2 minuty wątrobę. Wyjąć, do wody wrzucić na chwilę bułkę paryską, wyjąć i odsączyć.
Wszystko przepuścić 2x przez maszynkę. Dodać żółtka + ubite białka, sól, pieprz, imbir, gałkę muszkatołową (dość dużo). Piec około 50 min., aż ładnie zbrązowieje (ale nie dłużej, żeby za bardzo nie wysechł).
Polecam, sama tak zawsze robię. Czasem zamrażam "surową" masę, jak mi jej dużo wyjdzie - ale tylko mięso i chleb, jaja dodaję po rozmrożeniu i wtedy piekę.
0,5 kg wątróbki
30dag boczku
warzywa - najlepiej po prostu włoszczyzna jak do zupy
2 jaja
7 kromek bułki paryskiej (lub inne białe pieczywo)
przyprawy
Boczek z warzywami gotować przez 2 godziny. Wyjąć, do ciągle gotującej wody wrzucić na 2 minuty wątrobę. Wyjąć, do wody wrzucić na chwilę bułkę paryską, wyjąć i odsączyć.
Wszystko przepuścić 2x przez maszynkę. Dodać żółtka + ubite białka, sól, pieprz, imbir, gałkę muszkatołową (dość dużo). Piec około 50 min., aż ładnie zbrązowieje (ale nie dłużej, żeby za bardzo nie wysechł).
Polecam, sama tak zawsze robię. Czasem zamrażam "surową" masę, jak mi jej dużo wyjdzie - ale tylko mięso i chleb, jaja dodaję po rozmrożeniu i wtedy piekę.
[url=http://www.TickerFactory.com/]

[/url]
http://forum.trojmiasto.pl/Szkoda-ze-ten-dzien-tak-szybko-minal-t171212,1,11.html

[/url]
http://forum.trojmiasto.pl/Szkoda-ze-ten-dzien-tak-szybko-minal-t171212,1,11.html
hop, bo ktoś szukał ;)
i kopiuję swój przepis zamieszczony 3 lata temu na Weselniku ;)
kiedyś na święta zrobiłyśmy z moją Mamą pasztet z soją :) rewelacyjnie smakował z sosem tatarskim (za którym ogólnie nie przepadam) ;) można jeść z chlebkiem lub bez ;)
Pasztet z soją lub soczewicą
Składniki:
40 dkg nasion soi lub soczewicy
20 dkg surowego boczku
3 marchewki
2 pietruszki
pół selera
1 por
2 cebule
10 dkg orzechów włoskich
bulion
3 jajka
2 łyżki oleju
sól, pieprz, kolendra, gałka muszkatałowa, mielona papryka, tłuszcz, bułka tarta do formy
Soję/soczewicę zalać wodą, odstawić na noc. Zalać świeżą wodą i gotować aż będzie miękka, osączyć, zemleć. Cebulę i pora posiekać. Warzywa korzeniowe zetrzeć na tarce(grube oczka). Boczek pokroić, podsmażyć z warzywami na oleju, podlać bulionem i poddusić.
Zmieloną soję/soczewicę wymieszać z warzywami, jajkami(białka najlepiej ubić na sztywno), posiekanymi orzechami, przyprawić. Masę przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec około 1 godziny w temp. 180 stopni C.
i kopiuję swój przepis zamieszczony 3 lata temu na Weselniku ;)
kiedyś na święta zrobiłyśmy z moją Mamą pasztet z soją :) rewelacyjnie smakował z sosem tatarskim (za którym ogólnie nie przepadam) ;) można jeść z chlebkiem lub bez ;)
Pasztet z soją lub soczewicą
Składniki:
40 dkg nasion soi lub soczewicy
20 dkg surowego boczku
3 marchewki
2 pietruszki
pół selera
1 por
2 cebule
10 dkg orzechów włoskich
bulion
3 jajka
2 łyżki oleju
sól, pieprz, kolendra, gałka muszkatałowa, mielona papryka, tłuszcz, bułka tarta do formy
Soję/soczewicę zalać wodą, odstawić na noc. Zalać świeżą wodą i gotować aż będzie miękka, osączyć, zemleć. Cebulę i pora posiekać. Warzywa korzeniowe zetrzeć na tarce(grube oczka). Boczek pokroić, podsmażyć z warzywami na oleju, podlać bulionem i poddusić.
Zmieloną soję/soczewicę wymieszać z warzywami, jajkami(białka najlepiej ubić na sztywno), posiekanymi orzechami, przyprawić. Masę przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec około 1 godziny w temp. 180 stopni C.