Widok

12.6 TC brak kości nosowej

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Cześć dziewczyny. Mam 37 lat i jestem w 12,6 TC. Dziś byłam na badaniu USG genetycznym + krew. Z USG wyszła przezierność 1.4 i nierozwinięta kość nosowa, cała reszta badania super. Za tydzień wyniki z krwi. Bardzo się boje, wiem że będę robić punkcję jeśli będzie potrzeba. Obawiam się wad genetycznych. Z czego wynika brak widoczności kości nosowej na USG jeżeli w tylu przypadkach wykrycia jej braku rodzą się zdrowe dzieci? Przecież sprzęt do tych badań jest najwyższej klasy. Martwię się okropnie i boję się wszystkiego jeszcze bardziej. Czy są jakieś statystyki kobiet którym stwierdzono że urodzą dziecko z zd a urodziło się zdrowe? Czy punkcja jak się już ją wykona daje 100% pewność wykluczenia wady? I czy wszędzie czeka się tak długo na wyniki?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Polecam test z krwi nifty lub harmony. Badanie inwazyjne to zawsze ryzyko. Jedno i drugie badanie daje prawie 100 pewności. Za to test papp-a jest tylko i tylko testem i statystyką. Co mówił lekarz o kości nosowej ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Sam brak kości nosowej nie musi jeszcze świadczyć o ZD, u mnie lekarz (certyfikowany) też jej za bardzo nie widział. Nifty możesz zrobić (choć to też statystyka, tyle, że dużo lepsza i w razie pomyłki wypłacają odszkodowanie - ale tylko oryginalne Nifty, reszta zdaje się, nie), niemniej jeśli zdecydujesz się przy wadach genetycznych na usunięcie, to amniopunkcja i tak Cię czeka. I tak, amniopunkcja jest badaniem dającym pewność, co do wady/czy jej braku.

Z większością Twojej wypowiedzi się zgodzę, ale z końcówką nie. Amniopunkcja daje wynik kariotypu (tzn. potwierdzi lub wykluczy zespół Downa oraz inne wady genetyczne, np. nadliczbowych chromosomów), ale to tylko genetyka... Inne wady mogą być wadami "niegenetycznymi"- np. zarośnięcie przełyku, wada rdzenia kręgowego. W tych wypadkach genotyp wyjdzie prawidłowy. Generalnie chodzi mi o to, że prawidłowy wynik amniopunkcji nie gwarantuje zdrowego dziecka (braku wady), ale podejrzewam ,że użyłaś skrótu myślowego.

Cześć,
Miałam analogiczną sytuację w wieku 39 lat. Pani doktor kazała przyjść ponownie za tydzień i kość nosowa już była widoczna. Synek urodził się zdrowy z małym, zgrabnym noskiem :) U Ciebie na pewno będzie podobnie :)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

tak, miałam na myśli potwierdzenie/wykluczenie wady stricte genetycznej :)

Przerażające ile dzisiaj rodzi się dzieci z wadami. Potem takie dziecko powiela te wady na swoje dzieci i tak nam się tworzy słabe społeczeństwo
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 7

Anonimie, takie postawy to Hitler w swoich wypowiedziach i działaniach postulował. Na szczęscie te czasy już dawno minęły, więc napiszę brutalnie i adekwatnie do twojej wypowiedzi- wypad stąd z takimi stwierdzeniami!!! Nikt nie wybiera, czy urodzi Dziecko z wadą czy nie.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Byłam 2 dni później u innego lekarza ginekolog ze specjalizacją genetyk i jeszcze raz zrobiłam to USG prenatalne. Pani Dr powiedziała że pięknie widać kość nosową, że wszystko w porządku z dzidziusiem pięknie rozwinięty. Jeszcze czekam na testy z krwi z obu badań. I jak tu się nie martwić. Teraz i tak będę chciała zrobić testy genetyczne, ale P dr jak zapytałam o NIFTY odradziła, że może dawać błędny wynik, natomiast poleciła mi jako bardziej wiarygodny test Veracity z Synevo.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Dzieciaczek urodził się zdrowy?
Daj znać, co wyszło

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Trampolina- jaki rozmiar wybrac? (20 odpowiedzi)

Hej, mamy w planie kupic trampoline,ale zupelnie nie wiemy jaki rozmiar kupic najlepiej,sa rozne...

Trampolina przy bloku (17 odpowiedzi)

Córka napaliła się na trampolinę. Błaga mnie, żeby jej kupić. Mam wątpliwości bo mieszkam w...

Dzieci, które nie chodziły do przedszkola (50 odpowiedzi)

Czy są tu Rodzice dzieci, które jako 3 i 4 latki nie chodziły do przedszkola? Jak z perspektywy...

do góry