Widok
u nas na osiedlu padlo slowo "wymieńmy żarówki" na to odpowiedziano nam, że nie ma takiej możliwości bo lampy nie są przystosowane do czegoś tam itp itd... nie komentuje, osobiscie nie zaglebialam sie w to ale chyba czas zacząć.
wszystkie rachunki którymi operuje Redpol są do wglądu,każdy właściciel ma do tego prawo, także w razie jakiegos problemu ze zrozumieniem zapraszam do redpolu, panie z reguły są miłe.
wszystkie rachunki którymi operuje Redpol są do wglądu,każdy właściciel ma do tego prawo, także w razie jakiegos problemu ze zrozumieniem zapraszam do redpolu, panie z reguły są miłe.
Nie porównuję rodzajów wentylacji, faktycznie to dwie różne rzeczy. Chodzi mi ogólnie o fakt, że nowoczesność zazwyczaj (choć faktycznie nie zawsze) wiąże się z oszczędnością energii.
No chyba, że wentylacja którą mamy to ostatni krzyk techniki, nic lepszego na rynku nie ma i po prostu musi tyle żreć prądu.
No chyba, że wentylacja którą mamy to ostatni krzyk techniki, nic lepszego na rynku nie ma i po prostu musi tyle żreć prądu.
Cyt. "Nie rozumiem tego bo na logikę wydaje się, że skoro urządzenie jest nowoczesne to chyba powinno być też energooszczędne."
Ta nowocześniejsza (stosowana w nowoczesnym budownictwie) to wentylacja mechaniczna - a stara to grawitacyjna. Grawitacyjna wogóle nie zużywa prądu i nie ma jej co porównywać do mechanicznej z wentylatorami. To tak jakby porównać rower z samochodem i narzekać że ten drugi więcej pali benzyny ;)
Ta nowocześniejsza (stosowana w nowoczesnym budownictwie) to wentylacja mechaniczna - a stara to grawitacyjna. Grawitacyjna wogóle nie zużywa prądu i nie ma jej co porównywać do mechanicznej z wentylatorami. To tak jakby porównać rower z samochodem i narzekać że ten drugi więcej pali benzyny ;)
Dodzwoniłam się, Pani w RedPolu powiedziała mi że rachunki takie będą a nawet wyższe bo budynek "dużo ciągnie". Podobnoż samo oświetlenie podbija rachunek a oprócz tego oświetlenie przed blokiem, monitoring i wentylacja, która jest niby bardzo nowoczesna ale dużo prądu ciągnie. Nie rozumiem tego bo na logikę wydaje się, że skoro urządzenie jest nowoczesne to chyba powinno być też energooszczędne.
Nie czuję się z tą wiedzą mądrzejsza, a już informacja że rachunki będą takie a nawet wyższe mnie dobija.
Z drugiej strony jak dyskutować z argumentami RedPolu?
Nie czuję się z tą wiedzą mądrzejsza, a już informacja że rachunki będą takie a nawet wyższe mnie dobija.
Z drugiej strony jak dyskutować z argumentami RedPolu?
Ale tu nie ma co panikować, przecież wszystko mozna sprawdzić w ENERGA, oni nie mogą sobie wymyslać kwot z kosmosu! Ponoć jak slyszalam wybilismy 5000kWh i dodam jeszcze ze rachunek jest za 2 miesiące bo tak przychodzi rozliczenie. Trochę jednak ciagle mi za duzo ale ja sie az na tym wszystkim nie znam. Wiem ze sama mam rachunki 82zł za miesiac za prąd a za wspolna czesc 60zł stad wydaje mi sie jakos tak dziwnie...
Rozumiem sposób liczenia ale nadal kwota wydaje mi się z księżyca. Koleżanka mieszka po drugiej stroni ulicy, na osiedlu Przy Młynie i płaci (przy podobnym metrażu mieszkania) 10 zł za oświetlenie części wspólnej i przestrzeni przed budynkiem. Tylko, że tam mają innego zarządcę...
Komuś udało się dowiedzieć jak RedPol wyliczył nasze rachunki? Próbowałam tam dzwonić ale nikt nie odbiera:(
Komuś udało się dowiedzieć jak RedPol wyliczył nasze rachunki? Próbowałam tam dzwonić ale nikt nie odbiera:(
Koszty energi elektrycznej wspólnej - czyli koszt zuzycia energi pzrez twoj budynek liczony wg procenta jaki Twoje mieszkanie zajmuje w ogolnej powierzchni budynku plus do tego refakturowane koszty za oswietlenie parkingu itp.
Dla porównania mieszkam na os semeko reda park i nasz budynek liczy 12 mieszkań i koszt kwartalny lub co 2 mies-juz nie pamietam to ok 35 zł co wydaje mi sie dużo!okna na klatkach schodowych sa bardzo duze i tym samym b.duzo wpada swiatla i nie ma potzreby zapalania swiatla nawet pod wieczór.a jesli juz to pzreciez teraz latem rzadziej zapala sie swiatlo wiec rachunki powinny byc mniejsze-a w porownaniu do zimy nie sa! także niezle lody sobie kreca z energia wspolna na nas mieszkancach :/
Dla porównania mieszkam na os semeko reda park i nasz budynek liczy 12 mieszkań i koszt kwartalny lub co 2 mies-juz nie pamietam to ok 35 zł co wydaje mi sie dużo!okna na klatkach schodowych sa bardzo duze i tym samym b.duzo wpada swiatla i nie ma potzreby zapalania swiatla nawet pod wieczór.a jesli juz to pzreciez teraz latem rzadziej zapala sie swiatlo wiec rachunki powinny byc mniejsze-a w porownaniu do zimy nie sa! także niezle lody sobie kreca z energia wspolna na nas mieszkancach :/
I ja mam wątpliwości czy to nie za dużo za prąd części wspólnej. Dobrze że więcej osób też zwróciło na to uwagę bo już myślałam, że przesadzam.
Mi wyliczyli 56zł co uważam za dużą kwotę. Jest 93 mieszkań w całym budynku, czy to naprawdę prawdopodobne żeby rachunek za cały budynek ocierał się o 10 tyz zł?
Mi wyliczyli 56zł co uważam za dużą kwotę. Jest 93 mieszkań w całym budynku, czy to naprawdę prawdopodobne żeby rachunek za cały budynek ocierał się o 10 tyz zł?
Jeżeli z sumujemy wszystkie żarówki na piętrze to więcej jak 500 wat nie będzie. 500w przez cały tydzień to 168 godzin to spalą 84 KWh. 84 KWh = około 84zł. Dzielone przez wszystkich mieszkańców chyba 88 mieszkań to wychodzi 0,95 gr. Niech się światło pali cały miesiąc na wszystkich pietrach w dwóch klatkach to kost nie wyniesie 5000 tyś. ( 88 * 60(średnio każdy ma tyle do zapłaty)....
Ale tak zastanawiając się to jakie my tam mamy żarówki i ile ich, druga sprawa to ile razy zacinal sie kontakt i swiatło palilo się kilka dni i zglaszalam to tak dlugo az pojawila sie kartka by nie zostawiac w kontaktach zapalek, monet itp, a swiatlo dalej sie palilo, pozniej wyczailismy ze pstrykacz nie odskakuje!!! Na 1 pietrze w klatce A tak samo sie palilo, dopiero jak się skapnelismy wracajac z imprezy o 3 nad ranem ze nie gasnie to zglosilismy... -ehh
Ja tak jak pisalem wczesniej - na razie z kontaktow z REDPOLem jestem zadowolony. Regula jest, ze zarzadce wybiera na poczatek developer (przynajmniej moge tak powiedziec na przykladzie swoich doswiadczen w innych miastach, w przypadku 2 mieszkan, w ktorych mieszkalem).
Teraz dostalem (zgodnie z prosba rowniez na maila) zestawienie kosztow za czerwiec 2012. Dla mojego lokalu wychodzi aktualnie niecale 140 zl. nie zawiera to wyliczenie jeszcze ksoztow ochrony bo na razie placi za to SEMEKO. Zaskoczony jestem tylko tym, ze na te kwote az 46 zl to oszty energii elektrycznej czesci wspolnej - troche duzo, biorca pod uwage ze swiatlo na klatkach szybko gasnie...
Teraz dostalem (zgodnie z prosba rowniez na maila) zestawienie kosztow za czerwiec 2012. Dla mojego lokalu wychodzi aktualnie niecale 140 zl. nie zawiera to wyliczenie jeszcze ksoztow ochrony bo na razie placi za to SEMEKO. Zaskoczony jestem tylko tym, ze na te kwote az 46 zl to oszty energii elektrycznej czesci wspolnej - troche duzo, biorca pod uwage ze swiatlo na klatkach szybko gasnie...
z tym "szybko buduje" to chyba trochę przesada :) Mi się wydaje, że normalnie buduje...nasz budynek budowali 2 lata... to chyba nie jest "szybko" tylko normalnie... bo niby ile czasu mieliby go budować, żeby było ok?
Co do REDPOLu to się nie wypowiadam, bo mam zbyt małe doświadczenie w kontaktach z nimi...
Co do REDPOLu to się nie wypowiadam, bo mam zbyt małe doświadczenie w kontaktach z nimi...
Dlatego warto zawczasu zająć się tematem, albo chociaż rozeznać się, jakie są możliwości i jak się w ogóle zabrać za sprawę zmiany zarządcy. Wiadomo - tego nie robi się z dnia na dzień...
REDPOL (mam takie wrażenie) został utworzony przez Semeko specjalnie, aby zarządzać ich budynkami, są totalnie niekompetentni, taka firma stworzona do wyciągania z ludzi kasy...
REDPOL (mam takie wrażenie) został utworzony przez Semeko specjalnie, aby zarządzać ich budynkami, są totalnie niekompetentni, taka firma stworzona do wyciągania z ludzi kasy...