Widok

AUTYZM - szukam lekarzy

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Mam prośbę do mam dzieci autystycznych. Polećcie mi proszę dobrych prywatnych pediatrów specjalistów z Trójmiasta i okolic - neurologa i psychologa/psychiatrę. Chodzi o pilną diagnozę.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja znam placówkę państwową - ośrodek wczesnej interewncji, ul Tysiąclecia 13 a w Gdańsku, wiem że tam są różni specjaliści, trzeba miec skierowanie od pediatry, na wizyte czeka się miesiąc :(

pewnie za dużo nie pomogłam no ale może warto wiedzieć ze taka placówka istnieje
http://www.niepelnosprawni.pl/ledge/x/5163

tu są namiary na ośrodki w woj. pomorskim
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Na studiach miałam kontakt z prof. Hanną Jaklewicz - psychiatra i psychoterapeuta, specjalizuje się w problemach dzieci i młodzieży, i z tego co pamiętam także w autyźmie. Starsza pani, pozostawiła u mnie wrażeni osoby szalenie kompetentnej. Sądzę, że warto zasięgnąć jej opinii.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4
Dziękuję Wam pięknie :) A czy ci lekarze z Ośrodka Wczesnej Interwencji przyjmują gdzieś prywatnie? Sprawa jest pilna i stąd poszukiwania prywatnego lekarza.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
znalazłam cos takiego:

Specjalny Ośrodek Szkolno-Terapeutyczny dla Dzieci i Młodzieży z Autyzmem, Gdańsk, ul. Dąbrowszczaków 28, tel./ fax: 553 40 32, e-mail: ogdautyzm@wp.pl Dyrektor ośrodka - Małgorzata Rybicka.

Filia w Gdyni, ul. Witomińska 9, tel. 661 71 36, e-mail: sostgdynia@wp.plKierownik filii - Monika Krogulska.

Może się przyda
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
neissi - niestety nie wiem czy Ci lekarze z OWI maja swoje prywatne gabinety... może spróbuj tam zadzwonic i zapytać czy jest jakakolwiek szansa na szybką wizyte (odpłatnie)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
w ramach NFZ

Poradnia dla Osób Autystycznych w Gdańsku

Ul. Chopina 42

Tel: (058) 520 38 30

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
dr (nie lekarz) Budzyńska na ul. Gomółki we Wrzeszczu - b. dobry diagnosta na Pomorzu, umów się na wizytę z dzieckiem- wizyta odpłatna, dość droga, ale chodzi o dziecko im szybsza diagnoza, tym lepiej. Poza tym zarejestruj się w Poradni na Chopina też we Wrzeszczu (na wizytę pójdziesz ze skierowaniem) przyjmuje tam lekarz psychiatra(b. dobra jest dr Mazur) i psycholog. Bardzo dobrym ośrodkiem jest oś.. p. Rybickiej - terapia, ale diagnozują tam także. W OWI raczej nie pomogą, ale warto też się wybrać, mają tam różnych specjalistów. Ja radzę wybrać się wszędzie, bo opinie mogą być różne. Również dobrą opinię ,jeśli chodzi o diagnostykę, ma Synapsis w Warszawie ale tam się długo czeka.Jeśli będziesz miała jakieś pytania odpowiem
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja kiedy pracowałam z dzieckiem autystycznym to współpracowałam z OWI na tysiąclecia i z ośrodkiem na Dąbrowszczaków.
W OWI warto się załapać na Integrację Sensoryczną - bardzo pomocna w terapii, a na Dąbrowszczaków generalnie ciężko sie dostać, chociaż jak ma się już orzeczenie to warto powalczyć chociaż o "superwizje" (taki nadzór w przebiegu terapii), ale za to robią bardzo dobry kurs dla rodziców i wychowawców dotycz autyzmu (dość drogi ale warto)
Niestety nie pamiętam już nazwisk tych osób, no i strasznie długo trwa samo załatwianie...
Polecam z czystym sumieniem prof Jaklewicz. Wspaniały lekarz z niesamowitą wiedzą. Byłam u niej z synkiem i po pierwszej wizycie postawiła nam diagnozę (wykluczyła autyzm). Pani Budzynskiej nie polecam - niekompetentna, zero wiedzy - nastawiona na wyciąganie pieniędzy. Jeżeli zależy na dobrym specjaliście to tylko Pani Profesor. Synek jest oczywiście zdrowy ale stresu sporo się najadłam i kasy też mnóstwo straciłam. Życzę zdrówka i powodzenia...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 8
Moja siostra jest psychologiem i pracuje z dziećmi autystycznymi. Jeśli nie ona pomoze, to zapewne kogoś poleci. Jakby co to pisz: studio@justyna-art.pl
Fotografia:

I cała reszta:

a gdzie przyjmuje prof. jaklewicz?
Przyjmuje we Wrzesczu, róg Grunwaldzkiej 87/91. Tel. 601-80-25-37.
Nie wiem czy już znalazłaś miejsce gdzie postawią Ci diagnozę.
Ja jakis czas temu deptałam podobną drogę.
Zdecydowanie nalepszym miejscem gdzie uzyskasz rzeczową diagnoze jest Instytut Wspomagania Rozwoju Dziecka na ul Gomółki. www.iwrd.pl
Drugim miejscem gdzie warto sie udać jest Osrodek na Dąbrowszczaków. Z tym że tam róznie można trafić- można bardzo dobrze a można tak sobie
I tu lista placówek się kończy. Jesli chcesz dobra diagnozę to nie licz na to w Przychodni dla osób autystycznych na Chopina. Tam diagnoza to totalna porażka.

Z diagnozą zrobioną w IWRD nikt nie dyskutuje. Jesli Twoje podejrzenia się potwierdza to z "papier" od nich będzie respektowany wszedzie gdzie będziesz sie jeszcze musiała udać by otrzymać np terapię.

IWRD jest godny polecenia także z tego powodu iż tam w razie czego nie tylko usłyszysz "tak to autyzm" ale od razu dostaniesz fachową pomoc jak masz pomóc dziecku by go z tego wyciągnąć. A moża z tego wyciągnąć - mój syn jest na to przykladem ;)
Maja napisz mi dlaczego nie można liczyć na dobrą diagnozę na Chopina?
jestem załamana bo stamtąd usłyszałam taką diagnozę dla mojego synka
i każdy ze znajomych, rodziny jest zszokowany. diagnozę mam dopiero od około 2 tyg.
jeszcze nie mogę się otrząsnąc i przetrawić tego
Na Chopina pracownicy są niemal " z łapanki". Tam jest ogromna rotacja pracowników. Zwykle zatrudniane są młode absolewtki bez doświadczenia bo tylko one godzą sie na pensje tam proponowane. Tam są tak niskie zarobki iż jak tylko ktoś nabędzie jakies wiedzy i rzeczywisice bedzie sprawdzał się w roli tereapeuty i diagnosty to ucieka do placówek które zdecydowanie lepiej płacą.
JA robiłam diagnozę i na Chopina i w IWRD w Gdańsku.
Na Chopina na każdym spotkaniu musiałam odpowiadać na te same pytania, tylko oosby ptyajace sie zmieniały. Pytania były zadawane chaotycznie bez jakiegos logicznego pożadku. Co sie "fruzi" przypomniało o to pytała, spisywała odpowiedz i papier do teczki ....

W IWRD było zupełnie inaczej. Po pierwsze od razu sa 2 panie wiec nie traci sie czasu na opowiadanie tego samego dwa razy. Pytania sa uporzadkowane, wnikliwe i sa przygotowane. I w IWRD diagnozę zawze prowadzi któraś z dyrektorek, które mają za sobą kilkanasie lat pracy z dziećmi a autyzmem a nie absolewntka zaraz po studiach.
I w IWRD od razu dostajesz wskazówki co i jak dalej. Jak pomóc dziekcu wyjśc na prostą.
Bo można wyjśc CAŁKIEM na prostą. Mój syn jest na to najlepszym przykładem. We wrzesniu 1,5 roku temu dostał i na Chopina i w IWRD diagnozę autyzm. Teraz jak mówie że on ma zdiagnozowany autyzm to na mnie patrza jak na wariatkę. Syn mówi, potrafi się bawić z równieśnikami, od 2 miesięcy chodzi sam do najzwyklejszego przedszkola i bardzo dobrze tam sobie radzi. Autyzm to nie musi być wyrok na całe zycie - to oznacza tylko że trzeba włożyć dużo wysiłku w to by pomoć dziecku być zdrowym dzieckiem.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4
Serdecznie polecam Monike Zielinska, zalozycielke Centrum Diagnozy i Terapii Zaburzeń Rozwojowych, e-mail do Moniki mzielinska@swps.edu.pl
Tara Marta urodziła sie 06/09/2010 o godz 10:17 ważąc 3,9 kg i mierząc 53 cm
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
Co do Chopina to zgadzam się z Mają... Ja co prawda nie robiłam tam diagnozy, ale byłam prywatnym terapeutą dziecka z autyzmem, do którego oprócz tego przychodziła terapeutka z chopina (najpierw jedna, późńiej druga..) to prawda że idą tam dziewczyny prosto po studiach (najczęściej po spychologii), mają bardzo niskie zarobki i jest bardzo duża rotacja, nie mają prawie żadnego przygotowania, nie są dobrze przeszkolone, dostają do wypełnienia karty obserwacji i nie mają pojęcia jak sie do tego zabrać... nie mówiąc już o efektywnej terapii.. Taka terapia to stanie w miejscu - szkoda na to czasu..
A jak zauwazyłyście jakieś objawy ?

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

plastyka pochwy (46 odpowiedzi)

niestety popsuła mi się tylna ścianka i muszę ją zrobić, czy możecie mi polecić jakiegoś lekarza...

Zakup mieszkania - rozterki (64 odpowiedzi)

Stoje przed możliwością zakupu mieszkania. Mam do wyboru 2 mieszkania w b.atrakcyjnej cenie....

dom czy mieszkanie??? (435 odpowiedzi)

zaczynam juz myslec o własnych czterech katach ale ceny mieszkań jak i budowy domu mnie...

do góry