Widok

AUTYZM - szukam lekarzy

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Mam prośbę do mam dzieci autystycznych. Polećcie mi proszę dobrych prywatnych pediatrów specjalistów z Trójmiasta i okolic - neurologa i psychologa/psychiatrę. Chodzi o pilną diagnozę.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Polecam poradnie psychologiczna pedagogiczna Pegaz. Super Panie ktore znaja sie na zaburzeniach u dzieci. Tam jest również przedszkole da autystycznych dzieci. Krotkie terminym polecam z całego serca. Jednakze drogie mamy u takich maluszkow trudno rozpoznac autyzm. Do 3 roku zycia wiele moze sie zmienicm moj synek nic nie mowil do 20 msc zycia zachowywal sie dziwnie ciagle krzyczal itd. Okazalo sie po wielu badaniach komisjach lataniach po lekarzach ze ma niedoczynnosx tarczycy. Bierze euthyrox od 2 msc i uwierzcie mi mam wrażenie ze on obudzil sie z jakiegos snu. Ciagle spiewa mowi duzo slow zachowuje sie jak kazde inne dziecko nadrabia zmienil sie o 180 stopni.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
Witam, czy ktoś wie, gdzie aktualnie przyjmuje prof Jaklewicz? Oczywiście prywatnie, nie mogę znaleźć , dziękuję!
Witam, i na co się Pani zdecydowała? Pytam bo też mamy problem:(
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Szanowne Mamy, proszę o poradę - do kogo lepiej się wybrać na diagnozę cech autystycznych u dziecka, do dr Moniki Zielińskiej (CDiT), czy do prof. Pani Małgorzaty Marszałek (SPOA)? Synek zaraz kończy 13 m-cy. Mąż twierdzi, że na tak wczesnym etapie to wróżenie z fusów, IWRD zresztą też diagnozuje obecnie dzieci po 18 m-cu, jakie jest Wasze zdanie? Niepokoją mnie pewne zachowania u mojego dziecka: duże zainteresowanie okrągłymi rzeczami, uderzanie tyłem głowy o ścianę/meble, piętami o podłogę, gest "nie" powtarzany kilkukrotnie w ciągu dnia, częsta nadpobudliwość przy karmieniu lub przed snem, płacz przy zmianie pozycji ciała na leżącą, rzucanie zabawkami, uderzanie dłońmi w powierzchnie płaskie, krzycz na dworzu, gdy wózek stanie, nadwrażliwość dotykowa, niechęć do tulenia, problemy z usypianiem, karmieniem, bo wszystko rozprasza, uwielbienie mocnego bujania, zwykłe nie robi na nim wrażenie. Chciałabym te zachowania omówić ze specjalistą i w razie czego już rozpocząć pracę nad nimi - no chyba, że roczne dziecko tak może mieć i nie mam się co martwić.... Z tego, co czytam, ośrodek na Chopina nie ma zbyt dobrych, no ale z ciekawości się przejdę, szczególnie, że mam skierowanie od pediatry do poradni autystycznej (wizyta wyznaczona na grudzień, synek będzie miał wtedy 16 miesięcy). Będę wdzięczna za wszelkie sugestie...
autyzm to nie choroba genetyczne !!! Boże widzisz i nie grzmisz !!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
Mój syn także chodzi do IWRD i zgadzam się że to dobra placówka ale dla takich osób jak twój syn który jest wyoskofukncjonujący, w iwrd jest tak że przyjmują tylko te dzieci którym da się pomóc , jeśli zobaczą po roku że nie ida dalej postępy ( kiedy dziecko ma autyzm głeboki - czyli niskofunkcjonujący i nie mówi ) to robią wszystko by zamącić Ci w głowie , siadają na Ciebie psychocznie że to twoja wina i ze zle z dzieckiem pracujesz w domu i wydają wypowiedzenie. Takie realia ... oni tylko bazują na tym żeby miec jak najlepsze wyniki .. myśle że lepsza terapia byłąby na Dąbroszczaków, zreszta dziecko w iwrd może byc do 7 roku życia lub przy odroczeniu do 8 a potem powiedzą Ci "papa radź sobie sam, my swoje juz zrobilismy i prosimy o dobrą opinię" a np Dąbroszczaków opiekuję się twoim dzieckiem do 24 roku życia!!
Zapraszamy wszystkie dzieci od 2,5 roku do 5 lat na terapie w prywatnym przedszkolu terapeutycznym. jedynie 100 zł za miesiąc - resztę refunduje miasto. Terapia - nauka - zabawa 5 dni w tyg. grupy max do 3 dzieci. http://www.autyzm.pomorze.pl szczegóły 504 017 708.
Bardzo dziekuje :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
diagnozą i generalnie autyzmem zajmuje się poradnia nr 4 w Gdańsku polecam Agnieszkę Mądrzejewską
Polecam psychiatrę Agatę Cichoń-Lenart z Gdyni.Po prostu fachowiec.
Czy ktoś może polecić terapeutę który prowadzi terapie z dzieckiem z zaburzonym rozwojem/autyzmem?
PS. oprócz Pani Zielińskiej
Z góry dziękuję
http://www.sotis.pl/m2-7,diagnoza_dzieci.html#tresc
INFORMUJEMY, ŻE POSIADAMY TRZY WOLNE MIEJSCE DLA DZIECI Z AUTYZMEM I ZESPOŁEM ASPERGERA
w przedszkolu niepublicznym oraz zespole terapeutycznym.

Zapewniamy nauczanie, wychowanie i terapię w godzinach od 7.00 - 17.00 w oparciu o podstawę wychowania przedszkolnego.
Zespół terapeutyczny w przedszkolu niepublicznym powstał z myślą o dzieciach ze spektrum autyzmu. Do grup przedszkolnych przyjmowane są dzieci w wieku od 2,5 do 6lat. Wychowankowie przyjmowani są do grup na podstawie orzeczenia o potrzebie kształcenia specjalnego z rozpoznaniem autyzmu lub zaburzeń ze spektrum autyzmu.

Przedszkole niepubliczne znajduje się w Pogórzu, ul.Majakowskiego 1 ,przedszkole jest pod opieką specjalistów z Poradni psychologiczno-pedagogicznej "Fundacji Dobroczyńca".

Jednym z podstawowych założeń przedszkola stworzonego przez nas miejsca jest łączenie ze sobą kompleksowych oddziaływań terapeutycznych z możliwością edukacji przedszkolnej w grupie rówieśników. W ten sposób dzieci mają możliwość uzyskiwania wielospecjalistycznego wsparcia terapeutycznego i jednocześnie ćwiczenia nabywanych umiejętności w naturalnych sytuacjach w kontakcie z rówieśnikami.

W ramach zajęć prowadzimy:
 ćwiczenia posługiwania się urządzeniami codziennego użytku
 zabawy tematyczne poszerzające wiedzę o otaczającym świecie
 zabawy konstrukcyjne poprawiające orientację przestrzenną
 zajęcia związane z higieną osobistą
 zajęcia związane z higieną otoczenia
 zajęcia uczące podstawowych zasad bezpieczeństwa
 zabawy muzyczno ruchowe
 zapoznawanie dzieci z najbliższym środowiskiem
 zajęcia stymulujące rozwój intelektualny dziecka
 zabawy ruchowe relaksacyjne (wyciszające)
 zabawy integracyjne uczące współżycia w grupie, koleżeństwa, współdziałania oraz zdrowej rywalizacji.

Prowadzimy indywidualne zajęcia terapeutyczne:
 Zajęcia ogólnorozwojowe
 Zajęcia z psychologiem
 Zajęcia z neurologopedą
 Zajęcia integracji sensorycznej (SI)
 Terapię behawioralną
 Ruch rozwijający Weroniki Sherborne
 Alternatywne Metody Komunikacji - Piktogramy
 Metoda Knillów - Program Aktywności i Komunikacji
 Metoda Kinezjologii Edukacyjnej wg Dennisona

Więcej informacji można uzyskać pod numerem telefonu: 533256625 oraz 533999353

Rodzice nie pokrywają żadnych kosztów opieki przedszkolnej i terapii.
Zajęcia dla dzieci z orzeczeniem o potrzebie kształcenia specjalnego są w 100% finansowane.
Ale dieta oczyści organizm z toksyn....przede wszystkim mózg.Do mozgu zacznie docierać więcej bodzzców.wiem bo sama mam autystę 5lat...i my zaczelismy od diety,zbadaliśmy pod kontem nietolerancji pokarmowej i obciażeń.Warto.W razie pytań stomatolozka@wp.pl
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Prowadzimy terapię słuchową metodą Tomatisa,
wdrażamy metodę Fast ForWord oraz Play Attentiosn na poprawę koncentracji oraz uwagi.

Centrum Audio-Psycho-Fonologii ESPACE
Gdynia ul. Starowiejska 58/1a domofon 11

http://www.centrumapf.pl
Z tego co wiem to poradnia na Chopina w 99% zajmuje się diagnozą. Terapią objętych jest tylko kilkoro dzieci.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Zgadzam sie w pełni z Pani wpisem.Chopina to pomyłka.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
jakaś bzdura. staż na terapeute w cdit trwa 6 miesięcy, obowiązkowo wyższe wykształcenie kierunkowe i ciągła praca pod superwizją. każdy problem z dzieckiem spotyka się z natychmiastową reakcją i jest przepracowywany. Nie wiem skąd się wzięły powyższe informacje.
sama mam dziecko w terapii u pani moniki i widzę jak duże postępy robi, a terapeuci są świetnie przygotowani do pracy-wiem bo mam doświadczenia i z osrodkiem na chopina i IWRD. pani monika nie jest osobą najmilszą w kontakcie, ale czy to ważne? ważne, że moje dziecko pod jej nadzorem robi niesamowite postępy.
http://www.terapiaiwspomaganie.pl
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
może ktoś skorzysta http://www.sotis.pl/news/SOTIS_magiczna_busola_terapia_bezplatna.html
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

dom czy mieszkanie??? (435 odpowiedzi)

zaczynam juz myslec o własnych czterech katach ale ceny mieszkań jak i budowy domu mnie...

plastyka pochwy (46 odpowiedzi)

niestety popsuła mi się tylna ścianka i muszę ją zrobić, czy możecie mi polecić jakiegoś lekarza...

płyta indukcyjna czy gazowa? (26 odpowiedzi)

Witajcie. Chciałabym poprosić Was o opinię. Budujemy dom i stanęliśmy przed wyborem płyty...

do góry