Widok

AZS - szukam mam borykających się z tym problemem

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
u Szymka zapadł wyrok - AZS, postać na razie łagodna - podobno
niestety im więcej czytam w necie tym bardziej wpadam w panikę, szukam mam borykających się z tym problemem w celu wymiany doświadczeń
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Na takie "świeże" wypryski bardzo dobry jest atopiclair emulsja. Bardzo fajnie zalecza skore, łagodzi świąd. Jest dosyć drogi ale warto w niego zainwestować.
wg statystyk już co piąte dziecko ma AZS, zrobiła się z tego choroba cywilizacyjna :/
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
gronkowca wyleczylismy antybiotykiem doustnym,nazwy nie pamietam,ale jest w ksiazeczce,jakby cot o moge spojrzec.

Kube kapiemy codziennie,aktualnie w emolium kremowy zel do mycia.Pełno sie juz tych kosmetykow masci itd uzylo. Najlepszy balsam jaki sie sprawdzil to La roche posay lipikar baume ap.
Zyrtec i latopic dostawał przez rok, teraz juz nie poniewaz nie pogarsza sie gdy tego nie bierze wiec lekarka stwierdzila ze nie musi.

Sterydow tez nie stosujemy ale gdy byl maly to tez dostal na buzie,lekarka oczywiscie nie uprzedzila a czlowiek na pocz tej choroby nie byl jeszcze tak bogaty w wiedze
Risiko, moja Młoda bez pieluchy chodziła od 2Y, ale w nocy .... masakra, dopiero jakies pół roku temu przestała siurać, a ma teraz 5Y
no to się wygadam teraz w temacie

sterydy na buźkę - zdecydowane NIE!! Młoda miała 10 dni i pediatra jej przepisała sterydy na policzki, a ja głupia zaufała no bo przecież to LEKARZ" Teraz ma okropne te policzki, zimą wychodzą pajączki jak u babci

ogólnie AZS i alergia to czysta loteria dzis ma uczulenie np. na ser, a za tydzień na czekoladę, czeo wcześniej nie było

Krem z apteki: nasz pomaga, zawiera wazeline i eucyrynę

Do mycia: ZIAJA - baza do mycia 200ml za 15 zł, wcześniej stosowałam m.in. Emolium, które było bardziej gęste, sama myłam w tym buzię

a co do leków p. histaminowych, to zyrtec stosowalismy przy mega nasileniu objawów przez kilka dni

a zmieniona pediatra przepisała nam jakąś nowość, ale musiałabym zerknąć do książeczki
hihi niezle z ta posciela Kaja:)
no szook. dobranoc, jesli chodzi o posciel / pidzame to my zmieniamy nawet codziennie wszystko nawet materac :B bo ja ja probuje odpieluchowac na razie bez skutku...
dobra ide spac, dobranoc, normalnie szokk ze tyle dzieciakow to ma
aaa i jeszcze odnosnie pielegnacji i higieny, to zmiana poscieli raz na tydzien, pizama czesciej i nie przegrzewac, koldre i poduche piore raz na miesiac, sa tez takie specjalne pokrowce zatrzymnujace roztocza.. czasami azs jest spowodowane wlasnie alergia na nie...
To jest temat rzeka i naprawde ciezko dojsc od czego sie pojawia wysypka.
i w ogole super, ze ten bialy jelen pomaga, ja to uzywalam na blizne do mycia i w ogole szare mydlo- babciowe sposoby i zgoilo mi sie naciecie szybko i wlasciwie sladu nie ma :)
pewnie xyzal tez da lepsze efekty jesli bedziesz stosowac dluzej,ale ja bym sprobowala zyrtec podawac 2-3 miesiace i zobaczyc czy jest poprawa. U nas efektow ubocznych zadnych nie bylo po nim, nawet sennosci, Jasiek jest mega aktywny :) a jak podawalam xyzal przez miesiac to drapal sie Jasiek z dnia na dzien coraz wiecej.
Kasia dzieki za opinie:) ja sie jeszcze nie spotkalam z tym ze xyzal wola po prostu starszym przepisywac heh a ja zawsze walczylam byle nie syrtec :P u nas chyba nie ma wziewnej przynajmniej na rzie bo ona nawet kataru dosc dlugo juz nie ma :) tylko ta swoja slynna chrypke :P a czasami brak glosu :) ale to max 1 dzien tantum verde i wraca.
Kaja moze powinnas podawac faktycznie non stop jakis antyhistaminowy. Clemastyna jest na alergie wziewna raczej, bo zageszcza katar i zatrzymuje, stosuje sie ja raczej doraznie. Na skore najlepiej dziala zyrtec- jest do stosowania przewleklego i ciaglego- ja dawalam Jaskowi bardzo dlugo, jak przestawalam to zaraz drapal sie i mial wysypke w (o tych dzialaniach info od Raczkowskiej alergolog/pediatra) a xyzal jest lekiem podobnym do zyrtecu tylko nowszej generacji stosuje sie go u starszych dzieci bo nie zaburza koncentracji i nie dziala usypiajaco.
Nasze hity kosmetyczne to oilatum soft do kapieli, po kapieli balsam lipikar baume up, na swedziony jakies masc z hydrokortizonem bardzo niska dawka. Sterydow na buzce lepiej nie stosowac, z elidelem i protopiciem tez lepiej uwazac na twarzy, a przynajmniej po zastosowaniu unikac slonca, zostaja czasem plamy.
U nas teraz juz bardziej wziewna alergia sie robi, skora juz rzadziej daje o sobie znac, ale nadal trzymamy diete..
haha a daj cos zjesc paulinie jak ona sie drze ty pierwsza zjedz :D widocznie wyrosnie nie jad po mnie :]
nie probowalam jeszcze :) bo do mycia ten bialy jelen i szampon no i tylko ten balsam1 na razie u nas sie sprawdza. poza twarza :] aa no i nie wiem czy w gda macie dom lekow ale ja ten balsam 400 ml kupilam za 10 zeta chyba wiec taaniooo :)
ja pierdzielę.. przerąbane!!! Ciotka, nie wyrosłaś z alergii ;-)))))))))))))))))))
kaja, a widziałaś, że z tej Ziajki jest też baza myjąca, krem itd??
no bo tak niestety z tym jest ;/

ale mi sie wydaje ze co lekarz to zupelnie co innego dziala. bo ja poszlam do jednej alergolog to stwierdzila ze u mnie i u pauliny nie ma zadnej alergii. co tam ze ona miala ten panel z krwi i cos tam jeszcze ale ta twardo stala ze to nie alergiia a juz wogole nie azs ale jak sie spytalam co? to ona ze nie wie hihi

ja np ostatnio nie moge nawet zupy czy sosu na smietanie zjesc nie mowiac o platkach mleku jogurtach. a przeciez juz stara dosc jestem :P i teraz mnie to dopadlo...
dawaliśmy całą zimę zyrtec, potem alergolog zasugerowała odstawienie, przez jakiś czas był spokój, ale ostatnio pojawiły się nowe plamy :( no i nie wiem, czy nie wrócić do zyrtecu
ja już przerobiłam wszystkie zyrtec/xzylal/clemastine ŻADEN NIE DZIAŁA!

Teraz znowu podaję Zyrtec.. we wt podejdę do pediatry i niech daje co innego..

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

do góry