Widok

Allegro a Urząd Skarbowy

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
kiedy moga wezwac na zeznanie?
czy trzeba sie bac jak sporzedaje sie rzeczy uzywane?za male kwoty?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
chyba do 1000 zl miesięcznie. Bac się nie ma czego, najwyżej dowalą karę:)
Z tego co wiem to jak sprzedajesz używane rzeczy to nie ma podwójnego podatku. Nie dobierają się do du.y sprzedawcom sprzedającym na szeroką skalę to nie masz się co martwić, że zrobią coś Tobie :)
image
image

image
a jak sprzedalam np wozek za 800zl i potem jeszcze jakies rzeczy powyzej 300zl, wychodzi okoo1100zl miesiecznie, to co wtedy?\
jak mnie wezwa to co mowic...ze nie wiedzialam, ze co?
Nikt Cię nie wezwie bez przesady. Skarbówka nie bawi się w takie sprawdzanie osób sprzedających na mała skalę. Są miliony osób, które robią sprzedaż na takie kwoty. Ja sprzedałam wózek za 2800zł i nic nie zgłaszałam :)
image
image

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
tyle ze na 99% dostalam takie wezwanie.
maz dostal pismo do pracy i jutro wroci do domu, z nim, twierdzi ze to pismo z US i kaza mi sie stawic na zeznanie;/
może PIT źle wypełniłaś...
image
image
nie to, że strasze, ale mój mąz był na przesłucaniu jako świadek. Oni maja podgląd na całe allegro i pewnie wybiórczo sprawdzaja - wszystko zależy od człowieka. Wg naszego prawa, to nawet prezenty ślubne powinniśmy opodatkować:). Wszystko jest wazne 5 lat, nastepnie sie przedawnia.
Nie zapłacisz podatku, ani dochodowego, ani od czynności cywilnoprawnych, jeżeli: sprzedałaś rzecz używaną ponad 6 miesięcy. Nie masz też wtedy obowiązku doliczania dochodu do rocznego PITa. Od 1 stycznia 2007r. nie ma już znaczenia kwota 1.000 zł - ewentualny podatek PCC rozlicza bowiem kupujący.

Jeżeli jednak sprzedasz rzeczy nowe (posiadane krócej niż 6 pełnych miesięcy kalendarzowych), zapłacisz podatek dochodowy od zysku według skali podatkowej: 19 %, 30 %, albo 40 %. Transakcję taką - nawet zrealizowaną ze stratą - musisz wykazać w zeznaniu rocznym PIT-36.

Czyli mówiąc łopatologicznie, od 1 stycznia jeśli sprzedajesz rzeczy nowe, obojętnie za jaką kwotę, musisz zapłacić podatek DOCHODOWY.

Jeżeli Twoja sprzedaż ma znamiona prowadzenia działalności gospodarczej tzn. sprzedajesz wiele produktów (często), w sposób ciągły i dokonujesz tego w sposób zorganizowany np. kupując w hurtowniach, by sprzedać z zyskiem, będziesz musiała od każdej sprzedaży zapłacić podatki jak firma, bo inaczej urząd skarbowy będzie bezlitosny.
image
image

image
kupilam wozek, sprzedalam go po 3 miechach no i w aukcji o tym napisalam.\Moze o to chodzi.\
sprzedaje glownie rzeczy po coreczce, lezaczki jakies , lozeczko, itd, to tez zle|?
nie mam takich rzeczy ktore masowo sprzedaje:(moze ksiazki?podreczniki jak sprzedawalam bo mialam och sporo nowych.
o! git! a jak udowodnisz, ze to było tyle uzywane?
nie wim, dlatego pytam...
podreczniki np mialam nowe, sprzedawalm moze z 8 kompletow.
co im powiedziec jesli o to chpdzi?
to było do Agusi - jak udowodnić, że to się tyle używało?
Kochana nie wiem jak ja nie miałam takiego problemu choć sprzedaję mnóstwo rzeczy.
image
image

image
Może wystarczy oświadczenie nie mam pojęcia.
image
image

image
z nimi nie dojdziesz:)
pamietaj jedno - nie denerwuj sie - to ludzie, czasami trochę złośliwi, ale ludzie. Opowiem anegdote: znajomy kupił 4 lata temu stół na allegro. Nowy. Dostał wezwanie jako świadek. Siedział 2 godziny!!!! a pytania były w stylu - jakiego koloru był stoł - autentyczna odpowiedz, chyba taki drewniany:), jakie rozmiaru stołu itp. Czy dostał paragon - dostał, bo to przez allegro, a czy moze go przedstawić!!!! po 4 latach - 2 przeprowadzkach i remoncie!!! - bo wszystkie paragony powinniśmy trzymac 5 lat:).
No ale takie sytuacje to niekoniecznie wina US, tylko naszych ustawodawców... Niestety
anka, jak wrócisz z tego urzedu to napisz o co im chodziło, bo tez jestem ciekawa
z tego co wiem to jak sie kupuje jednorazowo powyzej 1 tys od jednego sprzedawcy to wtedy trzeba załpacic podatek od czynosci cywilno prawnych ..
tworzenie i projektowanie stron internetowych - http://www.ascomi.pl
Jak kupujesz od sprzedawcy Ty musisz zapłacić podatek? Nie bardzo rozumiem.
image
image

image
to jakaś bzdura...chyba odwrotnie jak już...
image
image
chociaż przy zakupie np. samochodu podatek musi zapłacić kupujący
Tak za samochód się zgadza, ale na pewno nie od zakupów za tysiąc złotych. Jeśli kupuje się w sklepie dany towar to każdy produkt jest już opodatkowany i jest on wliczony w cenę.
image
image

image
To sprzedający w tym wypadku sklep rozlicza się z fiskusem.
image
image

image
anka... jak będziesz miała problem i US wezwie Ciebie w celu wyjaśnienia, to zawsze można można się bronić...pisząc np. czynny żal :-)
...jeśli wina będzie po Twojej stronie...
a nie prosciej zadzwonić do US i zapytać po prostu?
poza tym na wezwaniu będziesz miała napisane z jakiego powodu wzywają
hehheh z tym czynnym żalem to zależy na kogo trafisz - nie zawsze uznają z tego co wiem coraz częściej ignorują
wcale nie bzdura - pytałam sie w US

poczytajcie sobie..:

Podatnikami podatku od czynności cywilnoprawnych są osoby fizyczne, osoby prawne i jednostki organizacyjne niemające osobowości prawnej będące stronami czynności cywilnoprawnych. Ob wiązek podatkowy ciąży na podatniku, z tym że przy :
umowie sprzedaży - na kupującym;
umowie zamiany – na stronach czynności;

to ze strony:

http://www.us.pila.pl/html/cc.html
podatek placisz za sprzedaz norlanie- na straganach w sklepie itd... i przestancie sie przejmowac, bo nasz rzad jeszcze nie ymyslil jak sciagac podatek z aukcji internetowych. caly czas kombinuja jak to zrobic, ale jeszcze nie znalezli sposobu wiec za rzeczy sprzedane na allegro nie musisz placic podatku CHYBA ZE masz swoj sklep stacjonarny i swoje produkty wystawiasz na allegro, ale wtedy i tak placisz tylko za rzeczy ze sklepu a nie allegro np czy ebaya :)
a co do sprzedaży na allegro - to jak sie sprzedaje duzo i czesto
to wtedy trzeba miec zarejestrowana działalnosc
- bo to podchodzi pod stałe dochody chyba ze sie sprzedaje to co sie rzeczywiscie uzywało...

kiedys były jakies przepisy odnosnie terminu uzywanych rzeczy ale nie pamietam czy jeszcze obowiazuja i jak to było dokładnie..
Tak ale nie od zakupów takich codziennych rzeczy za 1000zł. Bo wcześniej napisałaś właśnie, że należy odprowadzać podatek od tej właśnie kwoty.
image
image

image
no tak oczywiscie :)
Wiec wyjasniam-swiezo po wizycie w US>
Danaq i co niektore maja rację- otoż-
1. jesli sprzedajesz skiazki np 3, 4 zestawy a sa nowe, przywala sie izba skarbowa i tak wlasni emnie zlapali za łeb.
Skad one itd.

Musialam tlumaczyc skad je mialam i dlaczego nowe sprzedawalam.

Dalej- robia nagonki i na tych ktorzy wlasnie sprzedaja rzeczy "codzienne", np lezaczek po coreczce, z pytaniem czy uzywalam go dluzej niz 6 miesiecy.\
Nie jest tak hop-siup , jak Wam sie wydaje co niektorym, kolejna sprawa to sprzedaz rzeczy-ubranek- gdzi eje kupilam i po jakim czasie srzedalam-tak, tak, to prawda.
Mieli nawet moje zdjecia aukcji i jak zobaczylam swoje buty letnie to myslalam, ze walne tam ale ze smichu:)

Spisali protokół- kwoty dokładnie, ponad godzine tam siedziałam.
A jesli macie wiele nicków- uwazajcie razy sto!!!!

Sprawa poszla do kierownika, ktory rozpatrzy co i jak- czy bedziekara, czy przymus zalozenia dzialalnosci itd;/;/
Dodam, ze przez 3 lata posiadania konta na allegro- sprzedalam 150rzeczy , tylko!!!!!!!!!!!!!!!!
mówiłam, że to świrki! godzina z życia stracona! Znajomy siedział 2. A jak zapytał kto mu odda dzień uropu, to się oburzyli, że mógł nie brać - bo oni daja zaświadczenie. Tylko w prywatnej firmie takie zaświadczenie jest nic nie warte. Ale Panie z US nie mają o tym pojecia - bo przeciez pracują za nasze, ciezko zarobione, milion razy opodatkowane pieniazki :(
Ale tak naprawdę nie są Ci w stanie udowodnić, że rzeczy nie używałaś ponad pół roku. Po prostu szukają naiwnych. Wzięli by się raczej za tych, którzy na prawdę okradają państwo. Miałaś pecha niestety :( Życzę pozytywnego rozwiązania sprawy. Powodzenia nie daj się im :)
image
image

image
z tego co wiem, jest to przestępstwo gospodarcze....
image
Bez przesady!
Nawet sama babeczka w okienku dala do zrozumienia, ze lekka przesada, sprzedajac rzeczy uzywane po dziecku czy zabawki;/

Niech sie wezma za tych co handluja roznymi rzeczami niebezpiecznymi i sa bezkrani a nie stare bodziaki czy kolejne dresy po coreczce.
no niestety, tak już u nas jest - ze wszystkim - każdy - no prawie każdy "popełnia przestepstwo" co chwila - przekraczamy prędkości, mamy nielegalne oprogramowania, itp itp - a tak naprawdę niż tego nie egzekwuje - stwarzanie prawa, którego nikt nie przestrzega - włącznie z tymi którzy przynajmniej dawac przykład.
Ale szczerze powiedziawszy ja sie zrobiłam taka nadgorliwa, wrecz upierdliwa, właśnie żeby pokazać wszystkim, że mozna, że naprawdę sprawdzam wszystko - jak wystawiałam swoje stare rzeczy, to wystawiłam paragony (mąz ma firme), nie posiadam nielegalnego oprogramowania, rejestruje wszystko co sie da itp itp, to mój sprzeciw wobec bezsensownego prawa:) Tylko jechanie 50 tką, na prostej, pustej ulicy jest przegieciem!
Nie no czytam i przeżyłam szok.
Czyli co, mam masę ciuszków po córce, czasem wystawiam je na allegro, wiec mogę się spodziewać kontroli, mogę być "wyłapana"
Kurczę bezsensu.
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts

Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
takie jest prawo, koniec kropka
Tak, Kasiu, ale to nie do konca.

Czepiaja sie sum duzych, rzeczy nowych, wartych, byc moze kradzionych i sprzedawanych...przeciez panstwo traci na takich przestepcach!!!!!!!

ale nikt nie mysli o tych rodzicach ktorzy musza dac za ksiazke 80zl i po roku wyrzucic ja do kosza bo sie program zniemil w szkole-to jest szok!!!!!!!!

Zyjemy w chorym panstwie i tyle, a nie ze prawo s****o- g...o prawda, panstwo chore od podszewki!!!!!!!

A ja ich mam gdzies gleboko, s...m na nich i ich kary, i nic nawet jak cos dostane, nie zaplace.!!!!!!
Za sprzedaż używanych rzeczy nikt Cię nie będzie kontrolował, jak wyżej dziewczyna napisała skarbówka przyczepiła się do nowych książek. Nie popadajmy w paranoję. Gdyby tak było to Allegro dawno zakończyłoby swoja działalność dla prywatnych użytkowników.
image
image

image
wiesz oni sami sciagna jak nie zapalcisz i to jest debilne
a co z kupionymi uzywanymi rzeczami i wystawionymi dalej na sprzedaz tez musz amiec 6 mcy??
Aga, po naszym kochanym US można się wszystkiego spodziewać :)
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts

Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
Fakt ale nie można dać się zastraszyć bo oni tylko na to czekają.
image
image

image
Można, można:)
Lista pytan dzisiaj byla jakas szalenczo chora!!!!!!Pytanie-gdzie |Pani kupiła lezaczek dla dziecka??haha

kuzwa, na targu rybnym!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Agusia ma racje , tak jest, czepili sie glownie ksiazek, ale jesli zaczniecie sprzedawac teraz cos wartosciowego np wzoek za sporo kasy, to zaczna Was namierzac tez.
To nie jest takie luzik, bezkarne.W koncu kochane, bogacicie sie cholernie!!!!!
Oksiazki spytala na koncu;/
To już wiem, jak ukrócić handel używanymi butami dziecięcym na forum :D Po co mam się wykłócać, skoro panie ze skarbówki mogą zająć się tym straszliwym procederem :D

Niech sobie biznesmeni z pierwszych stron gazet płacą podatki jak kasjerka z Biedronki, US będzie ścigać matki na pchlich targach.
US nie jest w stanie wlepić kary za sprzedaż używanych rzeczy, nie mają takiego prawa. Matki puki co mają prawo sprzedawać ciuchy po sobie lub po swoich dzieciach i jeszcze prawo tego nie zabrania.
image
image

image
Kurka wodna, a jak podeślę katalog z Bartka i udowodnię, że buty sa nowsze niż półroczne? :D

Nie załamuj mnie, już myślałam, że w końcu US do czegoś się przyda.
Ja jestem troche "zacofana" jak mowia uczniowie, bo nie mam konta na Allegro,ale widze,ze jak bym miala to godzinami wertowalabym przepisy zanim odwazylabym sie cos sprzedac. Jak chce cos kupic, to prosze brata by zamowil ;)
A tak w ogole to jestem w szoku,ze trzeba paragony 5 lat trzymac-po co? Ok zaznania podatkowe, faktury na podstawie ktorych sie cos odliczylo to rozumiem, ale paragony? Trzymam razem z gwarancja tylko te za sprzety agd itp. ale buty, ciuchy itp. co jakis czas wyrzucam (mam na mysli gora 5miesiecy, a nie lat).
Zawsze sie czlowiek czegos nauczy dzieki naszemu forum ;D
A ostrzezenie pod postem Aghaty jest rewelacyjne!
Co do zycia zgodnie z prawem ja tez jestem "nadgorliwa"...place abonament rtv i wstyd mi sie czesem do tego przyznac ;)
Agatha jak się człowiek uprze to wszystko może :-D
image
image

image
Agatha-podziałaloby:)
US jest spryciarzem, tak im sie wydaje...wywęsza wszystko!!!!!!!!!

najlepiej jeszcze do IS to zgłoś, tam szybko to ukróca;) hehe

Mi to pikolo, ciuszki ich przerazaja ze mozna sobie zarobic, a czesto i tak chodzi o to by sie ihc po prostu pozbyc w szafach !.\
Lezaczki to juz dla nich mega zarobek.
babka mowila ze zaczeli sie brac za allegro, bo tam albo lumpeksowe ciuchy albo mega zarobki.\

A jak ja dostane kare, to zaczne sypac o sprzedazach wozkow za 3tys zl, lozeczek, drogich butow ktore nie pasowaly po tygodniu lub okazaly sie np za male.!!!!!!!!
aczne sypac nowosciami w US jak pies!!!!!
Ja sprzedawałam wózek za prawie 3 tyś miałam go prawie półtora roku i paragon więc nie bardzo wiem dlaczego miałabym płacić podatek po raz drugi, skoro zapłaciłam już raz przy zakupie.
image
image

image
to teraz i ja szok przezylam,jakis czas temu sprzedalam na allegro lapa za 1,200 nowy bo dostalam w prezencie,otworzony tylko po to zeby sprawdzic, teraz maz sprzedal kilka telefonow ktore Nam zalegaly w tym jeden moj uzywany miesiac,ciekawe czy sie czepna :d
image
image
jak ktoś umie kombinować to zarabia grubą kasę na sprzedaży a podatku nie zapłaci ani grosza. A jak ktoś zakombinować nie umie tylko chce sobie coś tam sprzedać to zaraz sie doczepią. Jeeeeezuuuu! Chore!!!! I na to ida nasze podatki!!!!???
O losie ... chyba nie mają co robić w tym US O_O
image
image
Anka, współczuję, beznadziejna sytuacja i cholernie niesprawiedliwa!!! Chociaż bezpośrednio mnie to nie dotyczy, jestem oburzona!
ja sprzedałam nowe buty... ale teraz strach sie przyznawać ;)
dziewczyny spokojnie...

uzywane przez siebie rzeczy mozna sprzedawac
nie trzeba od razu pisac w opisie aukcji ze przedmiot dopiero co sie dostało czy zakupiło ...

a jak ktos ostrozny to moze odczekac te 6 miesiecy :)

zawsze mozna sie jakos wytłumaczyc z terminu ich zakupu - np pokazac zdjecia itd..

co innego jak ktoras kupi worek ciuszków w hurtowni lumpex a potem zacznie wystawiac - to w razie kontroli rzeczywiscie moze miec problemy..

co zrobic takie prawo..

któraś pisała o zapłacie podatku za sprzedawany wózek - juz pisałam ze to kupujacy płaci taki podatek przy zakupie powyzej tysiaca
( tutaj ja okazałam sie nadgorliwa jak kupiłam na allegro wózek to zapłaciłam - wyszło mnie 30-40 zł a spac teraz moge spokojnie..)

chodzi o to ze na allegro odchodzi proceder sprzedazy towarów wcale nie uzywanych a np przywiezionych z zagranicy - niektórzy z tego czerpia dochody i wcale sie nie rozliczaja..

sadze ze Anke przetrzepano z racji wyrywkowej kontroli - zachaczajac głównie o te podreczniki...
Pamiętajcie, żeby dzieciaczki przez 6 m-cy nosiły rozmiar 56 czy 62!
W innym wypadku sprzedać ich nie można!
:P Paranoja z tym prawem!
Chociaż ja jakoś nie mogę się przełamać, żeby coś na allegro sprzedać... tylko kupuję
OGOLNIE JEST TAK , allegro archiwizuje wszystkie dokonane zakupy i sprzedaz, jak us trafi na kogos ( robia to wybiórczo ) to sprawdzaja cala historei z allegro, i szacuja roczny docod i podatek od tego, wiem cos o tym uwierzcie mi:) allegrom jest zdradwile , tam us ma wszystko czarno na bialym i jezeli czynnie sprzedaje sie rzeczy to predzejj czy pozniej sie przczyepia, tymabrdziej ze teraz maja akcje na sprzedawcow allegro,
OSOBISTY TRENER FITNESS, ODCHUDZANIE, kształtowanie i modelowanie sylwetki, zajęcia indywidualne,diety,zapraszam, tel.695519424,fitness-ola@wp.pl www.odchudzanieztrenerem.pl
Cały Internet jest zdradliwy. IP, nawet ruchome nic nie zmienia. Nie ma żadnej anonimowości - wystarczy upór prowadzącego sprawę. My, US, inne służby np. wywiad czy ŻW także z tego korzystają. Operator musi udzielić takich danych - personalia, adresy.

I nie ma co się głupio tłumaczyć, że się nie wiedziało np. o podatku. Nieznajomość prawa nie zwalnia z jego przestrzegania. Bierzemy karę na garba i tyle. Po co głupawe tłumaczenia?

"Piszę do ciebie mały gryps, wiedz że broniłem poczty w Gdańsku, tak, dzisiaj rozstrzelają nas..." Horytnica.

A czy ktoś z Was wystawiał przedmioty na http://www.delibo.pl . Jestem ciekaw jak to w praktyce idzie. Mają 1 % prowizję

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

dom czy mieszkanie??? (433 odpowiedzi)

zaczynam juz myslec o własnych czterech katach ale ceny mieszkań jak i budowy domu mnie...

Leczenie zębów mlecznych... (18 odpowiedzi)

...dziewczyny, jak wygląda leczenie zębów mlecznych - czy się boruje ząbek tak jak u dorosłego? I...

Ile wydajecie dziennie na jedzenie? (86 odpowiedzi)

U mnie sam obiad wychodzi 30-40 zł. Dziennie wydaję 70-100zł. Zastanawiam się,czy nie przesadzam...

do góry