Widok

AnTVświat

Wiem, że oprócz BMtF jest jeszcze kilka osób na Forum, które z własnego wyboru pozbawiły się dostępu do radia czy telewizora.
Mam pytanko.. bo coś dzisiaj zauważyłem.
Czy nie macie wrażenia, że lepiej, dokładniej, odbieracie każde usłyszane czy przeczytane słowo?
Obcięcie zdecydowanej ilości bodźców działa u mnie na postrzeganie pozostałych.
Lepiej i więcej widzę.
Lepiej i więcej słyszę.
Nawet węch i smak wydaje mi się bardziej czuły... choć nie powinno mieć to teorerytzczne znaczenia ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
http://youtu.be/BxS7hhoJqXw?t=26

Widziałem podobny mechanizm również w innych urządzeniach... ;)
Ciekawe które wykorzystanie było pierwsze...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
@Aradash:

Ewidentnie szukasz zaczepki z najbardziej wściekłą babą na FOrum, ale.. padłem :D
"łuparka do drewna" - Twój facet nie ma wgranego najnowszego patcha z tą funkcją?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Zobacz na YT,
Jest kilka naprawdę pomysłowych rozwiązań łuparek "home made" :)
Hydrauliczna nie jest mi potrzebna...
...ale łuparka do drewna to już jest do przemyślenia
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
To dlaczego mój instynkt podpowiada mi, i nie tylko, aby traktować twoje wypowiedzi z dystansem graniczącym z automatycznym odrzuceniem.
Atawizm ?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jaką prasą?!

Problem w tym, że 'prasa' ma często tych samych mocodawców co TV ;)
Nie lepiej zrezygnować z tv i laptopa, tableta a zastąpić to prasą?
@ sadyl

" Odstawienie TV wiiele zmienia. Masz treści, które sam chcesz poznać a nie te, które ci wtłaczają."

Popełniasz błąd dotyczący natury ludzkiej. Cała treść twojego umysłu pochodzi spoza Twojego umysłu. Twój mózg jest tworem biologicznym, podczas gdy umysł - tworem spolecznym, uformowanym przez zycie rodzinne, spoleczne.

To co się potem dzieje za sprawą telewizora, jest więc tylko kontynuacją wcześniejszego procesu. z tym, że teraz zaczynasz selekcjonować sam, a właściwie Twój uformowany w dany sposób umysł, selekcjonuje za Ciebie. I nie wiadomo, czy selekcjonuje korzystnie dla Ciebie.

Widać z tego,że nie ma możliwośći ucieczki przed prawdą jako mechanizmem oceny napływających informacji.
No proszę, doczekałam się... Przyklepane!
Dziękuję Autorowi za wątek ;)
Tablet i fora internetowe przegrywają z tv i jednak zakupię duży ekran, na pół ściany...
Wybór programy telewizyjnego jest prosty i jasny.
Tutaj, wyfiltrowanie wartościowego tekstu i/lub jego autora naraża mnie na rozproszenie uwagi i konieczność przedzierania się przez stertę śmieci informacyjnych/zbędnych komunikatów.
Biorąc pod uwagę możliwości nowoczesnych odbiorników (!!!) tv możemy w dowolnym czasie, w idealnych warunkach, cieszyć się treścią, która nas interesuje i do nas przemawia.
Bajka! :)
@Masz treści, które sam chcesz poznać a nie te, które ci wtłaczają.

K..na przecież to napisałem, że sam sobie wybierasz to przy pomocy czego chcesz sobie podnieść poziom endorfin, ale cały czas się szprycujesz...

...tylko zamieniłeś aspirynę na vicodin.
...tylko że jak ludzie przestaną kupować sobie czyste konto (czyt. rozgrzeszenie) to ten twój kościół zbankrutuje, a wtedy to już kataklizm, może zatem lepiej zacząć od wyleczenia ludzi, jak to napisał Zygmuś, z nerwicy natręctw - czyli z tej no... religii, a nie zaczynasz od dymu z komina. ;P
@Aradasch:

Jak jeszcze oglądałem TV to Aljazeera była kanałem (w miarę) czysto informacyjnym. Potem już nie wiem :)
@woder:

z tego co widzę, ewidentnie się dziś nudzisz :)

Odstawienie TV wiiele zmienia.
Masz treści, które sam chcesz poznać a nie te, które ci wtłaczają.
Nie zgodzę się.

Nie wiem czy są obiektywne stacje (bo programy na bank nie) w TV.

Wiem natomiast, że są takie portale w internecie.
Takie, które rugają wszystkie głupoty i wpadki po równo - niezależnie od tego kto z jakiej jest partii czy ugrupowania.

Więc jest różnica.
...czyli wniosek prosty odstawienie telewizora i zamiana go na internet niewiele zmienia - jak łykanie placebo .... z tym że nie robi tego ktoś tylko sam/a łykasz ;P
łapówkarz !!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Widzę zasklepianie się w jednym wariancie.

Otóż można z natłoku danych spływających do nas wyciągnąć parę wniosków i naukowcy je wyciągają głosząc teorię, że kumulacja gwałtownych zmian świadczy o nadchodzącej osobliwości. Ale to zadna rewelacja, to po prostu inna nazwa na apokalipsę, albo przemianę fazową na globalną skalę.

Można na to popatrzeć od innej strony - każda jednostka ma tak duży niewykorzystany potencjał intelektualny, że prawidłowa selekcja informacji do niej docierającech nie powinna stanowić problemu. Tu może zadzialać selekcja ewolucyjna i te grupy, które swego potencjału nie wykorzystają, odpadną z wyścigu.

Kolejny wariant, to uświadomienie sobie przez ludzi konieczności wyhamowania tego wyścigu, o czym mówią krytycy konsumpcjonizmu.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
Nie używam telewizora od lat, choć pewnie niedługo to się zmieni.
Ale nie został wyrzucony. Stoi w pokoju mamy, ktora odkryla niedawno TV Trwam.
Dla mnie odciecie sie o TV to żadne wyzwanie. Wyzwaniem bylaby jednoczesna rezygnacja z TV, tel i internetów.
Co z tego, ze od co najmniej 10 lat nie ogladam wiadomosci , skoro zagladam na fronde, na WP, Gazete, Onet, Interie, Kai....
OK. Może jest różnica. Włączając wiadomości w Tv oglądałam po kolei: trzęsienie ziemi, katastrofa samolotowa, tsunami, awaria elektrowni atomowej, pedofile, dzieciobojstwo, zamach, jeszcze jeden zamach (na 20 tragicznych i zlych wiadomosci jedna dobra i optymistyczna) i inne bardzo medialne informacje, przyciagajace uwage odbiorcow..
Czytając w necie lece po tytułach i otwieram ewentualnie to co chce lub w danym momencie mnie interesują.
Jeśli kiedys bym zrezygnowala z internetu to myśle, ze wtedy zaczęlabym lepiej widziec i lepiej slyszec i wyrazniej odbierac swiat wokol mnie. Tak mysle.
Faszysta! :D
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum Hydepark

muza na dziś (787 odpowiedzi)

Wrzuć link do YouTube z muzą, która dziś Ci wyjątkowo dobrze się słuchała. A może jakaś nowa...

Grajdołki (237 odpowiedzi)

A gdyby kiedyś mieć taki strzał, ażeby wąska grupa znawców tematu nie mogła uwierzyć w...

Młody alkoholik - Dramat, z którego pragnę wyjść, a nie umiem. (156 odpowiedzi)

Witam wszystkich którzy odwiedzili mój temat. Wiem, że tekst jest dość obszerny, ale chciałbym w...

do góry