Widok
1
ciasto drożdżowe:
50 dag mąki
40 g drożdży
50 g cukru 50 ml letniego mleka
80 g masła jaja /2 łyżeczki soli
masa: , 25 kg węgierek
50 g cukru /2 łyżeczki cynamonu
Sposób wykonania :
Ciasto: mąkę przesiać do miski, w środku zrobić niewielki wgłębienie.
Do wgłębienia wkruszyć drożdże i posypać 1 łyżeczką cukru.
Następnie wlać letnie mleko, wymieszać z drożdżami i odrobiną mąki z brzegu kopczyka.
Miskę przykryć, rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut.
Do mąki z rozczynem dodać miękkie masło, jaja, pozostały cukier i sól.
Ze składników elektrycznym robotem wyrobić gładkie ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Przygotowanie: śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół i usunąć pestki.
Ciasto drożdżowe energicznie zagnieść, rozwałkować i przełożyć na natłuszczoną blachę.
Na cieście dachówkowato ułożyć śliwki skórką do dołu.
Cukier wymieszać z cynamonem i równomiernie posypać wszystkie owoce.
Placek odstawić na 10 minut.
Piekarnik rozgrzać do 180ºC.
Ciasto wstawić do piekarnika na środkową półkę i piec 25 minut.
Wyjąć z pieca i zupełnie wystudzić.
Placek można podawać z bitą śmietaną.
50 dag mąki
40 g drożdży
50 g cukru 50 ml letniego mleka
80 g masła jaja /2 łyżeczki soli
masa: , 25 kg węgierek
50 g cukru /2 łyżeczki cynamonu
Sposób wykonania :
Ciasto: mąkę przesiać do miski, w środku zrobić niewielki wgłębienie.
Do wgłębienia wkruszyć drożdże i posypać 1 łyżeczką cukru.
Następnie wlać letnie mleko, wymieszać z drożdżami i odrobiną mąki z brzegu kopczyka.
Miskę przykryć, rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut.
Do mąki z rozczynem dodać miękkie masło, jaja, pozostały cukier i sól.
Ze składników elektrycznym robotem wyrobić gładkie ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Przygotowanie: śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół i usunąć pestki.
Ciasto drożdżowe energicznie zagnieść, rozwałkować i przełożyć na natłuszczoną blachę.
Na cieście dachówkowato ułożyć śliwki skórką do dołu.
Cukier wymieszać z cynamonem i równomiernie posypać wszystkie owoce.
Placek odstawić na 10 minut.
Piekarnik rozgrzać do 180ºC.
Ciasto wstawić do piekarnika na środkową półkę i piec 25 minut.
Wyjąć z pieca i zupełnie wystudzić.
Placek można podawać z bitą śmietaną.
2
50 dag śliwek
50 dag mąki
3 - 4 jajka
około 1, 5 szklanki cukru
łyżka masła
mleko g drożdży
Sposób wykonania :
Rozczynić mąkę mlekiem z drożdżami, gdy podrośnie, wbić parę jaj, wsypać kubek cukru, dodać sporą łyżkę masła i przyczynić jeszcze mąką, aby ciasto było gęstsze, jak na placki.
Gdy się drugi raz ruszy, rozciągnąć cieniutko na blasze, a gdy zaczyna rosnąć, ułożyć rozkrajane śliwki bez pestek, skórkę obracając do ciasta.
Śliwki należy poprzednio posypać na talerzu cukrem, aby sok puściły.
Na wierzch posypać jeszcze bardzo suto cukrem i wstawić zaraz do gorącego pieca.
Po 20 minutach powinny być dobre.
Przed nałożeniem śliwek ponakrawać mocno całe ciasto w podługowate kawałki, przez co po wyjęciu z łatwością się dzieli.
50 dag mąki
3 - 4 jajka
około 1, 5 szklanki cukru
łyżka masła
mleko g drożdży
Sposób wykonania :
Rozczynić mąkę mlekiem z drożdżami, gdy podrośnie, wbić parę jaj, wsypać kubek cukru, dodać sporą łyżkę masła i przyczynić jeszcze mąką, aby ciasto było gęstsze, jak na placki.
Gdy się drugi raz ruszy, rozciągnąć cieniutko na blasze, a gdy zaczyna rosnąć, ułożyć rozkrajane śliwki bez pestek, skórkę obracając do ciasta.
Śliwki należy poprzednio posypać na talerzu cukrem, aby sok puściły.
Na wierzch posypać jeszcze bardzo suto cukrem i wstawić zaraz do gorącego pieca.
Po 20 minutach powinny być dobre.
Przed nałożeniem śliwek ponakrawać mocno całe ciasto w podługowate kawałki, przez co po wyjęciu z łatwością się dzieli.
Maly zielony plazie
o niezdefiniowanej ortografii, istotnie z z na rz to juz pewien rodzaj mutacji, taka substytucja. Stroje moga byc niedbale, np. bawelniane, bawelna jako material naturalny nie tylko jest bardziej przewiewna, ale takze latwiej podlega strawieniu. A dlaczego mutacja akurat w tym kierunku?
Minister ZSP
Poczekaj, az kiedys bedzie Jana i Anny...
Intryguje mnie ten podatek od marzen i tesknot. Przyjmuje, ze juz wiele ode mnie otrzymaliscie, tylko ze ja nie mialam pojecia o uiszczaniu zadnego podatku. Czy to aby smaczny pomysl? W czym pobieracie ten podatek? Co oferujecie w zamian? Gdzie jest wasze biuro? Czy macie ksiege skarg i zazalen? (Czy jest jadalna?)
Intryguje mnie ten podatek od marzen i tesknot. Przyjmuje, ze juz wiele ode mnie otrzymaliscie, tylko ze ja nie mialam pojecia o uiszczaniu zadnego podatku. Czy to aby smaczny pomysl? W czym pobieracie ten podatek? Co oferujecie w zamian? Gdzie jest wasze biuro? Czy macie ksiege skarg i zazalen? (Czy jest jadalna?)