Widok

Biegunka nawracająca wiosną- pomocy!!!!

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Moja 3,5- letnia córeczka cierpi na nawracające każdą wiosną ostre biegunki. Te biegunki to śluz z krwią i każda z takich biegunek kończy się 2- tygodniową wizytą w szpitalu. Najpierw był rotawirus, potem zapalenie jelit odzwierzęce, chociaż nie mamy żadnego zwierzaka, później ostra biegunka w połączeniu z rumieniem wielopostaciowym i dużymi dawkami sterydów a teraz znów ma biegunką a nie mogę teraz jej dac do szpitala, bo nie mogę tam z nią być. Za miesiąc mam termin porodu a ciężarnych nie wpuszczają do zakaźnego. Staram się, żeby dużo piła i chociaż coś jadła ale dziecko jest strasznie umęczone, marnieje w oczach, pupa mimo wiecznego mycia i smarowania sudocremem cała czerwona. Musi chodzić w pampersach, bo nawet nie wie kiedy jej leci.
Czy któraś z mam ma podobny problem??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
A byłaś z małą u specjalisty?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
U mojej siostry zawsze na wiosnę chorują na jelitówkę i moja siostra najciężej ją przechodzi chociaż z roku na rok jest lepiej.
Córeczka jest bardzo chorowita i właściwie wiecznie latam z nią po lekarzach. Już wiele razy miała robione badania kału, co kilka miesięcy krew i nigdy nic nie widać. A jak przychodzi wiosna, to zawsze ma tą straszną biegunkę.

madzia....a ile lat ma Twoja siostra??
Moja siostra to po 30-stce. Ona zawsze była z rodzeństwo najsłabsza - a odkąd się zaczęły "modne" jelitówki to ona co rok rozłożona chociaż już jest coraz lepiej. Teraz też czeka :)
A podajesz małej probiotyk na stałe?
przede wszystkim na tą chwile postaraj sie zmniejszyc ilośc kupek... metoda domowa, ale moze pomoze, czekolada i jagody,moze byc nawet dzem jagodowy jak nie masz nic innego, u mojego synka pomoglo, nie zlikwidowalo calkiem problemu , ale troche mniej bylo kupek, poza tym rozgotowany ryż z rozgotowaną marchewką . i oczywiścue picie i orsalit. wizyta u lekarza i tak chyba bedzie konieczna.

więcej nie pomoge bo nie wiem co to moze byc . ale mysle ze z tą wiosna to zbieg okoliczności
Jelitówki lubią atakować na początku wiosny :)
A córka pije orsalit czy nie da rady? Może ten ORS 200 wypije?
Nie wiem ile to już dni trwa ale ja bym się bała ryzykować z małą w domu - chyba że masz super lekarza na telefon nawet to wtedy można i w domu.
aga.....jagody nie działają, bo już próbowałam. Marchewka odpada, bo nie weźmie nawet do buzi. Faszeruję do oporu suchymi bułkami, sucharami i biszkoptami i duuużymi ilościami picia. Orsalitu nie może, bo zaraz wymiotuje.

Już mam przygotowany pojemniczek ze śluzową zawartością i rano pędzę do lekarza.
A jeszcze 2 tygodnie temu rozmawiałam z mamą, że wiosna idzie i ciekawe czy Julka znów coś wykombinuje z flakami.......no i wykrakałyśmy.....
a u gastroenterologa byłaś? kurcze no przecież jakiś lekarz musi wiedzieć co to skoro w badaniach nic nie wychodzi......
mój miał taki problem jak miał pare miesiecy - nonstop biegunki wiec i odparzenia, do tego gorączki i nic nie pomagało - zrobiliśmy badania bakteriologiczne (najdokładniejsze robią w laboratorium bakteriologii na akademii medycznej) i okazało sie że miał bakterie - pół roku leczenia antybiotykami bo non stop nowa bakteria sie pojawiała - w końcu przeszło - teraz mały ma już 5 lat - i niestety jest cały czas podany na wszelkie bakterie ale leczenie wygląda normalnie - po pare dni i koniec - wniosek - proponuje zrobić badania na bakterie.
a do tego czekolada i NIFUROKSAZYD - u nas tylko to pomaga (żadne orsality, smecty i inne tego typu nie zdały egzaminu - nawet węgiel nic nie dawał)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

dom czy mieszkanie??? (433 odpowiedzi)

zaczynam juz myslec o własnych czterech katach ale ceny mieszkań jak i budowy domu mnie...

Wakacje z dziećmi (124 odpowiedzi)

nie mamy pomysłu na tegoroczne wakacje z dziećmi 5,5 lat i 3 lata byliśmy w zakopanym i...

do góry