Widok

CZERWCOWE MAMUŚKI 2010 CZ.9

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witam. Zapraszam do nowego wątku.

15.05 - Nataluś ~chłopczyk Maksymilian
18.05 - Mimii ~chłopczyk Borys
31.05 - aniami~chłopczyk~Mikołaj
01.06 - Julka82~ chłopak Hubert
04.06 - wiper~chłopczyk Marcin/Marcel?
04.06 - sylver~dziewczynka Anusia:)
05.06 - Aniouka
06.06 - 3oko~chłopczyk
06.06 - kamila101~chłopczyk Beniamin/Ignacy
07.06 - Daria_982 ~ chłopczyk Adaś
10.06 - goniau
11.06 - dorcis - dwojaczki :)
12.06 - inka.ja~dziewczynka~Zosia :)
12/13.06 - IG
16.06 - czerwcoweczka
17.06 - kamyk
20.06 - okruszek_
22.06 - mammamia - dziewczynka - Gabrysia :)
24.06 - Myszka
25.06 - dorciag - dwojaczki :)
25.06 - askomcio1 ~ dziewczynka
27.06 - Liluś- dziewczynka?- Wiktoria
28.06 - magda81
29.06 - lestek
30.06 – perla
29.06 - aniuko
01.07 - cecha
~maja
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Na Zaspie na ul. Braci Majewskich jest szkoła rodzenia - bezpłatna dla mieszkanek Gdańska. Partner płaci chyba 80 zł. Plan zajęć ustala się indywidualnie z dnia na dzień, tak jak komu pasuje. Byłam tam w pierwszej ciąży i było super. Masa materiałów, spotkań ze specjalistami, rabaty na zakupy i możliwośc skorzystania z gimanstyki dla ciężarnych. Nie chodziłam na tę gimnastykę, więc nie wiem, czy jest jakoś dodatkowo płatna. Polecam!
3 oko, od Super Mamy dostałam taką odpowiedź:

Najbliższy kurs odbywać się będzie 1.04. - 30.04.2010.
Spotykamy się 2 razy w tygodniu o godz 19:00
Każde spotkanie trwa ok 90min.
Koszt całego kursu wynosi 220zł od pary (wpłacamy na pierwszych zajęciach).
Ponieważ grupy są z założenia kameralne, aby zarezerwować sobie miejsce należy dokonać zaliczki w wysokości 100zł.

Jeżeli to dla Pani za późno to jest możliwość dołączenia do "lutowego" kursu.
Do tej pory odbyły się 2 zajęcia a dziś o godzinie 20:00 będę prowadzić 3 zajęcia.
Po ukończeniu "lutowego" kursu mogłaby Pani odrobić 2 pierwsze zajęcia z kursem "kwietniowym".
A ponieważ 2 pierwsze zajęcia dotyczyły tematyki porodu, byłaby Pani na bieżąco :) tuż przed rozwiązaniem.
ja własnie nie robiłam ani 3d ani 4d...ani poprzednio ani teraz...wydaje mi się to zbędnym wydatkiem
ja tez nie robiłam 3D ani 4D, ze zdjęć USG natomiast zrobiłam mały albumik wraz ze zdjeciami zrobionymi już po narodzinach, taka podróż od początku życia na fotkach:) i moja Tosia czesto sobie ten albumik ogląda:) Myslę, ze jej to wystarczy spokojnie:)
Powoli zaczynam się też rozglądać za szkołą rodzenia. Nie jest to łatwe, bo jeszcze nie podjęłam decyzji o szpitalu, w którym będę rodzić, a szkołę myślałam wybrać pod tym kontem. A jakie Wy macie pomysły ??
Co do szpitala. Rozmawiała z moją gin i mam jeszcze większy dylemat i zamęt w głowie.
Powiedziała, że w Sz. Wojewódzkim jest o.k. Najmniej wg niej, skarżą sie pacjentki na ten szpital, ale ma on "wielki przerób" porodów, w bo całe okolice Gdańska z Pruszcza itp, miejscowości, rodzą w Wojewódzkim, (przykład: 11 porodów do rana do godz. 11-ej - to wydaje mi się dużo). Z tej też przyczyny szybko wypisują do domu (czasami za szybko) i wszyscy ogólnie się uwijają - myślę, że to przeważa na niekorzyść - przecież w takim tempie i pośpiechu można coś przeoczyć.
Sz. Kliniczna - polecany dla skomplikowanych porodów i cc, ale urodzonych w czasie tych porodów zdrowych, donoszonych dzieci.
Sz. Zaspa - polecany z kolei dla wcześniaków, bo mają najlepszą patologię noworodka.
Sama już nie wiem - mnie czeka przecież prawdopodobnie cc, ale to też nie jest pewne i to okaże się ostatecznie dopiero po 30 tc. lub jeszcze później.
Ja mam wlasnie malo fotek, tylko z 12 tyg i jedno poczatkowe gdzie prawie nic nie widac wiec sie ciesze ze bede miala kilka z 4d.
Czy ktoras z was rozwaza chodzenie do szkoly rodzenia w szpitalu swissmed?
Jeżeli chodzi o szkoły rodzenia to już się rozeznałam i mam takie na oku:

1. Wejherowo, ul. Podmiejska, w bud. rehabilitacji.
250 zł (z partnerem).
Cykl 10 spotkań po 2 h.
Zajęcia w pon i środę o 18:00.
Dla rodzących w Wejherowie z certyfikatem tej szkoły rodzenia 50% zniżki na poród rodzinny.
Tel. 600-268-738 Ewa Mischke

2. Gdańsk - Zaspa, ul. Majewskich 26. 180 zł (z partnerem), dla Gdańszczanek za darmo.
Cykl 18-19 spotkań po 45-60 min. Terminy spotkań ustalane indywidualnie.
Tel. 502-632-064

3. Gdańsk - Wrzeszcz "Dobry początek", ul. Grunwaldzka 355.
200 zł
Cykl 8 spotkań.
Tel. 602-461-573 Dorota Kawiak,
607-057-723 Edyta Radzanowska,
605-601-855 Ewa Lisius

4. Gdynia - Karwiny "Super Mama", ul. Staffa 10, w ZS nr 10.
220 zł (z partnerem)
8 spotkań po 1,5 godz., spotkania 2 razy w tyg. o 19:00.
Najbliższy kurs 01.04.2010 - 30.04.2010, jest możliwość dołączenia do kursu lutowego (tak jak pisałam wcześniej).
Tel. 505-091-020 Anna Bartkowska

Te szkoły biorę pod uwagę. Najlepiej by mi było jeździć do Wejherowa, bo tam chciałabym rodzić, ale zepsuł nam się samochód. A środkami komunikacji miejskiej to bym jechała pół dnia (autobus do Gdyni Gł., SKM, autobus do szpitala). A do Karwin też z przesiadką, nie kupowałam już miesięcznego i trochę mi szkoda kasy na bilety. W tym tyg. ma nam się wyjaśnić czy z autem coś poważnego i wtedy zdecyduję czy Wejherowo czy Karwiny.

W Gdyni jest jeszcze szkoła "Bobas" na Chylonii, "Macierzyństwo" w Redłowie i w Evi-medzie na Świętojańskiej (na Wzgórzu), ale są niestety cholernie drogie
Daria, dzieki za info!
Napisalam do nich maila z zapytaniem w jakie konkretnie dni odbywają sie zajęcia i jak nie bedzie to kolidować z pracą męża to tam sie chyba zapisze (jak nie to w Mama i Ja). Kwiecien to dobry termin bo bedzie sie na bieżąco i mało sie zapomni.

Co do 4d to tez chce miec pamiatke, bo mam tylko 1 fajne zdjecie maluszka w brzuszku + przy okazji chcę żeby zobaczył mnie świeżym okiem inny lekarz (taka konsultacja)
Jak sie okaże ze samochód kończy kariere to pewnie sie spotkamy w "Super Mamie" w kwietniu :)
ja tez zastanawiam sie nad szkołą rodzenia ale bardziej ze względu na mężusia anizeli na mnie... :) ale jeszcze nie zdecydowałam czy skorzystamy :)
okruszek...jak masz możliwość to idź do szkoły rodzenia...

warto, naprawdę
mozliwość chyba ma kazdy :) ja ewentualnie wybralabym tą bezplatną na zaspie....a rodzic bede albo na zaspie albo na klinicznej.... Jakaś niezdecydowana jestem :)
3 oko, daj znać co Ci odpiszą. Po rozmowie mężem chyba jednak zdecydujemy się na te Karwiny, bo najbliżej i tanio.
my też mamy sporo zdjęć z usg. te z przychodni są mało wyraźne, ale dr G robi super, więc chyba na tym poprzestaniemy.
co do szkoły rodzenia to niestety nadal nie wiem, na którą sie zdecydować. najpierw myślałam o tej na klinicznej, bo chciałabym tam rodzić, ale skoro tam też się płaci, to może jednak inna, bardziej polecana przez dziewczyny z forum...
Hej!!!
Jestem wkońcu po dłuuugaśnej przerwie. Byłam na woyażach ale już wróciłam i bedę na bieżąco.
Widzę, że temat szkoły rodzenia się przewija w naszym wątku. Ja niedługo się juz wybieram bo maj za pasem :)Zdecydowałam się na kliniczną bo tam chcę rodzić wiec zobacze jak i co :)
OIdę spac bo zmęczona jestem po podróży.
Pozdrowionka:)
Słyszałam, że niektóre babki rezerwują żłobek i przedszkole jak tylko dowiadują się, że są w ciąży. Wy też tak macie? Słyszałyście o czymś takim? Może my też już powinniśmy o tym pomyśleć?
przedszkola nie można tak zarezerwować...nabór zawsze jest w roku kiedy dziecko kończy 3 lata

czyli ja będę mogła zapisać Miśkę dopiero w marcu 2011 i czekać na decuzje czy sie dostała
Moja kuzynka tak zrobiła, zaraz po zrobieniu testu ciążowego. Za to inna koleżanka zapisała córkę do żłobka tuż po urodzeniu, córcia ma już ponad roczek i nadal ok 40 pozycja na liście oczekujących.
Więc nie zaszkodzi zapisać jak najwcześniej.
do żłobka tak...jak ktoś zamierza oddać dziecko to trzeba wcześniej zapisać

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

jaki krem przeciwsłoneczny dla dzieci łatwo się rozsmarowuje? (51 odpowiedzi)

faktor +50, bez filtrów chemicznych. Ziajka - okropnie ciężko się rozsmarowuje, zwłaszcza na...

Dzieci, które nie chodziły do przedszkola (50 odpowiedzi)

Czy są tu Rodzice dzieci, które jako 3 i 4 latki nie chodziły do przedszkola? Jak z perspektywy...

Trampolina przy bloku (17 odpowiedzi)

Córka napaliła się na trampolinę. Błaga mnie, żeby jej kupić. Mam wątpliwości bo mieszkam w...

do góry