Widok
CZERWCOWE MAMUŚKI 2010 CZ.9
Witam. Zapraszam do nowego wątku.
15.05 - Nataluś ~chłopczyk Maksymilian
18.05 - Mimii ~chłopczyk Borys
31.05 - aniami~chłopczyk~Mikołaj
01.06 - Julka82~ chłopak Hubert
04.06 - wiper~chłopczyk Marcin/Marcel?
04.06 - sylver~dziewczynka Anusia:)
05.06 - Aniouka
06.06 - 3oko~chłopczyk
06.06 - kamila101~chłopczyk Beniamin/Ignacy
07.06 - Daria_982 ~ chłopczyk Adaś
10.06 - goniau
11.06 - dorcis - dwojaczki :)
12.06 - inka.ja~dziewczynka~Zosia :)
12/13.06 - IG
16.06 - czerwcoweczka
17.06 - kamyk
20.06 - okruszek_
22.06 - mammamia - dziewczynka - Gabrysia :)
24.06 - Myszka
25.06 - dorciag - dwojaczki :)
25.06 - askomcio1 ~ dziewczynka
27.06 - Liluś- dziewczynka?- Wiktoria
28.06 - magda81
29.06 - lestek
30.06 – perla
29.06 - aniuko
01.07 - cecha
~maja
05.06 - Aniouka
06.06 - 3oko~chłopczyk
10.06 - goniau
12/13.06 - IG
16.06 - czerwcoweczka
17.06 - kamyk
20.06 - okruszek_
24.06 - Myszka
28.06 - magda81
29.06 - lestek
30.06 – perla
29.06 - aniuko
01.07 - cecha
~maja
o kurka, ominęła mnie chyba połowa 8go wątku :) ale nie chce mi się doczytywać... za dużo :) żeście się rozpisały że ho ho :)
Ja we wtorek mam nadzieję, że się dowiem kto siedzi u mnie w brzuchu :)
Apropo kąpieli to nie mam wanny, więc korzystam z prysznica. Jestem przyzwyczajona do bardzo ciepłych kąpieli i od początku ciąży takowych zażywam ale wiadomo-prysznic to nie to co wanna... W wannie raczej bym się bała siedzieć w gorącej wodzie...
Ja we wtorek mam nadzieję, że się dowiem kto siedzi u mnie w brzuchu :)
Apropo kąpieli to nie mam wanny, więc korzystam z prysznica. Jestem przyzwyczajona do bardzo ciepłych kąpieli i od początku ciąży takowych zażywam ale wiadomo-prysznic to nie to co wanna... W wannie raczej bym się bała siedzieć w gorącej wodzie...
Zawsze uwielbiałam gorące kąpiele i leżenie w wannie....to mnie zawsze najlepiej odprężało, każdego wieczoru, po ciężkim dniu pracy. Od kiedy jestem w ciąży, a już na samym początku okazało się, że jest wysokiego ryzyka, z dnia na dzień przestałam się kąpać w wannie - prysznic tylko i wyłącznie.
Ojeju ! Nie leżałam w wannie już ponad 4 miesiące !!! Ale się da !!!
nie kąpię się nie tylko dlatego, że gorące kąpiele nie są wskazane w ciąży. Ciepłych też nie biorę, bo w ciąży wzrasta prawdopodobieństwo infekcji moczowej, a w wannie podczas kąpieli ono wzrasta.
Ojeju ! Nie leżałam w wannie już ponad 4 miesiące !!! Ale się da !!!
nie kąpię się nie tylko dlatego, że gorące kąpiele nie są wskazane w ciąży. Ciepłych też nie biorę, bo w ciąży wzrasta prawdopodobieństwo infekcji moczowej, a w wannie podczas kąpieli ono wzrasta.
Witajcie. Ale lecimy z wątkami:) Ja jeśli o kąpiele chodzi to tylko gorące biorę, nie jestem aż tak przezorna bo ciążę mam zdrową a jak wiadomo to nie choroba:) No wiadomo unikam alkoholu i dymu choć ja sama nigdy nie paliłam no ale biernego też unikam. A tak to nic się nie zmieniło, nadal lubię słuchać głośno muzyki i tańczyć na całego:) I inne takie nie koniecznie wskazane rzeczy:)
Tylko tak bardzo brakuje i spania na brzuchu:/
Tylko tak bardzo brakuje i spania na brzuchu:/
My mamy prysznic :( Jestem nieszczęśliwa z tego powodu, bo zupełnie straciłam przyjemność z kąpieli. Marzę o wannie.... Planujemy robić remont łazienki i koniecznie bedzie musiała być wanna! A tak w ogóle to ciepłą kąpiel można brać, oby nie gorącą.
A co do bliźniaków to zwiększa się prawdopodobieństwo tuż po odstawieniu tab. antykoncepcyjnych. Mąż strasznie chciał mieć bliźniaki, mówił że tak musi "foremke zalewać" żeby zalać parke.
Parki nie zalał, ale tak czy inaczej bliźniak bedzie, dla pocieszenia zodiakalny ;)
A co do bliźniaków to zwiększa się prawdopodobieństwo tuż po odstawieniu tab. antykoncepcyjnych. Mąż strasznie chciał mieć bliźniaki, mówił że tak musi "foremke zalewać" żeby zalać parke.
Parki nie zalał, ale tak czy inaczej bliźniak bedzie, dla pocieszenia zodiakalny ;)
IG, jak jest cesarka to tatuś nie może być na sali operacyjnej.
Ja raz-dwa razy w tygodniu wyleguję sie w wannie, nie jest to gorąca woda oczywiście tylko ciepła, pozostałe dni prysznic.
Słuchajcie, mam głupie pytanie, czy ilość wypitych płynów przed usg zwiększa "przejrzystość" na badaniu czy nie gra roli ile sie wypiło przed?
Ja raz-dwa razy w tygodniu wyleguję sie w wannie, nie jest to gorąca woda oczywiście tylko ciepła, pozostałe dni prysznic.
Słuchajcie, mam głupie pytanie, czy ilość wypitych płynów przed usg zwiększa "przejrzystość" na badaniu czy nie gra roli ile sie wypiło przed?
Co do kapieli to jestem w tej dobrej sytuacji, ze mam i wanne i duzy prysznic :) Na ciepłą dłuuga kąpiel pozwalam sobie raz w tygodniu - ale właśnie mam wyrzuty sumienia, że sobie sprawiam przyjemność a dzieciątko się męczy...
Ja jak byłam chyba w 8tc i lekarz robił mi usg to też kazał mi się iść wysiusiać hehe Było ciężko bo wcale nie czułam parcia a i krepowałam się, ze on siedzi za drzwiami i czeka aż ja to zrobie hihihi
Ja jak byłam chyba w 8tc i lekarz robił mi usg to też kazał mi się iść wysiusiać hehe Było ciężko bo wcale nie czułam parcia a i krepowałam się, ze on siedzi za drzwiami i czeka aż ja to zrobie hihihi
to już nie mam wyrzutów sumienia hehe uspokoiłyście mnie :)
Tak mi się przypomniałao apropos wody - niedawno zadzwoniła do mnie moja 80-letnia babcia, że słyszała w telewizji (ogląda tylko TV TRWAM) ze jakieś dzieciątko utopiło się w łonie matki i obym za dużo nie piła bo też moge utopić malucha. Ledwo się powstrzymałam od wybuchu śmiechu :)
Tak mi się przypomniałao apropos wody - niedawno zadzwoniła do mnie moja 80-letnia babcia, że słyszała w telewizji (ogląda tylko TV TRWAM) ze jakieś dzieciątko utopiło się w łonie matki i obym za dużo nie piła bo też moge utopić malucha. Ledwo się powstrzymałam od wybuchu śmiechu :)
To mi utopienie małej nie grozi. Ogólnie nie piję dużo, pewnie przydałoby się więcej. Tak odnośnie tego co wcześniej pisałyście, ja na razie nie mam ani jednego rozstępu. Nie używam żadnego kremu przeciwko, położna poradziła mi, żebym używała jak najmniej chemii do smarowania skoro jestem alergikiem i powiedziała, żebym używała do kąpieli płyn dla dzieci z oliwką z nivea. Jak na razie super się sprawdza.
hehe dobre.. oj Ty biedna nieszczęśliwa.. w ciąży jesteś hahhaha
wyczytałam, że i po gorącej wodzie mogą się pojawić skurcze i że łożysko może się oderwać.
Jak dla mnie oszczędniej jest się kąpać w wannie, bo pod prysznicem bym stała i stała :) Też uwielbiałam prawie że we wrzątku kąpać, teraz daję chłodniejszą wodę, ale często zastanawiam się, czy i tak nie przesadzam z tym ciepłem. Wyczytałam, że jak jest ciepła woda, to ciało się tak szybko nie nagrzewa jak ramiona nie są zanurzone w wodzie, więc tak właśnie się kąpię :>
Mi babcia żadnych mądrości jeszcze nie sprzedała.
Ja usg 4D mam w środę i też już całe dnie o tym myślę. Idą ze mną obie mamy hahah (mąż wyjeżdża w delegację)
wyczytałam, że i po gorącej wodzie mogą się pojawić skurcze i że łożysko może się oderwać.
Jak dla mnie oszczędniej jest się kąpać w wannie, bo pod prysznicem bym stała i stała :) Też uwielbiałam prawie że we wrzątku kąpać, teraz daję chłodniejszą wodę, ale często zastanawiam się, czy i tak nie przesadzam z tym ciepłem. Wyczytałam, że jak jest ciepła woda, to ciało się tak szybko nie nagrzewa jak ramiona nie są zanurzone w wodzie, więc tak właśnie się kąpię :>
Mi babcia żadnych mądrości jeszcze nie sprzedała.
Ja usg 4D mam w środę i też już całe dnie o tym myślę. Idą ze mną obie mamy hahah (mąż wyjeżdża w delegację)
U nas ani mrozu specjalnego, ani śniegu... tylko trochę słoneczka mało... ale pocieszam się, ze z każdym dniem jesteśmy bliżej wiosny!!!!
A co do usg to ja 4d mam za 2 tygodnie dokładnie ale jutro idę kontrolnie do lekarza (bo mnie niepokoi ten napinający się brzuszek) to może jakieś małe usg mi dr zrobi... tak bym chciała już znowu zobaczyć moją kruszynkę!!!
A co do usg to ja 4d mam za 2 tygodnie dokładnie ale jutro idę kontrolnie do lekarza (bo mnie niepokoi ten napinający się brzuszek) to może jakieś małe usg mi dr zrobi... tak bym chciała już znowu zobaczyć moją kruszynkę!!!
Niezłe są te babcie. Moja mi wczoraj jeszcze powiedziała takie coś:
"Mówiłam, żebyś mu (mężowi) się nie dała! Widzisz co on z tobą zrobił!!! Ale teraz to już trudno...."
Znalazłam jeszcze jedną szkołę rodzenia. Tym razem w Gdyni, na Karwinach, ul. Staffa 10. Kurs obejmuje 8 spotkań. Z tego co piszą na stronie kosztuje 200 zł. Nazywa się "Super Mama". Wysłałam maila, zobaczymy co odpiszą.
Ale mnie to dziwi, że w niektórych szkołach cykl obejmuje 18-19 spotkań (np. Macierzyństwo w Redłowie, albo przy szpitalu na Zaspie), a w niektórych 8-10 (np. w Wejherowie, Dobry Początek we Wrzeszczu albo Super Mama).
"Mówiłam, żebyś mu (mężowi) się nie dała! Widzisz co on z tobą zrobił!!! Ale teraz to już trudno...."
Znalazłam jeszcze jedną szkołę rodzenia. Tym razem w Gdyni, na Karwinach, ul. Staffa 10. Kurs obejmuje 8 spotkań. Z tego co piszą na stronie kosztuje 200 zł. Nazywa się "Super Mama". Wysłałam maila, zobaczymy co odpiszą.
Ale mnie to dziwi, że w niektórych szkołach cykl obejmuje 18-19 spotkań (np. Macierzyństwo w Redłowie, albo przy szpitalu na Zaspie), a w niektórych 8-10 (np. w Wejherowie, Dobry Początek we Wrzeszczu albo Super Mama).
może zajęcia są duższe...
ja miałam np 10 spotkań a ustawiłam sobie na 5 bo zamiast 1,5 h miałam np jednym ciągiem 3 lub 4
z tym że szkoła rodzenia (położna) przychodziła do mnie ;) do domciu
ale nie miałam problemu ze zwalnianiem się z pracy czy z moimi czestymi wyjazdami, żadne zajęcia mi nie przepadły
taka przyjemność kosztowała 400 zł ale warto było
ja miałam np 10 spotkań a ustawiłam sobie na 5 bo zamiast 1,5 h miałam np jednym ciągiem 3 lub 4
z tym że szkoła rodzenia (położna) przychodziła do mnie ;) do domciu
ale nie miałam problemu ze zwalnianiem się z pracy czy z moimi czestymi wyjazdami, żadne zajęcia mi nie przepadły
taka przyjemność kosztowała 400 zł ale warto było
fajnie tak w domu indywidualnie. a ja dzwoniłam do szkoły na klinicznej i dowiedziałam się, że nie jest na nfz. już się zakręciłam - czy można chodzić do jakiejkolwiek szkoły rodzenia bezpłatnie? położna powiedziała mi, że nie...
czytam Wasze wypowiedzi i widzę, że sporo decyduje się na usg 4d. nie wiem czy też zrobić. w zasadzie mamy mnóstwo zdjęć usg i nie wiem czy warto płacić tyle kasy na film 4d. wizytę mam w piątek
czytam Wasze wypowiedzi i widzę, że sporo decyduje się na usg 4d. nie wiem czy też zrobić. w zasadzie mamy mnóstwo zdjęć usg i nie wiem czy warto płacić tyle kasy na film 4d. wizytę mam w piątek
Daria daj znac jak odpiszą ze szkoły z Karwin! podobno to te same babeczki co z Mama i Ja, czyli szpital wojewódzki.
Ja na Staffa chodzę na basen, mam bliźiutko wiec chyba wolałabym też tam chodzić.
Lestek, jak zależy Ci tylko na samym filmiku 4d bez dokładnej analizy to można znaleźć za 100zł, trzeba po prostu podzwonić
Ja na Staffa chodzę na basen, mam bliźiutko wiec chyba wolałabym też tam chodzić.
Lestek, jak zależy Ci tylko na samym filmiku 4d bez dokładnej analizy to można znaleźć za 100zł, trzeba po prostu podzwonić
Ja chodzę do Invicty i tam połówkowe usg robią tylko na sprzęcie 3d, a płaci się dodatkowo za płytkę cd. Ale koszt faktycznie nie mały - samo usg 200 zł + 80 zł, jeśli chce się płytę.
Też się zastanawiałam czy warto, ale doszłam do wniosku, ze to będzie super pamiątka dla nas i naszej dzidzi jak podrośnie, a w zasadzie dorośnie ;-)
Też się zastanawiałam czy warto, ale doszłam do wniosku, ze to będzie super pamiątka dla nas i naszej dzidzi jak podrośnie, a w zasadzie dorośnie ;-)
Na Zaspie na ul. Braci Majewskich jest szkoła rodzenia - bezpłatna dla mieszkanek Gdańska. Partner płaci chyba 80 zł. Plan zajęć ustala się indywidualnie z dnia na dzień, tak jak komu pasuje. Byłam tam w pierwszej ciąży i było super. Masa materiałów, spotkań ze specjalistami, rabaty na zakupy i możliwośc skorzystania z gimanstyki dla ciężarnych. Nie chodziłam na tę gimnastykę, więc nie wiem, czy jest jakoś dodatkowo płatna. Polecam!
3 oko, od Super Mamy dostałam taką odpowiedź:
Najbliższy kurs odbywać się będzie 1.04. - 30.04.2010.
Spotykamy się 2 razy w tygodniu o godz 19:00
Każde spotkanie trwa ok 90min.
Koszt całego kursu wynosi 220zł od pary (wpłacamy na pierwszych zajęciach).
Ponieważ grupy są z założenia kameralne, aby zarezerwować sobie miejsce należy dokonać zaliczki w wysokości 100zł.
Jeżeli to dla Pani za późno to jest możliwość dołączenia do "lutowego" kursu.
Do tej pory odbyły się 2 zajęcia a dziś o godzinie 20:00 będę prowadzić 3 zajęcia.
Po ukończeniu "lutowego" kursu mogłaby Pani odrobić 2 pierwsze zajęcia z kursem "kwietniowym".
A ponieważ 2 pierwsze zajęcia dotyczyły tematyki porodu, byłaby Pani na bieżąco :) tuż przed rozwiązaniem.
Najbliższy kurs odbywać się będzie 1.04. - 30.04.2010.
Spotykamy się 2 razy w tygodniu o godz 19:00
Każde spotkanie trwa ok 90min.
Koszt całego kursu wynosi 220zł od pary (wpłacamy na pierwszych zajęciach).
Ponieważ grupy są z założenia kameralne, aby zarezerwować sobie miejsce należy dokonać zaliczki w wysokości 100zł.
Jeżeli to dla Pani za późno to jest możliwość dołączenia do "lutowego" kursu.
Do tej pory odbyły się 2 zajęcia a dziś o godzinie 20:00 będę prowadzić 3 zajęcia.
Po ukończeniu "lutowego" kursu mogłaby Pani odrobić 2 pierwsze zajęcia z kursem "kwietniowym".
A ponieważ 2 pierwsze zajęcia dotyczyły tematyki porodu, byłaby Pani na bieżąco :) tuż przed rozwiązaniem.
Powoli zaczynam się też rozglądać za szkołą rodzenia. Nie jest to łatwe, bo jeszcze nie podjęłam decyzji o szpitalu, w którym będę rodzić, a szkołę myślałam wybrać pod tym kontem. A jakie Wy macie pomysły ??
Co do szpitala. Rozmawiała z moją gin i mam jeszcze większy dylemat i zamęt w głowie.
Powiedziała, że w Sz. Wojewódzkim jest o.k. Najmniej wg niej, skarżą sie pacjentki na ten szpital, ale ma on "wielki przerób" porodów, w bo całe okolice Gdańska z Pruszcza itp, miejscowości, rodzą w Wojewódzkim, (przykład: 11 porodów do rana do godz. 11-ej - to wydaje mi się dużo). Z tej też przyczyny szybko wypisują do domu (czasami za szybko) i wszyscy ogólnie się uwijają - myślę, że to przeważa na niekorzyść - przecież w takim tempie i pośpiechu można coś przeoczyć.
Sz. Kliniczna - polecany dla skomplikowanych porodów i cc, ale urodzonych w czasie tych porodów zdrowych, donoszonych dzieci.
Sz. Zaspa - polecany z kolei dla wcześniaków, bo mają najlepszą patologię noworodka.
Sama już nie wiem - mnie czeka przecież prawdopodobnie cc, ale to też nie jest pewne i to okaże się ostatecznie dopiero po 30 tc. lub jeszcze później.
Co do szpitala. Rozmawiała z moją gin i mam jeszcze większy dylemat i zamęt w głowie.
Powiedziała, że w Sz. Wojewódzkim jest o.k. Najmniej wg niej, skarżą sie pacjentki na ten szpital, ale ma on "wielki przerób" porodów, w bo całe okolice Gdańska z Pruszcza itp, miejscowości, rodzą w Wojewódzkim, (przykład: 11 porodów do rana do godz. 11-ej - to wydaje mi się dużo). Z tej też przyczyny szybko wypisują do domu (czasami za szybko) i wszyscy ogólnie się uwijają - myślę, że to przeważa na niekorzyść - przecież w takim tempie i pośpiechu można coś przeoczyć.
Sz. Kliniczna - polecany dla skomplikowanych porodów i cc, ale urodzonych w czasie tych porodów zdrowych, donoszonych dzieci.
Sz. Zaspa - polecany z kolei dla wcześniaków, bo mają najlepszą patologię noworodka.
Sama już nie wiem - mnie czeka przecież prawdopodobnie cc, ale to też nie jest pewne i to okaże się ostatecznie dopiero po 30 tc. lub jeszcze później.
Jeżeli chodzi o szkoły rodzenia to już się rozeznałam i mam takie na oku:
1. Wejherowo, ul. Podmiejska, w bud. rehabilitacji.
250 zł (z partnerem).
Cykl 10 spotkań po 2 h.
Zajęcia w pon i środę o 18:00.
Dla rodzących w Wejherowie z certyfikatem tej szkoły rodzenia 50% zniżki na poród rodzinny.
Tel. 600-268-738 Ewa Mischke
2. Gdańsk - Zaspa, ul. Majewskich 26. 180 zł (z partnerem), dla Gdańszczanek za darmo.
Cykl 18-19 spotkań po 45-60 min. Terminy spotkań ustalane indywidualnie.
Tel. 502-632-064
3. Gdańsk - Wrzeszcz "Dobry początek", ul. Grunwaldzka 355.
200 zł
Cykl 8 spotkań.
Tel. 602-461-573 Dorota Kawiak,
607-057-723 Edyta Radzanowska,
605-601-855 Ewa Lisius
4. Gdynia - Karwiny "Super Mama", ul. Staffa 10, w ZS nr 10.
220 zł (z partnerem)
8 spotkań po 1,5 godz., spotkania 2 razy w tyg. o 19:00.
Najbliższy kurs 01.04.2010 - 30.04.2010, jest możliwość dołączenia do kursu lutowego (tak jak pisałam wcześniej).
Tel. 505-091-020 Anna Bartkowska
Te szkoły biorę pod uwagę. Najlepiej by mi było jeździć do Wejherowa, bo tam chciałabym rodzić, ale zepsuł nam się samochód. A środkami komunikacji miejskiej to bym jechała pół dnia (autobus do Gdyni Gł., SKM, autobus do szpitala). A do Karwin też z przesiadką, nie kupowałam już miesięcznego i trochę mi szkoda kasy na bilety. W tym tyg. ma nam się wyjaśnić czy z autem coś poważnego i wtedy zdecyduję czy Wejherowo czy Karwiny.
1. Wejherowo, ul. Podmiejska, w bud. rehabilitacji.
250 zł (z partnerem).
Cykl 10 spotkań po 2 h.
Zajęcia w pon i środę o 18:00.
Dla rodzących w Wejherowie z certyfikatem tej szkoły rodzenia 50% zniżki na poród rodzinny.
Tel. 600-268-738 Ewa Mischke
2. Gdańsk - Zaspa, ul. Majewskich 26. 180 zł (z partnerem), dla Gdańszczanek za darmo.
Cykl 18-19 spotkań po 45-60 min. Terminy spotkań ustalane indywidualnie.
Tel. 502-632-064
3. Gdańsk - Wrzeszcz "Dobry początek", ul. Grunwaldzka 355.
200 zł
Cykl 8 spotkań.
Tel. 602-461-573 Dorota Kawiak,
607-057-723 Edyta Radzanowska,
605-601-855 Ewa Lisius
4. Gdynia - Karwiny "Super Mama", ul. Staffa 10, w ZS nr 10.
220 zł (z partnerem)
8 spotkań po 1,5 godz., spotkania 2 razy w tyg. o 19:00.
Najbliższy kurs 01.04.2010 - 30.04.2010, jest możliwość dołączenia do kursu lutowego (tak jak pisałam wcześniej).
Tel. 505-091-020 Anna Bartkowska
Te szkoły biorę pod uwagę. Najlepiej by mi było jeździć do Wejherowa, bo tam chciałabym rodzić, ale zepsuł nam się samochód. A środkami komunikacji miejskiej to bym jechała pół dnia (autobus do Gdyni Gł., SKM, autobus do szpitala). A do Karwin też z przesiadką, nie kupowałam już miesięcznego i trochę mi szkoda kasy na bilety. W tym tyg. ma nam się wyjaśnić czy z autem coś poważnego i wtedy zdecyduję czy Wejherowo czy Karwiny.
Daria, dzieki za info!
Napisalam do nich maila z zapytaniem w jakie konkretnie dni odbywają sie zajęcia i jak nie bedzie to kolidować z pracą męża to tam sie chyba zapisze (jak nie to w Mama i Ja). Kwiecien to dobry termin bo bedzie sie na bieżąco i mało sie zapomni.
Co do 4d to tez chce miec pamiatke, bo mam tylko 1 fajne zdjecie maluszka w brzuszku + przy okazji chcę żeby zobaczył mnie świeżym okiem inny lekarz (taka konsultacja)
Napisalam do nich maila z zapytaniem w jakie konkretnie dni odbywają sie zajęcia i jak nie bedzie to kolidować z pracą męża to tam sie chyba zapisze (jak nie to w Mama i Ja). Kwiecien to dobry termin bo bedzie sie na bieżąco i mało sie zapomni.
Co do 4d to tez chce miec pamiatke, bo mam tylko 1 fajne zdjecie maluszka w brzuszku + przy okazji chcę żeby zobaczył mnie świeżym okiem inny lekarz (taka konsultacja)
my też mamy sporo zdjęć z usg. te z przychodni są mało wyraźne, ale dr G robi super, więc chyba na tym poprzestaniemy.
co do szkoły rodzenia to niestety nadal nie wiem, na którą sie zdecydować. najpierw myślałam o tej na klinicznej, bo chciałabym tam rodzić, ale skoro tam też się płaci, to może jednak inna, bardziej polecana przez dziewczyny z forum...
co do szkoły rodzenia to niestety nadal nie wiem, na którą sie zdecydować. najpierw myślałam o tej na klinicznej, bo chciałabym tam rodzić, ale skoro tam też się płaci, to może jednak inna, bardziej polecana przez dziewczyny z forum...
Hej!!!
Jestem wkońcu po dłuuugaśnej przerwie. Byłam na woyażach ale już wróciłam i bedę na bieżąco.
Widzę, że temat szkoły rodzenia się przewija w naszym wątku. Ja niedługo się juz wybieram bo maj za pasem :)Zdecydowałam się na kliniczną bo tam chcę rodzić wiec zobacze jak i co :)
OIdę spac bo zmęczona jestem po podróży.
Pozdrowionka:)
Jestem wkońcu po dłuuugaśnej przerwie. Byłam na woyażach ale już wróciłam i bedę na bieżąco.
Widzę, że temat szkoły rodzenia się przewija w naszym wątku. Ja niedługo się juz wybieram bo maj za pasem :)Zdecydowałam się na kliniczną bo tam chcę rodzić wiec zobacze jak i co :)
OIdę spac bo zmęczona jestem po podróży.
Pozdrowionka:)
Daria, dostałam maila:
"Na pierwszych zajęciach 1.04.2010. rozdane zostaną harmonogramy zajęć z zaproponowanym wstępnym grafikiem (zajęcia 2 razy w tygodniu o godz 19:00). Tego dnia uczestnicy będą mogli zadecydować czy wszystkim dany grafik pasuje czy może ktoś chciałby jakiś dzień czy godzinę zmienić. Po ustaleniu grafiku satysfakcjonującego całą grupę trzymamy się go już do końca kursu.
Z założenia tworzymy kameralne grupy (od 5 do 10 par)
Aby zarezerwować sobie miejsce należy wpłacić zaliczkę w wysokości 100zł na konto "Szkoły Rodzenia Super Mama":
Anna Bartkowska
Volkswagen Bank Direct
61 2130 0004 3001 0309 9710 0001
W tytule przelewu proszę podać Imię i Nazwisko oraz o który kurs chodzi
(np. Imię i Nazwisko; Kurs kwiecień; Gdynia)."
Mimii, miło znowu Cię czytać, wogóle dziś rano o Tobie myślałam i zastanawiałam się czy nic sie nie stało....No ale widze że podróżnik z Ciebie :)
Byłam wczoraj u koleżanki, która rodziła w Redłowie we wrześniu 2009, wyrażała sie w samych superlatywach. Równiez uczą "do bólu" przystawiania do piersi, babeczka siedzi z mamusią nawet po 2 godziny az opanuje o co chodzi.
"Na pierwszych zajęciach 1.04.2010. rozdane zostaną harmonogramy zajęć z zaproponowanym wstępnym grafikiem (zajęcia 2 razy w tygodniu o godz 19:00). Tego dnia uczestnicy będą mogli zadecydować czy wszystkim dany grafik pasuje czy może ktoś chciałby jakiś dzień czy godzinę zmienić. Po ustaleniu grafiku satysfakcjonującego całą grupę trzymamy się go już do końca kursu.
Z założenia tworzymy kameralne grupy (od 5 do 10 par)
Aby zarezerwować sobie miejsce należy wpłacić zaliczkę w wysokości 100zł na konto "Szkoły Rodzenia Super Mama":
Anna Bartkowska
Volkswagen Bank Direct
61 2130 0004 3001 0309 9710 0001
W tytule przelewu proszę podać Imię i Nazwisko oraz o który kurs chodzi
(np. Imię i Nazwisko; Kurs kwiecień; Gdynia)."
Mimii, miło znowu Cię czytać, wogóle dziś rano o Tobie myślałam i zastanawiałam się czy nic sie nie stało....No ale widze że podróżnik z Ciebie :)
Byłam wczoraj u koleżanki, która rodziła w Redłowie we wrześniu 2009, wyrażała sie w samych superlatywach. Równiez uczą "do bólu" przystawiania do piersi, babeczka siedzi z mamusią nawet po 2 godziny az opanuje o co chodzi.
Także zastanawiam się nad szkołą rodzenia na Klinicznej i porodem u nich też coraz bardziej.
Mimii witam, witam,
Jeśli przypadkiem się już coś dowiadywałaś daj info, czy wiesz coś na temat tej szkoły rodzenia ? Cena, od którego tc preferują zapisy (bo jak widać w różnych SR jest różnie), kiedy zaczyna się kurs, ile spotkań, godzin itp.
Mimii witam, witam,
Jeśli przypadkiem się już coś dowiadywałaś daj info, czy wiesz coś na temat tej szkoły rodzenia ? Cena, od którego tc preferują zapisy (bo jak widać w różnych SR jest różnie), kiedy zaczyna się kurs, ile spotkań, godzin itp.
Hejka:)
3oko, okruszku i Msyzka dzięki za troskę, na szczęście z nami wszystko gra :)Podrózowałam, bo to ostatni dzwonek by odwiedzic rodzinę przed porodem bo potem z tym duuużym brzucholem nie ma co wyruszać w tak długą drogę :)
Dziś zadzwonie do szkoły rodzenia na klinicznej isię dowiem. Pani mówiła ze cena to 100zł jak ostatnio chodziłam :)Szczerze to rozwazałam by nie chodzic do SR ale moja kolezanka rodzila w nd i jej mąż powiedział, że gdyby byla na SR to byloby latwiej a tak porod trwal baaardzo dlugo. Mamusia poprostu nie umiala oddychac i ciezko jej bylo wyprzec malą Lenkę. Takze pojde, z reszta moze bedziemy mialy okazję na spotkanie :)
Zadzwonię i dam znać:)
3oko, okruszku i Msyzka dzięki za troskę, na szczęście z nami wszystko gra :)Podrózowałam, bo to ostatni dzwonek by odwiedzic rodzinę przed porodem bo potem z tym duuużym brzucholem nie ma co wyruszać w tak długą drogę :)
Dziś zadzwonie do szkoły rodzenia na klinicznej isię dowiem. Pani mówiła ze cena to 100zł jak ostatnio chodziłam :)Szczerze to rozwazałam by nie chodzic do SR ale moja kolezanka rodzila w nd i jej mąż powiedział, że gdyby byla na SR to byloby latwiej a tak porod trwal baaardzo dlugo. Mamusia poprostu nie umiala oddychac i ciezko jej bylo wyprzec malą Lenkę. Takze pojde, z reszta moze bedziemy mialy okazję na spotkanie :)
Zadzwonię i dam znać:)
Aktualizuję oczywiście listę :)
05.06 - Aniouka
06.06 - 3oko~chłopczyk
10.06 - goniau
12/13.06 - IG
16.06 - czerwcoweczka
17.06 - kamyk
20.06 - okruszek_ -dziewczyneczka Ania
24.06 - Myszka
28.06 - magda81
29.06 - lestek
30.06 – perla
29.06 - aniuko
01.07 - cecha
~maja
05.06 - Aniouka
06.06 - 3oko~chłopczyk
10.06 - goniau
12/13.06 - IG
16.06 - czerwcoweczka
17.06 - kamyk
24.06 - Myszka
28.06 - magda81
29.06 - lestek
30.06 – perla
29.06 - aniuko
01.07 - cecha
~maja
Hej!!
Okruszku moje znaczy nasze gratulacje, bo przeciez jestem 2w1:) Fajnie mieć dziewuszkę, te rózowe ciuszki.... no ale chłopaczek tez fajny :)
Dzwoniłam na szkołę rodzenia na kliniczną. Pani prosiła o tel. 15.02 po 19 w celu podania daty rozpoczęcia kursu, dziś nie podała bo nie wiedziała ile będzie kursantek. Także jeśli któaś z Was jest w okolicy 27 tyg niech dzwoni-podaję nr tel. 0502156827.
iluś też się cieszę ze wróciłam w Wasze szeregi :) Mam nadzieję, ze po wizycie jest wszystko ok.
Wiper no to jak w marcu wojaze to kurcze podziwiam :) Mnie sie juz nei bedzie chciało z moim brzuchem jezdzic zwlaszacza tak daleko jak byłam:) No ale Ty chyba jestes z innej gliny :) Ale o jakims weekendzie tez pomyslę w maju :)chyba że synek nawiedzi nas wcześniej... oby siedzial sobie tam do końca planowanego terminu ;)
Trzymajcie się kochane ;)
Okruszku moje znaczy nasze gratulacje, bo przeciez jestem 2w1:) Fajnie mieć dziewuszkę, te rózowe ciuszki.... no ale chłopaczek tez fajny :)
Dzwoniłam na szkołę rodzenia na kliniczną. Pani prosiła o tel. 15.02 po 19 w celu podania daty rozpoczęcia kursu, dziś nie podała bo nie wiedziała ile będzie kursantek. Także jeśli któaś z Was jest w okolicy 27 tyg niech dzwoni-podaję nr tel. 0502156827.
iluś też się cieszę ze wróciłam w Wasze szeregi :) Mam nadzieję, ze po wizycie jest wszystko ok.
Wiper no to jak w marcu wojaze to kurcze podziwiam :) Mnie sie juz nei bedzie chciało z moim brzuchem jezdzic zwlaszacza tak daleko jak byłam:) No ale Ty chyba jestes z innej gliny :) Ale o jakims weekendzie tez pomyslę w maju :)chyba że synek nawiedzi nas wcześniej... oby siedzial sobie tam do końca planowanego terminu ;)
Trzymajcie się kochane ;)
Aktualizuję oczywiście listę (bo i termin mi się o 2 dni "zbliżył" :)
05.06 - Aniouka
06.06 - 3oko~chłopczyk
10.06 - goniau
12/13.06 - IG
16.06 - czerwcoweczka
17.06 - kamyk
24.06 - Myszka
28.06 - magda81
28.06 – perła - chłopczyk
29.06 - lestek
29.06 - aniuko
01.07 - cecha
~maja
05.06 - Aniouka
06.06 - 3oko~chłopczyk
10.06 - goniau
12/13.06 - IG
16.06 - czerwcoweczka
17.06 - kamyk
24.06 - Myszka
28.06 - magda81
29.06 - lestek
29.06 - aniuko
01.07 - cecha
~maja
Cześć dziewczyny,
trochę mnie nie było. Ja też czekam na wizytę 12.02 i na potwierdzenie płci :). Mała cały czas ujeżdża - ale jak - szok - spac mi nawet nie daje. Wy też tak macie, że wasze Maleństwa rozrabiają jak pijane zające? Ja czuję szczególnie w samym dole brzuszka, tak całkiem na dole, aerobik jakiś sobie uprawia :).
Pozdrówka z Sopotu dla wszystkich brzuchatek :)
trochę mnie nie było. Ja też czekam na wizytę 12.02 i na potwierdzenie płci :). Mała cały czas ujeżdża - ale jak - szok - spac mi nawet nie daje. Wy też tak macie, że wasze Maleństwa rozrabiają jak pijane zające? Ja czuję szczególnie w samym dole brzuszka, tak całkiem na dole, aerobik jakiś sobie uprawia :).
Pozdrówka z Sopotu dla wszystkich brzuchatek :)
No kurcze, mój szaleje jak dziki bąk! Czasami ma słabsze dni, ale i tak nieźle daje popalić.
Mamy rodzinę w Zdunach (na granicy wielkopolski i dolnośląskiego), stamtąd mam męża i będziemy się tam wybierać w marcu. Chciałabym im się jeszcze z brzuchem pokazać :)
A co do szkół rodzenia, to jak jesteś z Gdańska to bedziesz miała kilka szkół bezpłatnych (np. na Zaspie). A jak z Gdyni albo z Sopotu to lipa :(
Mamy rodzinę w Zdunach (na granicy wielkopolski i dolnośląskiego), stamtąd mam męża i będziemy się tam wybierać w marcu. Chciałabym im się jeszcze z brzuchem pokazać :)
A co do szkół rodzenia, to jak jesteś z Gdańska to bedziesz miała kilka szkół bezpłatnych (np. na Zaspie). A jak z Gdyni albo z Sopotu to lipa :(
Oj, szybko się przesuwają suwaczki szybko !!!
A spójrzcie na listę, jak szybciutko dochodzą już znane płcie dzieciaczków i nawet imionka ! Sypnęło się i to pewnie zasługa USG "połówkowych".
Moje Maleństwo nie "ukazało" jeszcze płci (ostatnio na USG 70 % dziewczynka). Kolejny "pokaz" będzie w pierwszych dniach marca.
Co do kopania to najbardziej rano jak się obudzę, jak robię sobie leżący odpoczynek po obiadku i jak już leżę w łóżku przed snem.
Ale da się wytrzymać :-)
A spójrzcie na listę, jak szybciutko dochodzą już znane płcie dzieciaczków i nawet imionka ! Sypnęło się i to pewnie zasługa USG "połówkowych".
Moje Maleństwo nie "ukazało" jeszcze płci (ostatnio na USG 70 % dziewczynka). Kolejny "pokaz" będzie w pierwszych dniach marca.
Co do kopania to najbardziej rano jak się obudzę, jak robię sobie leżący odpoczynek po obiadku i jak już leżę w łóżku przed snem.
Ale da się wytrzymać :-)
Dzięki dziewczyny :), myślałam, że ze mną cos nie tak. Moja szaleje najbardziej w nocy i jak jadę autem. A czeka mnie podróż do mamy i barta, też na południe - do Świdnicy na Dolnym Śląsku - to sobie pobryka.
A co do szkół rodzenia, to faktycznie w Sopocie lipa :(, a na Zaspie bezpłatnie dla zameldowanych w Gdańsku...i tak w sumie to dopiero od 2 lat mieszkam w Trójmieście a tak na stałe od grudnia i totalnie się nie orientuję ani w terenie, ani nie mam tzw. starych znajomych - ale przy tym pierwszym :) przynajmniej mam navi :) a przy tym drugim asymiluję się jakoś z mężusiem tubylcem :)
Jak się ociepli, to zapraszam na spacerek do Sopotu :)
Ściskam wszystkie brzuchatki :)
A co do szkół rodzenia, to faktycznie w Sopocie lipa :(, a na Zaspie bezpłatnie dla zameldowanych w Gdańsku...i tak w sumie to dopiero od 2 lat mieszkam w Trójmieście a tak na stałe od grudnia i totalnie się nie orientuję ani w terenie, ani nie mam tzw. starych znajomych - ale przy tym pierwszym :) przynajmniej mam navi :) a przy tym drugim asymiluję się jakoś z mężusiem tubylcem :)
Jak się ociepli, to zapraszam na spacerek do Sopotu :)
Ściskam wszystkie brzuchatki :)
Mój maluszek najbardziej szaleje rano jak się budze, wieczorem przed snem i jak się czasem położe w ciągu dnia przed tv czy też książką.
Czasem mam takie wrażenie jakby był baaardzo nisko. Czuje Go tak od środka, jakby w pochwie - takie niemiłe uczucie jakby chciał wypaść hehehe Mówiłam lekarzowi, ale wszystko jest ok - tak ma być!
A jutro o 9.30 mamy usg połówkowe - modle się oby wszystko wyszło ok i fajnie by było jakby maluszek pokazał kim jest :) Już nie mogę się doczekać !
Czasem mam takie wrażenie jakby był baaardzo nisko. Czuje Go tak od środka, jakby w pochwie - takie niemiłe uczucie jakby chciał wypaść hehehe Mówiłam lekarzowi, ale wszystko jest ok - tak ma być!
A jutro o 9.30 mamy usg połówkowe - modle się oby wszystko wyszło ok i fajnie by było jakby maluszek pokazał kim jest :) Już nie mogę się doczekać !
kurcze, patrze na nasz liste i Wy wszystkie macie już wybrane imiona! my mielismy tylko dla dziewczynki - miala być Maja. Dla chłopca chciałam Szymon lub Mateusz, ale mężuś powiedział ze za nic w świecie.
On chce Krzysia, Wojtusia alba Mariusza.
Na razie roboczo nazywamy naszego bobaska Badyl (Badylek pieszczotliwie), już tak sie to przyjęło wśród znajomych że jak sie urodzi od razu bedzie mial ksywe :)
On chce Krzysia, Wojtusia alba Mariusza.
Na razie roboczo nazywamy naszego bobaska Badyl (Badylek pieszczotliwie), już tak sie to przyjęło wśród znajomych że jak sie urodzi od razu bedzie mial ksywe :)
No, my z tym imieniem też mamy problem.
Za 2 tyg. wizyta USG. No wtedy to już mi chyba potwierdzą płeć !
Ale to nie do końca ułatwi sprawę. W prawdzie będzie o połowę łatwiej, ale nadal nie jestem zdecydowana.
Na szczęście mój mąż nie protestuje, aż tak jednym warunkiem, że będzie to imie jak mówi "jakieś normalne" he he
Za 2 tyg. wizyta USG. No wtedy to już mi chyba potwierdzą płeć !
Ale to nie do końca ułatwi sprawę. W prawdzie będzie o połowę łatwiej, ale nadal nie jestem zdecydowana.
Na szczęście mój mąż nie protestuje, aż tak jednym warunkiem, że będzie to imie jak mówi "jakieś normalne" he he
Hej Dziewczyny :)
U nas z imieniem nie było problemu. Umówiliśmy się ze jak bedzie synuś imię wybiera tatus, jeśli córcia- mamusia :) Ale imię dla chłopca też ja podsunełam a tatusiowi się spodobało i jak narazie jest Borysek :)
Mój Szkrab tez kopie jak się poloże, w nocy daje mi spać wiec oby tak mu zostało po urodzeniu ;)
Właśnie wyszłam z kuchni, piekłam faworki(chrusciki). Mały wierzgał jak stałam nad gasrami-może będzie kucharzem :))
Pozdrowionka dla Was wsystkich :)
U nas z imieniem nie było problemu. Umówiliśmy się ze jak bedzie synuś imię wybiera tatus, jeśli córcia- mamusia :) Ale imię dla chłopca też ja podsunełam a tatusiowi się spodobało i jak narazie jest Borysek :)
Mój Szkrab tez kopie jak się poloże, w nocy daje mi spać wiec oby tak mu zostało po urodzeniu ;)
Właśnie wyszłam z kuchni, piekłam faworki(chrusciki). Mały wierzgał jak stałam nad gasrami-może będzie kucharzem :))
Pozdrowionka dla Was wsystkich :)
a my mamy naprawdę problem z imieniem dla dziewczynki:/ Podoba nam się tylko i wyłącznie Antonina. Ale jedna już jest i jakie dac imię drugiej córce? Lubimy imiona normalne, tradycyjne, trochę nawet staroświeckie, dlatego póki co jest Gabriela, ale i tak ogłosilismy konkurs w całej rodzinie i wśród znajomych.Może ktoś znajdzie takie imię, które spodoba się calej naszej trójce, bo póki co zgody niet:/
hej, wróciliśmy z usg + 4d w Invikcie. Puzio wszystko dokladnie omawiał, serduszko, nerki - wszystko ok. Dzidzia waży 660 g. :)
Na 4d nie dało sie zobaczyć buzi bo miał nóżki podniesione na wysokości główki i jeszcze rączkami trzymał je pod kolanami :)
Cały czas jest pośladkowo ułożony, jednak gin powiedział ze mam zacząć sie martwić dopiero po 32 tygodniem.
Fajnie było :)
Na 4d nie dało sie zobaczyć buzi bo miał nóżki podniesione na wysokości główki i jeszcze rączkami trzymał je pod kolanami :)
Cały czas jest pośladkowo ułożony, jednak gin powiedział ze mam zacząć sie martwić dopiero po 32 tygodniem.
Fajnie było :)
Dla dziewczynki od zawsze wiedziałam, że będzie Hania albo Madzia. A dla chłopca nie miałam absolutnie żadnego pomysłu. Myślałam nad Mateuszem, ale mężowi w ogóle to nie "leżało", a mojej mamie jakoś głupio się kojarzyło, ale jak poznaliśmy płeć na usg to jakoś ten Adaś sam się pojawił, samo nam się wymyśliło i wszystkim się podoba, nawet do brzucha mąż mówi już Adaś :)
jestem po usg 4D. Będzie CÓRCIA!!! :D Ginka powiedziała, że wg ostatniej miesiączki to 5 czerwca, ale wg usg wygląda na 9 czerwca termin.. zobaczymy, czy się coś jeszcze zmieni.
Maleńka waży 600g
po drugie jest mi bardzo smutno.. gin powiedziała, że niepokoi ją komora mózgowa- ma 10mm, czyli równo na granicy. Może w takim razie być zagrożenie wodogłowiem czy zespołem downa :(((((((( Kazała mi powtórzyć badania na toksoplazmoze, CRP, ImG, żeby zobaczyć, czy nie mam jakiegoś zakażenia. Jestem załamana. Jutro, tzn. dziś lub jutro pójdę do innego lekarza, by sprawdzić, czy tak samo wymierzy.. Stres, ból głowy i wielka nadzieja. Trzymajcie kciuki
Maleńka waży 600g
po drugie jest mi bardzo smutno.. gin powiedziała, że niepokoi ją komora mózgowa- ma 10mm, czyli równo na granicy. Może w takim razie być zagrożenie wodogłowiem czy zespołem downa :(((((((( Kazała mi powtórzyć badania na toksoplazmoze, CRP, ImG, żeby zobaczyć, czy nie mam jakiegoś zakażenia. Jestem załamana. Jutro, tzn. dziś lub jutro pójdę do innego lekarza, by sprawdzić, czy tak samo wymierzy.. Stres, ból głowy i wielka nadzieja. Trzymajcie kciuki
hej. pierwszy raz piszę, ale podczytuje Was od jakiegoś czasu.
wczoraj również miałam usg /24tc/ i równiez mamy ten sam problem z mózgowiem. u nas ma 9,7. za 2tyg powtarzamy usg. lekarz kazał się tym nie przejmować póki co, bo wszystko zmienić sie może. kiedys jak sprzet był mniej czuły to nawet nie zwracali na to uwagi.
Aniouka nie panikuj będzie dobrze :-) i u Twojej córci i u mojej ;-)
wczoraj również miałam usg /24tc/ i równiez mamy ten sam problem z mózgowiem. u nas ma 9,7. za 2tyg powtarzamy usg. lekarz kazał się tym nie przejmować póki co, bo wszystko zmienić sie może. kiedys jak sprzet był mniej czuły to nawet nie zwracali na to uwagi.
Aniouka nie panikuj będzie dobrze :-) i u Twojej córci i u mojej ;-)
głowa do góry- to koniecznie daj znać co i jak u Was. Ja niestety, żeby nie zwariować, jak tylko mi się uda to albo dziś albo jutro pójde do innego gina, żeby zobaczyć jak on to wymierzy (wczoraj mi ginka najpierw powiedziała, że 9,9, a później jak drugi raz patrzyła powiedziała równo 10mm).
Już nawet siostra męża mi szukała na forum (ja google nie umiem jakoś właściwie pytać :P) coś na ten temat i mówiła, że praktycznie wszystkie kobiety, które się wypowiadały o swoich dzieciach, które miały takie problemy oczywiście, mówiły, że ich dzieciaki miały często albo asymetrię komór, albo miały między 10 a 12 mm i dzieci rosną zdrowo. Poza tym sama znalazłam, że u 97 proc. przypadków dzieci oprócz niewłaściwej wielkości tej komory mózgowej towarzyszą inne wady wrodzone, a u mojej Małej reszta była w porządku.
Ale, tak czy inaczej, weź tu nie panikuj.. Mam nadzieję, że przy drugim dziecku już nie będę się przejmowała takimi rzeczami
aha, głowa do góry, czy Tobie też kazali powtórzyć badania na toksoplazmozę, CMV IgM i CRP?
Już nawet siostra męża mi szukała na forum (ja google nie umiem jakoś właściwie pytać :P) coś na ten temat i mówiła, że praktycznie wszystkie kobiety, które się wypowiadały o swoich dzieciach, które miały takie problemy oczywiście, mówiły, że ich dzieciaki miały często albo asymetrię komór, albo miały między 10 a 12 mm i dzieci rosną zdrowo. Poza tym sama znalazłam, że u 97 proc. przypadków dzieci oprócz niewłaściwej wielkości tej komory mózgowej towarzyszą inne wady wrodzone, a u mojej Małej reszta była w porządku.
Ale, tak czy inaczej, weź tu nie panikuj.. Mam nadzieję, że przy drugim dziecku już nie będę się przejmowała takimi rzeczami
aha, głowa do góry, czy Tobie też kazali powtórzyć badania na toksoplazmozę, CMV IgM i CRP?
poczytałm jeszcze i juz też zaczynam panikować. staram sie myśleć rozsądnie, ale sama wiesz... zapewne doczytałaś,ze dopiero wynik 15 wzwyż jest oznaka wodogłowia. póki co żadnych badań mam nie powtarzać. kazał tylko za 2tyg znów zrobic usg. u nas też poza tym cholerstwem wszystko ok.
ilość ciąz nie zmniejsza paniki ;-) to moja druga, ale pierwsza przebiegła gładko a teraz od początku jestem na podtrzymaniu i ciagle coś sie dzieje. jestem już strasznie zmęczona psychicznie tą ciaża i chcę juz mieć moją zdrową Polunie na zewn!!!!
A tak przy okazji to sie może przedstawie.Mam na imie Iza, mam już synka, który we wrześniu skończy 6lat a z Pola mam termin na 28maja
ilość ciąz nie zmniejsza paniki ;-) to moja druga, ale pierwsza przebiegła gładko a teraz od początku jestem na podtrzymaniu i ciagle coś sie dzieje. jestem już strasznie zmęczona psychicznie tą ciaża i chcę juz mieć moją zdrową Polunie na zewn!!!!
A tak przy okazji to sie może przedstawie.Mam na imie Iza, mam już synka, który we wrześniu skończy 6lat a z Pola mam termin na 28maja
28.05- Iza~ córcia Pola
05.06 - Aniouka
06.06 - 3oko~chłopczyk
10.06 - goniau
12/13.06 - IG
16.06 - czerwcoweczka
17.06 - kamyk
20.06 - okruszek_
24.06 - Myszka
28.06 - magda81
29.06 - lestek
30.06 – perla
29.06 - aniuko
01.07 - cecha
dopisałam się :-)
28.05- Iza~ córcia Pola
05.06 - Aniouka
06.06 - 3oko~chłopczyk
10.06 - goniau
12/13.06 - IG
16.06 - czerwcoweczka
17.06 - kamyk
20.06 - okruszek_
24.06 - Myszka
28.06 - magda81
29.06 - lestek
30.06 – perla
29.06 - aniuko
01.07 - cecha
dopisałam się :-)
28.05- Iza~ córcia Pola
05.06 - Aniouka ~ dziewczynka, wstępnie Zuzia :>
06.06 - 3oko~chłopczyk
10.06 - goniau
12/13.06 - IG
16.06 - czerwcoweczka
17.06 - kamyk
20.06 - okruszek_
24.06 - Myszka
28.06 - magda81
29.06 - lestek
30.06 – perla
29.06 - aniuko
01.07 - cecha
28.05- Iza~ córcia Pola
05.06 - Aniouka ~ dziewczynka, wstępnie Zuzia :>
06.06 - 3oko~chłopczyk
10.06 - goniau
12/13.06 - IG
16.06 - czerwcoweczka
17.06 - kamyk
20.06 - okruszek_
24.06 - Myszka
28.06 - magda81
29.06 - lestek
30.06 – perla
29.06 - aniuko
01.07 - cecha
moja niuńka waży 675g /drugi pomiar 690/i lekarz mówił, ze idealnie. jest na samym środku siatki centylowej. cos trefne sa te informacje na suwaczkach, bo wg niej młoda powinna dopiero dobijać do pół kg.
ja myśle, że chyba lepiej wiedzieć jesli z dzidzia coś sie dzieje. można szybciej zareagować. no ale minusem jest ten okropny stres.
Pozytywne myślenie czyni cuda wiec głupie myśli trzeba schować gdzies głęboko. Pola chyba wyczuwa moje nerwy, bo szaleje od rana strasznie. ałć!!!!
ja myśle, że chyba lepiej wiedzieć jesli z dzidzia coś sie dzieje. można szybciej zareagować. no ale minusem jest ten okropny stres.
Pozytywne myślenie czyni cuda wiec głupie myśli trzeba schować gdzies głęboko. Pola chyba wyczuwa moje nerwy, bo szaleje od rana strasznie. ałć!!!!
:) dzwoniłam do lekarza, do którego miałam pójść, ale odradził mi, mówiąc, że w tych tygodniach ciąży jest największa szerokość komory bocznej i żebym powtórzyła badanie gdzieś za miesiąc. Jeśli chcę, to mogę do niego pójść, ale mówił że prawdopodobnie powtórzy mi to, co lekarz wczoraj, a trzeba sprawdzić dynamikę, czy komora się poszerza, czy zwęża czy pozostanie bez zmian. Więc chyba nie będę tam szła..
28.05 - *Iza* ~ dziewczynka Pola
05.06 - Aniouka ~ dziewczynka, wstępnie Zuzia
06.06 - 3oko~chłopczyk
10.06 - goniau
12/13.06 - IG
16.06 - czerwcoweczka
17.06 - kamyk
20.06 - okruszek_ ~ dziewczyneczka Ania
24.06 - Myszka
28.06 - magda81
29.06 - lestek
29.06 - aniuko
01.07 - cecha
~maja
06.06 - 3oko~chłopczyk
10.06 - goniau
12/13.06 - IG
16.06 - czerwcoweczka
17.06 - kamyk
24.06 - Myszka
28.06 - magda81
29.06 - lestek
29.06 - aniuko
01.07 - cecha
~maja
Cześć dziewczyny, ja też delikatnie się stresuje przed jutrzejszą wizytą, jakoś wolałam zawsze dentystę ;). A powacając do postu 3oko, to faktycznie wygląda na to, że odbedzie się fajne spotkanie 4 marca w Gdyni. Ja się tam raczej wybiorę - może jeszcze któraś z was? Byłaby okazja do spotkania się LIVE :)
Pozdrówka dla brzuchatek :)
Pozdrówka dla brzuchatek :)
30.05 - wiper~chłopczyk Marcin/Marcel?
06.06 - 3oko~chłopczyk
10.06 - goniau
12/13.06 - IG
16.06 - czerwcoweczka
17.06 - kamyk
24.06 - Myszka
28.06 - magda81
29.06 - lestek
29.06 - aniuko
01.07 - cecha
~maja
06.06 - 3oko~chłopczyk
10.06 - goniau
12/13.06 - IG
16.06 - czerwcoweczka
17.06 - kamyk
24.06 - Myszka
28.06 - magda81
29.06 - lestek
29.06 - aniuko
01.07 - cecha
~maja
Iza witaj:)
Aniouka nie martw się naprawdę!! Moja ciotka usłyszała jeszce w dniu porodu, że jej dziecko ma wodogłowie!!! Lekarze to czasem mało wrażliwi osobnicy - za dużo mówią i niedokładnie mierzą.
A z wagą też jest róznie. Moja córcia na 2 dni przed porodem w USG "ważyła" 3600 a urodziła się 2800!! Taka mała różnica....
To USG jest takie pomocne, ale popatrzcie ile nerwów może przysporzyć nam kilka mm....
Będzie wszystko dobrze!!
Aniouka nie martw się naprawdę!! Moja ciotka usłyszała jeszce w dniu porodu, że jej dziecko ma wodogłowie!!! Lekarze to czasem mało wrażliwi osobnicy - za dużo mówią i niedokładnie mierzą.
A z wagą też jest róznie. Moja córcia na 2 dni przed porodem w USG "ważyła" 3600 a urodziła się 2800!! Taka mała różnica....
To USG jest takie pomocne, ale popatrzcie ile nerwów może przysporzyć nam kilka mm....
Będzie wszystko dobrze!!
Witam nową mamusię. Dziewczyny nie martwcie się na zapas. W rodzinie miałam podobny przypadek, tzn. tam na USG wyszło, że dzieciaczek ma wodogłowie na 100% i po urodzeniu też tak twierdzono, bo niby za duży obwód główki miał. Jak zrobiono badania, okazało się, że maluszek zdrowy jak ryba, a ma po prostu taką budowę i to wszystko. Znowu mamy długaśny wątek. A co się dzieje z czerwcóweczką, bo jeśli dobrze zauważyłam, to od jakiegoś czasu się nie odzywa do nas.
Miłego dnia brzuchatki.
Miłego dnia brzuchatki.
06.06 - 3oko~chłopczyk
10.06 - goniau
12/13.06 - IG
16.06 - czerwcoweczka
17.06 - kamyk
24.06 - Myszka
27.06 - Liluś- dziewczynka- Wiktoria
28.06 - magda81
29.06 - lestek
29.06 - aniuko
01.07 - cecha
~maja
image
06.06 - 3oko~chłopczyk
10.06 - goniau
12/13.06 - IG
16.06 - czerwcoweczka
17.06 - kamyk
24.06 - Myszka
27.06 - Liluś- dziewczynka- Wiktoria
28.06 - magda81
29.06 - lestek
29.06 - aniuko
01.07 - cecha
~maja
image
dziękuję za powitanie :-)
badanie usg im później robione/ chodzi mi o wiek ciąży/ tym bardziej niedokładne jest. Z mojego doswiadczenia i z tego co mi koleżanki mówiły, uważam, że te ostatnie wyniki badania usg nijak mają się do rzeczywistej wagi dzidziolka. średnio myla się o 0,5kg. to tak z własnej obserwacji ;-)
badanie usg im później robione/ chodzi mi o wiek ciąży/ tym bardziej niedokładne jest. Z mojego doswiadczenia i z tego co mi koleżanki mówiły, uważam, że te ostatnie wyniki badania usg nijak mają się do rzeczywistej wagi dzidziolka. średnio myla się o 0,5kg. to tak z własnej obserwacji ;-)
Jestem już po usg :) Najważniejsze, ze dzieciątko jest CAŁE I ZDROWE - ale oczywiście nie pokazało kim jest - nóżki miało założone jedna na drugą i mocno zaciśnięte hehe a rączkami prawie cały czas zakrywał buziunie. Waży 435g i pan dr stwierdził, ze jest nawet troche większe niż przeciętnie w tym tc :)
Teraz 25 ide do swojego lekarza prowadzącego i musze go poprosić aby zbadał kto tak mocno się kryje :) Od marca mam zamiar kupować wyprawkę i byłoby nam łatwiej gdybyśmy znali płeć. A jak nie to trudno - będzie niespodzianka przy porodzie :P
Termin porodu mi się przesunął z 28 na 20 czerwca :)
Teraz 25 ide do swojego lekarza prowadzącego i musze go poprosić aby zbadał kto tak mocno się kryje :) Od marca mam zamiar kupować wyprawkę i byłoby nam łatwiej gdybyśmy znali płeć. A jak nie to trudno - będzie niespodzianka przy porodzie :P
Termin porodu mi się przesunął z 28 na 20 czerwca :)
W pierwszej ciąży pragnęłam chłopca. Moi bracia urodzili się gdy byłam nastolatką i wydawało mi się, że tylko chłopczyka umiałabym wychować. Dziewczynki mnie przerażały.W końcu sama taką byłam. No i okazalo się, że jednak będę miała córkę. Przyznam się szczerze teraz- nie chciałam w to uwierzyć- czułam rozczarowanie i strach. Bo to trudne wychowac kochającą samą siebie, pewną swej wartości kobietę. Tak myslałam.
Teraz wiem jak bardzo się myliłam.
Nikt nigdy nie dał mi tyle powodów do radości, dumy, nikt nigdy nie był dla mnie taką motywacją i w pewien symboliczny sposób wsparciem, jak moja córka.
A ja chyba nawet dobrze radzę sobie jako matka kobiety in spe.
I powoli odwracam zaklęte wiraże niezadowolonych z siebie kobiet w mojej rodzinie. Mam nadzieję, że moja córka pozna tylko ten pozytywny przekaz. Być kobietą jest wspaniale!
Teraz wiem jak bardzo się myliłam.
Nikt nigdy nie dał mi tyle powodów do radości, dumy, nikt nigdy nie był dla mnie taką motywacją i w pewien symboliczny sposób wsparciem, jak moja córka.
A ja chyba nawet dobrze radzę sobie jako matka kobiety in spe.
I powoli odwracam zaklęte wiraże niezadowolonych z siebie kobiet w mojej rodzinie. Mam nadzieję, że moja córka pozna tylko ten pozytywny przekaz. Być kobietą jest wspaniale!
a ja w pierwszej ciąży od początku miałam przeczucie na dziewuszkę :) i się sprawdziło...
dziewczynki sa takie słodkie...jak sa małe ;) bo co będzie później to nie wiadomo ;)
ale taki mały Facecik też na pewno będzie do schrupania :)
ehhh...czekam na przesyłeczkę z Nexta z ciuszkami na lato dla Misiaka i nie mogę się doczekać
dziewczynki sa takie słodkie...jak sa małe ;) bo co będzie później to nie wiadomo ;)
ale taki mały Facecik też na pewno będzie do schrupania :)
ehhh...czekam na przesyłeczkę z Nexta z ciuszkami na lato dla Misiaka i nie mogę się doczekać
Kochane teraz roznica w wadze moze byc mala a przed porodem zazwyczaj jest dosc spora.Dlatego trzeba przymknac oko troche na usg.
Ja wciaz czekam na polowkowe-niestety dr Gniadek nie dal mi jeszcze znac na kiedy mam przyjsc.Mialam miec w srode,ale nic z tego nie wyszlo-nie odbieral we wtorek tel.-,a teraz to juz sama nie wiem czy znow do niego dzwonic.
Ja wciaz czekam na polowkowe-niestety dr Gniadek nie dal mi jeszcze znac na kiedy mam przyjsc.Mialam miec w srode,ale nic z tego nie wyszlo-nie odbieral we wtorek tel.-,a teraz to juz sama nie wiem czy znow do niego dzwonic.
Hej Babeczki :)
No ja chrusckoez dzis pojadlam :D
Witam nowa mamuśkę i jednocześnie trzymam kciuki za komory mózgu Waszych pociech :) Napewno wszysto bedzie git i dzeciaczki beda rosly jak na drozdzach. Choc latwo sie pisze, napisze: nie stresujcie sie, bo to wcale dzieciaczkom Waszym nie pomoze a moze zaszkodzic. t'akze luzik mamuski :)
Wiperku a skad zamawialas paczuszkę z nexta?? Jest mozliwosc zakupu przez internet?? Fajne maja tam ciuszki :))
Pozdrowionka śniegowe z Gdańska :) Byle do wiosny....:))
No ja chrusckoez dzis pojadlam :D
Witam nowa mamuśkę i jednocześnie trzymam kciuki za komory mózgu Waszych pociech :) Napewno wszysto bedzie git i dzeciaczki beda rosly jak na drozdzach. Choc latwo sie pisze, napisze: nie stresujcie sie, bo to wcale dzieciaczkom Waszym nie pomoze a moze zaszkodzic. t'akze luzik mamuski :)
Wiperku a skad zamawialas paczuszkę z nexta?? Jest mozliwosc zakupu przez internet?? Fajne maja tam ciuszki :))
Pozdrowionka śniegowe z Gdańska :) Byle do wiosny....:))
Ja też zaliczyłam pączka - nawet dwa: jeden dla mnie drugi dla maluszka hehe
Teraz właśnie piecze mi się ciasto jabłkowo-budyniowe na jutrzejszy dzień z moimi przyjaciólkami. Cały dzień plotkowania, gadania, śmiania się i troche popichcimy :) Tylko winko odpada z wiadomych względów :(
wiosno gdzie jesteś ????????
Teraz właśnie piecze mi się ciasto jabłkowo-budyniowe na jutrzejszy dzień z moimi przyjaciólkami. Cały dzień plotkowania, gadania, śmiania się i troche popichcimy :) Tylko winko odpada z wiadomych względów :(
wiosno gdzie jesteś ????????
mimii...bezpośrednio ze stronki Nexta
www.nextdirect.com ceny w Euro
trzeba mieć tylko kartę kredytową
przesyłka kosztuje 5 Euro i dostawa w ciągu 10 dni :)
opłaca się zamawiać w więcej osób wtedy za przesyłkę płaci się grosze
na allegro oczywiście też można kupić ale wychodzi to dużo drożej niestety, chyba, ze uda się upolowac coś na aukcjach od złotówki
często tak wsytawiają niektórzy, albo są aukcje z ciuszkami z poprzednich kolekcji i też wtedy jest taniej
www.nextdirect.com ceny w Euro
trzeba mieć tylko kartę kredytową
przesyłka kosztuje 5 Euro i dostawa w ciągu 10 dni :)
opłaca się zamawiać w więcej osób wtedy za przesyłkę płaci się grosze
na allegro oczywiście też można kupić ale wychodzi to dużo drożej niestety, chyba, ze uda się upolowac coś na aukcjach od złotówki
często tak wsytawiają niektórzy, albo są aukcje z ciuszkami z poprzednich kolekcji i też wtedy jest taniej