Widok

CZERWCOWE MAMUŚKI 2010 CZ.9

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witam. Zapraszam do nowego wątku.

15.05 - Nataluś ~chłopczyk Maksymilian
18.05 - Mimii ~chłopczyk Borys
31.05 - aniami~chłopczyk~Mikołaj
01.06 - Julka82~ chłopak Hubert
04.06 - wiper~chłopczyk Marcin/Marcel?
04.06 - sylver~dziewczynka Anusia:)
05.06 - Aniouka
06.06 - 3oko~chłopczyk
06.06 - kamila101~chłopczyk Beniamin/Ignacy
07.06 - Daria_982 ~ chłopczyk Adaś
10.06 - goniau
11.06 - dorcis - dwojaczki :)
12.06 - inka.ja~dziewczynka~Zosia :)
12/13.06 - IG
16.06 - czerwcoweczka
17.06 - kamyk
20.06 - okruszek_
22.06 - mammamia - dziewczynka - Gabrysia :)
24.06 - Myszka
25.06 - dorciag - dwojaczki :)
25.06 - askomcio1 ~ dziewczynka
27.06 - Liluś- dziewczynka?- Wiktoria
28.06 - magda81
29.06 - lestek
30.06 – perla
29.06 - aniuko
01.07 - cecha
~maja
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jeżeli chodzi o szkoły rodzenia to już się rozeznałam i mam takie na oku:

1. Wejherowo, ul. Podmiejska, w bud. rehabilitacji.
250 zł (z partnerem).
Cykl 10 spotkań po 2 h.
Zajęcia w pon i środę o 18:00.
Dla rodzących w Wejherowie z certyfikatem tej szkoły rodzenia 50% zniżki na poród rodzinny.
Tel. 600-268-738 Ewa Mischke

2. Gdańsk - Zaspa, ul. Majewskich 26. 180 zł (z partnerem), dla Gdańszczanek za darmo.
Cykl 18-19 spotkań po 45-60 min. Terminy spotkań ustalane indywidualnie.
Tel. 502-632-064

3. Gdańsk - Wrzeszcz "Dobry początek", ul. Grunwaldzka 355.
200 zł
Cykl 8 spotkań.
Tel. 602-461-573 Dorota Kawiak,
607-057-723 Edyta Radzanowska,
605-601-855 Ewa Lisius

4. Gdynia - Karwiny "Super Mama", ul. Staffa 10, w ZS nr 10.
220 zł (z partnerem)
8 spotkań po 1,5 godz., spotkania 2 razy w tyg. o 19:00.
Najbliższy kurs 01.04.2010 - 30.04.2010, jest możliwość dołączenia do kursu lutowego (tak jak pisałam wcześniej).
Tel. 505-091-020 Anna Bartkowska

Te szkoły biorę pod uwagę. Najlepiej by mi było jeździć do Wejherowa, bo tam chciałabym rodzić, ale zepsuł nam się samochód. A środkami komunikacji miejskiej to bym jechała pół dnia (autobus do Gdyni Gł., SKM, autobus do szpitala). A do Karwin też z przesiadką, nie kupowałam już miesięcznego i trochę mi szkoda kasy na bilety. W tym tyg. ma nam się wyjaśnić czy z autem coś poważnego i wtedy zdecyduję czy Wejherowo czy Karwiny.

Ja mam wlasnie malo fotek, tylko z 12 tyg i jedno poczatkowe gdzie prawie nic nie widac wiec sie ciesze ze bede miala kilka z 4d.
Czy ktoras z was rozwaza chodzenie do szkoly rodzenia w szpitalu swissmed?
Powoli zaczynam się też rozglądać za szkołą rodzenia. Nie jest to łatwe, bo jeszcze nie podjęłam decyzji o szpitalu, w którym będę rodzić, a szkołę myślałam wybrać pod tym kontem. A jakie Wy macie pomysły ??
Co do szpitala. Rozmawiała z moją gin i mam jeszcze większy dylemat i zamęt w głowie.
Powiedziała, że w Sz. Wojewódzkim jest o.k. Najmniej wg niej, skarżą sie pacjentki na ten szpital, ale ma on "wielki przerób" porodów, w bo całe okolice Gdańska z Pruszcza itp, miejscowości, rodzą w Wojewódzkim, (przykład: 11 porodów do rana do godz. 11-ej - to wydaje mi się dużo). Z tej też przyczyny szybko wypisują do domu (czasami za szybko) i wszyscy ogólnie się uwijają - myślę, że to przeważa na niekorzyść - przecież w takim tempie i pośpiechu można coś przeoczyć.
Sz. Kliniczna - polecany dla skomplikowanych porodów i cc, ale urodzonych w czasie tych porodów zdrowych, donoszonych dzieci.
Sz. Zaspa - polecany z kolei dla wcześniaków, bo mają najlepszą patologię noworodka.
Sama już nie wiem - mnie czeka przecież prawdopodobnie cc, ale to też nie jest pewne i to okaże się ostatecznie dopiero po 30 tc. lub jeszcze później.
ja tez nie robiłam 3D ani 4D, ze zdjęć USG natomiast zrobiłam mały albumik wraz ze zdjeciami zrobionymi już po narodzinach, taka podróż od początku życia na fotkach:) i moja Tosia czesto sobie ten albumik ogląda:) Myslę, ze jej to wystarczy spokojnie:)
ja własnie nie robiłam ani 3d ani 4d...ani poprzednio ani teraz...wydaje mi się to zbędnym wydatkiem
3 oko, od Super Mamy dostałam taką odpowiedź:

Najbliższy kurs odbywać się będzie 1.04. - 30.04.2010.
Spotykamy się 2 razy w tygodniu o godz 19:00
Każde spotkanie trwa ok 90min.
Koszt całego kursu wynosi 220zł od pary (wpłacamy na pierwszych zajęciach).
Ponieważ grupy są z założenia kameralne, aby zarezerwować sobie miejsce należy dokonać zaliczki w wysokości 100zł.

Jeżeli to dla Pani za późno to jest możliwość dołączenia do "lutowego" kursu.
Do tej pory odbyły się 2 zajęcia a dziś o godzinie 20:00 będę prowadzić 3 zajęcia.
Po ukończeniu "lutowego" kursu mogłaby Pani odrobić 2 pierwsze zajęcia z kursem "kwietniowym".
A ponieważ 2 pierwsze zajęcia dotyczyły tematyki porodu, byłaby Pani na bieżąco :) tuż przed rozwiązaniem.
Na Zaspie na ul. Braci Majewskich jest szkoła rodzenia - bezpłatna dla mieszkanek Gdańska. Partner płaci chyba 80 zł. Plan zajęć ustala się indywidualnie z dnia na dzień, tak jak komu pasuje. Byłam tam w pierwszej ciąży i było super. Masa materiałów, spotkań ze specjalistami, rabaty na zakupy i możliwośc skorzystania z gimanstyki dla ciężarnych. Nie chodziłam na tę gimnastykę, więc nie wiem, czy jest jakoś dodatkowo płatna. Polecam!
Ja chodzę do Invicty i tam połówkowe usg robią tylko na sprzęcie 3d, a płaci się dodatkowo za płytkę cd. Ale koszt faktycznie nie mały - samo usg 200 zł + 80 zł, jeśli chce się płytę.

Też się zastanawiałam czy warto, ale doszłam do wniosku, ze to będzie super pamiątka dla nas i naszej dzidzi jak podrośnie, a w zasadzie dorośnie ;-)

Cześć brzuchatki!
Chciałam Wam tylko życzyć miłego popołudnia dzisiaj :):):)
Daria daj znac jak odpiszą ze szkoły z Karwin! podobno to te same babeczki co z Mama i Ja, czyli szpital wojewódzki.
Ja na Staffa chodzę na basen, mam bliźiutko wiec chyba wolałabym też tam chodzić.

Lestek, jak zależy Ci tylko na samym filmiku 4d bez dokładnej analizy to można znaleźć za 100zł, trzeba po prostu podzwonić
apropo tego usg 4d czy 3d to ja bym specjalnie nie robila, bo po co? w sumie to kwestia indywidualna....
ja mialam zrobione "przy okazji-dodatkowo" ale za samą wizytę słono zapłaciłam wiec chyba mi sie nalezało :)
nie wiem jak w Trójmieście ale u nas szpital organizuje bezpłatną szkołę rodzenia...bardzo fajne zajęcia
fajnie tak w domu indywidualnie. a ja dzwoniłam do szkoły na klinicznej i dowiedziałam się, że nie jest na nfz. już się zakręciłam - czy można chodzić do jakiejkolwiek szkoły rodzenia bezpłatnie? położna powiedziała mi, że nie...

czytam Wasze wypowiedzi i widzę, że sporo decyduje się na usg 4d. nie wiem czy też zrobić. w zasadzie mamy mnóstwo zdjęć usg i nie wiem czy warto płacić tyle kasy na film 4d. wizytę mam w piątek

może zajęcia są duższe...

ja miałam np 10 spotkań a ustawiłam sobie na 5 bo zamiast 1,5 h miałam np jednym ciągiem 3 lub 4

z tym że szkoła rodzenia (położna) przychodziła do mnie ;) do domciu
ale nie miałam problemu ze zwalnianiem się z pracy czy z moimi czestymi wyjazdami, żadne zajęcia mi nie przepadły

taka przyjemność kosztowała 400 zł ale warto było
Niezłe są te babcie. Moja mi wczoraj jeszcze powiedziała takie coś:
"Mówiłam, żebyś mu (mężowi) się nie dała! Widzisz co on z tobą zrobił!!! Ale teraz to już trudno...."

Znalazłam jeszcze jedną szkołę rodzenia. Tym razem w Gdyni, na Karwinach, ul. Staffa 10. Kurs obejmuje 8 spotkań. Z tego co piszą na stronie kosztuje 200 zł. Nazywa się "Super Mama". Wysłałam maila, zobaczymy co odpiszą.

Ale mnie to dziwi, że w niektórych szkołach cykl obejmuje 18-19 spotkań (np. Macierzyństwo w Redłowie, albo przy szpitalu na Zaspie), a w niektórych 8-10 (np. w Wejherowie, Dobry Początek we Wrzeszczu albo Super Mama).

ja też mam napinający sie brzuszek...gin powiedział, ze mam sobie brać Nospę albo luteinę pod język
U nas ani mrozu specjalnego, ani śniegu... tylko trochę słoneczka mało... ale pocieszam się, ze z każdym dniem jesteśmy bliżej wiosny!!!!

A co do usg to ja 4d mam za 2 tygodnie dokładnie ale jutro idę kontrolnie do lekarza (bo mnie niepokoi ten napinający się brzuszek) to może jakieś małe usg mi dr zrobi... tak bym chciała już znowu zobaczyć moją kruszynkę!!!
mrozi i lekko śnieży :)

zaraz zabieram się za sprzątanie a potem na zakupki
Witam Dziewczyny. Jaka u Was pogoda? U mnie mrozi.
mialam miec usg 4d juz dziś... ale niestety lekarz przelozyl na przyszly tydzien.. i znow czekania tyle...a juz myslalam ze bede widziala kto siedzi w brzuszku ;)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Dietetyk Agata Szczerkowska zdecydowanie odradzam (8 odpowiedzi)

Witam, kiedyś odchudzałam się z panią Agatą i efekty były super - w 3 miesiące schudłam bez...

Jak odzyskać kaucję za mieszkanie? (12 odpowiedzi)

Witam. Wynajmowałem mieszkanie, wpłaciłem kaucję 2500zł, po wyprowadzeniu się właściciel zaczął...

do góry