Widok

Co dajecie dzieciom jeść?!

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Jak w temacie. Jak wyglada dieta, przykładowy jadłospis waszego około rocznego dziecka? Co rusz gdzieś czytam, ze to nie zdrowe, to ma za dużo ołowiu, to za dużo cukru- mam na myśli danonki i kaszki nestle, które mój Jaś cały czas je. Zastanawia mnie, co zamiast tego można mu szybko i pożywnie dać. Jakie kaszki, co zamiast danonków? Co jako przekąskę? Co na obiad? Jaką wędlinę? itp.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
MamaN, a może kaszka Sinlac zasmakuję małej
Pomóżcie z tym bezmlecznym posiłkiem... Kasza jaglana z owocami też odpadła.... Mała pluła i zacisnęła usta:(
ja gluten podaje właśnie z owocami i moja mała wcina aż jej się uszy trzęsą :) mam kaszkę manną Nestle - mieszam z wodą jedną łyżkę stołową (na 30 ml) i dodaję słoiczek owoców
ale Lila jak na razie chętnie je wszystko - owoce, warzywa, kaszkę... tylko mleka innego niż moje nie chce pić więc o jedzenie się nie martwię

fajny wątek - ja jak na razie daje małej jedzenie ze słoiczków ale jak zacznę przygotowywać sama to będę wiedziała na co zwracać uwagę :)
Dzięki kropka, spróbuję z tą kaszą:)
Sorha, moje dziecko jest żywione w podobny sposób. Martwię się tym, że od września pójdzie do przedszkola. Wybrałam przedszkole państwowe, min dlatego, że jest w nim kuchnia, ale boje się przesolonych potraw, kanapek z słodkim dżemem na śniadanie, kakao przesłodkie na mleku z kartonika, zabielanych zup, soczków z kartonika itp. Jak sobie z tym radzisz?
dodam jeszcze że na razie nie podajemy glutenu i moje dziecko pluje wszystkim co nie jest idealna papką... Może dlatego że jeszcze jest bezzębna:)
MamaN,a może spróbuj zastąpić posiłek mleczmy,kaszką np.jaglaną na wodzie z owocami ze słoiczka,mój syn się tym zajada
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
co do mięsa, to u nas "zwykły" osiedlowy mięsny

Jeśli chodzi o owoce (ale my jesteśmy BLW) to Antek samo BLW zaczął we wrześniu od brzoskwini mi ukradzionej, którą ssał. Szaleje za bananami, gruszkami (konferencje). Jabłka zależy, jak mu podpasują, jaka odmiana chyba, ale i jaki dzień ma.
Od czasu do czasu dam mu kawałek mandarynki lub pomarańczy - aż sie trzęsie;)
moje 8-miesięczne dziecko nie chce jeść owoców:( Pomocy! Próbowałam z kleikiem, jako kisiel, ucierane, gotowane, do kaszki. Owoce tylko w sokach....Za to warzywa wszystkie, ogólnie zero problemów jeżeli chodzi o jedzenie. Nie wiem czym zastąpić jej jeden z mlecznych posiłków:(
Dziewczyny, a jecie mięso? Jeśli tak to gdzie kupujecie? Ja miałam kiedyś sprawdzone źródło wiejskiego drobiu, ale niestety pan przestał sprzedawać. Teraz z chęcią kupiłabym np. świniaka (matko, jak to brzmi! ;) ), ale nie wiem skąd? Jak sobie radzicie w temacie mięsa?
moja cora nie jadla slodyczy do prawie 2 roku zycia - efekt jest taki ze w zlobku odmawia deserow i woli owoce. uwielbia wszelkiego rodzaju zdrowe batoniki, te slodzone melasa i tym podobne, a odmawia bardzo slodkich rzeczy. dlatego uwazam ze warto. my gotujemy bez soli, dosalamy sobie na talerzu, duzo warzyw i wiecej grilowanych i na parze rzeczy niz smazonych. tyle ze mam latwiej bo mieszkam w UK gdzie te produkty sa we wszystkich supermarketach, sa biojogurty jak danonki ale nieslodzone i bez konserwantow, jest mnostwo zdrowych przekazsek z paru firm i mieso i warzywa i owoce ekologiczne wszedzie a i tak ludzie karmia dzieci slodyczami. nie policze ile razy musialam odpowiadac na pytania i co nawet malutkiego kawalka czekolady/cukierks/czipsow/ lizaka nie moze? biedne dziecko dziecinstwo jej zbierasz, a jak dodawalam ze telewizji tez nie oglada to juz wogle bylam wyrodna matka. teraz troche je i oglada bo chodzi do zlobka, innych dzieci i nie da sie tego do konca kontrolowac ale uwazam ze jak zje od czasu do czasu krzywda jej sie nie stanie, wazne zeby codzienne zywienie bylo zdrowe
tapiokę gotuję na mleku lub wodzie - wtedy mam budyń lub kisiel. Prawdę mówiąc nie pamiętam proporcji - dawno nie gotowałam a za pierwszym razem szukałam w internecie przepisu. Jeśli masz tapiokę w kulkach to pamiętam że ją namaczałam wcześniej, a gotujesz tak długo aż kulki zrobią się przezroczyste - mieszając oczywiście praktycznie cały czas. W bios klepach można też dostać budynie bez żadnych dodatków polepszających.
Sorha,mam pytanie odnośnie tapioki. Jak się robi z tego budyń? Gotuje się to w mleku i tyle? Jakie proporcje? I jaki to ma smak? Moja córka średnio lubi jedzenie, ale budyń akurat lubi. Gdybym mogła jej dać coś zdrowszego od budyniu a co by te budyń przypominało to byłabym happy :)
o tak suszone owoce plus siarka to znana kombinacja - w lidlu można dostać rodzynki bez siarki :)
Dzięki CZ:) za miłe słowa - niestety czasami ciężko się "wytłumaczyć" z tego podejścia do żywienia hehe
No i jeszcze dodam że świetnie sprawdza się metoda BLW - czyli karmienie dziecka dając mu wybór (bardzo często dziecko nie rusza tego na co ma alergię)
Niestety w naszych realiach nie da dawać tylko eko produkty więc nie przejmuje się że za dużo eko zaszkodzi Młodemu :)
A przy okazji świetna stronka co można zrobić z soczewicy:
http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/soczewica
Sorha, podziwiam Twoje podejście i gorąco polecam innym mamom.
Może tylko trzeba uważać na suszone owoce( typu rodzynki,żurawina,śliwki), bo lubią je konserwować siarką.
A co do warzyw słyszałam, że można także zamiast kupować ekowarzywa, to kupować normalne, ale wybierać te najmniejsze i najbrzydsze, a jak owoc ma robaczka, to ponoć znak,ze zdrowszy od innych, bo robaczek byle chemi nie tknie (ponoć dziecko od maleństwa przyzwyczajone tylko do bio może mieć potem kłopot z alergiami i trawieniem "normalnych" warzyw, ale to opinia mojej pediatry, a kazdy może miec własne zdanie).
Generalnie czytanie etykiet i przyzwyczajanie maluchów do zdrowego jedzenia popłaca - moja mała wpyla szpinak z makaronem aż uszy się trzęsą:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
http://www.zmsniezka.pl/-troche zdrowszy nabial.
- może pasztet z kaszą jęczmienną? http://dziendobry.tvn.pl/wideo,2064,n/najsmaczniejsza-pomylka-aleksandry-szwed,39475.html
(mam jeszcze 3 ciekawe przepisy na pasztety z kaszami na kompie ale jeszcze nie robiłam)
- pierogi chłopskie? (z mięsem i kaszą jęczmienną i cebulką)
- lubimy też gotowaną kaszę gryczaną, z dużą ilością twarogu, szczypiorku i na to trochę "skwarek" (może to by nawet podsmażona kiełbasa) :P nie wiem czym te skwarki można by zastąpić?

dzisiaj widziałam w Tele Tygodniu ciekawe przepisy na dania z kaszą :] np. pieczone drożdżowe pierogi z farszem z kaszy gryczanej, ziemniaków i suszonych śliwek :] albo pieczone cukinie faszerowane kaszą jaglaną z serem :)
Kropka - przepisy głównie z głowy, czasami szukam na blogach dla dzieci (szukam w google pod hasłami vege dziecko, zdrowe potrawy dla dziecka itp.).
Mam też kilka książek wegetariańskich z przepisami - do każdej potrawy jak dodam mięso to mam pełny posiłek.
Artykuły o nie słodzeniu i nie soleniu czytam na bieżąco w necie - jak coś znajdę to wkleję (bardzo dobry pomysł). Możemy też powklejać przepisy na zdrowe jedzonko :)
Zacznę od zupki z soczewicy i marchewki:
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/soczewica/zupa_z_marchewka/przepis.html

Fajny blog z indyjskim jedzeniem (można łatwo przystosować na dania dziecięce - plus że są mega kolorowe :):
http://kochajindie.blogspot.com/2012/01/czary-mary-zupka-curry.html
a może podacie jakieś przykładowe przepisy dla maluchów np z kasza. bo moja pomysłowość kończy się na gulaszu z warzywami i kasza.
sorha,a korzystasz z jakiś przepisów jak gotujesz dla dzieci?czym się inspirujesz?ja też staram się zdrowo gotować,kupuje dobrą żywność gatunkowo,tylko brak mi czasem pomysłów dodam że mały nie toleruje mleka,nie słodzę mu potraw ani nie solę itd.masz może namiary na jakiś fajny artykuł dlaczego nie słodzić i nie solić potraw dla dzieci?może by go tu wkleić,przydałoby się żeby mamy wiedziały.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Trampolina przy bloku (17 odpowiedzi)

Córka napaliła się na trampolinę. Błaga mnie, żeby jej kupić. Mam wątpliwości bo mieszkam w...

Wyprawka dla dziecka lato (49 odpowiedzi)

Witam. Ma termin na czerwiec i tak pomału się rozglądam za wyprawką,tylko sama nie wiem co i ile...

Dzieci, które nie chodziły do przedszkola (50 odpowiedzi)

Czy są tu Rodzice dzieci, które jako 3 i 4 latki nie chodziły do przedszkola? Jak z perspektywy...

do góry