Widok

Co dalej.....

Bufonowatość, obłuda i hipokryzja przyczyniła się do upadku PO to smutne bo była to partia środka, a tylko taka partia, która może znaleźć kompromis może łączyć Polaków, każda skrajna będzie ich dzielić, a to nie wróży dobrze. PiS idzie tą samą drogą co PO i przejedzie się szybciej , gwoździem do trumny nie będą bałwany z PO donoszące na Polskę do głupawej EU, ale właśnie ta sama obłuda i hipokryzja co zgubiła PO. Po prostu wszystkie partie po dojściu do władzy ulegają samodestrukcji. Żadna nie potrafi zrozumieć że rządzenie nie polega na negacji wszystkiego co zaproponowali poprzednicy tylko dlatego że to nie ich pomysł , a na poprawianiu i udoskonalaniu tego co zostało osiągnięte.

500+, sklepy zamknięte w niedziele - to dobre pomysły - nie doskonałe, nie najsprawiedliwsze , ale jednak dobre, które można w przyszłości poprawić.

grzebanie przy prawie do aborcji i radykalizowanie go dobrym pomysłem już nie jest, bo z kompromisowej ustawy zrobiła się koncepcja fanatyków. A to będzie powodowało protesty i dalsze radykalizowanie poglądów przez różne środowiska.

To szansa dla oszołomów pokroju Palikota czy Korwina także proszę się nie dziwić jeżeli w przyszłym sejmie w ławach zagości partia KORWIN.

P.S.
Grzebanie przy szkolnictwie , a dokładniej rezygnacja z gimnazjów czyli wywracanie wszystkiego do góry nogami też jest błędem PiSu i nic dobrego nie wnosi. Odnoszę wrażenie, że zmiana ta dokonywana jest jedynie dlatego iż był to pomysł poprzedników, dobry pomysł, w przeciwieństwie np do rezygnacji z opieki dentystycznej w szkołach dzięki której mamy teraz większy odsetek dzieci z próchnicą niż za PRL. Problem szkolnictwa jest gdzieś indziej nie w gimnazjach, a w finansowaniu szkół. Szkoły nie dostają od administracji kasy na remonty boisk więc próbują szukać ich w budżecie obywatelskim , który ideą jest słuszną, ale został sprowadzony do paranoi.

Po prostu cała władza nami rządząca idzie z duchem naszych czasów i zamiast coś naprawiać woli nowe "swoje" nie koniecznie lepsze.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
@ wdr

Jestem ci wdzięczny, że ryzykujesz i poświęcasz swój czas by coś wytłumaczyć Aradashowi, bezskutecznie zresztą, jak się przekonasz, bo facet nie myśli systemowo - on się zajmuje drzewami ignorując las.
Tak więc jest to przypadek beznadziejny faceta wierzącego w wieczne prawa ekonomii, no bo w co innego miałby wierzyć, więc łapie się tych fantazji, jak tonący brzytwy.

Żeby z takim dyskutować trzebaby uwzględnić cały repertuar narzœędzi systemowych, ale facet nie rozumie co to system i jak przebiegają zmiany systemowe - on zauważy tylko drzewo i ignoruje fakt,że kiedyś las to był las prawdziwy, naturalny, a obecnie nie ma żadnych lasów naturalnych, są to plantacje udające las, z sadzonkami sosnowymi sadzonymi równo i pod sznurek. Facet nie widzi,że ststem się zmienił i należy rozpoznawać go od nowa, od zera.
Jak chcesz z takim facetem racjonalnie dyskutiować?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3
"Z Korwinizmów się wyrasta." - miało być oczywiście...
Co absolutnie jest nieprawdą ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4
Dlaczego mylisz pomaganie tym, który faktycznie potrzebują od pomagania leserom i nierobom?

Dlaczego sugerujesz, że ja bym nie pomagał nie wiedząc co faktycznie robię z moimi zarobkami? Myślisz, że ten dom dziecka wziąłem z kosmosu? Nie. Tak mnie nauczyli rodzice - którzy też innym (zupełnie obcym ludziom) pomagali. Stąd wiem z pierwszej ręki - bo i ja jeździłem z nimi jak byłem młodszy i nosiłem siatki z jakimiś ciuchami. Wyobraź sobie na wsiach są rodziny, które nie robią ABSOLUTNIE nic, i mają po 8-13-cioro dzieci :))))))))) Tylko siedzą w domu, dymają się i biorą od rządu (od Ciebie) kasę.

Moim zdaniem, po tym co na własne oczy widziałem: powinno się tych ludzi wysterylizować, dzieci oddać do domów dziecka dla ich dobra, a małżeństwo zostawić z niczym i NIC zupełnie im nie płacić.
Podam Ci przykład, bo jesteś z pewnością nieświadomy jak bardzo tępi ludzie mogą być.
Kiedyś na programie 3 była taka smutna blondyna, co smętnym głosem czytała listy od potrzebujących rodzin. Ludzie kontaktowali się z nią i wozili do tych rodzin jakieś ubrania, inne rzeczy etc. Ja też kilka razy byłem, szczególnie zapadł mi w pamięci jeden raz. Ojciec był tam wcześniej, to była jego kolejna wizyta przy której okazało się, że to co im się nie podobało / nie przydało (z książkami włącznie) zamiast oddać - spalili :)))
Matkę moją prawie szlag trafił, ojciec nic nie powiedział - ale kontakt z panią z TVP3 nam się urwał :D Co prawda to nie jej wina, ale no cóż... Niektórzy jak dostali X, to marudzili że woleli by Y , rożne były sytuacje -nie pamiętam.
Taka pomoc nie ma sensu.

Z pewnością wiesz, że można zaadoptować dziecko w afryce, i za ~3-paczki fajek (w naszych warunkach) miesięcznie możesz takie dziecko sponsorować. Oczywiście nie ma limitu.
Więc w PEWNYM sensie tak - w Zimbabwe jest lepiej, bo tam jest taka bieda, że szanują to co dostają i nie marnują tego co dostali.

Więc nie, nie pękła by mi żyłka ;) Sam pomagam - bo mnie stać i mogę. Oczywiście zaraz jakiś debil wyskoczy, że mógłbym pomagać bardziej - nie, to Ty mógłbyś zacząć pomagać w ogóle :D Gdyby każdy poświęcił 3 paczki fajek miesięcznie - wtedy np. w Afryce nie było by więcej głodu.

Fakt jest taki, że nigdy więcej nie mam zamiaru dorzucać się do złotego garnka złodziejom i cwaniakom. Utrzymywać darmozjadów w rządzie, ani darmozjadów na polskich wioskach - a w zasadzie nie tylko na wioskach.

Po co Ci więcej dzieci? Nikt nie powiedział, że ludzi w kraju musi być 38 mln...

Emerytury to świadczenie socjalne - nikt nie wierzy w bajkę, że ktokolwiek tam odkładał na 'swoje'.
Powinny więc być RÓWNE dla każdego - powiedzmy 1800zł
I problem braku pieniędzy z głowy.
Jak ktoś za życia był durniem i wszystko wydawał nic nie inwestując w przyszłość i ślepo wierząc w rząd - to jego pech, niech żyje za 1800 ;)

Nic mi do tego, sami sobie nawarzyli piwa.
Moi rodzice dla przykładu to rozumieją :)

Ty natomiast najwyraźniej nie umiesz się uczyć na błędach starszych...

---

Te 10% albo nie głosowało wcale, albo głosowało na Korwina, albo już jest poza granicami kraju i ma to w d*pie ;)
Z Korwinizmów - jak to mówią lewackie ścierwa - się nie wyrasta.
Nie wyrasta - tylko wyjeżdża :)
Niektórzy wolą pracować "na zmywaku" i mieć kasę utrzymać auto wynająć mieszkanie a potem kupić mieszkanie w 5 lat, niż pracować tutaj i spłacać kredyt 30 lat ;)

A ci co wyjeżdżają 'na zmywak' to tylko MARGINALNY odsetek wszystkich co emigrują.
Emigrują głównie ci, których na to stać i którym nie podoba się fakt, że rząd zabiera im 30% wypłaty ;)
Tak - mogą zabierać Ci 30% wypłaty na wyspach - ale nowiuśkie BMW na wyspach kosztuje 50 tys funtów, a u nas 300 tys zł.

Subtelna różnica jest taka:
Tam musisz odkładać na taką furę 25-50 miesięcy a u nas 300-600 ;))))
To samo jest z domami, mieszkaniami, caluśką elektroniką.

Tak więc niektórzy wolą zarabiać 20 000 funtów miesięcznie tam, niż 20 000zł miesięcznie tu :) Jeszcze inni wolą zarabiać w $ - bo tam szczególnie programistom płacą z tego co wiem chyba najwięcej. Wiem, że jestem monotematyczny - ale to moja branża. Nie znaczy to, że w innych ciekawych branżach jest inaczej ;) Np. ATC zarabia w Rębiechowie od pierwszego dnia okresu próbnego 12000 netto. Na wyspach na lotnisku wielkości naszego -> 20 000 funtów ;)
Mógłbym przytoczyć jeszcze z 10 innych zawodów - ale i jakiś idiota by skomentował "że to tylko niektóre" ;)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3
Pobieżnie przeskoczyłem... wybacz.

Ty normalnie nie mógł byś żyć w jakimś bogatym kraju , bo i tobie by żyłka w mózgu pękła ze wściekłości jakbyś się dowiedział jak tam Państwo/a pomaga/ją rodzinom z dziećmi. W jakimś Zimbabwe lubo Kongo czy Ruandzie czułbyś się lepiej.

Zdaje sobie, sprawę że 500+ jest niedoskonałe i w 10 minut wymyśliłbym i nie tylko ja coś bardziej.... nazwijmy to adekwatnego - sprawiedliwszego.

@Sądząc po wynikach wyborów 90-95% ludzi to durnie. Nie mam zamiaru tyrać na durni.

Te 5% to na kogo głosowało, niby ?

To nie tak (90-95%) , to jakby dali tobie wybór: Czy odrąbać lewą czy prawą nogę ? Ludzie mądrzy trzymają się niestety z daleka od polityki :/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wracając do emerytury... Kiedyś nie było emerytur państwowych i wszyscy żyli ;)

Państwowa emerytura jest tylko dlatego, że jakiś złodziej to wymyślił, a inny IDIOTA krzyknął "że to bezpieczne i że państwo przecież nie może zbankrutować" ;)

To odsyłam do sygnatury i tego co się dzieje w Szwecji po raptem 60 latach socjalizmu :DDD
Na łowcę szkoda czasu, ten statek już odpłynął... w jakimś momencie życia pękła mu żyłka i teraz tak już zostanie.

"czy każdy kto otrzymuje lub będzie otrzymywał 500+ to leń i obibok ?!"
A czy ja napisałem, że każdy?

"a w zadnym wypadku nie korzystać z tych 500zł"
Nie "nie korzystać" tylko jeśli ktoś zarabia więcej niż X to nie powinien WCALE dostawać 500zł.
A między X a X-500 odpowiednio mniej niż 500.

Wyobraźmy sobie hipotetyczną sytuację :)
Aradash zarabia 15 tys. miesięcznie netto.
Decyduje się na dzieci, powiedzmy czwórkę.
Dodatkowo od państwa dostaje więc 1500zł bo ma 4 dzieci :)

Wdr natomiast jest samotną matką z 2 dzieci. Pracuje na 1.5 zmiany w biedronce gdy dzieci pilnuje babcia.
Wyciąga 1950zł netto = 2 703 brutto = 3 264 kosztu pracodawcy.
Do ręki dostaje więc 1950zł, państwo zabiera mu kolejne 1314zł i z tych 1314 oddaje 500zł - bo przecież jest taki biedny :)))))))))
Kwota wolna od podatku w PL to 3 000zł - dla ludzi
Kwota wolna od podatku w PL to ~20 000zł - dla polityków ;))))
Kwota wolna od podatku w kambodży to 8 500zł ;)
Argument "to jedź do kambodży" rzucany przez bez bezmózgie Yeti z którymi miałem wątpliwą przyjemność rozmawiać - nie przejdzie.
To tylko przykład, jak jedno z bardzo biednych państw sobie radzi, a my nie możemy ;)

http://www.wykop.pl/link/1723370/porownanie-kwoty-wolnej-od-podatku-w-polsce-i-w-krajach-iii-swiata/

"oczekują od Państwa jakiejś wdzięczności za to na starość w postaci emerytury"
?!
Chyba urwaliśmy się z różnych światów...
Emerytura nie jest żadną "wdzięcznością państwa" ;)
To jest zwrot inwestycji, na którą płaciłeś całe życie - zapytaj np. sadyla jak działa 'III filar' ;)
Dlatego nie warto odkładać składek emerytalnych w PL - bo odkładasz kosmiczne pieniądze a dostajesz w zamian... g*wno.

Od moich rodziców trzymaj się z daleka :)
Moi rodzice przez 40 lat płacili składki, z których teraz powinni mieć wypłacane emerytury. Wszyscy wiemy, że tak nie jest.
Moi rodzice mają na tyle oleju w głowie, że mają inne inwestycje które teraz procentują.
Chwała panu nie byli tak tępi jak większość ludzi, żeby liczyć na ciepłą państwową wypłatę i zapewnili sobie income na starość również w taki sposób.
Moi rodzice są szczęśliwi i dumni ze mnie, że poradziłem sobie z tym skur*iałym systemem i że nie dam się wyrolować na kasę tak jak zrobiono to z nimi.

Jeśli dalej twierdzisz, że chodzi o wyrachowanie - oddaj co miesiąc 10% swojej wypłaty netto na jakiś szczytny cel :)))
Nie oddasz nawet 5% miesięcznie - a "polski rząd" zabiera Ci minimum 19% :)
A im więcej warta jest Twoja praca, im bardziej wartościowe - znaczy również rozwojowe - dobra wytwarzasz, tym bardziej ten % rośnie (do 34%?).
Nie jesteś w stanie oddać co miesiąc 5% swojej kasy na jakiś dom dziecka.
A masz jakiś problem, że ja nie chce oddawać mojej kasy frajerstwu biorącemu zasiłki i inne zapomogi losowe?! ;)

To nie jest moja wina. Nie mam zamiaru za to płacić ani z tego powodu cierpieć (finansowo).
Sądząc po wynikach wyborów 90-95% ludzi to durnie. Nie mam zamiaru tyrać na durni.
czy każdy kto otrzymuje lub będzie otrzymywał 500+ to leń i obibok ?!

...skoro zdecydował się na dziecko to powinien też zdecydować się podjąć dodatkową pracę, aby sobie na wychowanie tego dziecka sam zarobił te 2000+ miesięcznie ? (na każde) a w zadnym wypadku nie korzystać z tych 500zł na waciki , bo wtedy jest leń i obibok!?
To należy traktować jak drobną wdzięczność od Państwa jak to że ci koleżanka dzieckiem się zaopiekuje jak będziesz chciał do kina wyskoczyć.

Ad Hoc
...matka i ojciec cię wychowali, kształcili, ubierali, leczyli teraz oczekują od Państwa jakiejś wdzięczności za to na starość w postaci emerytury, ty się cieszysz że płacisz podatki za granicą..!?
szkoda że rodzice się tak bardzo z emerytury nie cieszą...

P.S.
Czas mi zajmujesz miałem ochotę zjechać jeszcze teorię łowcy a muszę z d*pka człowieka robić :/
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
od kiedy wyrachowany = taki co nie chce kłaść kasy na leni i obiboków?

może oddaj mi 50% swojej wypłaty jak uważasz inaczej :)

a pisząc "znów" odnosiłem się do moich wpisów sprzed kilku lat i efektach działań polityków które wtedy przewidziałem - nie, że "znów mam rację a Ty nie"
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
wiedz że nie każdy pijak to złodziej jak i nie każdy "niezamożny" to patologia

... znów... to chyba odnosi się do pogawędek z łowcą nie ze mną ... :P

A jeżeli faktycznie czas pokaże że będziesz miał rację to niestety nie będzie to niczym dobrym po prostu udowodni że w dzisiejszym świecie lepiej jest być (nie obraź się) wyrachowanym dupkiem. :P
Wyjaśniłem Ci DLACZEGO mnie nie przekonasz.
Czas pokaże, że (znów) mam rację.
Czyli w sumie to masz wyjebane po całości na wszystko i wszystkich , w takim razie fakt nie przekonam cię :/
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dokładnie, wychowanie i utrzymanie dziecka to 18 lat, a często 23 lata :)

Jak zmieni się partia rządząca Twoje 500+ może zniknąć :D I co wtedy zrobi taka rodzina, która tera zrobi sobie np 2-3 dodatkowych dzieci a wcześniej nie było ich na to stać? :D Będą klepać biedę i żreć piach bo im zostanie 500zł na członka rodziny na mc :D

Wcześniej były inne zapomogi na dzieci - których teraz nie ma - taki drobny szczegół który pominąłeś :D

500+ WCALE nie wpłynie na dzietność - tzn wpłynie, w patologii.
W normalnych rodzinach - nie.

Mylisz się, że mnie personalnie to boli :D - rozumiem, że chodziło Ci o ludzi ogólnie.
Tak, boli ludzi, że lewackie kurky zabierają im kasę i dają nierobom i leserom.
Mnie personalnie to źrebi, bo z powyższego powodu nie płacę podatków w PL - w sumie tylko VAT za jedzenie, środki czystości i ubrania.
Więc jeśli chcesz płacić na utrzymanie dzieci patologii, a potem będziesz musiał płacić podatki żeby te same dzieci miały zasiłki dla bezrobotnych - Twoja sprawa :D :D :D
@Aradash ad. 500+

Już ci tłumaczę, bo widzę że muszę ;]

Wszyscy płaczą że rodzi się coraz mniej dzieci, czy to źle czy dobrze ? Zgodzisz się chyba że to źle ? A może uważasz że dobrze , a braki trzeba uzupełniać emigrantami arabami, afrykańczykami, cyganami itp ?

Teraz odpowiedzmy dlaczego?
A dlaczego dzisiejsza typowa rodzina chciała by mieć dziecko, dwójkę... trójkę... po co ? (bardziej rozmawiamy o dwójce i trójce, bo model 2+1 nic nie zmienia i też prowadzi do zaniku społeczeństwa)

Weźmy bliższy przykład dlaczego Aradash miałby chcieć mieć dwójkę lub trójkę dzieci ? No po ch... ? Co on chińczyk jest żeby się o starość martwić ? I tak mu się dziecko nie przyda, bo umieścić się w domu starców to on może sam i dziecka do tego nie potrzebuje...
Żeby młodego obywatela wychować ? No ale dlaczego on (Aradash)? Przecież wychowanie i utrzymywanie go przez ponad 18 lat to 200 tyś złotych, dwójkę to już w ogóle 400 tyś złotych absurd jakiś wydawać takie sumy jeszcze być uwiązanym , bo to nie wypada wywieźć do lasu i przywiązać do drzewa gdy będzie się chciało na wakacje pojechać. To już lepiej zamiast dziecka kupić sobie Audicę albo Mercedesa na raty.
To może dla zysku ? No dla zysku to może, może... Tylko gdzie ten zysk jak nie było 500 to nasze Państwo było na przedostatnim miejscu w Europie pod względem wysokości pomocy rodzinom z dziećmi (w sumie można było powiedzieć że te rodziny miało w d*p.e) teraz i tak z 500+ jest poniżej średniej Europejskiej więc nawet wliczając sprzedaż nerek i wątroby to i tak ta inwestycja w dziecko nie umywa się do Mercedesa na raty. No chyba że do Norwegii wyemigruje.

Zatem Aradash postanawia zostać przy Mercedesie, a dzieci sobie odpuścić , niestety bardzo go boli że do tego mercedesa nie dostaje od Państwa 500+ tak jak dostają ci z dziećmi....

Zatem wiedz że 500+ to są ochłapy i ci co je dostają bynajmniej nie wychodzą na plus i dalej "poświęcają się" , bo w sumie czasem woleli by mieć te Mercedesy i wille niż te drobniaki na pieluchy.

To tak pokrótce...
Zobaczcie, żałosny facio tu także leczy swój kompleks małego rozumku.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
@Aradash

Dobrze powiedziałeś:

"próbowałem " ale ci to próbowanie nie wychodziło i nadal nie wychodzi.
Innego słownictwa nie rozumiesz, jak próbowałem z Tobą dyskutować - ani JEDEN raz nie odpowiedziałeś na argumenty tylko obracałeś kota ogonem i dodatkowo zasłaniałeś się jakimiś bredniami.

Jesteś pajacem, nie dyskutuje z takimi.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4
Co jeden dyskutant to lepszy. Dyskusja na poziomie dolnej części ciała. To obrazuje wasze kompetencje. Twoje słownictwo mówi o tobie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
Zamknij d*pę - teraz rozumiesz? :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 7
@ Aradash

Znane jest twoje zamilowanie do wiecznych praw ekonomii, więc nie próbuj udawać,że masz odpowiednie kompetencje.

Tkwisz w dziewiętnastowiecznym paradygmacie ideologicznym, ominęły cię doświadczenia wieku dwudziestego, a teraz umyka ci kryzys systemu konsumpcjonistycznego. Wytrwale przypominam ci o konieczności lektury "Samodzielnego myślenia" Haralda Welzera.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
Korwin to oszołom - skoro tak to nie powinieneś mieć problemu, żeby podać JEDEN przykład z tego co ten facet proponuje (związany z ekonomią) który nie sprawdza się na świecie - powodzenia ;)))

"500+, sklepy zamknięte w niedziele - to dobre pomysły"
płaczę ;)))
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

Inne tematy z forum Hydepark

Grajdołki (205 odpowiedzi)

A gdyby kiedyś mieć taki strzał, ażeby wąska grupa znawców tematu nie mogła uwierzyć w...

do góry