Widok

Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-10

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
link do poprzedniego wątku http://forum.trojmiasto.pl/Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-9-t272040,1,16.html

u nas wszyscy chorzy, nie mam ochoty na gotowanie.

na szybko będą ziemniaczki + bigos (jakiś czas temu robiony i część włożona do słoików i czekająca na "swój dzień")
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja mam jeszcze z wczoraj kotleciki z piersi z kurczaka + ziemniaki + kukurydza z majonezem :)
grillowane warzywka (papryczka, bakłażan) + pierś z kurczaka również grillowana :)
image

u nas dzisiaj smazone mielone z cebulka ziemniaczki i buraczki :))

wczoraj bylismy u cioci na obiedzie po grobach to byla kaczka ze sliwkami :)) pychotka :))
My wczoraj mieliśmy domową pizzę u mojej mamy. Dzisiaj mielone dla Męża i duszony schab dla mnie + wspólne ziemniaki :)
a u nas ryz curry z kurczaczkiem i brzoskwiniami
image
Canelloni ze szpinakiem przygotowane wczoraj, dzisiaj tylko zapiec po pracy :)
image
image
kluski śląskie i wczorajszy gulasz z sosem :)
bitki w sosie plus kasza jęczmienna plus buraczki
image
image
u mnie pomidorowa :)
ostatnio gdzieś tu na forum wyczytałam przepis na pomidorówkę
dodawalo się sos pomidorowy taki gotowy i makaron do zupy żeby tam się gotował
zupa przepyszna !!
image
image
u nas żurek:)
image
U nas też pomidorowa :)
Na deser kaszka manny + sok malinowy :)
co Wy? chyba sie zmowiłyscie na ta pomidorówke!:DD
image
u nas nastąpiła zmiana planów ;)

Mąż kupił w biedronce lasagne :] http://fastfoodeaters.blogspot.com/2011/02/lasagne-bolognese-producent-nieznany.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
barszczyk z uszkami tyyle za mną chodził:D
Ja robię dziś zapiekankę z makaronu, mielonego i sera.
image
ja już zrobiłam zupę z włoskiej kapusty :]

na obiado-kolację chyba zrobię parówki w cieście francuskim :P
zupa mexykanska mniaaaammm
rolada z piersi z kurczaka z pieczarkami + fryty z piekarnika
image

knedle z owocami plus sosik śmietanowo-truskawkowy
image
image
a ja dzisiaj na obiadek mam ziemniaczki z podsmazonym bocziem i cebulka i maslanka jakos nie mam ochoty dzisiaj kombinowac :)
mmm mamosandry lubię to! ;-)
tylko trochę bałabym się teraz zjeść ;)

mandarynko mysle ze spokojnie moglabys zjescno moze darujac sobie ta cebulke ;)
U nas dzis tez trochę inaczej,po południu zrobiłam paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grybami.Grzyby rzecz jasna suszone prawdziwki,a teraz robię panierowanego camemberta na mixie sałat z pomidorkiem,ogórkiem.

Cos za mna ciągle chodzi cos innego,niz tradycyjne obiady,ale juz nie wiem co wymyslec?
w domu ciąg dalszy szpitala ;)

Mąż miał zrobić zakupy w Lidlu - wracając z pracy... ale Lidl na Zaspie zamknięty :/ a do Brzeźna korek :/

w związku z tym parówek w cieście nie było na obiado-kolację(w lodówce tylko 3 parówki).

chciałam żeby kupił mielone - jutro zrobiłabym sos z mielonego i najróżniejszych warzyw :/ ale mielonego też niet :/

w związku z tym jutro chyba zrobię placki ziemniaczane :P dobrze, że ziemniaki, jabłka, cebulę i całą resztę mam w domu ;)

chyba, że będę w stanie wyjść na jakieś zakupy?
a u nas sola smażona, ziemniaczki i kiszona kapustka:)
image
dzisiaj rosół na wiejskiej kurze
dziś gulasz z kaszą albo ziemniakami i buraczki.
Mc Donald's hehe,dzis caly dzien w trasie,mykamy az pod Niemcy,ale na kolacje zjemy cos zdrowszego.
domowe fishburgery :)
image
image
u nas dziś na obiad był dorsz + ziemniaczki z koperkiem i surówką
a na kolacje ryż z sosem korma i krewetkami:)
dzis dla dzieci rosół na kurze z wczoraj a na drugie dnie domowe pierogi z miesem, polewane smazoną cebulką.
Karkówka zapiekana z kapustą plus ziemniaki.
pulpeciki w sosie koperkowym ziemniaki i marchewka na krótko jutro zaś dewolaje z serem i brokułami ziemniaczki i jakieś surówki
wczoraj były placki ziemniaczane :) (same, z powidłami, ze śmietaną i powidłami, ze śmietaną i cukrem - jak kto chciał)

wieczorem po uśpieniu Gabrysia pojechaliśmy zrobić zakupy ;)

dzisiaj była pomidorówka z maleńkim makaronem-gwiazdkami :) (gotowana na skrzydle z indyka, z którego zrobiłam galaretkę)

a później ziemniaczki i mięsko mielone duszone z 9 warzywkami ;) tak pyszne, kolorowe i pachnące, że Gabryś zjadł swoją porcję, dokładkę i od mojej Mamy :) (w sumie 3 czubate łyżki mięsa z warzywami + ziemniaczki)

na jutro pomidorówki ciąg dalszy - ale z ryżem ;) i na 2 kolejne dni marynują się udka z kurczaka do upieczenia :]

dzisiaj nie było komu iść po chleb, nie chciało mi się go upiec ;) więc na śniadanie będą parówki w cieście francuskim :]
Agusia, życzę Wam wszystkim zdrówka!

Ja od dziś na diecie, więc obiadki dla rodziny. Zupa kalafiorowa. Na drugie wołowina z curry i pomarańczami, ryż i marchewka z groszkiem :-)

dzięki Ewcia :]
dziewczyny podajcie mi prosty przepis na gulasz i kopytka :) Bede z gory wdzieczna :)
AgusiaGda jak czytam Twoje wypowiedzi to jestem pełna podziwu dla róznorodnosci dań które tworzysz. My polubilismy bardzo surówkę z pekińskiej wg Twojego przepisu. Zdradzisz nam jak robisz to miesko z 9 (!!!) warzywami???
u nas dziś strogonow a na jutro może fasolkę po bretońsku trzasne:)
ja robię gulasz z jabłkiem, mąż mi podpowiedział że u niego w pracy (na statku) tak kucharz robi, od ponad roku nie robię inaczej, pycha!!!!
obsmażam mięso w kawałkach (ja najczęściej robię z łopatki wp), mięso wcześniej opruszyć trzeba Vegetą albo podobną przyprawą. Dodaję pokrojoną w kostkę cebulę i jabłko (obrane ze skórki oczywiście i też pokrojone dość drobno, można zetrzeć na grubej tarce), jak się wszystko zarumieni to zalewam wodą tak zeby mięso było przykryte i gotuję ok. godzinę, co jakiś czas mieszać. Sosu niczym nie zagęszczam, podaję tak jak jest. Do smaku można dodać kostkę bulionową, ja daję zwykłą warzywną. Pychota!!
a kopytka robię tak: ziemniaki ugotowane zmielić w maszynce do mięsa, do tego mąka wrocławksa i 1szklanka mąki ziemniaczanej (tyle samo mąki co ziemniaków), trochę soli do smaku, 1-2jajka, no i wyrobić, podzielić w paseczki, pokroić, ugotować, gotowe!

mam nadzieję że pomogę chociaż trochę :)
u nas od wczoraj fasolka po bretońsku jest na kolację będzie, mąż wczoraj zrobił :)

u nas dziś obiad z cyklu "co to ja nie mam dziś w lodówce", czyli makaron z piersią z kurczaka i warzywami, danie jednogarnkowe :) już zrobione :)
a po obiedzie deser, mąż zaprasza na przepyszną kawę mrozoną, Frappucino w Starbucksie, meeeeega polecam!!
AgusiaGda - zostawiłaś dziecko samo w domu i pojechałaś robic zakupy???????
Natalia - a jak myślisz???? :P

wiem, że do matki roku mi daleko ;) i macierzyństwo zdecydowanie nie jest moim powołaniem - ale na taki pomysł bym nie wpadła ;)

mam ten komfort, że mieszkamy u mojej Mamy ;)
(tylko akurat wszyscy chorzy ;) My z Gabrysiem od ponad miesiąca, a tydzień temu siekło nas równo - najpierw Młodego, 2 dni później mnie ;) w tygodniu poległa moja Mama, a wczoraj Mąż wrócił z pracy z super głosem)

ciekawie brzmi gulasz z jabłkiem :) nigdy nie robiłam tak - następnym razem wypróbuję :]
a my dziś idziemy na obiad do knajpy, ale jeszcze nie wiem jakiej:)
Agusia zostawiła dziecko z babcią :-) spokojna głowa! :-)

A mi został obiad z wczorajszych 4 urodzin córki - strogonow, pieczone ćwiartki kurczaka, ryż, ziemniaczki i mizeria. My z mężem dodatkowo zjemy jeszcze flaki.
łosoś z ziemniakami +groszek z marchewką
AgaaR - która moja surówka z pekinki tak Wam zasmakowała?

z jabłkiem? czy ta z marchewką, pietruszką itp.?

MIELONE Z WARZYWAMI :)

danie to robię w patelni(przykrywanej) Zepter :)
ogólnie można podawać z ryżem, makaronem, ziemniakami, plackami ziemniaczanymi, plindzami :)

lubię je właśnie z plackami ziemniaczanymi - to moja wersja placka po cygańsku/węgiersku (zamiast gulaszu)

0,5kg mięsa mielonego wrzucam do rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, podsmażam.
do tego przegląd warzyw - najbardziej lubię mrożonki, bo to najszybciej ;) bez obierania, krojenia itp. ;)
więc daję 2-3 garści mrożonej włoszczyzny(starta na tarce marchewka, seler, biała pietruszka, plasterki pora), po 1,5 garści mrożonego groszku i kukurydzy, pół czerwonej papryki pokrojonej w krótkie paski, duża cebula pokrojona w piórka, kilka pieczarek pokrojonych w plasterki.

podlewam wodą, dodaję sos sojowy i mix przypraw - co mi wpadnie w rękę (oregano, majeranek, tymianek, imbir, kumin, curry itp.)

duszę pod przykryciem mieszając co jakiś czas :]

czasem dla złamania smaku dodaję troszkę cukru - tym razem nie musiałam, bo warzywa były słodziutkie.

można dodać też puszkę pomidorów - ja akurat nie miałam, a nie chciało mi się bawić ze świeżymi ;)

danie jest ślicznie kolorowe :) super pachnące i pyszne :))))

teraz jak Młodemu tak zasmakowało(dawno nie robiłam) to muszę robić częściej ;) bo z Nim jest problem jeśli chodzi o jedzenie warzyw :P a tu wcinał wszystko aż Mu się uszy trzęsły :D
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
pekinka z marchewka i pietruszka. Robie zawsze duza michę i wcinamy to co zostanie na kolacje. A przepis na mielone super, musze wypróbowac na tygodniu. U nas znowu problem bo Stas kiepsko je mieso, a takie zakamuflowane napewno wciagnie, Dzieki wielkie !!!! miłego wieczoru.
My robimy gulasz z jablkiem,ale z dzika.
dzis obiadek u mamy,piersi w panierce z parmezanem,puree,sorowki a w domu zrobilam spagetti,bagetke czosnkowa zapiekna z pmidorami,ziolami i mozzarela
AgaaR - też ją uwielbiam ;) i wyjątkowo Gabryś ją wcina - chyba to jedyna surówka, którą je ;)
będąc w ciąży potrafiłam zrobić miskę tej surówki i wcinać na kolację, przed tv ;) bez niczego więcej :]
a ja dzis szukam inspiracji-cos z niczego?
AgusiaGda u nas ta surówka to tez hit! ja dodaje jeszcze kukurydzę. Surówka poszła juz w świat i zajadają się niż juz w conajmniej kilku domach.
U nas wczoraj w ramach romantycznego wieczoru we dwoje (hahaha) wzięlismy się z mężem za lepienie pierogów z mięsem (farsz przygotowałam dzien w sobote). Pogadaliśmy sobie, wypilismy piwko i tak w dwie i pół godziki zrobilismy prawie 200szt. Bedzie jak znalazł na obiadki, jak maz wyjedzie a dzieci zachorują i nie bedzie jak pojsc do sklepu.
mialam biala kielbase zamrozona i do tego zurek z paczki na szybkiego bo dzis zasypiam na stojaco
u nas zupa krem z brokuła:)
image
AgaaR - ooo z kukurydzą???? następnym razem spróbuję :D

ostatnio raczej jemy kupne surówki ;)

na dzisiaj w planach krupnik :] i kotlety schabowe (chyba zrobię jakąś inna panierkę niż zwykła bułka tarta) :) może do tego pieczone ziemniaki zamiast gotowanych?
u nas "pieczone" danie jednogarnkowe.
image
A u nas dzisiaj naleśniki ze szpinakiem i feta.
U nas ziołowa wołowina z makaronem i jarzynami.
a na kolacje salatka brazowy ryz+ koper+tunczyk+czerwona fasola+ mini cebulki z zalewy octowej z majonezem a to wszystko podane w lisciu salaty:) i pieczywo
u mnie w lodówce juz sie marynuja udka z kuraka, beda jutro na obiadzik z ziemniaczkami i zasmazana czerwona kapustka i surówka z kapusty pekińskiej:) kurcze nie jem kolacji i na sama mysl o jedzeniu jesc mi sie chce...wiec nie czytam co tu piszecie:p
image
jako, że schab miałam kupiony pakowany, a moja Mama kupiła świeżą karkówkę(nie pakowaną) to ostatnie 2 dni jedliśmy kotlety panierowane z karkówki ;) (raz z pieczonymi ziemniaczkami, drugi raz z gotowanymi + surówka z pekinki - ulubiona Gabrysia)

dzisiaj będą "schabowe inaczej" - zawijane rolady, w środku brzoskwinie z puszki i ser zółty :) do tego frytki :) i surówka z pekinki z jabłkiem :) (może brzoskwinie też wrzucę?)

a na jutro kupiłam czerwoną kapustę na surówkę :))) (lub zasmażaną - jeszcze się zastanowię)
nam zostały jeszcze miodowe udka z ziemniaczkami i brokułem, ale dla chetnych bo mało ich zostało- dla wszystkich nie wystarczy:/

dla pozostałych penne z brokułem w sosie serowym, zapiekane w piekarniku:)
image
u nas dzis domowa drożdżowa pizza z sałatką wiosenną
U nas dzisiaj zupa ogórkowa :) a na jutro kupiłam pierś kurczaka i kapustę pekińską i muszę coś wymyślić :)
U nas na leniwca - spaghetti.
dzieci chore więc dzisiaj rosołek!!! na prawdziwej kurze rosołowej z rynku!!! niam niam!!!
a ja na diecie, ale chętnie czytam co tam sobie dobrego pichcicie :-))

Wczoraj moj maz mnie zaskoczyl i zrobil sam sushi:) na kolację

a dzis na obiad nie wiem, moze grochówka?
my dzis mamy canneloni z sosem bolognese
my zrobilismy dzis pierogi z miesem plus duszona cebulka na masle z majerankiem, pycha!
Na pierwsze danie była zupa ogórkowa ze śmietaną, a za chwilkę stawiam ziemniaczki i będę robić kurczakowe stripsy - prawie jak w KFC do tego surówka z pekinki z natką i marchewką.
Kachnat - jak robisz stripsy?

bułka tarta czy mąka czy płatki kukurydziane? a może jeszcze inna opcja?

my już po zupie porowej :)

zrobiłam też zrazy ze schabu (w środku musztarda francuska, szynka szwarcwaldzka, ogórki konserwowe i ser) w sosie :]
surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i rodzynkami też gotowa :]
tylko ziemniaki później obrać i ugotować ;]

wczoraj były zrazy schabowe(panierowane i smażone) z musztardą francuską, żółtym serem i brzoskwiniami w środku :]
Wypróbowuje ten przepis http://www.wielkiezarcie.com/recipe37603.html
Jak dla mnie stripsy bardzo łagodne, fajna chrupiąca panierka, do ciasta dodałabym soli i jakiś ostrzejszych przypraw żeby było bardziej wyraziste.
wczoraj były piersi z kurczaka w cieście i płatkach kukurydzianych :) frytki i 2 surówki :)

pierś była taka wielka, że wczoraj nie usmażyłam wszystkich kawałków ;) a i tak najedliśmy się i 2 sztuki zostały ;)

dzisiaj usmażyłam do końca - część w płatkach kukurydzianych, a część w płatkach owsianych :]
jutro Mąż dostanie do pracy :]

dzisiaj jedliśmy ziemniaczki i kurczaka pieczonego + Gabrysiową surówkę w wersji z kukurydzą :] faktycznie dobra :D

no i znowu zrobiłam ciastka maślane z przepisu Andrzeja Polana :) są rewelacyjne :)
tym razem ciasto podzieliłam na 2 części, do jednej dałam cukier migdałowy, do drugiej kakao :] i mamy ciastka w 2 smakach/kolorach :]
cieszę się że moja skromna podpowiedź przypadła do gustu.
U nas były dzisiaj kotlety mielone z cielęciny, ziemniaki z koperkiem i ogórki kiszone.
wczoraj u teściowej jedlismy pyszne kopytka ze skwarkami i żeberka w coli

dziś schabowe, ziemniaczki, buraczki w zalewie i surówka z białej kapustki
image
U nas dzisiaj tarta z kurczakiem i pomidorami.
My wczoraj mieliśmy filety z dorsza, ziemniaki, surówkę, na dzisiaj gotuję żurek na białej kiełbasie.
a ja dzisiaj mam udka kurczaka gotowane na parze z ryzem
gulasz wieprzowy+ surówka z kiszonej i kasza perłowa
u nas dzisiaj risotto :) zostało pół pieczonego kurczaka z niedzieli, ugotowałam ryż, marchewkę :) dodałam kukurydze i groszek z puszki :] i jest obiad :]
my dalej męczymy schabowe:)

za to na kolacje idziemy na sajgonki:) do wietnamskiej knajpki:DDD
image
Żurek drugi dzień
Upieczona biała kiełbaska do tego sos czosnkowy i bułeczka z masłem czosnkowym.
A'la gołąbki tylko kapuste starłam wymieszlam z miechem i ryzem wszystko w sosie pomidorowym
pieczony pstrąg i pieczone ziemniaczki do tego kapusta kiszona :)
ja mam dziś pomidorową z ryżem :) jutro to samo, ale dodam śmietanki do zupy
http://www.slubnemarzenie.com.pl
Kartki i zaproszenia okolicznościowe dla dzieci i dorosłych
min. na Chrzest, I Komunię, urodziny, rocznice.
Zaproszenia, zawiadomienia, zawieszki, winietki itd. na ślub
Ślubne dekoracje kościołów i sal weselnych
zupa jarzynowa :))

na jutro fasolka po bretonsku
a my dzisiaj grochowa na wedzonce mniammmm... :)
placek po węgiersku
image
image
zielone kopytka z podsmażoną cebulką z szyneczką

jutro spagetti carbonara
image
placek po węgiersku--mniam!! tez bym chciala ale robic mi sie nie chce:)
no tak, tu takie pyszności, a ja na diecie! :-)

dziś pierogi z miesem i surowka:) (bosz co ja tu robie tak wczesnie rano hyh)
pierś z kurczaka w platkach kukurydzianych, surówka z pekinskiej i ziemniaczki :)
image
u nas dzisiaj cannelloni
podajcie mo prosze przepis na żeberka w coli.-plissss...
Obserwuje od jakiegos czasu, teraz dolacze - smaczny watek;)

wczoraj barszcz a la ukrainski, do tego bagietka czosnkowa.

dzis filety z lososia, czerwona kapusta z jablkami i rodzynkami - na slodko-kwasno oraz wafle ziemniaczane.
zeberka w coli to trzeba kupic ten fix czy przepisa na żeberka w coli i tam jest!! u nas jeszcze niema w sklepie
Ja dzisiaj robię Conchiglioni nadziewane szpinakiem z feta zapiekane w sosie pomidorowym
no dokładnie knorr żeberka w coli...musisz miec tylko cole dodatkowo i reszte wsypujesz tych przypraw z opakowania...ale są takie mega aromatyczne:)
image
mam ten fix kupiony ale coś ładnych żeberek nie mogę spotkać ;)

dzisiaj mielone z warzywami :] i chyba makaron do tego?

na jutro lub pojutrze chodzą za mną cepeliny :] znajomy przyniósł 2 swoje zeszyty z przepisami ;) i kilka mnie zainteresowało :) m.in. cepeliny :) raz w życiu jadłam :)
A MY DZISIAJ NA OBIADEK MAMY PAPRYKE FASZEROWANA :)
a na kolację subway :)
dzisiaj rosół i cepeliny :)

jutro (pewnie jakaś zupa, bo rosołu sporo wyszło - przy gotowaniu mięsa na cepeliny) kasza gryczana ze skwarkami, cebulką, twarogiem i szczypiorkiem :]
do tego przydałaby się maślanka albo kefir :]
a ja znow nie wiem;/ musze sie poratowac jakas zupa bo wieczorem jade na zakupy nic nie ma echo w lodowce:D
my dzisiaj PIZZERNIKI z szynka i pieczarkami!!!!!!!
Pomidorówka wczoraj ugotowana. Do tych pizzerinek jakoś się nie mogę zabrać a kupiłam już prawie 2 tyg temu. Karolinka daj znać jak wyszły :)
agusia daj znac jak cepeliny;pp

jak babcia mi robi to az slinka leci :))

my dzisiaj od wczoraj fasolka po bretonsku, a na jutro kupiłam te gotowe warzywa na patelnie z biedronki i do tego usmaze kielbaske :) a dla meża dodatkowo makaron :))
My tez dzis pizzerinki aż się boję co wyjdzie.
maz robil ostatnio te pizzerinki, ale cos mu nie wyszło, chyba za krotko piekl, nie wiem, ale ciasto ZAKALEC
dla mnie te pizzerinki to sciema bo i tak trzeba mąki dodać i wszystkie skladniki na pizze to zapewne w skladzie sa suszone drozdze co?

a ja dzis zrobilam zupę ceulową z bruschettami
nawet nie wiem, bo maz wyrzucil opakowanie, ale chyba tak wlasnie suszone drozdze, bo odstawial do wyrosniecia na 20min
My dzisiaj mamy makaron kokardki z pieczarkami i sosem śmietanowym :) dodatkowo rosół/pomidorówka z makaronem lub ryżem
my dzis mielismy jarzynowa z kasza, i teraz beda ziemniaczki podsmarzane z cebulka i boczkiem
alwhitepearl to zapewno to samo lub nawet lepsze uzyskaloby sie robiąc swoją pizze na swiezych drozdzach:)
ja wiem o tym, ale moj maz wie oczywiscie lepiej :))

chcial sie pochwalic pysznym daniem, a wyszedl ZAKALEC :)) ale oczywiscie udawalalam, ze wszystko jest ok :))
oj tam, oj tam mial dobre zamiary:) jak ktos lubi korzystac z takich pomocy to OK. moj np nauczyl sie przy mnie gotować i sam mi przypomina: kiedy kupic drozdze bo by sie pizze zjadlo, albo wymysla jakies potrawy.Mowi ze mam mu sie niw wtracac a pozniej...100 pytan do:D hehe
no moj R wlasnie wrocil ze sklepu i mowi KOCHANIE MAM DLA CIEBIE NIESPODZIANKE, ALE KUPILEM POMOCNIKA, PRZYZNAM SIE :)) nawet nie dał mi zagladac co tam robi :))

ale oczywiscie checi sie licza :) tylko jak zjadl to pow, ze nie opłacało sie tego kypywac, bo nawet sie nie najadl :D(ale on nalezy do tych co jedza 1.5 kg ziemniakow na 1 obiad 2 schabowe i full surowki, a są chude jak PATYK:)))
kachnat PIZZERNIKI nawet nawet w sumie ta baza do ciasta ma dziwny zapach ale anwet smaczne!! dzieci sie ucieszyły i wszystko zjadły!!!
Ja dzisiaj na obiad zrobiłam musake. Pycha! :)
U nas dziś kaczka pieczona z jabłkami,wyjątkowo robiłam ja.Własnie się zabieram za jedzenie,choć ja nie przepadam,ale mój facet uwielbia.

Wczoraj były gołąbki zrobione przez mojego faceta, i niestety kurcze robi lepsze.Tylko,ze on się bardziej przykłada,robi dodatkowo mnóstwo innych rzeczy,ktorych mi się nie chce.Oczywiscie gołąbki zostały,cały garnek.Moze mamie zawioze?
alwhitepearl - cepeliny P R Z E P Y S Z N E !!!!!!!!

byliśmy w szoku, że Gabryś zjadł 2 sztuki wielkości kobiecej dłoni ;)
Dziewczyny,ale mnie naszla ochota na pizzę. Chciałabym zrobić jutro sama-macie jakieś sprawdzone przepisy na ciasto? Wiem,że w necie tego sporo,ale wolałabym coś sprawdzanego:)
image
Ja mam przepis na ciasto drożdżowe łyżką mieszane. 1/2 kg mąki, 5 dkg drożdży, 3/4 szkl. mleka- wody ciepłego, 3/4 szkl. oleju, 2 jaja, 1 łyżka cukru, sól. mleko cukier drożdże wymieszać dodać do reszty i wymieszać dokładnie łyżką drewnianą. pozostawić do wyrośnięcia.
U nas obiad na dwa dni - szynka duszona w sosie, kasza gryczana i małe gotowane marcheweczki.
dziś na obiad rosół i tarta z kurczakowo-szpinakowa pod beszamelem:)
klopsiki w sosoe koperkowym ziemniaczki i buraczki
image
u nas dzis piatkowo rybka smażona, ziemniaczki i surówka z kapusty kiszonej
image
piątkowo placki ziemniaczane
raz że nie mam pomysłu, dwa nie byłam na zakupach i mam pustą lodówkę, w związku z tym zamówiliśmy sobie chińszczyznę:) smażony ryż z kurczakiem, surówka i sajgonki :P
u mnie dzis pieczone ziemniaczki i pieczarki w piekarniku plus shcab w sosiku i buraczki :)
imageimage
Pizza własnej roboty:)
U nas dziś spagetti:) a na deser upiekłam już bułeczki z truskawkami:)
u nas piersi z kurczaka w płatkach kukurydzianych, zawiniete w tortilke z warzywkami i sosem czosnkowym:)
image
warzywa na patelnie z kiełbaska smazona :))

a na jutro pałki z kurczaka moje kochane ze sliwkami suszonymi i jabłkami :))
zupa jarzynowa :)

żeberka w coli :) albo usmażę frytki albo ugotuję ziemniaki - zobaczę :] w lodówce widziałam jakieś 2 kupne surówki :]
A u mnie dziś rosół z makaronem i cebularze :)
u mnie gulasz z baraniny i do tego surowka z brokulami
image
image
u nas byly jacked potato z roznymi nadzieniami bo jedlismy na miescie i rosół:)
a na kolacje dowalilismy sobie domowe fryty
wczoraj lazania po bolonsku w wersji wegetarianskiej - domowa.

dzis chow mein z krewetkami i sosem slodkim chili.
dzisiaj ziemniaki z zieloną pietruszką i ćwiartki z kurczaka duszone z majerankiem i cebulą :] do tego surówka z buraczków
Wczoraj i dziś polędwiczki duszone w sosie pieczarkowo -śmietanowym z natka pietruszki, ryż i surówka
Mam takie pytanie techniczne. Kiedy pieczecie kawałek mięsa z nadzieniem, np. schab ze śliwką, to jakiego sznurka używacie do obwiązywania jej? Gdzie go kupujecie? Macie jakiś sprawdzony przepis?
makaron ze szpinakiem i pieczarkami w smietanowo serowym sosie :)
u nas wyszło tak, że udko dostał Mąż do pracy ;) z makaronem :]

my z Gabrysiem zjadłyśmy wczorajszą zupę ;] a na kolację sałatka brokułowa z prażonym słonecznikiem i szynką :]

udka będą na jutro :]
Kiedyś w pasmanterii widziałam taką siateczkę z gumką na mięso.
my dzisiaj idziemy na zakupy i na obiado-kolacje pojdziemy na pizze :))
ogórkowa, kotlety mielone z cebulka, ziemniaczki i mizeria
image
zupa pieczarkowa z pulpecikami z indyka i grzankami z ciabatty
A u nas dziś cepeliny:) teraz tylko je zagotowac i szamać:)
Sylwia - narobiłam Ci smaku? ;)
Nawet nie mowie jakiego:) To mój debiut! Ja zawsze twierdziłam, że nie nadaje sie do takich kluchowych spraw, ale oby nie zapeszyc wygladają i pachną cudnie oby smak był taki sam:)
Dziewczynki,a macie jakiś sprawdzony przepis na "kluski na parze"???Zawsze chciałam się nauczyć,ale boję się,że coś zrobię nie tak... Z góry dzięki :-)
my zjedlismy wlasnie fasolke szparagowa z bułka tarta z marchewka i czosnkiem :))
U nas polędwiczki w sosie musztardowo-miodowym z ryżem.
zupka cebulowa z grzankami czosnkowo-ziołowymi
image
Aga to podaj przepis na te cepeliny
U nas w domu lubimy takie mączne potrawy.
AgaaR - tu podawałam linka :) http://forum.trojmiasto.pl/Przepis-na-kartaczecepeliny-t286174,1,16.html

jak ustaliłyśmy dzięki Cytrynce - robiłam kartacze(bo z mięsa gotowanego)

Sylwia - jak wyszły???? :)
my jednak dzisiaj idziemy na ta pizze, bo maz wczoraj pozno wrocil z pracy

tez bede robic te kartacze :)) albo do babci sie uśmiechne to mi zrobi :))
Farsz wyszedł bombowy i to by było na tyle;/

Nie wiem, robiłam wg przepisu a ta cała masa ziemniaczana podczas gotowania sie nie trzymała smialismy sie z Mezem że mamy na obiad mieso z boczkiem:D

całe szczescie, że zrobiłam tylko z polowy składnikow bo jakbym miala zrobic wiecej tego czegos to bym sie załamała.

Miałam cale popoludnie do d... non stop mi to po glowie chodzilo ale i tak nic nie wymyslilam co by moglo byc zle, może za mało mąki ziemniaczanej - nie wiem, ehhh nie gadam o tym bo znow sie zdołuje:)
czyli może faktycznie coś tam było nie tak z ilością składników - bo u nas myślałyśmy, że to dlatego, że ziemniaki surowe nie były starte na tarce(jak na placki) tylko zmielone - i miały grudki. moja Mama obstawiała, że dlatego ciasto się nie kleiło :P trzeba było dosypać całe mnóstwo mąki - zwykłej i kartoflanej ;)

ale w końcu było ok :]
No wlasnie a ja tego nie zrobiłam i wyszło co wyszło;/ Czyli jednak sie nie nadaje na kluchowa robote:D
A Ja ponawiam pytanie:

"Dziewczynki,a macie jakiś sprawdzony przepis na "kluski na parze"???Zawsze chciałam się nauczyć,ale boję się,że coś zrobię nie tak... Z góry dzięki :-)"
Sylwia - to wg mnie wina przepisu w takim razie(skoro obie miałyśmy ten sam problem) ;) nie poddawaj się :)))) następnym razem będzie lepiej - tylko dosyp dużo więcej mąki ;) efekt końcowy jest tego wart ;)
pyszotka, ja niestety nie pomoge, a sama jestem ciekawa:)

u nas piersi zapiekane z serem i ananasem i fryty, do tego jakas kupna surówa:P)
image
pieczona papryka nadziewana mięskiem mielonym do tgo ryż
image
polędwiczki wieprzowe duszone z pieczarkami i papryką do tego ryż
Wczoraj filet z lososia, pieczone ziemniaczki i marchewka, do tego szpinak z czosnkiem na oliwie.

Dzis pieczen z roznych warzyw, do tego wafle ziemiaczane i brokul z prazonymi migdalami.

ps. dziewczyny, sa tu jakies wegetarianki/pescatarianki?
u mnie to samo co wczoraj bylo ale na kolacje planuję moze pizze sama zrobic ale na ciesnie nie drożdżowym i chcialam upiec ciasteczka- herbatniki:)
dzisiaj były ziemniaczki z zieloną pietruszką, wątróbki kurze panierowane(z czosnkiem) i ulubiona surówka Gabrysia z pekinki :]

jutro - naleśniki lub krokiety z mięsem :] (zależy czy będzie mi się chciało bawić w panierowanie)

w czwartek - Mąż ma urodziny i miał prawo wymyślić co chce na obiad ;) zażyczył sobie spaghetti z sosem bolońskim :]

do tego bananowiec ;)
u nas wczoraj pizza

a dzisiaj pierogi z truskawkami smietana i rodzynkami :))

Aga-ja uwielbiam bananowca :))))

no i najlepszego dla męża!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Bananowiec...
Agusia dawaj przepis :)
ja robilam z tego przepisu:
http://majanaboxing.blox.pl/2008/12/Bananowiec.html

ale sa rozne wersje :))

bo mozna go zrobic i na ciepło i na zimno
hm tylko tam są surowe jaja :(
da radę je jakoś zastąpić? bo piankę mozna upiec i położyć na górę (coś a`la pleśniak) ale jak zastąpić surowe żółtka w masie bananowej?
Agusia a jak ci smakowaly zeberka w coli?? chcialam je jutro zrobic.
A dzis pyszne piersi w maslance zapieczone w krakersach.
Zupa buraczkowa.
usiadł, i wytrwale czekał...
mysle, ze mozna śmietanka 36% po wystygnieciu biszkopta zrobic, nie wiem tak mysle tylko :))
ale to jest najpiękniejsze... nadal szukam pomysłów na zastąpienie surowych jajek...
A u nas dzisiaj schab duszony w sosie pomidorowym z pulpetów Nigelli (strasznie mi smakuje) + makaron.

Chyba też zrobię tego bananowca, może w piątek :)
dzięki w imieniu Męża :)

bananowca chciała zrobić moja Mama :) znalazła przepis w jednym z zeszytów z przepisami, które pożyczył nam znajomy :]

ale spojrzałam - tam też są surowe jajka :/

niby w Rafaello na krakersach też powinny być żółtka - ale ja nigdy nie dawałam :P ot - pomijałam ;) i ciasto było super :]

nie wiem jak w bananowcu :/
ja robilam tak jak w tym przepisie i byl super!

ale mi sie wydaje, ze mozna dac zamiast jajek ubitą smietanke 36% na góre i tez bedzie dobre
kurczak z grila+ ziemniaczki z koperkiem + surowka z kiszonego i pomidora :)
krupnik
kolorowe tortellini okraszone masełkiem z czosnkiem i parmezanem
image
Spaghetti po bolonsku z dodatkiem szpinaku i pieczarek - wersja wegetarianska:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Rurki makaronowe z sosem z smetanowo-serowym,piersia,szpinakiem i feta.Dodałam pokruszona fetę do sosu i wyszedł o wiele lepszy.

Wczoraj była fasolka po bretońsku,której poświęciłam mega dużo czasu i wyszła rewelacja,tak za mna chodziła że postanowiłam zrobić,a że robiłam ja tak długo to niewiele zjadłam,najadłam się samymi zapachami.

A na jutro karkówa pieczona i ziemnaki faszerowane serem,szczypiorkiem i srodkiem z ziemniaka, pieczone do tego mix sałat z pomidorem,ogórkiem,feta i oliwa z oliwek.
olaolenka, te ziemniaki fajnie brzmią,
jaki ser dajesz do srodka?

ja jutro robie placki ziemniaczane:)
image
Aśku,a różnie.Czasami zwykłą goude tre na tarce i dodaję,czasmi fetę.
Spróbuj je też nafaszerować twarożkiem zeszczypiorkiem,pycha i do tego sałatka z ogórka,albo jak już upieczesz ziemniaki,to ten środek wymieszać z sosem tzaziki,ale nie kupnym,najlepiej zrobić swój,czyli jogut naturlany,dużo startego ogórka,koper,sól pieprz i czosnek,potem nafaszerować kartofla posypać fetą i do piekarnika.

a placki bym zjadła,z ketchupem i serem
mmmm.....no sprobuje, bo uwielbiam takie ziemniaczki pieczone:)
image
u nas ziemniaczki+ surówka+ kotleciki z piersi z kurczaka z warzywami i serem:) ("skubane")
jarzynowa a na 2 zrobię kotlety z piersi z kurczaka w środku z serem i szynką :) do tego mizeria z ogóra no i zniemiaczki
kotlety jajeczne,ziemniaczki i mizeria.
uuuuuuuwielbiam kotlety jajeczne.
ja tez luubie :))

albo rybne :)) jutro zrobie
Mmmm ja tez lubie kotlety jajeczne - nie jadlam wieki cale.

U nas dzisiaj obiad na swieto dziekczynienia, ale w wersji mocno uproszczonej - ravioli z dynia przysmazone ze szpinakiem i prazonymi orzeszkami piniowymi, do teho bagietka czosnkowa i jakas salata, na deser placek z dyni.
zapodajcie przepisik na kotlety jajeczne:) bom ciekawa
Robię te są pyszne :

http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/obiady/kotlety_jajeczne_ulubione
tez robie zawsze z tego przepisu :))
i dzisiaj wlasnie bede je robic z ziemniakami z maselkiem i buraczkami :)))

a na sb i ndz klopsy wg nigelli :))

plus w ndz rosół :))))))
gulasz wołowy z gaszą jęczmienną + korniszony :p a na deser pierniczki, które wczoraj piekłam z synkiem :)))
ja dziś mam klopsy mielone smażone, do tego ziemniaczki z koperkiem i por w śmietanie :)
http://www.slubnemarzenie.com.pl
Kartki i zaproszenia okolicznościowe dla dzieci i dorosłych
min. na Chrzest, I Komunię, urodziny, rocznice.
Zaproszenia, zawiadomienia, zawieszki, winietki itd. na ślub
Ślubne dekoracje kościołów i sal weselnych
U nas dzisiaj na leniwca, jakieś słodkie pierogi kupię.
u mnie tez na leniwca:)
paluszki rybne, ziemniaczki i kapustka kiszona
image
mała dzięki za linka

a ja dzis mam pomidorówkę z makaronem
U mnie dziś dorsz w sosie pomidorowo-porowym zastanawiam się z czym to zjemy:)
Dzisiaj mamy rosołek z makaronem i pierś kurczaka w płatkach kukurydzianych, frytki i surówka z buraczków.
Dziś,muszle faszerowane mięsem mielonym,z sosem pomidorowym zapiekane z mozzarelą.

Własnie od wczoraj robi sie bigos,pachnie w całym domu suszonymi prawdziwkami,coś nas wzieło na bigos z ziemniakami.
Może zamrożę i będzie akurat na Święta.

A dla Niko własne kotleciki rybne,mieliliśmy swiezutkiego filecika z dorsza,puree,marchewka z groszkiem.
wczoraj i dzisiaj pulpeciki mielone w sosie pomidorowym wg nigelli :))

a na jutro i pojutrze leczo
my robimy dzis pizze:)
image
naleśniki zapiekane ze szpinakiem i serkiem Turek paprykowym zamiast fety bo zapomniałam kupić :)
image
pieczone ziemniaki+buraczki+pierś z kurczaka z ananasem i serem

jutro makaron ze szpinakiem
czerwony barszcz, bitki wieprzowe z sosem z borowików i makaron świderki:)
wczoraj i dziś pieczone udka z kurczaka (Winiary, z czosnkiem i ziołami) + ziemniaki z zieloną pietruszką :]

wczoraj była do tego mizeria :) (Chłopaków nie było, Mąż ma długie zęby na ogórki i mizerię)

dzisiaj buraczki :)
na obiad pizza pollo ristorante z rukolą

a na kolację mąż piecze pstrąga zawiniętego w boczek z szalotką i grzybami:) mmm...
ja robie piers z indyka pieczona z marchewka, pietruszką, czosnkiem, rodzynkami...obłożona jabłkami, do tego ziemniaczki, warzywka z mieska duszone, i do tego brokuły na parze:) mega zdrowo dziś:ppp

jutro to samo, tylko z kasza jaglana i buraczkami:)
image
żeberka duszone
gnocci + gulasz z indyka + surówka z kiszonej kapusty:)
Została nam pomidorówka, na drugie kotlety mielone, ziemniaczki i marchewka z jabłkiem.
dzisiaj był rosołek z makaronem, marchewką i zieloną pietruszką :]

i domowa pizza :] pierwszy raz zrobiłam super cienkie ciasto!!! :D jestem z siebie dumna :D z grubym, chrupiącym brzegiem ;)

jutro w planach barszcz ukraiński :] i drugie podejście do kartaczy :]
http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/diabelskie_zeberka/zeberka.html

pierwszy raz, ale cieknie mi na nie ślinka
u nas dzisiaj pałki z kurczaka z czosnkiem :))

jutro i pojutrze piersi z kurczaka, z przyprawa gyros :)) rowniez przyprawa wymieszana z bulka tarta :))))
tagiatelle ze szpinakiem
Agusia robiłaś te wędliny? ja włśnie zajadam bułę z mielonką. mmm...pycha ;)
a na obiad... polędwiczka w sosie chrzanowym ziemniaki i "Gabrysiowa" surówka.
szaszłyki :)
u nas kasza jaglana, indyk pieczony z jabłkami i surówka z czerwonej kapusty

jutro, jemy rosół i kopytka od mojej mamusi:)

a w piatek planujemy tarte ze szpinakiem, feta i do tego sałatka z vinaigrettem
image
rosołek z makaronem i włoszczyzna świeżą!!!ugotowany na kurce rosołowej!!w sumie dla synka bo chory a tak pierogi z kapustą i grzybkami!!
A mnie dzisiaj wzięło na obiad jak dla chłopa z pola :)

Gotowane ziemniaki wymieszane z zasmażonym boczkiem (duzo ) i cebulką, do tego jajko sadzone i surówka z kapusty kiszonej. Dodatkowo dla męża kefirek.

A co tam kilogram w tą czy w drugą :))
"Kiedys traktowałam ludzi dobrze, dzisiaj z wzajemnością..."
Roladki schabowe z serem w sosie pieczeniowym + ziemniaki.
Asiunia - jeszcze nie robiłam :] czekam aż kupne wędliny znowu nam się przejedzą ;)

Gabrysiowa surówka posmakowała? :P

u nas dzisiaj obiad z wczoraj :] jakoś tak dużo wyszło barszczu ukraińskiego ;) (z własnych buraczków :])

no i na kartacze jeszcze kolega dzisiaj się załapie :]

teraz czekam aż masło mi się trochę rozpuści i idę robić ciasteczka maślane :] (Młody śpi, właśnie wróciliśmy z zakupów, kupiłam foremki do wycinania ciasteczek to może Gabryś mi pomoże jak się obudzi?)

na jutro w planie żeberka duszone z cebulą :) i ziemniaczki z zieloną pietruszką :]
w sumie kompotu bym się napiła :P chyba też zrobię ;]
Dziś zrobiłam pieczarki nadziewane pieczarkami, cebulą i serem, do tego ziemniaki i surówka
A ja dziś zrobiłam placki z cukinii. PYCHA
Dziewczyny a o jakich wędlinkach piszecie? zdradzicie sekret? :)
http://forum.trojmiasto.pl/domowe-wedliny-t188983,1,16.html :)))
dziękuję :)
resztki z lodówki :P
makaron z szynką zapieczony z jajem,śmietanką i parmezanem
image
Wczoraj wrocilam pozno z delegacji, zmeczona, wiec na szybko byla zupa jarzynowa i pieczywo czosnkowe.

Dzic spaghetti z krewetkami, pieczarkami, cukinia i creme fraiche skropione cytryna - wyszlo super.

Na deser placek z dynia:)
my dzisiaj mamy piersi w płatkach, ziemniaki i mizerię, na jutro naleśniki - dziewczyny na słodko z dżemem a dla mnie i męża ze szpinakiem i feta zapiekane w sosie pomidorowym.
Ooo, naleśniki, u nas też będą jutro :)
u nas wcz i dziś mielone z serem i pietruszka ziemniaki i kapusta czerwona :)

na jutro tez planowalam nalesniki, bo zostaly mi duzo z dzisiaj ze sniadania :))

a na sb i ndz kurczak :))
a ja dzis wymysle jakas zapiekanke makaronową z resztek, tak na szybko ;)
Wczoraj tortellini ze szpinakiem i ricotta - kupne.

Dzis piatkowo - filety z lososia z koperkiem i cytryna - pieczone, do tego pieczone ziemniaki i pieczona marchewka, oraz brukselka podsmazona z dodatkiem sosu Worcestershire.
ziemniaczki + panierowane, smażone filety z dorsza i surówka z kiszonej kapusty (z jabłkiem, marchewką, szczypiorkiem)

na kolację zrobię pizzę :] (tym razem z szynką, ananasem, kukurydzą i pieczarkami)
dla nas naleśniki z owocami i polewa czekoladowa :)

na kolacje leczo no i ze maz wroci pozno z pracy to bedzie jego obiado-kolacja :))
u nas dziś ryba (mintaj) w sosie chrzanowo-śmietanowym i frytki. Znalazłam przepis w internecie, robię pierwszy raz i jestem ciekawa jak będzie smakowało takie połączenie smaków :-)
Dziś bigos z ziemniakami puree,mialam potem zrobić łososia z serkiem maskarpone i szpinakiem,ale wrocilismy tak pozno ze zrobiłam panierowanego camemberta na mixie sałat z pomidorem i ogórkiem.
Przepadamy za tym.

Jutro kurczak generał jak to Agusia na niego mówi,czyli na butelce i jak z tym parowaniem tej wody,dodawałyscie sode?Bo juz nie pamietam.
Do tego puree i czerwona kapusta zasmazana.

W niedziele robie zrazy i też kapusta zasmazana,bo zawsze duzo robie,pewnie jakas surówka jeszcze.
Mam zaplanowane obiadki na cały weekend.
ja dzisiaj mialam krupnik :) na jutro planuje nalesniki z serem a w niedziele golabki :)
u nas jednak dzisiaj dorsz nie wyszedł ;) tzn. na obiad zrobiłam pizzę - potrzeba na to więcej czasu, a po obiedzie szliśmy do znajomych :] więc wieczorem nie miałabym tyle czasu na robienie pizzy ;)

także rybka będzie jutro :]

Ola - raz dałam sól na próbę - piwo zaczęło uciekać zanim nałożyłam kurczak na butelkę ;P

ale czytając rady Magdy G. (nie pamiętam - chyba na FB) szukałam piwa, które kipi bez soli :] chyba ktoś na naszym forum polecił

(odpowiedź od samej Magdy Gessler ;) szkło nie jest zwykłym szkłem - tylko jakąś mieszaniną składników - ogólnie chodzi o to, żeby piwo się nie grzało w transporcie i na półkach ;) więc w takiej butelce nie da się go zagotować :/)

teraz do pieczenia używam wyłącznie piwa Tatra ;)

"piwo nie wyplywa jesli piekarnik nie osiaga bardzo wysokiej temperatury - stare piekarniki taka maja w tym moj, wiec wtedy co pewien czas trzeba wsypywac do szyjki troszke soli lyzeczka - nie wplynie to na smak kurczaka a piwo bedzie sie wylewalo - robie tak od zawsze i zawsze wychodzi pyszny"
http://chiliiczekolada.jogger.pl/2010/06/20/kurczak-na-butelce-z-piwem/
Ola - jak kurczak?

u nas dzisiaj był wreszcie dorsz panierowany, frytki ;) i surówka z kiszonej kapusty :]

w tygodniu muszę zrobić zapiekankę z dorsza - tak mnie naszło :)

a jutro planuję ziemniaczki + kotlety z marchewki + mizeria :) może też marchewka z groszkiem?
Aga kurczak super,kupiłam tatre i dałam troszeczkę soli,kipiało że hej.
Wyszedł lepszy niż kiedykolwiek,miałam mega kurczaka i wciągneliśmy go we dwójkę,bo Niko niewiele zjadł.
Ja to go jeszcze do sałatki sobie dodałam.
Powiem Wam,że te kupne z rożna to się chowają!

Dziś zrazy zaraz się zabieram,a na kolację chyba rybka swieza jak Bolo złowi,bo pojechał nad ranem na ryby.

Deser u mamy ale nie wiem co.

A Agusia pierwszy raz dodałam rodzynek do kapusty zasmazanej i pyyychaa,to chyba z Twojego przepisu.
Dzis tez do zrazów kapusta czerwona,a dla młodego marchewka z goszkiem.
my tez dzisiaj mamy generała :)) juz sie piecze w piekarniku :)))
i tez kupilam tatre i ciut soli :))))))))
do tego kupilam kupna jakas surowke domowa z kapusty czerwonej papryki i chyba jablka ;p nie pamietam :) ale ładnie wygladała to wzielam :))

a ciasto dzisiaj przywoza tesciowie, bo wpadaja do nas po poludniu :))

o zrazy :) tez bym zjadla, dawno nie robiłam
U nas wczoraj po treningu wciagnelismy wielkie porcje spaghetti putanesca mmmniam.

Dzis chyba zrobie risotto z krewetkami i cukinia oraz przygotuje zupe - kapuniak na jutro.

Co do kapusty czerwonej, to ja dusze z dodatkiem soku jablkowego, wlasnie rodzynek, oraz dodaje nieco cukru i octu balsamicznego (lub winnego) na przelamanie smaku - wychodzi super, najlepsza jest nestepnego dnia.
Yvonnie w soku jabłkowym też robie i octu dodaję ale nigdy nie robiłam z rodzynkami.

Pachnie w całym domu pieczonymi zrazami.

Jejku u nas jest wichura,normalnie tornado,burza i przed chwilą jakies 2-3 minuty padał grad wielkosci piłeczki od pinponga.
Masakra,wszystko lata po ogrodzie.

Daj ktos nowy watek,bo mi się już kiepsko przewija.
Olaolenka, mozna jeszcze dodac starte na grubych oczkach kwaskowe jablko, ale to juz moze byc za duzo atrakcji;)
wczoraj paella na obiad i calzone na kolacje

a dzis obiadowo jarzynowa i frytki :)
Ania - jest już nowy wątek :) http://forum.trojmiasto.pl/Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-11-t291253,1,16.html

Inne tematy z forum Kulinaria

Maliny - gdzie kupię świeże? (8 odpowiedzi)

Potrzebuję na sobotę świeże maliny... W którym sklepie na 100% kupię? Im bliżej Przymorza tym...

do góry