Widok

Czy Wy jesteście samotne?

Mieszkam od pewnego czasu w Gdańsku... W super atrakcyjnym miejscu. Z okna widzę spacerujących ludzi... Całe tłumy. I widzę że szczególnie popołudniami, wieczorami, dużą część tych spacerujących stanowią samotne, same dziewczyny, kobiety. Idą sobie spokojnym, lekko dumnym krokiem, troszkę się rozglądają...Tak jakby patrzyły dyskretnie, czy są dostrzegane, czy jakieś męskie oko je widzi... Jestem zaskoczony, jak wiele takich kobiet widzę. Jak dużo dziewczyn samotnie spaceruje!. Czy to są singielki? Czy to urodzone samotniczki? Czy jednak poszukiwaczki... Co kiekawe, bardzo często są to cudowne, bardzo ładne buzie, zgrabne figury...Dziewczyny! Drogie Panie! Gdzie wasi panowie?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
Czyli żenić trzeba się po 50-tce?;) (w sensie wieku, nie alkoholu:p)

Co do tych zasad, to myślę że winni jesteśmy sobie sami, powodem jest tolerancja. Ludzie nie oceniają (czy jak kto woli, nie osądzają), a wręcz tłumaczą różne złe uczynki. Brak negatywnej reakcji powoduje ciche przyzwolenie i złe uczynki stają się normą.

Pomyślcie na przykład o okłamywaniu innych. Gdyby ludzie się odwracali od kłamców, to ludzie nie chcąc być odtrącani mówiliby prawdę. Zamiast tego mamy społeczne przyzwolenie na kłamstwo i wszyscy kłamią.

Miałem taki okres że pytałem kobiety co by zrobiły jakby były w związku i jakiś obcy facet zaprosiłby je na kawę, lub jakby to nie był obcy facet tylko ich ex lub osoba do której czuły słabość. Wszystkie co do jednej odpowiedziały że by poszły. Jedna powiedziała że by powiadomiła o tym swojego faceta, a reszta (czyli kilkanaście lub kilkadziesiąt) że by nic nie powiedziały facetowi a jakby się pytał to by go okłamały.

Takie drobne rzeczy, małe kłamstwa, flirt w pracy... wszystko się składa na jedno - mniej lub bardziej świadome szukanie nowego partnera (czy jak kto woli, prowokowanie losu, który sprowokowany może wywołać zakochanie lub zdradę - a potem jedno z drugim mówi "nie wiem jak to się stało":p).
"Zrozumiał, że nie tylko był jej bliski, ale nie wiedział gdzie on się kończy, a ona zaczyna"
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ciężko mi sobie wyobrazić tak podłą cechę charakteru.
Myślę za to że samotność to stan umysłu który wynika z jakiejś formy nieakceptowania siebie. Szuka się innych, aby odwrócić uciec od swojego wnętrza i otrzymać aprobatę.
Mając dobry stosunek do siebie, nawet jak się jest samemu to się nie czuje samotności. A inni mogą wtedy wywoływać co najwyżej znudzenie;)
"Zrozumiał, że nie tylko był jej bliski, ale nie wiedział gdzie on się kończy, a ona zaczyna"
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
o to mi chodziło- o bycie samotnym ale nie samym bo w związku... to już lepiej być samym ale nie samotnym- trochę mi to zajęło ale lepiej cos zrozumieć późno niż wcale...
Może jednak ten czas był potrzebny właśnie po to bym to zaakcetpowała ;) i podobno każdy jest po to by nas czegoś nauczyć... i plusy tego co było też o dziwo udało mi się znaleźć ;)

myślę, że ważne jest by wierzyć w przyszłość.... w dobrą przyszłość!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie ma dobrej przyszłości, bo nawet do nieba jedzie się karawanem:P
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Anty, jesteś ankieterem?
....i myśli sobie Ikar, co nieraz już w dół runął: jakby powiało zdrowo, tobym jeszcze raz pofrunął......
A Osiecka
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
hahaha udało Ci się ;) ale tym samym potwierdzasz, że jesteś pesymistą!!!!
a ja potrafię być optymistką pomimo swojego realizmu, który inni z uporem maniaka nazywają pesymizmem ;)
"...Nie wolno Ci się bać, wszystko ma swój czas
Ty jesteś początkiem do każdego celu..."
Dla niektórych karawan, to niebiański rumak....
....i myśli sobie Ikar, co nieraz już w dół runął: jakby powiało zdrowo, tobym jeszcze raz pofrunął......
A Osiecka
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
a nie ! może Ty jednak jesteś optymistą? bo napisałeś do nieba a mogłoby być piekło??? jesli w niebie ma być lepiej to jest dobra przyszłość ;P
To była akurat parafraza słów Stacha:P

Tu są inne jego:
http://pl.wikiquote.org/wiki/Stanis%C5%82aw_Jerzy_Lec
Z jego aforyzmów trafiło do mnie jeszcze "Nie ufaj swemu sercu, łaknie Twojej krwi":D
no i wszystko jasne, teraz wszystkie Twoje wypowiedzi trzeba sprawdzać... a myślałam, że czasem masz takie dobre riposty :P
Czasem mam takie dobre riposty:P
A czasem szpanuje wiedzą z podstawówki, jak w tym przypadku;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
ta odpowiedz mi sie nie podobała... ;)
Ciekawe dlaczego.....
A Osiecka
4me,
Wiara i optymizm primo po pierwsze!! Wirtualna pozytywna piątka :)
Nie jestem całkowicie bezużyteczny.. Mogę zostać użyty jako zły przykład.
piąteczka leci i dla Ciebie ;)
wiesz ja sama siebie zadziwiam! z tymi rozowymi okularami na nosie az sie nie poznaję. Zobaczymy jak długo kolor przetrwa i nie zmieni sie na blado rozowy albo i na poszarzały ;)
@wezenek aż mnie oślepił błyskotliwy blask Twojego spostrzeżenia... :D
Nie nie nie nie... Pomiędzy różem a szarością zrób pauzę.. aż do kolejnego różu.
ULL staram się, staram!
Jak zacznie róż blednąć dam znać- będziemy szukać tęczy... hahaha full romantic zabrzmiało ;)
Ooooooh yes ;-)
A na końcu tęczy czeka skarb :D
I skrzat który go pilnuje... Wredny oszust, złodziej, palacz i pewnie pijak, a według jednego horroru, specjalista od wykluczania ludzi z listy obecnych i od rozbioru mięsa:P
To tak by dodać nasycenia Waszemu różowi;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
do góry