Widok

Czy czyjś niemowlak śpi po 40 min

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Czy macie tez taki problem ze Wasze dziecko spi max 40 min i to z zegarkiem w ręku a potem budzi się z płaczem i widać ze jest nie wysłany? Juz nie daje rady nawet na spacer nie mogę wyjść bo w wózku jest to samo :( czytałam coś o fazach snu u niemowlaka ale może ktoś coś ?? Może jakoś sobie poradziliście z problemem ??
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
tak, moje dziecko spi na raty, zazwyczaj 2 x po 45 min. tj. zasypia,budzi sie z zegarkiem w ręku po 45 min., usypiam dalej, jest niewyspany, zazwyczaj w 5 min zasypia dalej i śpi dalej albo 45 albo póltorej godz....tak, faza snu trwa ok. 45 min. jak ci się w wózku obudzi to go ululaj w wózku dalej, chyba, że nie zaśnie, moje dziecko akurat wózkowe i ładnie zasypiało, jeśli Twoje nie jest, nie pocieszę Cię, skończylismy rok i nadal tak śpimy:) ewentualnie przetrzymaj trochę przed usypianie, czasem jak akurat coś wypadło (lekarz, szczepienie, jakiś wyjazd) i mały zasypiał trochę później niż zazwyczaj, spał od razu półtorej godz. albo dłużej.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
moja córka ma tak samo a ma już 7,5 miesiąca. Najgorsze jest to, że w nocy też się tak budzi. Nie jest to przecież kwestia głodu czy bólu np ząbkowania, bo jest tak codziennie i od zawsze. Ze spacerami też mam kłopot, bo nie mogę oddalić się za daleko od domu i zrobić np zakupy, bo jak się obudzi to jest płacz a w najlepszym wypadku po prostu marudzi bo jest niedospana. Krążę zatem w okolicach domu i jestem wykończona:-( bo ani w dzień ani w nocy nie pośpi. Dodatkowo np dziś obudziła się już przed 5 rano a teraz chwilę po 6:00 zasnęła bo jest nieprzytomna o sobie nie wspomnę jaka jestem zmęczona. Nie mogę się z nią teraz położyć bo zaraz starsza córa do szkoły wstaje:-(
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Inka jak bardzo Ci rozumiem mam dokładnie tak samo :( i tez starsza idzie do szkoły i tez mam pobudka o 5 o tez nie.korzystam ze spacerów i pogody bo jestem blisko domu bo jak się obudzi to ryk. Na zakupy tez nie chodzę...nigdzie nie jeździmy tylko różnicą taka ze nasz ma 3 miesiące i jestem przerażona jak ma to tak trwać. ...:( a rozmawiała z lekarzem o tym ??
Mag rozmawiałam i pediatra się tylko śmieje, że taki typ:-( a ja jestem załamana, bo tak na prawdę nikt kto tak nie ma mnie nie rozumie. Dzieci koleżanek śpią już dawno całe noce i np jak słyszę, że jeszcze do tego 2 lub 3 godziny w dzień. A moja jak zaśnie to lecę do łazienki się umyć, szybko odkurzam czy nastawiam zupę. Ciągle szczypią mnie oczy ze zmęczenia. "Cieszę się", że mnie rozumiesz....
Poza tym snem córka jest radosna i dobrze się rozwija więc raczej ze zdrowiem wszystko jest ok
Moja corka ma dwie drzemki po pol z zegarkiem w reku ,teraz ma rok.Od zawsze tak sypia wczesniej miala 3 drzemki po pol h.U nas kapiel juz o 18 bo dziecko padniete jest wieczorem czasem ze zmeczenia usnac nie moze i jest ryk.Oczywiscie przez te pol h nic zrobic nie mozna,zazdroszcze dziewczynom ktorych dzieci spia po 3 h...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Mam dokładnie tak samo. Synek ma 11 miesięcy. W nocy budzi się co chwilę. Jak spi po godzinie albo półtorej to jest święto. Niektóre noce wogóle nie śpię bo się budzi co 20 min. A w dzień z wielkim trudem uspie to śpi 40 min i pobudka. Jak chcę żeby pospal dłużej to muszę go bujac w wózku, bo o spaniu w łóżeczku nie ma mowy. Bardzo dobrze Cię rozumiem. Jestem wykończona i nie wiem co mam robić. Myślałam że tylko on tak ma, a tu widzę że nie jest jedyny. Masakra.
Gabi dalej masz ten problem ze spaniem u dziecka? Mój Syn odkąd skończył 3 miesiące źle śpi max po 40 min i nie ważne czy dzień czy noc. Nie wiem kiedy to minie a Jestem juz strasznie tym zmeczona
U nas śpi czasem 15 minut i się budzi z płaczem, na rekach 30 minut. Jedynie na spacerach potrafi 2 h i w nocy tez spi po 2-3 godziny. ma 7 tygodni. mysle ze przejdzie.
u nas do 11 mc były 3 drzemki po 15 min w ciągu dnia, i nieważne czy wózek czy rece czy łóżeczko. Na szczęscie w nocy jest ok. od ok mc jest super bo potrafi i po 2 h spac dwa razy w ciągu dnia.
ja przy dwojce przez to przechodzilam. Minelo samo z czasem. Ale co przeszlam to moje. Najgorszy byl synek, przez pol roku w nocy budzil co godzine! A spac tylko chcial w swoim lozeczku. Probowalam wielu rad ale nic nie pomoglo. Przyszedl po prostu ten moment. Teraz trzecie ma dwa miesiace i jest aniolem, bez kolek, zasypia wszedzie w ciszy w halasie, a w nocy ciag od 21 do 5 rano. Swoje trzeba przejsc ale los Wam wynagrodzi obecne trudy.
Mój synek tak miał od 2 miesiąca 3 drzemki w ciągu dnia po pół godziny poddałam się i kładłam się z nim i spałam potem pierwsze spanie 21-1 1,15-3 3-5 5-7 i już rozrechotany od rana Wszystko robiłam z nim albo w chuście siedział albo na kocu na podłodze albo w łóżeczku zawsze tak aby mnie widział wyrabiałam się lepiej niż jak kombinowałam uśpić i coś w domu ogarnąć tak jak było to z Córką i najważniejsze byłam wyspana. Teraz ma 16 miesięcy i wstaje o 6,30-7mej kładzie się 11,30-12 na godzinkę i ok17 na półgodzinki wstaje z uśmiechem i na wieczór 20,30 idzie spać o 1 pobudka potem czasami o trzeciej i piątej lub jedna o czwartej. Wróciłam do pracy i niestety już nie śpię w dzień z nim czego mi bardzo brakuje czasami uda mi się przykimać i tej 17 mam wtedy więcej energii do życia.
Najgorsze są te spacery nie mogę patrzeć na te mamy chodzące wolnoutko w blasku słońca godzinami.....
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Mag a w nocy twoje dziecko też się tak często budzi?
może spróbuj chusty? bo nie rozumiem nawet jak obudzi się na spacerze to co się dzieje, że nie możesz spacerować? co w tej sytuacji w domu robisz - na rekach nosisz czy jak?
Moj ma 9 miesiecy i tez spi 2,3 razy po pol godz. W nocy tez sie czesto budzi ale co 2 godz.
Na spacerze jest tak ze najpierw siedzi i zwiedza. Potem padnie. Spi okolo 30 min i jak sie obudzi to tez zwiedza. A jak nie to musze go wyjac na chwile, podkarmic, puscic gdzieś itp. Zmienić pozycje:)
Nosze mlodego w chuscie i w nosudle. Wtedy faktycznie trochę dluzej spi ale szalu nie ma.
A jak urodzily sie Waszw dzieci? Sn czy przez cc? Moj przez cc o słyszałam teorie ze dzieci z cc moga miec problem z przechodzeniem z jednej fazy snu do drugiej i właśnie tak krotko sypiac. Ale nie wiem ile w tym prawdy:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
eee, legendy jakieś, moje sn i jak pisałam, co 45 min. tez sie budzi, z tym, że ululam i śpi dalej kolejna rundę:) a stosujecie jakies "rytuały", tzn. dziecko ma staly rytm dobowy? wie, że np. po obiadku idzie lulać? no i jak sie obudzi i widać, że jest niewyspane, to spróbuj dalej uśpić, na rękach, czy jak tam usypiacie...no i może herbatke z meliską dawajcie do picia? w gemini jest bio herbatka z meliską anyzem, koprem za jakieś 6 zł, polecam, bo na brzuszek też kojąco działa:)
Jak sie obudzi w wózku po 40 minutach to palcze i nie ma zmiłuj trzeba wyciągnąc z wózka...wiec teraz coraz czesciej uzywam chusty ale w taką pogode srednio...poza tym czqasami chcialabym pospacerowac z wozkiem.w domu normalnie lezy w lezaczku...spi tez raczej po 40 min...zdaża się dłużej ale rzadko i przsewaznie jak zasnie na mnie. W nocy po kąpieli śpi od 19 do 24 potem budzi się o 2 a potem różnie...nawet co godzinę. i o 5 pobudka...urodzony przez cc...ale to moje drugie dziecko przez cc a z pierwszym nie było zadnych problemów
rodzaj porodu nie powinien miec znaczenia, obaj synowie sn i obaj słabo spali/śpią.
"Najgorsze są te spacery nie mogę patrzeć na te mamy chodzące wolnoutko w blasku słońca godzinami....."

Miałam podobnie, dziecko 15 minut oglądało świat, potem zapadało w 40min drzemkę, a gdy dochodziła godzina od wyjścia z domu to już musiałam się czaić dookoła bloku, bo dziecię budziło się z dzikim wrzaskiem i trzeba było natychmiast wracać. Stan ten trwał miesiąc.
Pomogła zmiana wózka na klasyczny, na krzyżakowym zawieszeniu. Pierwszy spacer po zmianie wózka trwał 3 godziny, a ja co chwilę sprawdzałam, czy dziecko jeszcze oddycha. Jak masz od kogo pożyczyć inny wózek, to może spróbuj?
Moje dziecko urodzone przez cc,żadnych problemów ze spaniem odkąd skończyło 1,5 mc.Wydaję mi się ,że u nas pomógł wdrożony stały plan dnia którego się sztywno trzymałam.
-pierwsza dzrzemka 2h ok.10 później przesuwana powoli na 11.
-ok.13 obiad i spacer
-15 druga drzemka ok.1,5 h późżniej spacer w zależności od pogody lub inna aktywność.
-19.30-kąpiel ,kolacja
-20 spanie do 7-7.30 następnego dnia bez pobudek.
Żadne spanie na spacerze nie wchodziło w grę,nie chciała ,oczy jak 5 zł musiała być odkładana do łóżeczka w swoim pokoju,pokój w ciągu dna na drzemkę zaciemniany żaluzjami.Żadne lulanie ,usypianie u nas się nie sprawdziło tlko odkładanie do łóżeczka w swoim pokoju,kołyska w mojej sypialni czy spanie wspólne z rodzicami też nie bo ryk.A odkąd skończyła 1,5 mc nie chciała jeść w nocy czasami udało mi się coś w nią wpakować o 24 ale na siłę więc dałam spokój.Karmiona mm więc może to tez miało znaczenie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Przed wprowadzeniem stałego planu dnia też u nas były drzemki po 30 min. niewiadomo ila razy na dobę i pobudki w nocy co 2h.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nic nie poradzisz taki typ tak jak powiedział lekarz.Mój syn od samego początku spał źle.W nocy po kilka pobudek czasem co godzinę a w dzień to były drzemki 4 po 30 min jak był malutki i na każdą trzeba było specjalnie usypiać na rękach albo do wózka i na spacer.To było mega męczące,on nie umiał inaczej spać nigdy nie przespał więcej niż 40 min.Pózniej to były dwie tylko takie drzemki a później jedna,ludzie mi nie dowierzali bo starsze dzieci spały po 2 godziny na jedno spanie.To było drugie dziecko pierwsze też do przedszkola musiałam wozić i było naprawdę ciężko.Teraz synek ma 2,8 i odkąd poszedł do przedszkola znów mi się budzi co noc a dodam że noce zaczął przesypiać jak skończył 1,5 roku ale tyle się zdążyłam wyspać a tu kolejna ciąża i znów od połowy jej już sobie nie pospałampóźniej małe dziecko które też nie przesypia nocy,teraz ma 9 miesięcy i zęby ją męczą.Czekam cierpliwie bo mam prawo być już zmęczona,źle wyglądam i tez nie lepiej się czuje ale wszystko jest do przejścia jak widać.Powodzenia.Dasz radę.
Dobrze czasem poczytać ze nie jest sie samemu z probkrmami
Halo ???
Może ktoś jeszcze ?
Magus, pisałam jeszcze miesiąc temu, że moje dziecko śpi po 40 minut nawet w nocy i powiem Ci, że nagle przyszła taka noc, mała miała 8 miesięcy i 3 tygodnie, że przespała całą.... dosłownie całą noc!!! Zasnęła o 20,00 i wstała o 5,00, szok!!! i teraz śpi pięknie o 5,00 daję jej butlę mleka i śpi jeszcze do 7,30 nawet. Mało tego w dzień też pięknie śpi nawet po 2 godziny. Do tego tylko w swoim łóżeczku, już nie w naszym łóżku. Był to moment kiedy ostawiłam ją od piersi, wcześniej przystawiałam tylko w nocy. Do tego daję kuleczki homeopatyczne chamomilla vulgaris ale one są na bolesne ząbkowanie, mała nie ma jeszcze ani jednego ząbka. Gdzieś kiedyś czytałam, że przychodzi taki dzień i u mnie przyszedł:-) Powodzenia:-)
Ale super mam nadzieje ze u nas tez taki dzień nadejdzie...do 8 miesięcy mamy jeszcze 3 miesiące. ..jak trzeba to wytrzymam...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dokładnie na wszystko przyjdzie czas,trzeba cierpliwie czekać jedno dziecko wcześniej zacznie przesypiać noce drugie później.Mój synek skończy zaraz 3 lata i śpi dobrze choć teraz miał tydzień że budził się co noc bo pożegnaliśmy smoczek a tak to jeszcze też się czasem przebudzi bo coś mu się przyśni albo za gorąco w nocy.Wrażliwe dziecko i nic nie poradzisz,za to moja młodsza zaraz skończy roczek i przesypia już całe noce więc w końcu wychodzę z tego ciągłego zmęczenia i Ty też dasz radę,oby szybko zaczęło spać dobrze.Powodzenia i dużo cierpliwości.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Wasze ulubione zapachy (71 odpowiedzi)

Jak w tytule - jakie sa Wasze ulubione perfumy?

Zatrudnij profesjonalnego hakera! (5 odpowiedzi)

Moje doświadczenie to programowanie, uruchamianie exploitów, konfigurowanie ataków DDOS i lubię...

malejące piersi po porodzie? :) heh... (60 odpowiedzi)

hej dziewczęta... Temat może i banalny, ale dla mnie taki se :) Pytam z ciekawości-czy...

do góry