Widok

DOM. Nasz dom :)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Startujemy z tematem.

Ostatnie dwa wieczory przegadane o tym z naszymi Rodzicami...

Nie będziemy czekać, bo czas to pieniądz :)
I od razu po świętach zabieramy się za wszystko po kolei. Będziemy mieli domek :) Mały, ale własny :)
Niech się właściciele cholernie drogich mieszkań ugryzą :)

Mam nadzieję, że parę z Was, dość juz obeznanych i doświadczonych w temacie, podpowie nam czasem...

:)

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Gratuluję wszystkim decyzji o budowie! Baaardzo mądry krok, IMHO. Mam nadzieję, że zdążycie z wykończeniem, zanim ceny na materiały i robociznę zdrożeją tak, jak teraz ceny mieszkań.

Co do kosztów budowy... Wszyscy, którzy się wypowiadają, mają rację... Zwykle jest tak, że koszt budowy przekracza znacznie kosztorys... Znam przypadki, że nawet kilkukrotnie. Ale mam też przykłady osób, które wybudowały dom za kwoty znacznie niższe, niż przewidziane w standardowych kosztorysach.

Jeśli chodzi o niby ogromne koszty ogrzewania - bzdura! (chyba, że ktoś ma źle ocieplony dom i beznadziejny piec). Moi rodzice za ogrzewanie prawie 400m domu płacą tyle, ile wynoszą koszty ogrzewania ok. 100m mieszkania z GPEC.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
tak, ocieplenie domu + kominek z płaszczem wodnym + dobry opiec gazowy
i koszty ogrzewania są niewielkie
teraz tak mamy

beann..
nie mam zamiaru tworzyc tu wykladow na temat energetyki, ale ceny np pomp ciepla sa zatrwazajace jak sie wykonuje przez firmy, ale jak sie je robi samemu, a jest to mozliwe, to nie jest duzy koszt, jest energia solarna ( cos innego od en slonecznej) istnieje en wiatru i mozliwosc wykorzystania przydomowej turbiny wiatrowej (a raczej byl by to maly wiatraczek) ..., i wiele wiele innych
koncze te wywody bo ten temat to dla mnie temat rzeka i konik....

noooo, kropka, chyba cie na jakąś kawe zabiore jak już bede na tym etapie, ty sie wygadasz, a ja może wykożystam takie nowinki :)))

Moi rodzice za ogrzewanie 300 m2 domu płacą w sezonie grzewczym około 600-700 zł, tak więc strasznie oszczędzają i mają znacznie mniej, ale mrozy straszne;( Ale dom jest nieocieplony, a co do pieca to jest gazowy, bardzo dobry. Ale spec od pieców mówił, że przy takim metrażu to tak średnio wychodzi. Właśnie z tego powodu nie chciałabym mieszkać w domu, zbyt duże koszty utrzymania.

Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić
Kropka-M napisał(a):

> nie mam zamiaru tworzyc tu wykladow na temat energetyki (...), bo ten temat to dla mnie temat rzeka i
> konik....

To może nowy wątek, please....
Nie chcę Cię naciągać na bezpłatne porady, ale może chociaż "skrótowo" koszty instalacji i ekspoloatacji dla poszczególnych sposobów ogrzewania?
Kropka-M :) Jeżeli masz czas, to prośbę beann popieram :)

Ja też trochę siedzę w temacie... Ale pominiętego tutaj alternatywnego źródła energii... MOże czasem też coś podpowiem...

:) a my budujemy drewniany domek z bali..nasz domek ma 85m2 i dach dwuspadowy(90m2) biorąc cenę dachówek na około 20-30 zł za metr to jak pokrycie dachu wyjdzie 10 rysi to max gdzieś już pisałam o kosztach drewna i robocizny.. do tego dachówka (brat - stolarz, dekarz) elektryka w domku( mąż kuzynki) hydraulika (tato) żadnych tynków, ociepleń nie trzeba.. pozostanie tylko jeszcze kominek (do 10.000) i do tego wyposażenie. Juz dziś wiem, ze wyjdziemy na 150 tysiecy..spokojnie..

Szczęście to je­dyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli.
kurcze to ja ziemie chce
buuuu

Lamia, ja próbuję nadal przekonać Męża i Teścia, że domy drewniane nie są złe.. Brakuje mi dobrych argumentów, żeby ich przekonać :) A Ty jesteś w temacie... :)

mamy drewniany dom przystosowany na caloroczny mieszkalny na wsi nad jeziorem. Nie jest to co prawda dom z bali ale zwykly "danmar" i musze powiedziec ze sprawuje sie calkiem niezle. Oczywiscie po okolo 5 latach wymagal ponownej konserwacji (pomalowania tikkurilla) ale poza tym to nic zlego sie nie dzieje. Dom jest cieplutki bo odpowiednio ocieplony - ogrzewanie to tylko kominek (otwarty, bez wkladu) i grzejniczki takie nie duze na prad (ktorych praktycznie wogole sie nie wlacza - tylko w lazience. W salonie jest grzejnik olejowy. Fakt, ze nie bylismy tam przy 20 stopniowych mrozac, pewnie trzebaby bylo mocniej dogrzewac.

Reasumujac - jak sie odpowiednio dba o dom drewniany to moze wytrzymac dluuuugie lata i nie sadze zeby byl duzo gorszy od murowanego - oczywiscie jesli jest odpowiednio postawiony

Najwięcej argumentów za znajdziecie w wątku domy z bali na muratorze http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=504&highlight=domy+bali. nasz domek będzie z bali o przekroju 20cm (tak budują w Norwegii a mróz tam trochę inny niż u nas), wszystko jest ciśnieniowo impregnowane do tego cały środek będzie imregnowany woskiem pszczelim (to już sami będziemy biegać ze szmatką i wcierać ) , planujemy tylko kominek z rozprowadzeniem ciepłego powietrza (czyli DGP czy coś takiego).. na początku też miałam sporo wątpliwości, ale byłam na wczasach w takiej chacie w górach i po prostu super było ;) no i chata była używana jako pensjonat od 20 lat a wyglądała świetnie..na wschodzie Polski kwitnie teraz handel starymi chałupami z drewna (białostockie) które mają po sto lat i więcej i wyglądają rewelacyjnie po drobnym remoncie ;p
tutaj link do takiej chaty ;) http://homepage.mac.com/rogaleo/robercin/PhotoAlbum34.html o ile to jeszcze mozna nazwać chatą ;)

w kwestii ogrzewania tak a nie inaczej bo 10 m3 drzewa w nadleśnictwie kosztuje (przy własnej wyrębie..a właściwie ścince) około 600 zeta ;) a to spokojnie wystarcza na całą zimę na tak nie wielkie domek

beatko to prawda ciężko przekonać ludzi mieszkających w domach tradycyjnych do domów z bali niestety:)

No właśnie bardzo trudno :)

Ale ja pracuję niejako w branży drzewnej i wiem, jakie są plusy... Ale oni swoje dalej...

Dzięki Wam dziewczyny :)
Poczytam muratora jeszcze, wczoraj się zalogowałam nawet :)
I będę robić kolejne podejścia...
Póki nie ma jeszcze działki, mam szanse coś wynegocjować :)

Lamia, faktycznie fajna ta chatka :)

Mój Tata pochodzi z Podlasia.. Byliśmy ostatnio w kwietniu u jego rodziców i widziałam sporo takich chatynek... (w Białowieży akurat powstawało olbrzymie coś z drewna) :)
Bardzo bym chciała tam zamieszkać... Cudowna okolica... Ale tam ciężko z pracą...

oj tak chyba że się jest jakimś leśnikiem czy po ochronie
a wiesz nawet w grudiowym muratorze tez pisali o domach z bali

no niestety często jest coś za coś.. nawet my zrezygnowaliśmy z naszej hektarowej działki (sprzedaliśmy ją) bo uznaliśmy że jednak za daleko wszędzie..i teraz mamy działkę w Kaliskach koło Kartuz (do samych Kartuz mamy 3 km.. na szczęście wieś leży w lesie i jest cicho i spokojnie ;) no i cena 20 tysięcy.. a propo różnych okazji..skarbówka sprawdza czy cena jest chociaż zbliżona do srednej ustalonej przez nich na danym terenie..jesli nie to dowala podatek...

kurde zawsze muszą się wcisnąć ahhh

Drogie Moje Panie ;)

jak juz wyzej napisalam temat źrodeł odnawialnych to jest faktycznie temat rzeka i cięzko od czegoś zacząć,
utworzenie instalacji np pomp ciepla (wiadomo ze nie wszystko sie da zrobić samodzielnie) ale większość i to zalezy od umiejętmości i możliwości i o cenach mówić jest ciężko. Wariactwem Piotrka jest właśnie to i en solarna/słoneczna, ja natomiast jak na turbiniarza przystało przede wszystkim en wiatru- i dodam ze u nas na pewno bedzie uzyskiwana jako żrodło pomocnicze (!!!) en wiatru czyli mała el wiatrowa, - nie mylic z wielkimi wiatrakami !!!
aha i o ile sie nie myle (a nie jestem na 100% pewna) projekty domow powinny uwzgledniac wlasnie uzyskiwanie en cześciowo ze żrodeł odnawialnych - ale wiem ze tego nie ma w projektach, albo robia taki projekt na prosbe- my przynajmniej o taki zapis bedziemy zabiegac,

eh no i znowu sie rozpisalam :)

rozpisuj się śmiało :)
dzięki :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Trampolina- jaki rozmiar wybrac? (20 odpowiedzi)

Hej, mamy w planie kupic trampoline,ale zupelnie nie wiemy jaki rozmiar kupic najlepiej,sa rozne...

do góry