Widok

Do kadrowych - dofinansowanie okularów, problem z prawem

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Byłam u okulisty i muszę nosić okulary. Pracodawca dofinansowuje okulary, ale jest problem.
Powiedziano mi, ze to musi lekarz medycyny pracy zalecić okulary. Następne badanie okresowe mam w przyszłym roku dopiero, a wzrok pogorszył mi się teraz (byłam u okulisty w innym celu i wyszło, że wzrok sie pogorszył). Czy są jakieś przepisy mówiące o tym, że pracodawca może wysłać mnie na badania wcześniej, niż określono w ostatnim zaświadczeniu od lekarza medycyny pracy?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
hmm ja mam taka sama sytuacje. tylko ze jako ze mam abonament w swissmedzie w kazdym czasie moge isc do lekarza okulisty zajmujacego sie medycyna pracy ( bo tylko skierowanie od lekarza uprawnionego daje szanse ze Ci zwroca pieniadze) po prostu sie zapytaj u pracodawcy.
bierzesz od kadrowej skierowanie na badanie okulistyczne i idziesz , robisz , dostajesz od nich papier i już , pracodawca wyplaca za okulary .
a co zrobić jeśli pracodawca finansuje okulary tylko do 35 roku życia,a ma się więcej?
image

Fotografia okolicznościowa, sesje dziecięce, portretowe itd.
www.ans-photo.pl
o mamo a co to za wymysł ???? a macie to zapisane w regiulaminie czy gdzie ??? u nas nie ma limitu wieku , wydaje mi się to bezprawne i dyskryminujące - nie wiem czy tak można , nie wnikałam aż tak w przepisy i nie wiem czy taki zapis może funkcjonowac , trzeba zadzwonić do PIP dla pewnosci
Nie wiem dokładnie jak to tam jest ,bo to dotyczy kogoś z mojej rodziny...ja nie rozumiem jak można tak robić! Spędza się przynajmniej 8h dziennie przed komputerem i jeszcze nie chcą zapłacić za okulary mimo,że lekarz na badaniach okresowych wykrył wadę :/
image

Fotografia okolicznościowa, sesje dziecięce, portretowe itd.
www.ans-photo.pl
Jeżeli chodzi o nabycie prawa do dofinansowania, to z uwagi na cel regulacji (zapewnienie bhp w trakcie pracy przy monitorze ekranowym) nie ma „okresu wyczekiwania” i tym samym pracodawca nie może takich okresów wprowadzić (np. zapisać, że prawo do dofinansowania mają tylko pracownicy zatrudnieni co najmniej 6 miesięcy lub na czas nieokreślony). Prawo do uzyskania dopłaty ma zatem każdy pracownik, bez względu na staż pracy czy rodzaj umowy – pod warunkiem, że pracuje przy komputerze co najmniej 4 godziny dziennie (należy wpisać taka informację w skierowaniu na badania) i konieczność stosowania okularów zostanie stwierdzona przez lekarza medycyny pracy w trakcie badań profilaktycznych.

znalazłam coś takiego - wiec wydaje mi sie , ze i ograniczeń wiekowych pracodawca nie może tu stosować ...
Podstawa prawna:

•§ 8 rozporządzenia MPiPS z 1 grudnia 1998 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy na stanowiskach wyposażonych w monitory ekranowe (Dz.U. z 1998 r., nr 148, poz. 973).
byłam pytać w kadrach, i dostałam odpowiedź, że tylko zaświadczenie uzyskane podczas badań profilaktycznych uprawnia do dofinansowania :(
ale to absurd jakiś jest dla mnie, bo mam badania co 4 lata wykonywane...
A sama mogę poprosić w pracy o skierowanie na badania profilaktyczne?
aaa my mamy z pracy abonament w medicoverze i tam też robimy badania
oczywiście prosisz o skierowanie na badania bo pogorszył ci się wzrok i kadrowa ma obowiązek Ci je wydać ... nawet jeśli badania profilaktyczne robiłaś np. 2 m-ce temu , to nie ma nic wspólnego stwierdzasz , ze coś jest nie tak ze wzrokiem i masz prawo iśc do lekarza zakładowego na dodatkowe badania .
lekarz wydaje Ci nowe zaświadczenia z wpisem o koniecznosci używania okularów przy pracy z kompterem i tyle
U mnie jest tak. Ostatnie badania lekarskie miałam we wrześniu 2010. Teraz zauważyłam, że pogorszył mi się wzrok i poszłam do okulisty. Dostałam zaświadczenie o konieczności noszenia okularów. Poszłam do naszego lekarza zakładowego z tym zaświadczeniem i dostałam zaświadczenie, że okulary są mi potrzebne do pracy. Mogłam to też inaczej załatwić: iść najpierw do lekarza zakładowego po skierowanie do okulisty. Ale mi akurat zależało na tym żeby iść do okulisty przeze mnie wybranego. Musiałam tylko zapłacić za wizytę. Z tego co mi powiedział lekarz to mogę przychodzić jak często mi się wydaje, że wzrok mi się pogorszył. Chyba, że regulamin firmy ogranicza dofinansowanie okularów.
dofinansowanie przysługuje u nas np. raz na 2 lata - takie mamy zapisy w zarządzeniach - to ustala pracodawca akurat także to , że pójdziesz 2 razy w ciągu 2 lat do okulisty nie oznacza , ze ci za każdym razem wypłacą dofinansowanie . Musicie mieć w zakł. pracy odpowieni zapis na ten temat - przeważanie raz na dwa lata pracodawcy wypłacają 100, 200 ,300 zł - różnie to bywa .
Poszłam jeszcze raz i kadrowy powiedział, ze zadzwoni do medicoveru i zapyta jak to jest... Zobaczymy...
poszperałam trochę i oto co znalazłam:
http://www.firma.egospodarka.pl/article/articleprint/52210/-1/47

Brak słów na takie prawo :(
mój mąż chyba raz w roku albo raz na dwa lata (już nie pamiętam) ma dofinansowanie okularów - idzie do normalnego okulisty po receptę na okulary, robi okulary za które płaci - a później tą receptę podbitą przez optyka, z rachunkiem za okulary oddaje pracodawcy :)

teoretycznie ich firma ma umowę z Vision Express - ale pisze się podanie o zgodę na zrobienie okularów w innym zakładzie i nie ma problemu :)

do okulisty idzie takiego, jak akurat wypadnie - zgodnie z dodatkowym ubezpieczeniem medycznym :)
ewwa, dziwi mnie to że kadrowy pyta o takie rzeczy w Medicoverze, bo to albo on albo BHPowiec powinien wiedzieć jak się załatwia te sprawy w Waszej firmie. Ja byłam na badaniu okulistycznym poza badaniami okresowymi, bo pogorszył mi się wzrok. Musiałam iść do określonej placówki ze skierowaniem z BHP. Potem receptę realizowałam obojętne gdzie, a rachunek zaniosłam do firmy i oddali 200zł, tyle co za szkła. Taka "przyjemność" przysługuje w mojej firmie co dwa lata.
image
image
nie wiem sama co mam z tym zrobić :(
wyczytałam też, że jeśli poza badaniami dostane zaświadczenie, że muszę nosić okulary, to nawet jak mi dofinansują, to płacę podatek dochodowy od wysokości dofinansowania...
bez sensu...
kwota dofinansowania nie jest opodatkowana wcale - nie jest ona nigdzie ujmowana w PIT tez nie , poprostu jest to kwota wypłaca na rękę a podatku od tego się nie odprowadza - tak robią wszystkie firmy.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Ciemieniucha - skuteczne metody (51 odpowiedzi)

Może doradzicie coś skutecznego na ciemieniuchę. Moja mała ma na środku główki cały placek....

nie daje rady,mam juz dosc...... (27 odpowiedzi)

Musze sie wygadac,przepraszam ze tu ale nie mam komu;( Mam 26lat i okolo 100000tys dlugu przez...

WAŻNE -- POSZUKUJĘ AUTA NA PRZEWÓZ RZECZY DO POLSKI --- !!! (14 odpowiedzi)

Witam mam nietypowe pytanie poszukujemy auta, osoby która pracuje w jakiejś firmie przewozowej...

do góry