Widok

Fotelik, które miejsce w samochodzie?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Po konferencji fotelik.info w której brałem udział, mam pracę domową do odrobienia
Pytanie brzmi na którym miejscu w samochodzie przewozicie swoje dziecko/dzieci i dlaczego?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja wiem na pewno ze przewozi sie z tyłu fotellik z maluchem, ja osoiście przewoże go za pasażerem, żeby jak bede kieriwcą zebym miała go na oku, ale zastanawia mnie czy można na środku wozić dziecko? ,mam tył na 3 osoby...
Z tylu za kierowca ,najbezpieczniejsze miejsce ,dlaczego ?? kierowca zawsze ma odruch bezwarunkowy i odbija w droga strone ...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
no to Ci pomogę ;)

dwójka dzieci, więc dwa foteliki- jeden za pasażerem- maxi cosi mobi, drugi za kierowcą- maxi cosi pebble
dlaczego tak?
za pasażerem bezpieczniej, to wiem :)
u nas wygrało też miejsce... za kierowcą mobi się nie zmieści po prostu
za miesiąc będę musiała upchnąć trzeci fotelik w trzydrzwiowym punciaku :) - to będzie nie lada wyzwanie :) obstawiam, że mobi zostanie na swoim miejscu, 0-13 pewnie pójdzie do przodu, a za pasażerem stanie 9-36 z ponad trzylatką :) nie posadzę najstarszej do przodu, bo nie odsunę fotela pasażera do tyłu
myślę jeszcze czy by mobiego do przodu nie przesadzić- tak wg ekspertów byłoby najlepiej, ale nie wiem jak wtedy będzie z widocznością no i ze stabilnością, bo póki co nie udało mi się go tam dobrze zamontować
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4
ewa- jeśli na środku jest pas trzypunktowy i siedzenie pełnowymiarowe, jeśli da się tam zamontować fotelik tak, żeby nie był luźny, to jest to najbezpieczniejsze miejsce w samochodzie :) zaraz po nim siedzenie za pasażerem, potem dopiero za kierowcą, na końcu oczywiście z przodu...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Niestety teoria sobie a rzeczywistość sobie. Ja kupowałam foteliki najlepsze na dany czas. Zaufałam firmie Concord. Bezpieczny fotelik=duży i szeroki fotelik. Więc obok siebie nie da się ich zamontować. Jeden fotelik mam z tyłu na środkowym siedzeniu, a drugi z przodu. Dzięki temu mam dwa miejsca z tyłu dla dorosłych które są mi potrzebne.
Mam jedno dziecko .
Przeworzę mała na środku z tyłu . To nabezpieczniejsze miejsce jezli chodzi o kolizje boczne .
Co do uderzenia w tył samochodu to pewnie poduszka byłaby lepsza niż bezwładnie lecąca szyja ale wieksze ryzyko kolizji bocznej .
Fotelik z testami ADAC -4 * .

popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
najbezpieczniej na srodku ale w niewielu samochodach da sie zamontowac. jakie macie samochody ktore na to pozwalaja. u nas jezdzi za pasazerem
ja mam kombiaka mazde 6 i da sie zamontowac na środku ale nie wiedziałam jak to sie ma do beżpieczeństwa...zreszta dla mnie byłoby lepiej na środkumały by wszystko widział i nie piszał jak głupi :P:P:P
Kurcze, a ja cały czas byłam przekonana że miejsce za kierowcą jest najbezpieczniejsze bo kierowca odruchowo jakby to powiedzieć ratuje siebie - gdzieś tak słyszałam (może głupie tłumaczenie). Człowiek uczy się całe życie jak widać :)

Co do fotelika to jeżdżę nissanem almerą w sedanie a mała siedzi za pasażerem.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
ten odruch to taki mit :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5
My mamy za kierowcą, bo uważamy, że tam jest najbezpieczniej.
My mieliśmy za kierowcą bo też myślałam że najbezpieczniejsze miejsce ale jak przeczytałam że to mit i że bezpieczniej jest za pasażerem to przełożyliśmy. Za pasażerem jest też wygodniej jak podróżuje się samemu z dzieckiem no i bezpieczniej jak np. trzeba awaryjnie się zatrzymać na siku:)

Na środku nie możemy bo mamy na isofixie a na środku isofixa nie ma.
imageimage
My mamy z tyły na środku ;-).
fotelik 9-18 na miejscu za pasazerem bo bezpieczniej podobno mam nadzieje ze nigdy nie bede musiała tego testowac na własnym dziecku no a poza tym wygodniej maz jako kierowca odsuwa fotel na maksa wiec z tyłu niewiele miesjsca zostaje:) u tescia w samochodzie montuje na srodku bo ma taka mozliwosc:)
image
Karoliny fotelik jest za siedzeniem pasażera.
image
image
Pierwsze słyszę że za kierowcą to najbezpieczniejsze miejsce.......za pasażerem to owszem zgodzę się z tym,chociaż słyszałam raz że za kierowcą powinno się sadzać bo tam najbezpieczniej ,ale słyszałam to od tępaka który pomimo posiadania prawa jazdy i auta nic nie wie na ten temat i jeszcze małe dziecko przewoził przodem ( w foteliku 0-13 nie przystosowanym do takiego wożenia ) i się kłócił ze mną że wozi się przodem poza tym dziecko lepiej widzi i nie płacze ( argument inteligenta) ,ja pomimo nie posiadania prawa jazdy wiem że wozi się za pasażerem i tyłem jak najdłużej ,no ale cóż są ludzie wiedzący i tacy co myślą że wiedzą......
Za pasażerem - w Mondeo po środku nie mamy isofixów, a i kanapa jest "wybrzuszona"
Za pasażerem, bo w razie awaryjnego zatrzymywania się przy drodze tak jest bezpieczniej wyjąć dziecko - mamy ruch prawostronny, więc strona od pasażera jest stroną od pobocza.

Przy dwójce dzieci zastanawiałabym się, ale chyba "wybiegające" dziecko dałabym za pasażera, a "nosidełko" za kierowcę
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dwa foteliki z tyłu młodsza za pasażerem, starsza za kierowcą. Oba foteliki wyposażone w Isofix w tym jeden fotelik montowany na bazie. Dlaczego? Bo nie mam innego wyjścia.
image
image

image
Skoro wszyscy się tak mądrzą, że za pasażerem najbezpieczniej to może ktoś poda jakieś uzasadnienie.
Może "mama" skoro porównuje osoby sadzające dziecko za kierowcą do tępaków...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
poświęciłam się, znalazłam maila sprzed roku, na fotelik,info można zapisać się na kurs bezpłatny elearningowy - http://pierwszy.fotelik.info/info/

w 5 lekcji:

Agnieszko,

przed Tobą 5 lekcja kursu "Jak wybrać fotelik dla niemowlęcia".

Dziś kontynuujemy temat mocowania fotelika w samochodzie. Tym razem
dowiesz się, na którym miejscu w samochodzie najbezpieczniej jest
zamocować fotelik.

Pozdrawiam

Paweł Kurpiewski
http://fotelik.info - foteliki samochodowe dla dzieci
wiemy (prawie) wszystko o fotelikach

Najbezpieczniejsze miejsce w samochodzie

Jak pokazują liczne publikacje, najbardziej bezpiecznym miejscem w
samochodzie jest środkowe miejsce na tylnym siedzeniu, oczywiście o
ile wyposażone jest ono w 3-punktowy pas bezpieczeństwa lub mocowanie
ISOFIX. Jest ono najbardziej oddalone od punktów uderzenia przy
zderzeniu bocznym. Zabezpiecza to przed bezpośrednim lub pośrednim
uderzeniem głowy dziecka w drzwi lub szybę samochodu oraz przed
uderzeniem dziecka w foteliku przez penetrujący samochód.

Zalety takiej lokalizacji fotelika można dostrzec również przy
zderzeniu przednim. Asymetria mocowania fotelika przy użyciu pasa
bezpieczeństwa powoduje, że podczas zderzenia czołowego fotelik
usiłuje poruszać się na boki, a mówiąc bardziej precyzyjnie -
obracać
się wokół osi pionowej. Dotyczy to przede wszystkim fotelików grup I i
II-III, dlatego też nie będzie to w tym miejscu omawiane. Szerzej na
ten temat przeczytasz niebawem w artykule "Najbezpieczniejsze miejsce
w samochodzie".

Jeśli Twój samochód nie posiada 3-punktowego pasa ani ISOFIX na
środkowym siedzeniu tylnej kanapy, to zamocuj fotelik na tylnej
kanapie za siedzeniem pasażera. Pozwala to na łatwy i bezpieczny
dostęp do dziecka w foteliku, kiedy będziesz zmuszona(y) zaparkować
samochód lub awaryjnie się zatrzymać na poboczu ruchliwej jezdni.
Niektórzy wskazują na dodatkowy atut tego miejsca, jakim jest
ułatwiona możliwość kontaktu wzrokowego kierowcy samochodu z dzieckiem
w foteliku. My zaś, osobom, które czują taką potrzebę, doradzamy
raczej zastosowanie dodatkowych lusterek niż zerkanie na dziecko
siedzące z tyłu. Kierowca powinien bowiem skupić się przede wszystkim
na prowadzeniu auta.

W Polsce dosyć popularny jest "mit" o rzekomej przewadze siedzenia za
kierowcą nad siedzeniem za pasażerem. Rzekomo ma być ono
bezpieczniejsze, gdyż kierowca w trakcie kolizji podświadomie kieruje
samochodem tak, by ocalić siebie. Jest to błędna teoria, która nie
znajduje żadnego potwierdzenia w statystykach wypadków. Nawet jeśli
miały miejsce pojedyncze przypadki tego typu zdarzeń, to są to tylko
wyjątki i nie można na ich podstawie wygłaszać tego typu teorii.
Niestety ten błędny "mit" jest u nas rozpowszechniany nawet przez
funkcjonariuszy Policji.

fotelik.info walczy z tego typu błędnymi teoriami między innymi
szkoląc Policję. Dzięki Tobie, Agnieszko, ta walka może być bardziej
skuteczna. Przeczytaj jeszcze raz uważnie tego e-maila. Porozmawiaj o
tym ze swoimi znajomymi. Wytłumacz im dlaczego i kiedy najbezpieczniej
jest po środku, dlaczego bezpieczniej jest za pasażerem, niż za
kierowcą. Będą zaskoczeni tym, co od Ciebie usłyszą, a w
przyszłości
może właśnie dzięki Tobie ich dziecko uniknie śmierci lub ciężkich
obrażeń.
image
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jestem ciekawa jak niektóre się z Was ustosunkują do tego jak się ma dwoje dzieci? To które sadzacie za kierowcą czy pasażerem wybieracie które mniej ważne w razie wypadku? Bez sensu takie rozumowanie.
image
image

image
Jak urodził się pierwszy synek to jeździł za kierowcą (mąż nasłuchał się że tam najbezpieczniej, ale też raczej jeździliśmy w 3 więc mi było wygodniej z fotela pasażera sięgnąć), po urodzeniu drugiego starszy został na swoim miejscu a maluch poszedł za pasażera. Obecnie starszy (4l) jeździ za pasażerem a młodszy za kierowcą, bo jak wymienialiśmy fotelik to po prostu ten nowy 15-36 poszedł w miejsce 0-13 a mały się 'przesiadł' do fotela brata.
Lada moment pojawi sie kolejny pasażer :) Najwygodniej byłoby mi zostawić starszaków z tyłu, bo foteliki są na isofixach a malucha wozić z przodu, bo pewnie najrzadziej będzie podróżował, ale nie mam opcji samodzielnego wyłączenia poduszki :( Także najstarszy pójdzie do przodu a maluch za pasażera.
A jak będziemy musieli się wcisnąć w 5 to trzeba będzie wypiąć 9-18 z isofixa i upchnąć 3 foteliki z tyłu :PP Mierzyliśmy i wchodziły na styk ale ze starym 0-13, miejmy nadzieję że z nowym też wejdą :PP
nas tez jest piatka w almerze sedan i 3 duze fotele z tylu sie nie zmieszcza, takze najstarszy 7latek jezdzi z przodu, a mlodsi z tylu, 4latek za kierowca a roczniak za pasazerem, a ja w srodku:)
U mnie nie ma wyjścia. Trójka dzieci - trzy foteliki - wszystkie trzy z tyłu. Do niedawna były dwa Concordy Trimax + Jeden Graco Junior Maxi. Teraz jest jeden Concord + dwa Graco. Nie mogę rozpatrywać, które miejsce teoretycznie bezpieczniejsze bo moje dzieci siedzą na wszystkich trzech :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Do gośka
tak porównuję do tępaków osoby sadzające/przewożące dzieci za fotelem kierowcy SZCZEGÓLNIE osoby które jadą same z dzieckiem ww.osoba jadąca SAMA z dzieckiem wsadziła dziecko w nosidełku (nieprzystosowanym przodem do kierunku jazdy co by lepiej widziało) jak dziecko zaczęło płakać nie wiedziała co zrobić ,próbowała podać dziecku smoczek przy tym ODWRACAJĄC SIĘ DO TYŁU NIE PATRZĄC NA DROGĘ I STWARZAJĄC ZAGROŻENIE NIE TYLKO DLA SIEBIE I DZIECKA ALE TAKŻE INNYCH UŻYTKOWNIKÓW DROGI.Bardzo mądre Gosiu prawda ?
Min dla mnie to też jest powód aby nie sadzać dziecka za kierowcą szczególnie kiedy jedzie się samemu z dzieckiem bo stwarza się zagrożenie bo jak dziecko zaczyna np.płakać taki "kierowca" dekoncentruje się ,częściej patrzy w lusterko bądź odwraca się co chwilę do tyłu , przy czym stwarza zagrożenie dla siebie i innych użytkowników drogi.
No ale co tak każdy taki "kierowca" myśli że jest mądrzejszy poza tym jak usłyszy taki argument to stwierdza "mnie to nie dotyczy" a jak nie daj coś się stanie to wtedy jest płacz,lament i pretensje do wszystkich tylko nie do siebie......
Dwie córki w fotelikach, jedna za kierowcą,druga za pasażerem, trzecia po środku najstarsza,zapięta pasem biodrowym.
Dlaczego? nie widzę innej opcji hehe bo z przodu dzieci nie wożę!!!!!
Wywiązała się mała dyskusja na temat siedzenia za kierowcą. Mit mitem ale wiecie dokładnie dlaczego lepiej sadzać dziecko za pasażerem. O co chodzi dlaczego jest bezpieczniej?
powtórzę...
Za pasażerem, bo w razie awaryjnego zatrzymywania się przy drodze tak jest bezpieczniej wyjąć dziecko - mamy ruch prawostronny, więc strona od pasażera jest stroną od pobocza.
image
AgaB to wszystko sprawdza się przy jednym dziecku natomiast przy dwójce czy trójce już nie koniecznie.
image
image

image
Agusia - zgadza się - ale pytanie było czemu za pasażerem uznaje się za bezpieczniejsze...
Przy 2(i więcej) dzieci kombinowałabym tak, żeby za pasażerem siedziało to dziecko, które samo wysiada; albo to dziecko, które dłużej się "montuje" (żeby dziecko samo nie wyleciało na ulicę, tylko chodnik albo, zeby krócej przy montowaniu/rozmontowywaniu dziecka z fotelika być od strony ulicy)
image
Wiesz też zależy jak kto się przemieszcza. Ja np nigdy nie wysadzam dzieci na poboczu. Zjeżdżam na parking albo w inne miejsce do tego przeznaczone. Do tego jeżdżę anglikiem więc u mnie ta niby bezpieczniejsza strona jest za kierowcą biorąc pod uwagę pobocze. No ale tak jak wspomniałam nie zatrzymuję się w takich miejscach tym bardziej nie wypuszczam dzieci.
image
image

image
"w razie awaryjnego zatrzymywania się"

generalnie u nas w PL dominują miejsca prakingowe prostopadłe nie równoległe do ulicy (zresztą przy normalnym parkowaniu możemy stanąć odpowiednią stroną do krawężnika)

Ale tak, w "angliku" jeżdżącym po PL "bezpieczniejszą" stroną byłaby za kierowcą wg mnie, wg tych zasad
image
ok przy wysiadaniu bezpieczniej....aleeee jesli chodzi o bezpieczenstwo podczas zderzenia? bo to o wysiadaniu to raczej wygoda
image
w przypadku ewentualnego zderzenia najbezpieczniejszy środek ale tak jak już było napisane niestety większość aut nie jest przystosowana do montowania fotelików po środku :(

Pozostaje kwestia wyczucia i szczęścia. Tak naprawdę to najbezpieczniejszym miejscem w samochodzie jest to w które przy wypadku nie uderzy drugi samochód.
image
image

image
Za pasażerem jest bezpieczniej, bo wg statystyk większość uderzeń bocznych jest właśnie z tej strony

A. - graco junior maxi to BAAAARDZO zły wybór, tak poza tematem
http://fotelik.info/pl/testy/graco%20junior%20maxi/grupa/rosnaco/index.html
U mnie dwoje - na tylnej kanapie, za kierowcą i za pasażerem. Natomiast słyszałam swego czasu, że wg jakiś badań najbezpieczniejsze miejsce w aucie to środek tylnej kanapy, zaś na drugim miejscu to miejsce za kierowcą.
Obserwuję niestety często kobiety-kierowców wożące swoje pociechy obok siebie na przednim siedzeniu, w fotelikach do przodu lub do tyłu - samochód z tyłu pusty więc chodzi raczej o czystą wygodę... zastanawiające...
Czemu ten graco to zły wybór? Pytam poważnie. Mam takie dwa a pierwszy został polecony przez sprzedawce.
Co więcej, dwa Graco właśnie uczestniczyły w wypadku - nic nikomu się nie stało, mimo że samochód zniszczony okrutnie. Jedno dziecko nawet się nie obudziło.
podałam link do testów, otrzymały ocenę 1, czyli najniższą z możliwych, jako fotelik stwarzający zagrożenie

poza tym po wypadku foteliki należy wymienić na nowe, bo nie spełnią swojej funkcji przy następnym zderzeniu...
Ja mam forda fokusa a fotelik monterey 15-36 i ładnie "siedzi" na środkowej kanapie i zastanawiam sie czy tam nie zamontowac isofixa bo nie mam nigdzie -tylko nie wiem jaki to byłby koszt

Ja pytałam policjanta o wymianę fotelika i stwierdził, że fotelik należy wymienić, kiedy cokolwiek z nim się stanie podczas wypadku - uderzy o coś, będzie miał jakieś wgniecenie - cokolwiek. Jesli nic się nie przydarzyło, to nie ma potrzeby wymieniać fotelika. W wypadku uczestniczyły dwa Graco. Cały czas były na swoim miejscu solidnie trzymane pasami. NIC się z nimi nie stało. Poważnie, ten policjant wprowadzil mnie w błąd?
wydaje mi się, że tak... ale może Jacek się wypowie, on się bardziej zna :D
w obu autach montujemy fotelik z tyłu, za pasażerem.

Czemu? Bo w czasie postoju bezpieczniej wyciągnąć dziecko - zarówno z auta "3d" jak i "5d")
Aga u nas niekoniecznie :) zawsze wyciągam od strony kierowcy obie, bo Mobi siedzi za pasażerem i ciężko tamtędy :)
u nas Mobi też był za pasażerem (w obu autach) ;) i wtedy faktycznie trzeba było wyciągać od strony kierowcy :] (przy 3d)

teraz różnie - jeśli na parkingu - to patrzę z której strony wygodniej drzwi otworzyć (jeśli mowa o moim 3d) ;) u Męża (5d) to wiadomo - wsiadanie i wysiadanie odpowiednimi drzwiami ;)
skad masz dane o zderzeniach?
image
fotelik.info
na str znalazłam tylko to co juz wiedziałam czyli ze najbezpieczniej na srodku, potem za pasazerem ale zadnego poparcia testami czy statystykami
image
co jest bezpieczniejsze? - zamontowany po jednej ze stron fotelik na isofixie czy zamontowany na środku fotelik na pasach? (zakładając że samochód jest wyposażony w isofix - rzadko kiedy występuje on też na środkowym siedzeniu, a foteliki uzyskały podobne oceny w ADAC).
Domyślam się że w przypadku różnych zderzeń będzie różnie, ale statystycznie jaka opcja jest lepsza?
ja mam na środku, w fordzie fusion, ale fotelik bez isofix
też kupiłam za namową siostry, lecz gdy tylko przez przypadek zauważyłam testy to sprzedałam natychmiast.....
chodzi mi o graco junior
Hej, no może ktoś się wypowie na temat fotelika uczestniczącego w wypadku; zaznaczam, że z fotelikiem nic się nie stalo, w nic nie uderzył, nie zmienił swojego miejsca.. no po prostu nic.
fotelik należy wymienić po każdym wypadku, nawet jeśli na oko nic mu się nie stało
ekspertyza fotelika w celu sprawdzenia czy został uszkodzony przewyższa kilkukrotnie jego wartość, dlatego się to nie opłaca i zawsze należy kupić nowy
Jacek wypowie się pewnie dziś po południu :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
http://www.ekspertyzy.fotelik.info/
może wypełnienie ankiety coś Ci pomoże :)
Wypadek a stluczka zwykla to rozne sprawy wiec wymiana po wypadku, zwlaszcza gdy nastapilo przesuniecie w konsyrukcji auta-tak mnie poinformowano
polecam do przeczytania :)

http://osiemgwiazdek.blogspot.com/search?updated-max=2012-12-28T05:30:00-08:00&max-results=7&start=21&by-date=false
Wypadek czy stłuczka - może to była stłuczka (nie znam się na tym), bo nikomu nic się nie stało ale auto zmasakrowane z trzech stron - koszt naprawy ok 40 tys. Z fotelikami nic się nie stało, jedno z dzieci nawet się nie obudziło. Policjant stwiedził, że nie ma potrzeby wymiany fotelika ale przecież nie musi być ekspertem. W każdym fachu znajdzie się lepiej lub gorzej zorientowany w temacie :) Stąd moje pytanie, bo to moje dzieci nadal jeżdżą w tych fotelikach.
A. dawno to było? Masz jakieś dane z tego zdarzenia? Wypełnij tą ankietę na fotelik.info, którą podałam to Ci pomogą :)
Bardzo ciekawy ten blog polecony przez czytającą. Można się sporo dowiedzieć i otworzyć sobie oczy na niektóre zagadnienia.
blog pisany bez ściemy, którą wciskają niektórzy sprzedawcy fotelików.
Tak jak obiecałem jestem. Na początek wreszcie postanowiłem się zarejestrować. Zadałem to pytanie z ciekawości, chcąc poznać co wiedza rodzice. Nie myślałem że zacznie się aż tak burzliwa dyskusja, za co przepraszam. Na początek temat poruszony przez "A.". To czy fotelik nadaje się do użytkowania po wypadku można stwierdzić na podstawie ekspertyzy. Koszt takiego badania niejednokrotnie przekracza wartość fotelika. Nie można tego ocenić "na oko". Według wielu ekspertów, między innymi z fotelik.info, NHTSA, ADAC, OEAMTC używanie powypadkowych fotelików jest niebezpieczne. Również organizacje skupiające rodziców, np carseat.se czy carseat.org, zwracają na to szczególną uwagę. Takie informacje można znaleźć na każdej ze stron, które wymieniłem. Zresztą bezpieczeństwo dzieci ma tutaj wartość nadrzędną i jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości to zawsze rozsądzaj je na korzyść bezpieczeństwa. Wiem że to koszty... Sam jestem rodzicem i ciężko muszę pracować. Foteliki po wypadku należy wymienić i kropka.

Teraz trochę na temat bezpiecznego miejsca w samochodzie. Generalnie dzieci podróżują z tyłu. Wiem z doświadczenia że nawet jadąc samemu z dzieckiem można sobie poradzić, ja obywałem się bez lusterka. Gdy dziecię miało awarię lub płakało, po prostu przerywałem podróż. Jestem przeciwny używania sformułowania "najbezpieczniejsze miejsce dla dziecka", no chyba że myślimy całościowo o tylnej kanapie. Dlaczego? Wzbudza ono skrajne emocje i niepotrzebnie stresuje rodziców. Jak ma się czuć rodzić który ma dwójkę dzieci i jedno sadza za pasażerem a jedno za kierowcą (to tylko przykład)? Najkorzystniejsze jest miejsce pośrodku ze względu na odległość od strefy uderzenia (zderzenie boczne). Oczywicie montaz fotelika jest możliwy na srodku tylko wtedy gdy mamy jeden fotelik w aucie, środkowe siedzenie wyposażone jest w isofix lub 3 punktowe pasy a fotelik da się zamocować stabilnie. Zawsze wybieramy to miejsce na którym da się najstabilniej zamocować fotelik.
Mit siedzenia za kierowcą. Funkcjonuje takie przekonanie że za kierowcą jest bezpieczniej bo będzie on unikał uderzenia ze swojej strony. rzeczywiście istnieje coś takiego i nazywa się odruch ratunkowy kierowcy. Prowadzone są nawet badania na ten temat... W laboratorium. W realnym życiu to nie działa. Były prowadzone badania statystyczne i wiecie co się okazało? Różnica w częstości uderzenia w pojazd z prawej lub lewej strony wynosiła niespełna 2%, czyli mieściła się w granicy błędu metody. Ale badacze zwrócili uwagę na coś jeszcze. Chodzi o sytuacje gdy zatrzymujemy się równolegle do osi jezdni i operujemy przy dziecku stojąc na jezdni. Zagrożenie jakie stwarzamy dla siebie i dziecka a także dla innych użytkowników drogi jest bardzo wysokie. Dlatego jeśli mamy wybór sadzajmy dziecko za pasażerem aby w razie awaryjnego postoju na poboczu mieć do niego swobodny i bezpieczny dostęp. Jeśli mamy dwoje dzieci, to zasada jest taka że lepiej posadzić dziecko mniej "obsługowe" za kierowcą. W razie czego nawet dwulatek, po odpięciu go przez nas z pasów, z małą pomocą będzie w stanie przemieścić się wewnątrz auta i wysiąść na chodnik a nie na jezdnię. Co do cyferek i statystyk. Nie wydaje mi się aby nam zwykłym rodzicom były one do czegoś potrzebne. Tym niech się zajmują eksperci, badacze, naukowcy ;) Na koniec opowiem co niedawno powiedział Paweł Kurpiewski z fotelik info. Zapytał się nas czy wiemy na jakim miejscu wozi swoje dziecko. Pytanie padło podczas konferencji "Foteliki pod lupą", przy okazji omawiania mitu kierowcy i tematu bezpiecznego miejsca dla dziecka w samochodzie. Okazało się że fotelik ma zamontowany za pasażerem. Dlaczego? Bo w jego aucie na środku nie ma ISOFIX i dodatkowo na podłodze biegnie tunel a on używa fotela RWF z ISOFIX i z nogą podpierającą. Tak więc spokojnie, nie emocjonujmy się tylko zastanówmy jak optymalnie wykorzystać przestrzeń w naszym aucie tak aby zapewnić dziecku/dzieciom maksimum bezpieczeństwa w razie wypadku. Dla wyjaśnienia ja mam jedno dziecko lat 3,5. Córka jeździ na środkowym miejscu tylnej kanapy w foteliku montowanym pasami przodem do kierunku jazdy. Wcześniej jeździła w 0-13 za pasażerem, na środku fotelik był niestabilny. Od urodzenia zawsze podróżuje sama na tylnej kanapie, nawet podczas wypisu ze szpitala po porodzie ;)
dziekuje za wyczerpujaca odp;)
To jeszcze nie koniec tyrady ;) A co z miejscem pasażera?
To szczególnie ulubione miejsce przez mamy. Dlaczego? Najczęstszym powodem montażu fotelika jest fakt że w ich mniemaniu będą miały kontrolę nad dzieckiem (tak jakby można było kontrolować tykającą bombę ;)), podadzą smoczek, butelkę itp Być może się powtórzę, ale miejsce dziecka jest na tylnej kanapie. Dziecko chce smoczek, zatrzymaj się w bezpiecznym miejscu i go podaj. Jest głodne, zrób sobie przerwę na parkingu. Płacze? Zaraz przestanie, a nawet jeśli nie to może czas na przerwę?
Dlaczego ja ani moja żona nigdy nie woziliśmy córki na przednim fotelu? Od razu stwierdziliśmy ze najbezpieczniej z tyłu, a dla mamy najwygodniej z przodu. Ja mam 196 cm wzrostu, żona 180, auto niewielkie Ford Focus 3 drzwi. Dla dziecka nie stanowi to żadnej różnicy na którym miejscu podróżuje i tak jak je przyzwyczaimy tak będziemy jeździć w przyszłości. Wiedząc to nie chcieliśmy aby maluch przyzwyczaił się i w konsekwencji wymagał czyjeś stałej obecności podczas jazdy tym bardziej że często albo ja albo żona jeździliśmy z dzieckiem sami. Kierując samochodem skupiam się na jeździe i nie mógłbym zajmować się dzieckiem bo takie rozdwojenie uwagi po prostu jest niebezpieczne. Drugi bardzo ważny powód to poduszka powietrzna. jak wszyscy zapewne zabrania się montażu fotelika RF (tyłem do kierunku jazdy) na miejscu z poduszką powietrzna. W razie wypadku jej wybuch spowoduje wstrząs mózgu u maleństwa i w konsekwencji nastąpi śmierć dziecka. Powie ktoś poduszkę można wyłączyć. Pewnie ale można o tym zapomnieć, albo można zapomnieć ją włączyć gdy miejsce zajmie dorosła osoba. W razie wypadku... W USA wyłączniki poduszek nie istnieją, są zabronione właśnie z tego względu. Ja całe szczęście dylematu nie miałem, brak wyłącznika poduszki ;) A starsze dziecko? Też z tyłu! W fotelikach 9-18 przodem do kierunku jazdy istnieje znaczne ryzyko skomplikowanych urazów nóg, starsze dzieci w fotelikach 15-36kg nie mają tego problemu i w ostateczności mogą z tego miejsca korzystać, ale pod kilkoma warunkami. Fotel na którym montujemy fotelik 15-36kg powinien być odsunięty od poduszki powietrznej maksymalnie do tyłu. Ale uwaga! Łatwo tutaj o błąd. Jeśli odsuniemy fotel za daleko to może tak się zdarzyć że punkt mocowania pasa bezpieczeństwa na słupku będzie znajdował się przed oparciem fotela całkowicie zmieniając przebieg pasa i uniemożliwiając prawidłowe jego zadziałanie podczas wypadku. Więc aby uniknąć przyzwyczajania dziecka, błędów i ich konsekwencji najlepiej posadzić dziecię z tyłu :)
I jeszcze film jako ilustracja w temacie fotelik i poduszka powietrzna ;) Niestety tylko w języku niemieckim od 1:52. http://youtu.be/u4j4xfgC5Ec
Wow!!! Super ważne i ciekawe informacje.

Dodam jeszcze, że przez przypadek odkryłyśmy z koleżankami fakt że w japońskich samochodach też nie można wyłączyć poduszki z przodu - a doszłyśmy do tego właśnie poprzez dyskusję gdzie posadzić dziecko w foteliku:)))
imageimage
Jeszcze a propos zajmowania się dzieckiem podczas jazdy...
http://youtu.be/Lr-D85K7UUs
Errata.
Trochę z przyzwyczajenia, jestem właścicielem małego auta, użyłem niefortunnie sformułowania które może sugerować że na tylnej kanapie można montować tylko jeden fotelik. Oczywiście można więcej, jeśli tylna kanapa składa się z trzech pełno wymiarowych miejsc, to nie ma problemu o ile zostaną spełnione pozostałe dwa warunki czyli środkowe miejsce będzie wyposażone w trzy punktowy pas bezpieczeństwa lub isofix.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Ortopeda Gdansk szpital kolejowy (21 odpowiedzi)

hej. ma moze z Was nr do przychodni w szpitalu kolejowym?? i jeszcze prywatnie do dr Pawlaka??

Przeprowadzka - jaką firmę polecacie? (72 odpowiedzi)

Hej! Jaka firmę przeprowadzkową polecacie?? Za dwa tygodnie mnie to czeka i chciałabym...

białe blaty w kuchni (42 odpowiedzi)

Czy ktoś z Was posiada białe blaty w kuchni, ładnie to wygląda, ale czy jest wygodne?

do góry