Widok

Fotelik, które miejsce w samochodzie?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Po konferencji fotelik.info w której brałem udział, mam pracę domową do odrobienia
Pytanie brzmi na którym miejscu w samochodzie przewozicie swoje dziecko/dzieci i dlaczego?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja wiem na pewno ze przewozi sie z tyłu fotellik z maluchem, ja osoiście przewoże go za pasażerem, żeby jak bede kieriwcą zebym miała go na oku, ale zastanawia mnie czy można na środku wozić dziecko? ,mam tył na 3 osoby...
Z tylu za kierowca ,najbezpieczniejsze miejsce ,dlaczego ?? kierowca zawsze ma odruch bezwarunkowy i odbija w droga strone ...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
no to Ci pomogę ;)

dwójka dzieci, więc dwa foteliki- jeden za pasażerem- maxi cosi mobi, drugi za kierowcą- maxi cosi pebble
dlaczego tak?
za pasażerem bezpieczniej, to wiem :)
u nas wygrało też miejsce... za kierowcą mobi się nie zmieści po prostu
za miesiąc będę musiała upchnąć trzeci fotelik w trzydrzwiowym punciaku :) - to będzie nie lada wyzwanie :) obstawiam, że mobi zostanie na swoim miejscu, 0-13 pewnie pójdzie do przodu, a za pasażerem stanie 9-36 z ponad trzylatką :) nie posadzę najstarszej do przodu, bo nie odsunę fotela pasażera do tyłu
myślę jeszcze czy by mobiego do przodu nie przesadzić- tak wg ekspertów byłoby najlepiej, ale nie wiem jak wtedy będzie z widocznością no i ze stabilnością, bo póki co nie udało mi się go tam dobrze zamontować
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4
ewa- jeśli na środku jest pas trzypunktowy i siedzenie pełnowymiarowe, jeśli da się tam zamontować fotelik tak, żeby nie był luźny, to jest to najbezpieczniejsze miejsce w samochodzie :) zaraz po nim siedzenie za pasażerem, potem dopiero za kierowcą, na końcu oczywiście z przodu...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Niestety teoria sobie a rzeczywistość sobie. Ja kupowałam foteliki najlepsze na dany czas. Zaufałam firmie Concord. Bezpieczny fotelik=duży i szeroki fotelik. Więc obok siebie nie da się ich zamontować. Jeden fotelik mam z tyłu na środkowym siedzeniu, a drugi z przodu. Dzięki temu mam dwa miejsca z tyłu dla dorosłych które są mi potrzebne.
Mam jedno dziecko .
Przeworzę mała na środku z tyłu . To nabezpieczniejsze miejsce jezli chodzi o kolizje boczne .
Co do uderzenia w tył samochodu to pewnie poduszka byłaby lepsza niż bezwładnie lecąca szyja ale wieksze ryzyko kolizji bocznej .
Fotelik z testami ADAC -4 * .

popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
najbezpieczniej na srodku ale w niewielu samochodach da sie zamontowac. jakie macie samochody ktore na to pozwalaja. u nas jezdzi za pasazerem
ja mam kombiaka mazde 6 i da sie zamontowac na środku ale nie wiedziałam jak to sie ma do beżpieczeństwa...zreszta dla mnie byłoby lepiej na środkumały by wszystko widział i nie piszał jak głupi :P:P:P
Kurcze, a ja cały czas byłam przekonana że miejsce za kierowcą jest najbezpieczniejsze bo kierowca odruchowo jakby to powiedzieć ratuje siebie - gdzieś tak słyszałam (może głupie tłumaczenie). Człowiek uczy się całe życie jak widać :)

Co do fotelika to jeżdżę nissanem almerą w sedanie a mała siedzi za pasażerem.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
ten odruch to taki mit :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5
My mamy za kierowcą, bo uważamy, że tam jest najbezpieczniej.
My mieliśmy za kierowcą bo też myślałam że najbezpieczniejsze miejsce ale jak przeczytałam że to mit i że bezpieczniej jest za pasażerem to przełożyliśmy. Za pasażerem jest też wygodniej jak podróżuje się samemu z dzieckiem no i bezpieczniej jak np. trzeba awaryjnie się zatrzymać na siku:)

Na środku nie możemy bo mamy na isofixie a na środku isofixa nie ma.
fotelik 9-18 na miejscu za pasazerem bo bezpieczniej podobno mam nadzieje ze nigdy nie bede musiała tego testowac na własnym dziecku no a poza tym wygodniej maz jako kierowca odsuwa fotel na maksa wiec z tyłu niewiele miesjsca zostaje:) u tescia w samochodzie montuje na srodku bo ma taka mozliwosc:)
My mamy z tyły na środku ;-).
Karoliny fotelik jest za siedzeniem pasażera.
Za pasażerem - w Mondeo po środku nie mamy isofixów, a i kanapa jest "wybrzuszona"
Za pasażerem, bo w razie awaryjnego zatrzymywania się przy drodze tak jest bezpieczniej wyjąć dziecko - mamy ruch prawostronny, więc strona od pasażera jest stroną od pobocza.

Przy dwójce dzieci zastanawiałabym się, ale chyba "wybiegające" dziecko dałabym za pasażera, a "nosidełko" za kierowcę
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dwa foteliki z tyłu młodsza za pasażerem, starsza za kierowcą. Oba foteliki wyposażone w Isofix w tym jeden fotelik montowany na bazie. Dlaczego? Bo nie mam innego wyjścia.
Pierwsze słyszę że za kierowcą to najbezpieczniejsze miejsce.......za pasażerem to owszem zgodzę się z tym,chociaż słyszałam raz że za kierowcą powinno się sadzać bo tam najbezpieczniej ,ale słyszałam to od tępaka który pomimo posiadania prawa jazdy i auta nic nie wie na ten temat i jeszcze małe dziecko przewoził przodem ( w foteliku 0-13 nie przystosowanym do takiego wożenia ) i się kłócił ze mną że wozi się przodem poza tym dziecko lepiej widzi i nie płacze ( argument inteligenta) ,ja pomimo nie posiadania prawa jazdy wiem że wozi się za pasażerem i tyłem jak najdłużej ,no ale cóż są ludzie wiedzący i tacy co myślą że wiedzą......
Skoro wszyscy się tak mądrzą, że za pasażerem najbezpieczniej to może ktoś poda jakieś uzasadnienie.
Może "mama" skoro porównuje osoby sadzające dziecko za kierowcą do tępaków...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Odkurzacz samojezdny - robot - opinie (73 odpowiedzi)

Czy ktoś ma takie cudo ? Czy to w ogóle działa. Chciałam dziś kupić ale sprzedawca stanowczo mi...

dom czy mieszkanie??? (434 odpowiedzi)

zaczynam juz myslec o własnych czterech katach ale ceny mieszkań jak i budowy domu mnie...

Zakup mieszkania - rozterki (63 odpowiedzi)

Stoje przed możliwością zakupu mieszkania. Mam do wyboru 2 mieszkania w b.atrakcyjnej cenie....

do góry