Widok

Gencjana do pępka noworodka?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Mam pytanie czy używałyście do przemywania pępka genicjany? Mi położna kazała przemywać pępek właśnie gencjaną, ale spotkałam się z opiniami, że jest ona niepolecana min. ze względu na zabarwianie skóry na kolor fioletowy i wtedy nie jest możliwe dostrzeżenie zmian skórnych przy pępku. Wiecie może jaka jest różnica w działaniu między spirytusem 70% a właśnie gencjaną??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja uzywalam spirytusu, tak jak kazali w szpitalu

image
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Potwierdzam -spiryt!

image
image
spirytus
zagoi się szybciutko

image
dzięki
Spirytus, chociaż znam dziewczynę, która smarowała gencjaną i była zadowolona.

image

image

ten spirytus kupuje się w aptece czy dostaje w szpitalu???

image
w zwykłym sklepie z alkoholem kupujesz czysty spirytus i rozcieńczasz 3 części wody do 1 spirytusu

image

image

My spirytus. Cos fioletowego uzywali w szpitalu nie wiem czy gencjany. Masakra. tak podsuszyli że nie chciał nam sie goić a ciężko zobaczyć czy coś się sączy. Dziś byliśmy u chirurga i pępek odcięty ;-). Całe szczescie że zakazenie się nie wdało albo co innego. Ja nie wiem po jaką cholere ta zaspa obcina pępki i smaruje tym gownem. No ale mam nadzieje że już ten problem za nami. Oby teraz wszystko ładnie zaschło.
Ja używałam gencjany 2% i byłam zadowolona, pępuszek szybko odpadł i nie było problemów z gojeniem. Pewnie po spirytusie też się ładnie goi wybór należy do stosujacej.
u nas w szpitalu też smarowali czymś fioletowym ale nie było żadnych "powikłań" pępuszek szybciutko odpadł
image
image

Zdecydowanie nie. Spirytus też nie jest dobrym rozwiązaniem - do przemywania pępka najlepiej stosować Octenisept. Ma łagodne działanie i jest bezpieczne nawet dla noworodków. Ja staram się zawsze mieć go w apteczce.

za przeproszeniem g*wno prawda moja bratowa używała tylko tych wszystkich rzeczy które polecają w internecie a później używała gencjany i pępuszek odpadł po tygodniu. Te wszystkie rzeczy nowoczesne to jest pic na wodę.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

prezent dla dziecka - który wybrać? (7 odpowiedzi)

Dziewczyny muszę kupić prezent dla dziecka. Wiem już co chcę kupić, ale nie mogę się ostatecznie...

Cosinius - ktoś tam się uczy? (6 odpowiedzi)

Witam chciałąbym od lutego iść do szkoły policealnej , terazm mam dylemat do której profil...

Matka chrzestna bez bierzmowania? Gdzie? (50 odpowiedzi)

Hey, Bardzo zależy mi na tym, aby moja siostra była matką chrzestną mojej córeczki. Nasz ksiądz...

do góry