Widok

Gra pozorów

Powinienem, bo taki miałem pierwotny zamiar, wrzucić to do swojego wątku pod poduchę.
Ale... Słoneczny Pies mnie ubiegła, pisząc o obserwacji halo na Podlasiu,
Nie chciałem psuć Jej estetyki, pisząc poniższe zaraz po Niej.
Z kolei.. uznałem to za rzecz wartą założenia osobnego wątku.

Dla tych, co nie znają:
Niech najpierw obejrzą to: https://www.youtube.com/watch?v=ZZAD7W3M4zc

Jeśli nic po drodze nie zaskrzeczy... to niech potem obejrzą to: https://www.youtube.com/watch?v=-OGd4gplxQM

Ta sama piosenka, inne pozory... zupełnie inny odbiór...

Kalki umysłowe, szufladkowanie...wszystko to, co nasz mózg robi, żeby uprościć sobie życie, widać jak na dłoni.

---
Tytuł wątku przypadkowy nie jest. Polecam film o tym tytule z 1992 r w reżyserii Neila Jordana, osobom, którym nic to nie mówi ;)

Edit: I mam wielką prośbę do Zetjota: nie odzywaj się w tym wątku. Plijz...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Skoro niechcący mam robić za adwokata to poproszę o kopie...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
@ wdr

To ty jesteś analfabeta, nie znasz treści donosów Bolka ? Może IPN ma ci przysłać kopie na adres domowy?
Głupiego udajesz czy... ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Szczęście miał wcześniej, jak "wygrywał w toto-lotka".
Potem była już jedynie konsekwencja.
On też chyba nie miał - chodziło mu tylko żeby cen nie podnosili i żeby za godną pracę mógł godnie rodzinę wyżywić i utrzymać, gdy coś tam podpisywał to pewnie nie po to bo miał ambicje być prezydentem.... a że miał potem trochę szczęścia, żadna zabłąkana kulka go nie trafiła to nie powód by wyjeżdżać z żółcią na niego :/
> pokaż na co ciebie stać - rozwal system - masz nawet jedną przewagę - tubę propagandową jaką jest internet

Nie mam aż tak wygórowanych ambicji, aby obalać system.
Korzystam z tuby, jaką jest internet, na ile się da.
Nie wciskam swojej propagandy.
Daję czasami ludziom do myślenia.
Na zdaniu ludzi bezmyślnych mi nie zależy.
Stąd mój generalny sprzeciw wobec demokracji.
EEEE no bolek nie był taki zły, bo w sumie to co on mógł jako robotnik stoczniowy kontra całe państwo (system) więcej zrobić, dawali coś tam to pewnie podpisywał - lepiej podpisać niż leżeć 2 metry pod ziemią.

A takich co to unieśli się honorem i ich odstrzelili zanim cokolwiek zdążyli zdziałać ..... o nich nikt nie pamięta.... i systemu swoją godnością nie obalili....

To człowiek jest nie kurna jakiś wyimaginowany nieskazitelny bohater z bajek. Nie należy patrzeć co podpisał tylko jak postępował czy faktycznie donosił , czy robił to z premedytacją, aby własnym kolegom i przyjaciołom zaszkodzić ? Chyba nie... ?!

.... popatrz na PO okradło cię z emerytury , w sumie prawie każdy kto mógł przy korycie to coś kręcił i cwaniakował i w tym wszystkim jesteś TY jak ten Bolek kiedyś skoro mieszasz go z błotem , pokaż na co ciebie stać - rozwal system - masz nawet jedną przewagę - tubę propagandową jaką jest internet - on nie miał... takie moje zdanie.
@ sadyl

Do ad remu, bitte,please,
jak mawiają prawdziwi europejczycy.Ja rozumiem, choć nie podzielam, przekonanie, że najfajniej jest dać upust swoim fantazjom i kreować nieskończone byty wirtualne, bo to niby bez konsekwencji. Niby.

Bicie wirtualnej piany to to, co króliczki internetowe lubią najbardziej.Bo nic innego im już nie pozostało.
Cebulę i ogry kumam.
Nie kumam analizy Bolka.
Gnój się wrzuca na widły i wywala na pole. Nie analizuje się jego składu strukturalnego.
A mój komentarz do Zetjota akurat przy okazji Bolka był przypadkowy.
Wlazł mi na nerwa w innym miejscu ;)
Cebula ma warstwy! Ogry mają warstwy! Bolek ma warstwy, dociera Sadyl ? czy dalej nie rozumiesz ;]
@Zetjot:

Jeszcze dwa dni temu umiałem wykrzesać z siebie ociupinę szacunku dla cieibie.
Mam na to świadków :D

Ale już nie umiem.

Po prostu... bełkoczesz.

To już nawet nie jest nieumiejętność "sprzedaży" swych myśli.

To najzwyklejszy bełkot :/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
Sprawę Bolka znam dokładnie i z bliska, ale ona ma jeszcze parę innych warstw, o których się nie mówi, bo dla generalnego obrazu niewiele by wniosły. Każdą warstwę należaloby rozpatrywać przy pomocy innych kryteriów, bo jedna warstwa to nie to samo co inna warstwa. Do ustalenia prawdy trzeba stosować odpowiednie narzędzia umiejętnie je dobierając - nie patrzy się na świat z grubszej strony lornetki.
Nawet program edukacyjny w SP jest absurdalnym kłamstwem z nutą paradoksu bo niestety nie czyni ludzi mądrzejszymi nawet lepszymi tylko wyrafinowanymi zombie .
Kłamstwo które staje się prawdą Nie znasz takiego kłamstwa ? A Bolek !?
@anonim

Naiwność, kłamstwo nigdy nie steje się prawdą, to ty wierząc w kłamstwo i postępując za kłamstwem przedzierzgasz się w zombie, antybyt skazany na zagładę. Co widać na przykladzie rozpadającej się Zachodniej Europy.

Filozofowie badają rozwój idei, prawdę poznają naukowcy zaangażowani w nauki szczegółowe, badający przede wszystkim relacje między faktami a dopiero potem relacje między słowami a faktami.
L.Wittgenstein uznany za najwybitniejszego filozofa wszech czasów mawiał że 'słowa nie są adekwatnym wyrazicielem rzeczywistości ' może dlatego że nie wierzymy w głębi siebie aby to odkrycie Prawda miało jakieś znaczenie, tak jak nie miało znaczenia pojawienie się człowieka z Cromagnon czy Neandertalczyka
Pisałem już na forum,że:kłamstwo powtarzane wielokrotnie stanie się prawdą
Od języka i jego poprawności byli propagandyści .Prawda przez wielkie P jest Prawdą o której nic nam nie wiadomo ,nie potrzebuje żadnych g...umentów .To o czym piszesz narratorze, interpretacji ,analizach jest tylko podstawą tego stożka którego dano nam skosztować.Jeśli chodzi o poznanie to jesteśmy na etapie Galileusza -używamy soczewek ale nic nie widzimy .Einstein dopiero się urodzi!!
Nie będę dyskutować z kimś, kto nie przyjmuje ŻADNEJ odpowiedzi. Ktokolwiek cokolwiek napisze - albo się nie zgadzasz, albo odwrócisz kota ogonem. Dyskusje z Tobą są po prostu bez sensu. I nikt się tu nie obraził, szkoda czasu i energii po prostu...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Panowie,

Do tego by ustalić prawdę, nie trzeba przeprowadzać kosztownych eksperymentów fizycznych, trzeba przeprowadzić rzeczową analizę jezyka, jakim się posługuje dany narrator. To też nie jest łatwe ale wykonalne.
@Mikro

Typowa obrażalska:- psze pani, on sie przezywa.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Hydepark

Grajdołki (250 odpowiedzi)

A gdyby kiedyś mieć taki strzał, ażeby wąska grupa znawców tematu nie mogła uwierzyć w...

do góry