Widok

INTERCYZA!!! CO O TYM MYSLICIE???

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
J.W
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nam na daną chwilę niepotrzebna...ale nie neguję pomysłu.
imageimage
Uwazam, ze to bardzo rozsadny pomysl, zwlaszcza jak sie ma wlasny business. My sie koniec koncow nie zdecydowalismy na intercyze, ale moze jeszcze kiedys sie za to wezmiemy.
Tara Marta urodziła sie 06/09/2010 o godz 10:17 ważąc 3,9 kg i mierząc 53 cm

Sama przed ślubem pytałam o to tutaj na forum. Nie wiedziałam jak mam o tym rozmawiać i czy rzeczywiście jest sens. Ale było coś co spowodowało, że się odważyłam. Jego reakcja była super. Powiedział, że i tak wie, że to nie będzie nam potrzebne, ale skoro tego chce to on to podpisze.
mamy takie pismo - i jakoś to nie boli..
nie rozumiem co ma do tego miłość po grób? każdemu może się powinąć noga w interesach, kredytach, itp.. ale czy musi płacić za to cała rodzina - dzieci, żona lub mąż a nawet pies?
uważam intercyzę za przejaw zdrowego rozsądku a nie braku zaufania czy miłości.
jakoś nic nie zmieniło się w naszym małżeństwie odkąd mamy intercyzę.. jakoś nikt z nas paragonami i fakturami przed oczami drugiemu nie macha...
Ja na twoim miejscu bym nie podpisywała jej
http://www.pozytywnafotografia.pl - fotografia ślubna z duszą
kasia@pozytywnafotografia.pl
tel: 0668 551 701

NIP: 532-184-92-85

Legalnie działająca firma ;)
nie podpisywałam bym na twoim miejscu
http://www.pozytywnafotografia.pl - fotografia ślubna z duszą
kasia@pozytywnafotografia.pl
tel: 0668 551 701

NIP: 532-184-92-85

Legalnie działająca firma ;)
ale każdy robi jak uważa
jestem przeciwna intercyzie
nie- mozesz wlaczyc to co sprzed slubu do maj wspolnego.. przenosisz jakikolwiek skladnik maj odrebego do wspolnego..

image

Amsta, MOŻE. Ale przecież jeśli nie ma specjalnej umowy majątkowej, to dobra zgromadzone przed zawarciem małżeństwa nie wchodzą w skład majątku wspólnego? Więc to, co narzeczony teraz ma i tak pozostanie jego.
dobrze mowie do tych ktorzy maja takie samo zapatrywanie te na kwestie
natomiast w stosunku co do osob twierdzacych milosc po grob - moje argumenty nie przemawiaja

znam taka parke ktora po X latach malzenstwa zdecydowala sie na rozdzielnosc majatkowa - z bardzo prozaicznego powodu - on narobil dlugow
i aby nei stracic domu ktory kiedys wspolnie za bardzo ciezko zarobione pieniadze kupili - wlasnie dlatego zdecydowali sie na taka ewentualnosc

ale to jest to samo co ktos wyzej przytaczal - baraniny, tygrysy i tym podobne :)
proza zycia

image
2rabbits.eu - pościele, kocyki i przytulanki dla maluchów
Dobrze mówisz MiA ;)
no i wlasnie sie o to rozbija

nie o milosc senso stricte ale wlasnie o pewnosc ze jutro bedziesz miala gdzie spac i co do garnka wlozyc

nie o to zey on mi dawal pieniadze ale o to ze jak nie daj boze cos nawali to jego dlugi obciazaja tylko jego - a to co moje jest mje albo nasze (do wyboru :)

i vice versa - jak ja nawale - to moj problem, jesdli zechce mnie wspomoc to znaczy ze mnei szczerze kocha
ale trudno kochac jak po kilku/kilkunastu latach bycia i zycia razem spowrotem wraca sie do rodzicow na mieszkanko dwupokojowe bez kasy i z dlugami na plecach - wtedy jest po prostu trudniej
a tak - zawsze jedna osoba ma te kase
czy sie podzieli - to juz inna historia...

image
osobiście nie miałam "problemu" z intercyza ale znam kobiete która od ładnych 10 lat pracuje na długi męża, telewizor, biżuteria itp ciągle wozi do matki albo po koleżankach komornicy juz nie raz robili naloty , zostałaby bez pierscionka na palcu od swojej matki gdyby tego nie wywiozła.
Pracuje jak wół na jego długi.... kiedys było ok i kożystała z pieniedzy które porzynosiła jego firma ale teraz....
pozdrawiam

image[/url]

image
asienka u nas jest tak samo...intercyza wogole nie zaprzata nam glow;)

imageimage
A prawda lezy gdzies po srodku... jak zawsze:)

image
aaa... fajnie tez czytac jak zabezpieczenie finansowe/sponsoring kobieta nazywa "zapewnieniem bezpieczenstwa" ;]
No MUSZE sie wtracic drogie forumowiczki:]

Pauleta masz problem z intercyza i faktem, ze twoj przyszly maz chce abys ja podpisala. To rozumiem
Ty mowisz, ze nie chcesz zostac na lodzie itp.
Przeciez nawet jak cos sie nie uda - to po co Ci jego pieniadze? Przeciez napewno masz swoja prace, swoja wlasna kariere. To ze on jest starszy i sobie juz zarobil nie znaczy, ze ty nie mozesz. W czym jestes gorsza od niego?

Znam mnostwo kobietek, ktore twierdza, ze nie maja problemu z intercyza bo same zarabiaja i sa niezalezne - w i poza malzenstwem. Wydaje mi sie, ze niezaleznosc finansowa to jedyne sluszne rozwiazanie i gwarant bezstresowego zycia dwoch doroslych ludzi.

Inna sprawa - milosc nie znaczy przelewu na koncie!
Czytajac niektore wypowiedzi mozna by pomyslec, ze to dla Pan rownoznaczne :(

Czy slub to sposob na znaleznienie sponsora czy sposob na milosc?
Jesli sposob na milosc to na rany Panskie - gdzie intercyza jest problemem?

pozdrawiam i pieknych slubow zycze
-Paweu
obawiam sie ze zaszlo niporozumienie bo mamy podoby nick, ale ona jest pauleta a ja pauletta (ona jedno t ja 2) nie jestesmy ta samą osobą :)
o wlasny tylek sie martwie sama - z bardzo prostego powodu: nikt o mnie nie zadba tak jak ja sama, poprostu nikt nie bedzie mial w tym takiego interesu jak ja

intercyza jest dla ludzi ktorzy maja nie tylko serce, ale i rozum oddzielony od serca

image
do góry